fbpx
CU ȘI DESPRE DESIGNERI, DESPRE AMENAJĂRI, STUDIU DE CAZ x DESIGNERI

“Emotions” – amenajare apartament în stil eclectic, cu Ana-Maria Lungan

Designerul de interior Ana-Maria Lungan ne împărtășește detaliile unui proiect drag ei și ne oferă un tur al apartamentului situat în București, Sectorul 2. Cu o dimensiune de 89 m pătrați spațiu util, în care locuiesc 3 persoane, apartamentul surprinde prin prospețime și elemente decorative cu istorie. Inspiră-te din ideile și sfaturile ei pentru proiectele tale de viitor și rămâi cu ochii pe noi pentru mai multe articole în colaborare cu arhitecți și designeri.

 

“Proiectul “Emotions” reprezintă amenajarea apartamentului în care locuiesc împreuna cu soțul și fiul meu. Mi-am dorit ca locuința să rezoneze cât mai mult cu emoțiile și amintirile noastre, dar să fie, în același timp, modernă și elegantă precum personalitatea noastră. Elemente care, aparent, nu se integrau în concept, au purtat cu ele prin contrastul pe care îl realizau exact acele amintiri care ne sunt cele mai dragi.” Ana-Maria Lungan (AML Design).

 

bucatarie Ana Maria Lungan

 

Produsele pe care le poți găsi în apartamentul “Emotions”

“În cadrul amenajării, am utilizat produse de inspirație autohtonă, dar și comandate din străinătate sau achizitionate din magazine dedicate din România. Aparatajele sunt Legrand și Gewiss. Parchetul este comandat direct de la producător, din Norvegia. Geamurile apartamentului sunt Alumil și vă dezvălui un secret despre pereți, care par tapetați. De fapt, am folosit un șablon de la Stencilit. Am dat culoare de fond, am aplicat șablonul și am aplicat a doua tură de lavabilă de la Kraft.

Pentru camera lui Alex am folosit tapet 3D personalizat Greenhouse, marca Rebel Walls, achiziționat de la cei de la XTDeco.”

 

dormitor copil design Ana-Maria Lungan

 

“Mobila din casă este creată de Mobilă K, un producător românesc de mobilier, iar toate electrocasnicele sunt Electrolux.

Canapeaua din living este achiziționată de la Kika și este producție poloneză. Iar imediat cum intri în casă, te întâmpină o comodă Kare și un șemineu Ideal Chemine, de origine franceză.”

 

living room Ana-Maria Lungan

open space AML Design

 

“Două dintre elemente de care sunt cel mai mândră sunt corpurile de iluminat de la Tom Dixon, unul dintre designerii mei preferați. Și, de asemenea, scaunele din living, care sunt păstrate de la nuntă, ele fiind unul dintre ingredientele care aduc farmec apartamentului și care stau la baza conceptului: emoțiile aduse în concret.

Alte produse care îmi sunt dragi sunt scaunul verde, primit moștenire de la bunica, măsuța-taburet Flip, creată de Maria Decu și Mihai Dumitrache, designerii pentru care m-am bucurat enorm când au fost premiați la ELLE Decoration Romanian Design Awards 2018. Obiectul de mobilier Flip poate fi utilizat ca scaun, dar și ca măsuță. La intrare în apartament, ne întâmpină un șemineu și un tablou numit “Grounding”, creat de Irina Neacșu în colecția H.O.M.E. Tabloul conține părți din obiecte tradiționale românești: lâna, piele de oaie, fetru, lână toarsă, alături de foițe de aur și culoare, care se integrează perfect în conceptul apartamentului “Emotions”: natura împletindu-se cu contemporanul.” 

 

Ajungem și în baie, unde mobilierul este creat la comandă, iar instalațiile sunt Ideal Standard.

baie AML Design

baie Ana-Maria Lungan

 

Materialele utilizate în amenajare

“Deoarece mi-am dorit o casă relaxată, prietenoasă și inspirată din natură, am încercat să folosesc materiale cât mai apropiate de mediul natural: lemn natur și lemn stratificat (parchetul). Mai găsim în casă MDF și compozit de la Franke la bucătărie și în baia mica (baza lavoarului).”

Soluții de compartimentare

“Concret, nu am folosit soluții de compartimentare. Excepție fac doar pereții interior, construiți din BCA Ytong și plăci de rigips și finisați în lavabilă și tapet.”

Planul initial vs planul modificat (before and after)

“În planul inițial al apartamentului “Emotions”, așa cum l-am primit de la dezvoltator, în dormitorul mare (stânga, jos), patul era poziționat altfel. Patul este o piesă mare de mobilier, nu îl poți poziționa oriunde într-o cameră. Trebuie să te mulezi după spațiu. Pentru a mări camera și a oferi senzație de spațiu mai mare, am mutat peretele dinspre hol și dinspre bucătărie, așa cum poți vedea pe planul original.”

dormitor Ana-Maria Lungan

 

“De asemenea, bucătăria, care pe planul initial era o cameră închisă și micuță, am desființat-o și am transformat-o în camera lui Alex. Nu voiam să am o bucătărie închisă, ci una open space, ca să pot găti alături de prieteni, să transform gătitul într-o activitate mai plăcută, nu izolată de restul casei.”

 

camera copil AML Design

 

“Acum, bucătăria este exact cum o visam, făcând parte din livingul mare și luminos. Am ajuns la acest deznodământ fericit, realizând o altă modificare majoră a planului inițial: desființare dormitorului din stânga, sus.”

 

bucatarie Ana-Maria Lungan

 

“De asemenea, în planul dezvoltatorului, masa living-ului era poziționată lângă intrare și, având în vedere că atunci exista și dormitorul, spațiul mesei era mic și întunecos. Am mutat masa și, la fel, am mutat și ușa de la intrare, permițându-mi să creez un spațiu de storage pe un perete întreg, cel din stânga intrării. Acolo am dulapuri cu tot ce am nevoie pentru bucătărie (frigiderul, congelatorul), cât și mașina de spălat rufe și uscătorul și cuierul, care e sub formă de dressing, imediat în stânga intrării.”

 

bucatarie Ana-Maria Lungan

 

“Alte modificări realizate au fost în baia mică. Pentru că era, totuși, prea mică, am mai extins-o un pic, împrumutând din spațiul de pe hol. După cum poți observa în planul initial, holul de lângă baia mica avea 123 de cm. Acum are 100.

Baia avea ușă glisantă și toaleta dispusă altfel. Acum ușa este una normală, pentru că nu mi-a plăcut ideea ca baia să aibă o ușă glisantă, care nu ar putea închide niciodată complet camera. Iar vasul de toaletă este dispus pe peretele spre living, așa cum se vede pe planul final.”

Alegerea culorilor

“Pentru emoția pe care am dorit să o transmit prin amenajarea acestui apartament, a trebuit să folosesc culori sugestive, care se mulează perfect pe concept. Cele mai potrivite au fost culorile pastelate, mai ales ca livingul este open space. Puteți observa mult alb și verdele complementar parcului în care se află apartamentul. Ca inspirație pentru paleta de culori a fost designerul de interior Kelly Hoppen.”

 

 

Texturi

Texturi pe care le putem regăsi în amenajare sunt prietenoase, pentru că fiind “acasă”, am vrut să fie cât mai maleabile. Spre exemplu, am folosit catifea și alte texture fine, polișate, ca să fie plăcute la atingere și să contureze un mediu cât mai friendly.

Decorațiuni

Decorațiunile sunt amintiri adunate de-a lungul timpului, obiecte care au o anumită semnificație pentru mine și soțul meu. Am dorit să le includ în amenajare, pentru că ele încarcă și mai mult casa cu sentimentul de apartenență. De la ele și emoția pe care o păstrează, am denumit și apartamentul “Emotions”. Unele dintre obiectele de decorațiune sunt vii, pentru a avea impresia de natură, parc și pădure: flori în ghivece, licheni naturali stabilizați pe perete și în băi.

 

 

Probleme

“Configurația inițială a spațiului din apartament a fost o problemă și, de aceea, pentru a obține o compartimentare care să funcționeze, a fost nevoie să fac câteva compromisuri (spațiul dintre pat și perete în dormitorul mare este mic). Compartimentarea inițială era nepotrivită, mai ales că în casă sunt foarte puține unghiuri de 90 de grade, ceea ce a transformat într-o adevărată provocare alegerea și aranjarea mobilierului.

O altă problemă a fost suprafața vitrată foarte mare, pentru care a trebuit să supradimensionăm radiatoarele și să suplimentăm cu încălzire în pardoseală.”

Sfatul arhitectului

“Sfatul meu în ceea ce privește problemele de compartimentare este următorul: încearcă să profiți din plin de spațiul pe care îl ai și încearcă să găsești soluții de compromis, dar care să-ți satisfacă dorințele și nevoile. Sunt sigură că poți găsi soluții care să arate bine din punct de vedere estetic și care să te ajute în funcționalitatea spațiului pe care îl amenajezi.”  

 

 

Ne dorim ca prin materialele în colaborare cu designeri și arhitecți să aducem mai aproape de tine proiectele de succes și de suflet la care țin cei mai talentați din domeniu. Pentru și mai multă inspirație și posibile colaborări, pe Ana-Maria o mai poți găsi pe amldesign.ro și pe Facebook .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *