fbpx
Amenajarea apartamentului cu trei camere. Principii de design și idei de decor inedite
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Amenajarea apartamentului cu trei camere. Principii de design și idei de decor inedite

Amenajarea unui apartament cu trei camere te poate pune la încercare și pe parcursul lucrărilor te poți lovi de multe provocări și dileme. În mod cert, este un spațiu mult mai generos decât o garsonieră sau un apartament cu două camere și ai putea avea tendința să privești totul cu relaxare și să consideri că ai spațiu suficient pentru tot ce îți dorești într-o casă. Dacă îți dai frâu liber imaginației, la final s-ar putea să te trezești cu o casă aglomerată și nefuncțională.

Înainte de a te apuca de treabă, trebuie să îți conturezi un plan precis de amenajare, ținând cont de suprafața apartamentului, dacă este decomandat sau semidecomandat și de câți membri are familia ta. Poate că ai visat toată viața ta să ai un birou acasă, dar dacă ai un copil, va trebui să renunți la acest vis și să te reorganizezi. Lucrurile devin mult mai simple dacă în apartamentul cu trei camere va locui o persoană sau un cuplu. 

În continuare îți vom da câteva idei de amenajare a unui apartament cu trei camere ținând cont de toate criteriile de mai sus. 

Amenajarea apartamentului cu trei camere 

Până la urmă, un apartament cu trei camere îți oferă un spațiu destul de generos și, în funcție de structura lui, dar și suprafață, te poți juca cu stiluri și culori. Lucrurile se complică un pic dacă este vorba de un apartament semidecomandat, pentru că va trebui să ai grijă să păstrezi un stil unitar în amenajare.

Semidecomandat

Într-un apartament semidecomandat, livingul va fi cea mai frecventată cameră, pentru simplul fapt că pe aici se va face trecerea spre celelalte camere și, cel mai probabil, spre baie. Pe această cameră va trebui să-ți concentrezi foarte mult atenția pentru că va fi cea mai vizibilă. Amenajează-ți livingul în așa fel încât să fie cât mai luminos și evită să-l aglomerezi cu prea multă mobilă. În același timp, ai grijă ca materialele pe care le folosești la amenajare să fie cât mai practice și mai ușor de întreținut: este o cameră frecventată, care va trebui des curățată.

Ideal ar fi să-ți amenajezi pereții din living cu tapet. Acest material este lavabil și vei putea să îl cureți foarte ușor. Alege un tapet cu un model discret și în culori pale, potrivit cu orice stil de design, așa cum este cel alăturat.

Living cu canapea si perne decorative, corp de iluminat, tablou, masa de cafea și vase cu plante decorative
Tapet lavabil Blend, ideal pentru amenajarea unui living de apartament, foarte versatil, potrivit cu mai multe stiluri de design

Într-un apartament cu două camere, cel mai probabil, vei avea două holuri. Încearcă să împarți mobila și accesoriile specifice în două. În holul de la intrare pune doar un cuier simplu, pe care să poți pune hainele de zi cu zi, o oglindă în care să îți verifici ținuta înainte să ieși din casă și o comodă în care să ai spațiu pentru încălțămintea pe care o folosești într-un anotimp, chei, umbrelă. Păstrează-l cât mai liber și mai luminos, pentru că va fi oglinda apartamentului. Renunță la elementele de decor voluminoase și creează-ți un decor frumos alegând un tapet cu un model deosebit.

Spre exemplu, tapetul Emilia, cu dungi verticale, disponibil în mai multe variante de culori, va conferi un aspect estetic modern și luminos în hol.

Perete amenajat cu tapet cu dungi verticale, cu cuier pe care sunt agatate haine si o geanta și o planta decorativa
Tapet lavabil Emilia, potrivit pentru amenajarea holului de la intrarea în apartament

Alege și un corp de iluminat eficient și frumos, pentru că este posibil ca acesta să fie singurul obiect de decor pe care ți-l vei putea permite în holul de la intrare.

Lampa suspendata din metal, ca o raza, cu bec alb mat, in fata unei ferestre
Lampă suspendată Ray, cu un design elegant și modern, cu care îți poți lumina eficient holul de la intrare

În cel de-al doilea hol îți poți amenaja un dressing și un pantofar, în funcție de spațiu.

Într-un apartament semidecomandat cu trei camere, dormitorul mare va deveni automat al părinților și cel mic al copiilor, iar dacă nu au copii, poți să îi dai o altă destinație, însă ai grijă să ai și o canapea extensibilă pentru musafirii care rămân peste noapte.

Decomandat

Bineînțeles, un apartament decomandat cu trei camere va fi mult mai simplu de amenajat: încăperile sunt separate unele de celelalte, așa că poți alege stiluri de amenajare diferite. Spre exemplu, dacă vrei o casă cu adevărat spectaculoasă, pentru living poți opta pentru stilul vintage, foarte la modă în designul interior. Vei găsi aici informații prețioase în cazul în care te atrage ideea. Păstrează un stil minimalist pentru dormitoare, pentru că vorbim totuși de un apartament de bloc cu suprafața destul de restrânsă, așa că singura „vedetă” din casă poate fi livingul.

Holul va căpăta o importanță mult mai mare într-un apartament decomandat. În primul rând, este „poarta” de intrare în locuință, iar, apoi, în funcție de dimensiunile pe care îl are, poate fi transformat și într-un loc de relaxare. Este foarte importantă amenajarea pardoselii în hol: alege gresia, pentru că este mai rezistentă și mai ușor de întreținut. Poți opta pentru un model deosebit de gresie hexagonală, ideală pentru amenajările moderne dintr-un apartament.

Gresie hexagolana de diferite culori, expusa pe un panou, pe perete, in fata căruia se afla o lampa alba
Gresia hexagonală Le Esagone, disponibilă la XT Deco în diferite culori, este potrivită pentru amenajarea pardoselilor în holuri, dar și bucătărie și baie

Mai mic de 80 mp

Un apartament cu trei camere cu suprafața mai mică de 80 de metri pătrați poate deveni aglomerat dacă alegi piese masive de mobilier și multe elemente de decor. Îți recomandăm să alegi mobilă cu dimensiuni mai reduse, astfel încât să conservi suficient spațiu liber, care să îți creeze senzația de confort. 

De asemenea, joacă-te cu culorile și fă contraste, care dau impresia de spațiu. Creează-ți în living un perete-accent cu ajutorul unui fototapet cu model geometric spectaculos.

Living amenajat cu tapet cu modele geometrice, cu mobilier și elemente de decor
Fototapetul Gradient Geometry oferă un efect de spațiu și de adâncime și este ideal pentru amenajarea unui perete accent

Cu un astfel de tapet scapi de grija alegerii elementelor de decor, pentru că încăperea este deja deosebită. 

Mai mare de 80 mp

Evident, lucrurile se schimbă într-un apartament cu dimensiuni generoase, de peste 80 de metri pătrați. Îți poți lua mobila pe care ți-o dorești și poți să utilizezi mai multe elemente de decor. Ai grijă, însă, ca acestea să se potrivească și să creezi o imagine de ansamblu armonioasă. 

Alegerea stilului de design interior 

Există mai multe stiluri în care îți poți amenaja apartamentul cu trei camere, dar este important să ai în vedere cine va locui în el. În teorie, stilurile modern, contemporan, minimalist, industrial și vintage vor fi potrivite pentru un apartament de bloc cu trei camere, indiferent de dimensiuni. Stilurile industrial și contemporan sunt potrivite pentru persoanele care locuiesc singure sau pentru cupluri, iar dacă în peisaj sunt și copii, mai bine optează pentru stilurile modern și minimalist. Deși sună pretențios, stilul vintage este potrivit pentru orice situație, dar important este să se potrivească și cu gusturile tale.

Living

Este încăperea care va deveni „sufletul” casei, pentru că aici se vor aduna toți membrii familiei la sfârșitul unei zile. Creează un ambient cald și relaxant și ai grijă ca încăperea să fie cât mai funcțională. Stilul minimalist, cu elementele de mobilier strict necesare, se va potrivi unei familii formate din cel puțin doi membri. O canapea confortabilă trebuie să fie piesa de rezistență a încăperii. 

De asemenea, acordă atenție felului în care decorezi pereții. Un living trebuie să pară mare și luminos, chiar dacă suprafața lui este mai curând modestă. Alege pentru pereți un tapet în culori pale, cu imprimeuri discrete, care vor înveseli camera.

Living cu perete cu imprimeuri geometrice, cu fotoliu, comoda cu carti si elemente de decor
Tapet lavabil Gap, cu un design modern și vesel, potrivit oricărei încăperi

Dormitor

Dormitorul este locul în care te retragi în fiecare seară ca să îți încarci bateriile pentru a doua zi. Un pat confortabil va fi elementul central al încăperii, apoi mai ai nevoie de un dulap pentru haine și o noptieră pe care să îți pui o lampă, în caz că vrei să adormi cu o carte în mână.

Lampa de birou alba, asezata pe un teanc de reviste, langa un vas cu un cactus si doua lamai
Lampă de noptieră Oslo Vit, cu un design simplu și elegant, potrivită pentru amenajarea unui dormitor

Bucătărie

Bucătăria dintr-un apartament cu trei camere va fi locul în care familia va lua masa. Creează-ți un ambient plăcut și elegant amenajând-o frumos, cu o faianță de calitate.

Perete amenajat cu faianta turcoaz, intr-o incapere cu chiuveta, vase decorative si plante in vase albe
Faianță lucioasă I Bricchi, disponibilă la XT Deco în mai multe variante de culori, ideală pentru amenajarea unei bucătării moderne

Baie

Designul într-o baie trebuie concentrat pe un aspect simplu și curat. Alege piese de mobilier simple și practice și limitează-te la strictul necesar, fără să încarci prea mult spațiul. Spre deosebire de alte încăperi ale casei tale, într-o baie mobilierul cântărește cel mai puțin atunci când vine vorba de design. Aspectul este dat de gresia și faianța pe care le folosești.

Baie amenajata cu faianta patrata de culoare inchisa si gresie hexagonala alba, cu vas de toaleta si cabina de dus din sticla
Faianță lucioasă I Quarati și gresie mată hexagonală Le Esagone, materiale de calitate pentru amenajarea unei băi moderne

Ce facem cu a treia cameră 

A treia cameră devine automat dormitor dacă ai copil sau copii, așa că va trebui să-ți faci planuri de amenajare  în acest sens. În articole anterioare am venit cu câteva idei de decor pentru camera copilului băiat sau fată.

Dacă nu ai copii, lucrurile se schimbă. A treia cameră poate deveni un spațiu de lucru cu bibliotecă, un loc de relaxare sau chiar dressing. În acest caz îți va rămâne suficient spațiu în mijlocul încăperii și ai ocazia de a-ți amenaja propria ta sală de sport.

Hol

În funcție de structura apartamentului, poți avea unul sau două holuri. Important este să păstrezi zona de intrare în casă cât mai liberă, pentru că, nu-i așa, prima impresie contează. Așa cum am spus și mai sus, într-un apartament semidecomandat vei avea două holuri, așa că poți să împarți spațiile de depozitate specifice în cele două încăperi. Într-un apartament decomandat, holul are de regulă dimensiuni generoase și vei avea spațiu suficient în care să te organizezi.

Balcon

Într-un apartament cu trei camere, balconul poate îndeplini mai multe funcții, fie că este închis sau deschis. Poate fi transformat într-un veritabil loc de relaxare, însă, dacă familia ta are mai mulți membri, cel mai probabil vei avea nevoie de spațiu suplimentar de depozitate. Instalează-ți un dulap sau rafturi suspendate, pentru că la un moment dat în casă se vor aduna destul de multe obiecte și va trebui să le pui undeva. Îți va rămâne spațiu suficient și pentru o măsuță și două fotolii unde poți să-ți bei cafeaua.

Acestea sunt doar câteva idei pentru amenajarea unui apartament cu trei camere care sperăm să-ți fie de ajutor în cazul în care te muți în casă nouă sau te gândești să redecorezi.

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *