fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Principii Feng Shui pentru casă

Casa este reprezentativă pentru fiecare dintre noi. Spațiul în care trăim și modul în care îl organizăm vorbesc de la sine de cele mai multe ori. În China, conceptul de Feng Shui creează un echilibru între oameni și spațiul înconjurător. Energia, numită Chi, reprezintă forța vieții și este influențată de mai multe principii.

Reguli pentru fiecare cameră

Învață să profiți de energia pozitivă pe care spațiul de locuit o poate emana și nu lăsa energiile negative să-ți treacă pragul.

 1. Living

Living-ul trebuie să abunde de lumină. Alege tablouri sau alte opere de artă în culori deschise, care să emane optimism. Alege tablouri sau imagini cu flori, ape curgătoare în direcția casei  și peisaje din natură. La 45 de grade de la intrare se află colțul bogăției. Decorează acea zonă astfel încât să inspire prosperitate. Menține zona curată și ordonată, iar dacă există un geam în apropiere, acoperă-l cu o draperie, pentru ca chi-ul banilor să rămână în casă.

 

 

 1. Dormitor

Poziția de comandă este foarte importantă în orice cameră a locuinței. Aceasta asigură sănătatea și fericirea. Pentru dormitor, poziția patului este crucială. Patul nu trebuie să fie așezat sub o fereastră, iar poziția de dormit să nu rezulte în direcția picioarelor îndreptate spre ușă. Dacă în timpul somnului corpul este îndreptat cu picioarele în față spre ușă, energiile negative sunt invitate in dormitor. Este ideal ca deasupra patului să nu fie așezate tablouri sau alte obiecte decorative pe pereți. Ușa camerei trebuie să fie vizibilă din pat. Încearcă să reziști tentației de a avea un televizor în dormitor, pentru că acesta emană energii negative în spațiul destinat somnului și liniștii. De asemenea, nu decora pereții dormitorului cu oglinzi, pentru că acestea creează iluzii.

 

 

 1. Bucătăria

În bucătărie este important ca aragazul și chiuveta să nu fie așezate față în față, pentru că cele două elemente – focul și apa – s-ar afla în conflict. De asemenea, aragazul și frigiderul nu ar trebui să fie vizibile din living sau de la intrarea  principală, pentru că acestea simbolizează comori și bani, care nu trebuie să fie văzute de oricine. Aruncă la timp orice mâncare expirată sau fructe stricate. Trebuie să păstrezi energia pozitivă prin fructe și legume proaspete. Nu păstra nici ustensile de bucătărie vechi, pe care nu le mai folosești.

 

 

 1. Baia

Evită să amplasezi baia chiar lângă intrarea în casă sau în mijlocul locuinței. Toaleta nu trebuie să fie vizibilă din alte camere ale casei, dar dacă acest lucru este imposibil, încearcă să păstrezi capacul lăsat pe cât de mult posibil. Baia trebuie să fie aerisită, organizată și curată. Pentru a păstra energia pozitivă, coboară capacul de fiecare dată când tragi apa, pentru a nu lăsa energia să scape.

 

 

 1. Birou

Masa de birou trebuie plasată astfel încât să existe un perete în spate pentru stabilitate. În fața mesei, geamul este esențial. Dacă geamul nu există, un spațiu deschis în fața biroului oferă senzația de claritate și senzația de spațiu necesară. Poziția trebuie să ofere posibilitatea de a vedea pe oricine intră pe ușa biroului. Decorațiunile trebuie să fie în echilibru cu ambițiile celor care folosesc biroul și să nu conțină elemente asociate cu sentimente și energii negative.

 

 

Plante și elemente naturale/verzi

O casă care respectă regulile feng shui-ului trebuie să fie decorată cu elemente verzi și plante. Plantele împodobesc spațiul și au și beneficii asupra sănătății. Alege plantele tale preferate pentru living, hol, chiar și baie. Atenție însă la dormitor – plantele emit o energie plină de viață și dinamism, fiind într-o constantă dezvoltare, așadar pot afecta somnul. Decorează-ți living-ul cu multe plante, dar nu exagera! Evită să dai spațiului un aer sufocant prin prea multe elemente decorative. Keep it simple and healthy!

 

 

Dezordinea este interzisă

Păstrează spațiul curat, aerisit și minimalist. Scapă de orice obiecte decorative pe care le consideri în plus și care simți că au adunat prea multă energie negativă de-a lungul timpului. Nu lăsa să se adune prea multe lucruri într-un colț anume al casei și organizează-ți spațiul în așa fel încât toate obiectele să aibă locul lor. Organizându-ți spațiul vei reuși să îți organizezi și mintea și să-ți clarifici gândurile.

 

 

Scapă de obstacole

Holul, intrările în cameră și interiorul lor trebuie să fie lipsite de obstacole precum cutii, jucării sau obiecte sparte/vechi. Acordă atenție specială holului de la intrare, care trebuie să fie lipsit de obstacole și obiecte nefolositoare la orice ora din zi și din noapte. Holul trebuie să fie gol și să aibă cel mult tablouri pe perete. Spațiul trebuie să fie primitor și să abunde de energie pozitivă pentru orice oaspete sau locuitor al casei.

 

 

Fântâna de interior

Simbolizând bogăția și prosperitatea, apa poate fi reprezentată de o mică fântână, amplasată în apropierea ușii de intrare. Apa curgătoare te repune pe picioare și redă ritmul normal energiei pozitive. Procesul de dezvoltare personală va fi îmbunătățit de un element care simbolizează mișcarea continuă și echilibrul.

 

 

Bagua

Pentru când planifici organizarea spațiului, trebuie să ții cont de bagua – cum să distribui fiecare spațiu cu aspirațiile aferente, în funcție de punctele cardinale. Centrul locuinței va reprezenta punctul principal Yin și Yang.  În partea de nord se află spațiul carierei, în nord est – spațiul destinat educației, în est – familia și sănătatea, în sud est se află spațiul bogăției și prosperității, în sud – recunoaștere și faimă, în sud vest – relație și fericire în cuplu, în vest – noroc, iar în nord vest – prezența mentorilor.

Culori esențiale și ce reprezintă ele

Odată ce îți stabilești aspirațiile, e timpul să alegi și culorile potrivite fiecărora. Decorează-ți casa în așa fel încât fiecare colț să reprezinte ceva special.

 • Auriu, verde, albastru, roșu – bogăție

 

 • Roșu, roz, alb – relație

 

 • Verde – familie

 

 • Galben – sănătate

 

 

 • Alb, argintiu, gri – creativitate

 

 

 • Albastru, verde, negru – intelect

 

 

 • Negru – carieră

 

 

Pentru o casă armonioasă echilibrul este esențial, iar Feng Shui-ul nu face decât să inspire prin învățăturile unui spațiu organizat. Buna dispoziție a fiecăruia dintre noi depinde de stările pe care ni le transmite spațiul în care locuim. Este necesar să învățăm ce anume ne face să ne simțim cel mai bine când suntem acasă și care sunt efectele pe termen lung. Spor la decorat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *