fbpx
REFERINȚE DE STIL

Stilul Boem – rebel și original

Unicitatea, spiritul liber și nonconformismul sunt specifice atât persoanelor care se definesc boeme, cât și stilului de design interior cu același nume. Stilul boem se regăsește în modă, de asemenea, și se aplică oamenilor care refuză să trăiască după reguli și care au grijă ca prin estetica lor să exprime mai mult decât un stil – o stare de spirit. Locuințele decorate în stilul boem au în comun mințile deschise și libere care trăiesc în ele.

 

 

Prin ce se caracterizează stilul boem?

Combinații abundente de culori, textile brodate, covoare țesute, plante, lemn și motive etnice aparținând mai multor culturi din lume. Stilul boem poate fi caracterizat și prin multiculturalism, deoarece, pentru a-ți decora casa în acest stil, trebuie să împrumuți elemente din multiple tradiții și grupuri etnice. Stilul boem anulează expresia less is more și e mai mult adeptul expresiei more is more. Desigur, trebuie să alegi cu grijă, pentru a nu ajunge în altă extremă. Mobila vintage și lemnul învechit (dar nu prea uzat) sunt elemente cheie. Dacă spațiul îți permite, e recomandat să alegi cât mai multe corpuri de mobilier pentru camerele tale. Corpurile de mobilier trebuie la rândul lor împodobite cu cât mai multe accesorii: lumânări, plante de dimensiuni mai mici, fotografii și alte obiecte de decor.

 

 

Patru elemente esențiale ale stilului boem

Descoperă prin ce se deosebește acest stil și dacă te caracterizează:

       1. Pattern-uri

Cuverturile, păturile, fețele de pernă și covoarele trebuie să conțină cât mai multe modele. Linii geometrice sau simboluri inspirate din motive tradiționale, toate se pot regăsi pe cel puțin 2 sau 3 accesorii din cameră. E de notat că, pentru a rămâne fidel acestui stil, trebuie să decorezi fiecare cameră în culori și simboluri diferite și să te joci cât mai mult cu organizarea spațiului. Pattern-urile se pot regăsi și pe piesele de mobilier, gresie, faianță sau pe ghivecele plantelor. Dacă ești talentat, poți picta chiar tu obiectele din casă pentru cât mai multă originalitate.

 

 

     2. Plante

Pentru că libertatea de spirit nu ar fi nimic fără natură, stilul boem se bucură de compania a cât mai multor plante. Pentru sufragerie sunt recomandate planetele înalte, cu frunze mari, fără flori, amplasate lângă canapea, sau în colțurile camerei. E important să cunoști necesarul de lumină pentru fiecare plantă înainte să decizi unde le așezi. Plantele mari se potrivesc și pentru dormitor, lângă pat sau noptiere. Pentru baie și bucătărie poți alege plante cățărătoare de tipul iederii sau plante care iubesc umezeala, cum ar fi ferigile. Pe lângă efectele benefice asupra sănătății, plantele vor contribui și la crearea unei atmosfere speciale și relaxante. Plantele mici, de tipul cactușilor sau suculentelor, pot fi așezate în diferite locuri – pe măsuțe de cafea, noptiere, birouri sau polițe. Ghivecele suspendate sunt o soluție la îndemână, mai ales pentru camerele mai mici sau doar pentru a crea senzația de înălțime. Ghivecele plantelor îți oferă o șansă în plus de a face un statement, așa că alege-le pe cele mai inedite. Nu îți fie frică să ieși din tipare cu alegerile tale!

 

 

     3. Accesorii

Accesoriile pe care le alegi pentru fiecare cameră trebuie să fie dintre cele mai speciale. Alege cât mai multe elemente, mai ales vintage. Lămpi de birou, lampadare, tablouri, ilustrații, fotografii înrămate, farfurii, suporturi, cutii de bijuterii și tot ce-ți mai iese în cale. Bibelourile sau statuetele alese cu gust vor fi atracția principală. Spațiul trebuie să fie cât mai împodobit. Dacă ai multe reviste, nu le ascunde în sertare! Alege suporturi și măsuțe speciale pentru a le etala. Dacă ai și o colecție mare de cărți, vei avea mai mult spațiu pentru toate obiectele decorative. Bibliotecile de lemn mai mari și mai mici vor fi gazdele perfecte pentru lucrușoarele tale. Accesoriile nu trebuie să lipsească nici din baie sau bucătărie și poți surprinde colțuri nefolosite ale mobilierului, sau chiar ale căzii, cu obiecte dragi ție. La târguri vintage și de antichități poți găsi multe obiecte de decor calitative și cu istorioare interesante.

 

 

     4. Lemn 

Mobilierul de lemn stă la baza stilului boem. Este important ca lemnul să fie vintage sau cu aspect uzat, dar să nu fie degradat. Inspiră-te din piesele de mobilier ale anilor 70 și nu ocoli nici mobilierul de lemn pictat. În culori ca și albastru, roșu cu motive colorate etnice, sau pictate de tine în motivele tale preferate, inspirate din cultura oricărei țări sau oricărui continent. Comodele mari cu sertare te vor ajuta să-ți organizezi lucrurile și pot fi folosite atât în living, cât și în dormitor. Nu uita, însă, să le împodobești cu multe obiecte decorative, vaze cu flori și ghivece cu plante. Mesele mari de lemn pot fi folosite în bucătărie, în zona de luat masa. Etajerele din baie, suporturile pentru prosoape și chiar și suportul chiuvetei, vor atrage atenția, dacă alegi variațiuni de lemn și forme îndrăznețe.

 

 

Detalii esențiale pentru fiecare încăpere

Imaginația și simțul estetic e pus la încercare în momentul în care trebuie să decorezi fiecare cameră.

Sufragerie

Covor încărcat cu motive orientale, etnice, asemănător covoarelor persane.

 

 

Dormitor

Cuverturi cu pattern-uri, franjuri și țesături.

 

 

Baie

Chiuvetă cu pattern.

 

 

Bucătărie

Faianță cu pattern

 

 

Hol

Comodă pentru obiecte decorative

 

 

Surse fotografii: Pinterest, Unsplash

1 Comments

  1. Stil organic și modern - ce folosim pentru combinații reușite

    […] Stilul Boem – rebel și original […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *