fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Idei de amenajare pentru holul de la intrare

Reguli de bază în amenajarea holului de la intrare

Prima  impresie contează. Deci, este bine să amenajăm holul cât mai bine pentru a face o impresie frumoasă de la început. Musafirii trebuie primiți cu căldură, dar și într-un climat propice desfășurării unei vizite, cu un decor plăcut și spațiu util.

amenajare hol

Sursă foto: Pinterest

După cum se știe, holul este un spațiu fără luminozitate multă, are diferite dimensiuni diferite, de la foarte mici la foarte mari. De aceea, trebuie organizat din punct de vedere spațial , cu tapetul sau vopseaua bine alese, iluminatul cu elemente corespunzătoare așezate în unghiuri perfecte pentru a oferi o perspectivă bună a holului, parchetul să fie în tonuri cu celelalte obiecte, mobilierul să fie simplu, dar bine așezat.

De preferat ca locurile de depozitare ale unor obiecte (haine, încălțăminte) să fie prevăzute în locuri care nu deranjează ochiul uman-cel mai sever critic de artă.

Eleganța trebuie să primeze încă de la ușă, să dea tonul casei, să fie atrăgător și funcțional, nu încărcat.

Culorile potrivite pentru holul de la intrare

Cromatica holului dă tonul în care va fi zugravită toată casa, care trebuie să fie în armonie, pentru a nu provoca un disconfort vizual.  Se știe că în încăperile mici trebuie folosite nuanțe deschise, pale, chiar alb.  Puteți să optați pentru zugrăvirea unui singur perete, într-o nuanță de accent, care să se regăsească și în alte camere din casă.

Holul nu trebuie să fie vopsit după reguli stricte, trebuie să dea o notă personală, să aibă nuanțe calde care să vă primească cu căldură ,,acasă”.

cromatica holului

Sursă foto: Pinterest

Zugrăveala holului, așa cum aminteam, trebuie să fie în armonie cu schema de culoare din restul locuinței. Culorile deschise se folosesc cu precădere pentru vopsirea holurilor de dimensiuni mici. Albul, bejul s au griurile colorate măresc câmpul optic, iar activate de linii de culoare de altă intensitate duc la o cromatică uimitor de plăcută.

Pentru holurile mari pot fi utilizate și culori în nuanțe închise care oferă avantajul de a masca mai bine eventualele probleme ale pereților: micșorează tavanele prea mari sau pereții care au distorsiuni.

Armonia perfectă a culorilor trebuie să stăpânească toate spațiile din casă. Tonurile calde sau reci trebuie să domine toate spațiile, fară a se trece de la o tonalitate la altă ceea ce ar crea disconfort, discontinuitate. Culorile primare să fie susținute de culorile complementare pentru a avea o cromatică perfectă în toată casă. Îmbinarea armonioasă a culorilor oferă confort, recreere, odihnă.

Piesele de mobilier esențiale pentru holul de la intrare

Primul contact pe care îl are vizitatorul cu casa este holul, încăperea de trecere între camere. Estetica holului este primordială în amenajarea tuturor spațiilor din casă. Aceasta depinde de mai mulți factori: dimensiunea spațiului, care trebuie să cuprindă elemente de mobilier esențiale cum ar fi cuierul pentru haine, pantofarul pentru incăltăminte, suportul pentru chei.

piese de mobilier hol

Sursă foto: Pinterest

Simplitatea asezării obiectelor în spațiul destinat holului duce la o impresie plăcută, dă un ton elegant holului și o utilitate corectă a spațiului.

Înfrumusețarea lui se poate face prin adăugare de etajere, nișe, covoare de mici dimensiuni așezate pe parchet, obiecte de iluminat, măsută pentru vază cu flori, etc.

Corpuri de iluminat pentru hol

Iluminarea corectă a holului este foarte importantă pentru crearea unui climat afectiv. Este bine găsim cele mai corecte elemente de iluminat și locuri corespunzătoare de amplasament. Sunt recomandate lămpile amplasate pe pereți nu pe tavan, lămpi cu semi-abajur, felinare, aplice, veioze amplasate pe corpuri din spații întunecate, oglindă amplasată pe un corp, usă sau perete pentru mărirea orizontului, becuri sub formă de făclie cu lumină intermitentă, lustre cu bec cu lumină variabilă, etc.

aplice hol

Sursă foto: Pinterest

Trucuri pentru a face un hol să pară cât mai mare

Maximizarea optică este un truc prin care facem un hol deosebit de eficient. Pentru aceasta alegem colțurile și nișele, instalăm corpurile de mobilă ce nu trebuie să lipsească dintr-un hol precum : dulapul de îmbrăcăminte care trebuie sa fie amplasat lângă ușă, poate să aibă o înălțime în raport cu înălțimea camerei și pantofarul de dimensiuni mici, cu sertare rotative care se închid. Pe una din ușile dulăpioarelor poate fi plasată o oglindă sau un suport din lemn, fier forjat pentru a înveseli atmosfera.

Etajera pentru umbrelă sau dispozitivul pentru încălțător, au la rândul lor rolul de a îmbunătăți spațiul virtual al holului.

Idei de amenajare a holului de la intrare în funcție de formă și dimensiune

Imaginația fiecărui individ este cea care îmbină estetica cu utilitatea și funcționalitatea spațiului. Dați frâu liber imaginației și veți avea un hol primitor, cu elemente decorative care vor deconecta persoanele ce vă pășesc pragul locuinței.

amenjare hol in functie de forma si dimensiune

Sursă foto: Pinterest

Amenajarea unui hol îngust

Se cunoaște că majoritatea persoanelor de la noi din țară locuiesc în apartamente construite în blocuri de locuințe. Arhitectura acestor holuri de la intrarea în apartament nu este schimbată foarte mult de la o construcție la alta. De regulă, aceste holuri sunt înguste și lungi, fără luminozitate corespunzătoare, dar îți oferă posibilitatea de a amplasa corpuri de mobilier înguste și închise – cuier, pantofar, unde obiectele sunt ordonate și nu încarcă vizual încăperea.

hol ingust

Sursă foto: Pinterest

Amplasarea unei oglinzi în fața unui corp de iluminat sau a unei uși de la intrarea în cameră, va mări încăperea și o va lumina, fiind foarte utilă și pentru a-ți aranja ținuta înainte de a pleca de acasă.

Pentru a da senzația unui hol mai spațios, podeaua ar trebui să fie din marmură, gresie sau parchet într-o nuanță deschisă și caldă.

Amenajarea unui hol pătrat

Creativitatea este la baza amenajării unui hol pătrat. Amplasarea unei măsuțe și  două fotolii, pe langă obiectele de strict necesar amintite anterior, fac holul la fel de util ca și celelalte camere. Toate obiectele: pantofar, cuier, băncuța-suport pentru încălțare, etajerele pentru cărți dau holului, printr-o amenajare corectă, o notă de prospețime și eleganță. Aplicele sau corpurile de iluminat, tablouri, oglinzi amplasate corespunzător, plante de interior amplasate pe etajere sau direct pe parchet, mesaje inspiraționale așezate în raport cu măsuța,care este elemental central, dau o notă de spațialitate, de eleganță, de confort, de spațiu geometric bine organizat, care atrage atenția din prima clipă.

hol patrat

Sursă foto: Pinterest

Amenajarea unui hol lung

Este interesant de văzut cât de elegant se poate aranja un hol lung. Pe lângă elementele de strict necesar, aici se pot amplasa rafturi sau etajere pentru expunerea unor cărți sau obiecte de design. Materialele din esență lemnoasă bine băituite și lustruite dau o notă de eleganță. Se pot adăuga, în debarale (spații de depozitare) o multitudine de obiecte cu utilizare imediată la intrarea sau ieșirea din casă. Obiectele menționate mai sus pot avea dimensiuni mai mari pentru că de această data spațiul ne permite.

hol lung

Sursă foto: Pinterest

Amenajarea unui hol foarte mic

Spațiu mic-piese puține.

Pe scurt, piese de mobilier pentru depozitare: umerașe, etajeră pentru palărie,căciula, umbrelă, încălțător, suport geantă, suport chei și alte mărunțișuri.

hol mic

Sursă foto: Pinterest

Amenajarea unui hol spațios

Un spațiu generos la intrarea în locuința este un adevărat lux. În această situație în cadrul holului  poate fi amenajat un dressing sau o debara în care să fie produsele și aparatele pentru curățenie.

Totodată, un hol larg vă lasă posibilitatea pentru depozitare și îl puteți folosi într-un mod cât mai util, dacă instalați niște rafturi pe care să le umpleți cu cărți, reviste și obiecte decorative.

hol spatios

Sursă foto: Pinterest

Amenajarea unui hol înalt

Holul înalt permite utilizarea unui corp de mobilă foarte înalt, aproape de tavan, cu rafturi pe care să așezi obiecte de îmbrăcăminte, bibliorafturi cu diverse documente, cărți, reviste , ziare,colecții de CD-uri, elemente decoraționale. Se pot amplasa suporți pentru ghivece de flori, pe pereți se pot pune multe tablouri, fotografii. Nu uita de elemente de iluminat care să aibă verticalitate, întregind astfel ideea de spațiu.

hol inalt

Sursă foto: Pinterest

Amenajarea unui hol open space

Decorul trebuie privit ca un tot unitar în ceea ce privește amenajarea unui hol deschis către cameră de zi.  Optați pentru o decorare simplă și unitară care să respecte aceași schemă de culoare din cameră de zi și cu piese de mobiler asortate.

hol open space

Sursă foto: Pinterest

Totodată, holul trebuie să ofere o funcționalitate pe care living-ul nu o are, precum un dulap spațios pentru hainele de iarnă, un pantofar, cuier, cutii pentru depozitare.

Amenajarea unui hol cu multă lumină naturală

În cazul în care aveți parte de un spațiu de trecere care se bucură de multă lumină naturală, atunci puteți adăuga, după bunul plac, accesorii și elemente de decor unice și neobișnuite care pot aduce o atmosferă specială, de libertate,interiorului.

hol cu multa lumina

Sursă foto: Pinterest

Utilizarea tapetului în amenajrea holului de la intrare

Tapetul pentru hol poate avea un impact incredibil asupra acestuia, iar în funcție de design și de culoare, poate oferi un efect de spațiu și adâncime încăperii. Secretul este să păstrați echilibrul și să obțineți un spațiu confortabil care să se potrivească cu întreaga locuință.

hol cu tapet

Sursă foto: Pinterest

Alegerea culorilor în funcție de dimensiunea și luminozitatea holului

Culoarea joacă un rol decisiv în ambianța pe care vrei să o aduci încăperii. În general, holurile nu dispun de foarte multă lumină naturală, de acea pentru a beneficia de o culoare luminoasă este bine să alegeți un tapet simplu, bine ȋntins, fără modele sau suprafețe ce ies din spațiu. Tapetul ȋn culori neutre este un fundal de excepție pentru mobilierul unui hol.

Pentru holurile cu spații mici recomandăm decorarea unui singur perete cu tapet pentru a crea o zonă de interes ce captează  imediat ochiul privitorului. În funcție de luminozitate este bine să alegem un tapet care înfățișează un colț din natură: câmp cu maci, câmp cu floarea-soarelui, plajă, marea, pomi înfloriți, etc.

culori tapet hol

Sursă foto: Pinterest

Pentru holurile cu spații mai mari, despre care am vorbit, se poate alege decorarea cu tapet decorativ cu linii verticale, orizontale,oblice sau combinații de forme geometrice , care așezate în poziții corecte oferă senzația de spațialitate.

Alegerea desenului de pe tapet în funcție de forma holului

Cu o mulțime de texturi și modele, desenele de pe tapet pot reprezenta forme din natură (frunze, flori, fructe), peisaje (alese în funcție de mărimea, luminozitatea , mobilierul ales), desene din linii și forme geometrice, mixaje. Depinde de tipul tapetului pe care doriți să îl folosiți (pe hârtie, pe material textil ) și de gustul fiecăruia.

desene tapet hol

Sursă foto: Pinterest

Dacă vreți să scoateți în evidență numai anumite porțiuni ale holului, atunci optați pentru alegerea și montarea unui tapet viu, colorat, menit să reflecte amprenta căminului vostru.

 Alegerea culorilor și desenului în funcție de stilul ales

Acordați o atenție accentuată culorilor pe care le alegeți pentru hol. Puteți să dați frâu liber fanteziei atunci când vine vorba despre culorile și desenul pe care îl alegeți, trebuie doar să țineți minte două lucruri: dacă scopul este acela de a vă relaxa, vă recomandăm culori neutre și linii curate.

Pentru a obține imaginea perfectă a spațiului, evitați tapetul cu modele mari pentru holurile mici, deoarece spațiul va părea și mai strâns. Sunt mai potrivite cele cu desene mici,care să fie în armonie cu culorile din restul locuinței.  Pentru holurile mari pot fi folosite și culori închise, care dau senzația de mister, de tainic, lux.

stil hol

Sursă foto: Pinterest

Coordonarea culorilor trebuie să pornească de la tonuri calde și, foarte rar, la tonuri reci.

 Idei de tapet care completează mobilierul de pe hol

Este necesar să facem o prospecție corectă  a decorării holului pentru a cumpără tapetul care este în armonie cu accesoriile (mobila, elementele de iluminat, covoarele). Dacă mobilierul este de nuanță închisă, automat tapetul va fi deschis la culoare, cu motive decorative simple, va fi aplicat în contrast cu mobila pentru crearea unui climat generos.

tapet hol in concordanta cu mobilierul

Sursă foto: Pinterest

Textura tapetului trebuie să evite aglomerarea, iar combinația optimă dintre mobilier și tapet ar trebui să fie un singur perete tapetat diametral opus mobilierului.

Folosirea fototapetului în decorarea holului de la intrare

Fototapetul este una din cele mai elegante alegeri pentru amenajarea unei locuințe.  Acesta are o capacitate uimitoare de transformare a spațiului, iar pentru hol e bine să alegeți un fototapet mai deschis, pentru a adăuga un plus de lumină încăperii.

fototapet hol

Sursă foto: Pinterest

Puteți folosi fototapetul cu imagini realizate de profesioniști sau chiar de voi. Mai nou, se folosește foarte mult fototapetul pe pânză.

Sfaturi de la arhitecți pentru amenajarea holului

Datorită faptului că holul devine cartea de vizită a locuitorilor casei, acesta trebuie să fie și funcțional, s ă te ajute să ai acces ușor la toate camerele și să nu fie încărcat. În același timp, design-ul holului trebuie să fie în armonie cu stilul întregii case. Nu încerca să transformi holul în ceva imposibil, ci concentrează-te pe punctele forte și ce îți poate oferi acest spațiu. Ține cont de toți factorii – lungime, lățime și înălțime – atunci când alegi decorațiunile și încearcă să aplici soluțiile care vor face un hol mic să pară mai mare și un hol fără lumină naturală să fie luminat corespunzător.

Bucură-te de potențialul unui hol generos și învață să profiți de soluțiile de depozitare în cazul holurilor mai mici. Asumă-ți riscuri, dar nu uita să acorzi atenție acestor reguli simple. Spor la decorat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *