fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Idei Pentru Amenajarea Unui Living Mic în 2023

Amenajarea unui living mic poate să te limiteze și să te țină departe de un spațiu în care ți-ai petrece foarte mult timp în mod normal. Dar ca pentru orice încăpere mică, amenajarea inspirată a livingului iți va oferi posibilitatea să creezi un spațiu plin de viață.

În special livingul de apartament, de la bloc, reprezintă punctul central al locuinței. Sufrageria este locul unde se întâlnesc toți membri familiei, unde te relaxezi după ce ajungi de la muncă, sau chiar locul în care trăiești momente intense alături de cei dragi, în fața televizorului, sau cu o carte bună în mână. Indiferent ce înseamnă sufrageria pentru tine, amenajeaz-o așa cum îți dorești, dar ține cont de câteva detalii importante care pot face diferența!

Modele de livinguri mici

Idei de culori pentru living

Pentru ca atmosfera să pară cât mai puțin încărcată, culorile recomandate sunt cele neutre. Cea mai simplă și sigură alegere pentru culoare pereților este albul, pentru că va da impresia de spațiu și nu va accentua colțurile pereților. Pereții albi îți oferă și mai multă libertate în ceea ce privește decorațiunile și culorile pentru alte accesorii ale sufrageriei. În special dacă îți amenajezi singur livingul și nu ai experiență, pereții albi te vor salva de multe bătăi de cap. De asemenea, dacă nu dispui de suficientă lumină naturală, pereții albi vor deschide atmosfera spațiului și vor aduce un plus de claritate.

Modele de livinguri mici

Dacă livingul are parte de suficientă lumină naturală, poți face un pas în față și să alegi o culoare indrăzneață. Albastrul închis sau verdele închis pot accentua lumina care vine de la ferestre, în special dacă sunt ferestre înalte. O nuanță de verde deschis va contribui la atmosfera fresh a camerei și va aduce un plus de originalitate dacă vrei să eviți să folosești albul.

Un perete de accent poate fi cel mai bun prieten al tău. Decorat cu tapet, fototapet, sau vopsit în una din culorile la care visezi, peretele de accent va schimba livingul de mici dimensiuni. Fie că folosești peretele din spatele canapelei sau cel din spatele televizorului, peretele trebuie să reprezinte acel punct asupra căruia vrei să atragi atenția. Când spunem a atrage atenția, nu ne referim neapărat la a atrage atenția celorlalți, ci chiar la atenția ta. Cel mai important este ca sufrageria mică să te facă pe tine să simți că ești în locul potrivit :).

Tapet living mic

Dacă te știi mai excentric din fire și îți plac combinațiile curajoase de culori, poți opta pentru ceva și mai spectaculos. Alege-ți câteva culori pe care le îndrăgești și fă combinații. Pentru pereți poți alege tapet cu motive florale, botanice sau forme geometrice colorate. Vopsește-ți un perete în mai multe culori, folosind stenciluri sau picturi murale simple. Dacă ai un prieten artist, lasă-l să te surprindă cu un perete de accent original.

Idei culori living

Idei culori living mic

Poți folosi și tapet sau fototapet pentru living cu textură de lemn, cărămidă, metal, pentru a oferi o senzație inedită spațiului. Mai ales dacă alegi un design industrial, minimalist sau rustic pentru sufrageria de mici dimensiuni, un tapet care imită o anumită textură te va ajuta să economisești timp și bani. Asigură-te că îți lați amprenta asupra sufrageriei tale, fără să îți fie teamă că regulile tale se contrazic cu regulile altora.

Sfaturi pentru sufrageria mică de bloc

Spațiul destinat sufrageriei de bloc diferă în funcție de construcție. În general, trendul tinde să urmărească sufrageriile din ce în ce mai mici, într-o încăpere de tip open space, la comun cu bucătăria. Dacă locuiești la bloc, s-ar putea să te confrunți cu problema unui living de mici dimensiuni, pe care nu îl poți compensa printr-o altă cameră, pentru că acolo petreci cel mai mult timp. Poți renunța la masuța de cafea din mijlocul camerei, sau poți alege una care îți oferă destul spațiu pentru a depozita sub ea tabureți sau pouf-uri – totul pentru a salva spațiul. În cazul canapelelor, sau fotoliilor, cel mai eficient este să optezi pentru cele fără picioare și nu prea înalte. Dacă ai un living open space, poți să desparți spațiul printr-o canapea, sau să găsești un element decorativ ingenios pe care să îl poziționezi între cele două încăperi.

Aranjamente camera de zi

Folosește-te de etajere și polițe pentru a economisi cât mai mult spațiu. Ca să nu fii nevoit să faci compromisuri, mai ales dacă îți plac plantele, caută suporturi de ghivece suspendate sau suporturi verticale, care se agață pe perete. Este vital să profiți de soluțiile de economisire a spațiului și să ai grijă să nu lași dezordinea să se adune în sufragerie. Un număr mare de accesorii și elemente decorative poate să stea între tine și echilibrul livingului. Caută mobilier care poate fi extins, dulapuri care ascund etajere și care sunt în același timp suport pentru televizor și suporturi de lemn așezate pe brațele canapelei pe post de măsuță de cafea. Pentru soluții de iluminat alege aplice de perete și o lustră modernă. Pentru că lumina are un impact major asupra spațiului, corpurile de iluminat trebuie să fie numeroase, dar bine alese. Încearcă să optezi în mare parte pentru corpuri care pot fi instalate pe perete și stabilește din ce părți ale sufrageriei ai nevoie de aceste corpuri pentru a completa atmosfera.

Living modern poze amenajari interioare

Livinguri mici amenajate

Toate privirile sus!

Designul unui living mic trebuie să fie în așa fel gândit încât să atragă atenția în sus. Mai ales dacă ai tavanul înalt, dar spațiul de mici dimensiuni, optează pentru draperii până la podea, în culori neutre. Acestea vor accentua senzația de spațiu pe verticală și te vor face să uiți de spațiul redus de pe verticală. Pentru același efect, folosește tablouri sau alte opere de artă pe pereții din living. Mai poți crea forme inedite din oglinzi de-a lungul unui perete, sau poți folosi un tapet pentru living care duce privire și imaginația spre un alt loc, dincolo de pereții sufrageriei.

Idei design living

Amenajarea unui living îngust

Un living în formă dreptunghiulară, adică unul îngust, poate să dea mai multe bătăi de cap, în special pentru o sufragerie de bloc. În acest caz, esențial este să folosești foarte puține piese de mobilier și să gândești minimalist. Dacă ai posibilitatea, instalează televizorul pe perete, suspendat, fără a folosi alt corp de mobilier. Folosește polițe și etajere așezate deasupra canapelei sau cât mai sus pe perete. Mai poți apela la dulapuri suspendate de mici dimensiuni. Dacă ai multe cărți și nicio cameră special destinată unei biblioteci, folosește-te de colțurile livingului și instalează etajere de sus până jos. Mai poți instala o mini bibliotecă de jur împrejurul unui perete pătrat. Pentru eficiență maximă, încearcă să încorporezi o mică etajeră între canapea și perete, pe care să o folosești ca și suport pentru diferite obiecte. O canapea lungă, în L, este ideală pentru o cameră dreptunghiulară. Poți folosi un mic fotoliu sau tabureți așezați în zona din capătul livingului, ideal dacă la capătul camerei se află o fereastră.

Amenajare living ingust

Mobila pentru sufrageria mică

Când vine vorba de mobilă, trebuie să te gândești la impactul pe care piesele de mobilier le vor avea pentru spațiu. Pentru a evita supraaglomerarea camerei, optează pentru mobilier fără picioare, care poare fi prins de perete. Vei fi tentat să poziționezi toată mobila lipită de perete, dar poți încerca diferite aranjamente care ar putea fi benefice pentru living. De exemplu, poți aduce canapeaua, masa și fotoliile în mijlocul camerei, să creezi o zonă de socializare pentru când ai musafiri. Trebuie să ții cont și de forma camerei când planifici așezarea mobilei. Într-o sufragerie dreptunghiulară va fi mai complicat să găsești un punct comun în centru, așa că va trebui să instalezi mobila de-a lungul pereților. Pentru un accent de dramatism poți alege un corp de mobilier, o canapea, sau un fotoliu într-o culoare excentrică. Un splash de culoare nu va dăuna unei sufragerii decorate pe cât de simplu posibil.

Mobilier sufragerie

Dacă vrei să profiți la maxim de soluții de depozitare, poți alege piese de mobilier care se extind și dulapuri înguste, mari, care ascund multe etajere. Pentru a economisi spațiu, dar și pentru o notă jucăușă, poți instala și un fotoliu de paie suspendat. În ceea ce privește aranjarea mobilierului, gândește-te mereu la regula de 3. Distribuie piesele principale în 3 locuri ale livingului mic. Aici poate fi vorba de canapea, fotoliu și comodă pentru televizor, sau orice alte 3 elemente pe care le consideri esențiale. Dacă ții mult la prezența unei măsuțe de cafea în sufrageria mică, poți opta pentru una transparentă, din sticlă. 

Mobilier sufragerie mica

Nu uita să instalezi o oglindă în livingul mic. O oglindă de mari dimensiuni va ajuta mult mai mult la impresia de spațiu, dar poți instala și una de mai mici dimensiuni, rotundă. Așează oglinda unde consideri tu că “își va face efectul”, ținând cont de forma camerei și cum decizi să o decorezi.

Amenajare sufragerii mici

Design living mic clasic

Dacă vrei să încerci un decor clasic, optează pentru alb predominant și accesorii care împodobesc încăperea.

Design living mic modern

Decorul modern al livingului este caracterizat în general de monocromie: alb și negru, nuanțe de gri, gri și negru.

Design living modern

Decorațiuni pentru living

În special pentru un living cu pereți albi, covoare albe și podea deschisă la culoare, decorațiunile trebuie să aducă un plus de căldură spațiului. Pentru ca sufrageria ta să nu dea impresia unui cabinet medical, decorează cu elemente de lemn natural, finisaje de cupru și materiale moderne – mai ales dacă ești fanul designului industrial. Combină albul cu negru, griuri, pentru a încorpora un design scandinav elegant, sau culori aprinse și pattern-uri, dacă ești adept al stilului boem și eclectic.

Aranjamente camera de zi

Încearcă să scoți în evidență obiecte, decorațiuni, piese de mobilier, la care ții și care crezi că dau personalitate sufrageriei tale. Dacă îți dorești ca livingul tău să fie mai mult decât o cameră decorată modest și să simți că faci compromisuri din cauza dimeniunilor, alege câteva elemente colorate, care să vorbească de la sine pentru caracterul tău sau al familiei tale. Un stil minimalist pentru sufrageria mică va fi ideal, mai ales dacă alegi decorațiuni și mobilier inedite și originale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *