STUDIU DE CAZ x DESIGNERI

“Travelers’ Home” – amenajare apartament cu Miso Architects

Echipa Miso Architects vine cu povestea unui proiect axat pe funcționalitate și energii pozitive. Apartamentul cu 3 camere este amplasat în complexul Occidentului 40 din București și deservește doi adulți și un bebeluș. Cu o suprafață de 88 mp, plus 15 mp de terasă, apartamentul a fost amenajat în perioada mai-octombrie 2018. Spațiul se află într-o construcție nouă, proiectată de biroul de arhitectură ADNBA, câștigători ai premiului Anualei de Arhitectură București cu acest complex de locuințe.

Citește mai departe articolul nostru în colaborare cu designerii de la Miso pentru a descoperi păreri direct de la designeri și sfaturi care te vor face să regândești amenajarea pe care plănuiai să o faci de unul/una singur/singură!

Foto © Alexandru Dragoi

 

 

Despre beneficiarii proiectului:

Beneficiarii sunt un cuplu de tineri călători, cu un bebeluș nou-născut, care au ales să facă un popas mai lung în București până fetița lor crește și este pregătită să descopere lumea împreună cu părinții. Au ajuns la noi în urma unei recomandări, iar colaborarea a decurs foarte bine şi fluent, conceptul s-a conturat destul de repede după ce am dezbătut ceea ce îşi doresc, fiind respectat întocmai pe parcursul implementării.

Despre stilul amenajării:

Stilul este modern/contemporan, cu elemente împrumutate din cel nordic scandinav. Am încercat să respectăm arhitectura clădirii și să propunem o amenajare care să completeze în mod natural spațiul existent. Ne-au inspirat suprafețele vitrate mari, comunicarea cu orașul și mai ales cu cerul – de aceea nu am folosit deloc perdele, doar draperii, ca să nu intervenim cu niciun obstacol în calea privirii către cer.

Proprietarii au venit la noi cu dorința de a avea o casă veselă și colorată, culorile lor preferate fiind galben și turcoaz, pe fundalul unor nuanţe calde şi deschise.

Un alt element pe care îl regăsim frecvent în acest apartament şi care reprezintă o semnătură a amenajărilor noastre, este riflajul – lamelele de lemn care completează spaţii, conturează pereţi de accent sau ascund laterale de dulap inestetice.

 

Spațiul, care era deja spectaculos printr-o orientare dublă și suprafețe generoase, a suferit mici intervenții punctuale.

Despre modificările principale:

Regândirea și relocarea funcțională a fost primul pas important. Pentru a delimita mai bine zona de zi de cea de noapte, am propus mutarea dormitorului matrimonial într-o cameră mai liniștită și umbrită, cu o priveliște frumoasă spre coroana copacilor din curtea din spate. În camera cu vedere spre strada principală, unde lumina naturală și energia orașului inundă spațiul, am creat un spațiu versatil care funcționează ca home-office și cameră de oaspeți. Această relocare a venit, pe de o parte, cu compromisul de a renunța la baia ensuite care deservea în mod normal dormitorul matrimonial, și pe de altă parte, cu provocarea de a nu rezerva această baie, în mod exclusiv, doar pentru camera de oaspeți. Astfel am propus un panou glisant pentru delimitarea camerei, oferind posibilitatea creării unei spații tampon, un mic hol între living, camera de oaspeți și baie.

Am dărâmat 2 fâşii de pereţi din gipscarton pentru a face posibilă extinderea bucătăriei către living și pentru a crea un dressing mai amplu destinat dormitorului matrimonial relocat.

Am suplimentat instalaţia electrică: am mutat poziția corpurilor de iluminat, am suplimentat numărul corpurilor de iluminat (am introdus spoturi în zona ferestrelor, corpuri de iluminat suspendate lângă patul matrimonial) și am făcut un upgrade la aparataj, cerința clienților fiind folosirea prizelor internaționale și întrerupătoarelor dimabile.

 

Despre dorințele beneficiarilor:

Am avut plăcerea de a lucra cu beneficiari care au fost foarte deschiși la propunerile noastre. Au dorit o amenajare cu accente de culoare, în rest au avut câteva cerințe punctuale, mai degrabă funcționale, cum ar fi prizele internaționale, întrerupătoare dimabile, rezolvarea problemei spălatului câinelui de talie mare și folosirea birourilor cu înălțime reglabilă (atât în home-office cât și în camera de copil). Ca de obicei, maximizarea spațiilor de depozitare a fost un parametru important. De asemenea, am reușit să găsim loc pentru un grill și două biciclete!

Provocarea principală a livingului open-space a fost forma alungită a acestuia şi faptul că este deservit de foarte multe uşi de acces, inclusiv cele două intrări în apartament, una din casa scării şi una cu lift. Astfel am avut ca scop principal îmbrăcarea şi cosmetizarea peretelui lung al încăperii, integrând în mobila pe comandă multiple spaţii de depozitare, un aparat de aer condiţionat, split de căldură, zone pentru cuier, încălţăminte şi ustensile de curăţenie. Această latură a fost atent gândită pentru a reuşi să împlinească toate aceste cerinţe estetice şi funcţionale, rezultând un ansamblu unitar care în zona de living se încheie cu o placare de lamele de lemn şi un perete luminos de tip barisol.

Despre dormitor:

Dormitorul matrimonial a fost o provocare pentru designeri la capitolul depozitare. Poziționarea patului a fost, de asemenea, o provocare datorită formei neconvenționale a camerei de dimensiuni mai mici și cu colțuri ascuțite.

În final am apelat la un truc, am realizat pe comanda un pat cu cadrul exact pe dimensiunile saltelei şi am suspendat pernele de sprijin pe o bară de lemn la nivelul peretelui.

Fototapetul 3D Gradient de la Rebel Walls, achiziționat prin XT Deco, a fost folosit de echipa Miso într-un mod rebel – adică poziționat invers față de cum este destinat. Splash-ul de culoare în gradient intervine în atmosfera creată de nuanțele de galben și crem și oferă un plus de originalitate camerei.

Şi aici, la fel ca în restul camerelor, am amplasat corpuri de iluminat de tip spot încastrat aplicat în zonele funcţionale principale (în fața dulapurilor).

 

Despre cromatică:

Galbenul tronează la capitolul culori, fiind preferatul beneficiarilor. Culoarea amintește de zile calde de vară, petrecute descoperind noi destinații. În alte camere ale apartamentului se găsesc hărți ale Buenos Aires-ului – unde s-au cunoscut cei doi – și harta golfului San Francisco – un alt loc de care se simt apropiați beneficiarii. Apartamentul poate fi considerat astfel un cuib al călătorilor.

Un alt element pe care îl regăsim frecvent în acest apartament şi care reprezintă o semnătură a amenajărilor noastre, este riflajul – lamelele de lemn care completează spaţii, conturează pereţi de accent sau ascund laterale de dulap inestetice.

Sfatul arhitectului:

Recomandarea noastră pentru apartamentele de tipul acestuia, cu spaţii mici, vitraje ample şi multe uşi, este ca mobilarea să fie foarte bine gândită din punct de vedere funcţional şi că mobila să fie realizată pe comandă ţinând cont de fiecare detaliu al contextului dat. În astfel de amenajări noi preferăm culorile deschise, cu câteva accente de culoare şi multe corpuri de iluminat şi oglinzi amplasate strategic.

Mai multe fotografii:

 

Mobilierul pe comandă a fost realizat de Movi Design și Stwoodio, Ioooi au contribuit cu măsuțe, scaune și corpuri de iluminat, covoarele au fost achiziționate de la Dare to Rug și mulți alții.

Sperăm ca următorul plan de redecorare și reamenajare a casei tale să includă și colaborarea cu o echipă profesionistă, pentru a reuși să transformi spațiul de care beneficiezi la adevăratul potențial. Un profesionist îți poate veni în ajutor atunci când spațiul este prea mic și îți dorești să ai parte de mai multă libertate și funcționalitate, sau când cauți să-ți regăsești personalitatea în decorul casei tale.

Pentru mai multă inspirație, găsești echipa Miso Architects pe misoarchitects.ro, pe Facebook și pe Instagram.

Spor la decorat!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *