fbpx
REFERINȚE DE STIL

Stilul gustavian – inspirație scandinavă

Stilul gustavian s-a format după ce regele Gustav al III-a al Suediei s-a inspirat din stilul francez de la Versailles, în perioada studiilor. Pentru o perioadă lungă de timp, suedezii au împrumutat elemente de design si maniere de la francezi, moment perfect pentru ca arta designului de interior să crească în popularitate.

 

 

Dacă vrei să îți decorezi casa în stil gustavian, trebuie să fii dispus să renunți la multe din obiectele pe care le ai. Acest stil urmărește simplitatea când vine vorba de obiecte decorative și extravaganța când vine vorba de materiale și forme. Mobilierul de lemn este în mare parte de culoare albă, crem, gri sau alte culori neutre, iar aspectul acestuia trebuie să exprime un echilibru între vintage și elegant. Piesele de mobilier pot avea un aspect ușor uzat (similare cu stilul shabby-chic). Poți alege și mobilier din lemn cu aspect natural, la fel de des întâlnit în interioarele suedeze.

 

 

Poți integra si corpuri de mobilier moderne în decorul gustavian. Cele în culori stridente te vor ajuta să creezi un design cu adevărat original. Însă, dacă preferi varianta sigură, corpurile de lemn vor fi veșnic compatibile cu stilul gustavian. Candelabrele sunt printre cele mai importante accesorii în cadrul acestui stil și modelele contemporane îți vin în ajutor. Alege candelabre mari pentru locul de luat masa și pentru sufragerie, dar și dacă ai un dormitor la fel de impunător.

Spațiile specifice acestui stil și stilului suedez în general, sunt luminate natural, organizate și curate. Culorile folosite pentru pereți sunt în general alb și gri, albastru deschis sau roz pal. Pereții albi nu vor fi plictisitori dacă alegi mai multe nuanțe de alb pentru camerele casei, sau dacă faci combinații subtile. Poți apela și la un tapet într-o culoare neutră, cu un detaliu inedit, de exemplu un fototapet 3D.

 

Specific familiilor regale, stilul gustavian se adresează în special celor care vor să iasă în evidență prin culori neutre, dar cu  materiale și detalii prețioase.

 

Surse fotografii: Pinterest, XTDeco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *