fbpx
Garsoniera open space cu canapea, masa de cafea și bucatarie cu masa si scaune
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Idei Amenajare Garsonieră în 2023 – Sfaturi de la Designeri

Prima casă a unui cuplu tânăr, la început de drum, este, în cele mai multe cazuri, o garsonieră. Fie că resursele materiale sunt limitate sau pur și simplu preferi să dai banii pe vacanțe și ieșiri cu prietenii, garsoniera este soluția mai potrivită până în momentul în care familia se mărește și ai nevoie de spațiu sau a venit timpul în care simți nevoia să-ți petreci mai mult timp acasă și atunci ai nevoie de o locuință mai funcțională.

Dar și garsonierele pot deveni foarte primitoare și confortabile, în ciuda faptului că ai la dispoziție doar o cameră care îți servește drept dormitor, living și loc de luat masa. Cu câteva trucuri de amenajare, garsoniera ta poate să pară mai spațioasă decât este de fapt. Ai nevoie doar de puțină imaginație și câteva idei pe care ți le-am sintetizat noi.

3 Stiluri de Design Pentru Amenajarea unei Garsoniere

Stilul de amenajare a garsonierei unui cuplu tânăr trebuie să reflecte personalitatea ambilor parteneri, pentru că amândoi trebuie să vă simțiți bine în spațiul în care locuiți și în care, până la urmă, vă petreceți cea mai mare parte a timpului. Cum locul este limitat, va trebui să optezi pentru unul din stilurile de amenajare care merge pe linii simple, mobilier de dimensiuni reduse și culori neutre. Am selectat pentru tine trei stiluri de amenajare ideale pentru o garsonieră.

Stilul minimalist

Stilul minimalist este ideal pentru o locuință de mici dimensiuni, așa cum este o garsonieră. Motivul este cât se poate de simplu: un spațiu redus cere o amenajare cât mai aerisită, iar stilul minimalist este definit de cele două caracteristici. 

Acest stil de design interior, potrivit pentru ambii parteneri în egală măsură, este realizat cu forme simple, geometrice și linii drepte, cu mobilier de mici dimensiuni și o paletă restrânsă de culori. De asemenea, dintr-o garsonieră amenajată în spațiul minimalist lipsesc ornamentele și decorațiunile. Singurul obiect acceptat cu rol decorativ este un ceas de perete, care este, până la urmă, și util.

Puţinul mobilier pe care îl vei avea în garsonieră trebuie să fie multifuncţional şi practic. Polițele suspendate pot înlocui cu succes biblioteca și chiar biroul sau masa de lucru, care nu poate lipsi dintr-o locuință oricât ar fi ea de mică. În imaginea alăturată vezi cum poți să-ți amenajezi un birou folosind o poliță din lemn și cum poți amenaja ideal pereții cu tapet utilizând aceeași paletă cromatică.

Perete intr-o camera amenajat cu tapet crem, in fata caruia se afla un birou din lemn si scaun alb, pe o podea inchisa la culoare, pe care se afla un covor in nuante deschise
Tapet lavabil Ecailles, de la XT Deco, ideal pentru definirea stilului minimalist într-o garsonieră

De asemenea, alege o canapea extensibilă care pe timp de noapte se transformă în pat de dormit. În locul unui dulap pentru haine masiv, care ar putea să îți ocupe o parte importantă din cameră, alege să îți amenajezi un dressing pe hol, instalând două panouri pe șine glisante în fața unui perete.

Culorile potrivite pentru realizarea stilului minimalist într-o garsonieră sunt neutre, în tonuri de gri, bej, verde, alb şi negru. Contrastul închis-deschis va amplifica senzația de spațiu.

Stilul modern

Stilul modern este, de asemenea, potrivit pentru un cuplu tânăr care locuiește într-o garsonieră. Caracteristica de bază a acestui stil de amenajare interioară este simplitatea. 

Culorile care predomină sunt neutre – alb, gri, negru sau bej – iar texturile, simple. Pereții în stilul modern sunt suprafețe mari și, în general, goale, fără decorațiuni sau cu elemente extrem de discrete de decor, în tonuri naturale sau neutre.

Perete amenajat cu tapet gri deschis la culoare, in fata caruia se afla o canapea cu perne decorative, o masa și o lampa
Tapetul lavabil Blend, în tonuri neutre, este perfect pentru amenajarea modernă a unui spațiu de locuit de mici dimensiuni

Fiecare piesă de mobilier trebuie să fie simplă și elegantă, însă nu trebuie să pui accent pe simetrie. Spre exemplu, rafturile în linii drepte, însă organizate fără a crea echilibru, sunt o caracteristică pentru un interior modern.

Stilul contemporan

Stilul contemporan derivă din stilulul modern, mergând tot pe simplitate și eleganță, însă aici poți să mergi pe o gamă mai largă de culori și texturi. 

Culorile de bază sunt neutre, dar accentele vii scot în evidență elemente individuale ale spațiului. Creează un echilibru între pereții sau pardoseala deschise la culoare și un element de mobilier roșu, verde aprins, negru, galben sau turcoaz. 

Pereții pot fi amenajați în culori neutre și deschise, dar pentru accentuarea stilului contemporan unul din pereți poate fi diferit și aici poate fi vorba și de culoare, dar și de textură. Folosește panouri decorative care sunt ideale pentru crearea unui design contemporan.

Perete amenajat cu panou decorativ alb, in fata caruia se afla un taburet turcoaz
Panouri decorative 3D Vaults, potrivit pentru crearea unui perete „accent” într-o încăpere amenajată în stil contemporan

De asemenea, pentru unul din pereți poți folosi un fototapet cu mai multe culori, pentru contrast cu restul spațiului.

Perete decorat cu fototapet cu mai multe culori, in fata caruia se afla o canapea gri cu perne decorative si o masa alba pe care se afla o tava cu cani si vase decorative
Fototapet 3D Fractal, pentru amenajarea unui perete în garsoniera în stil contemporan

Într-o garsonieră decorată în stil contemporan ai doar mobilierul strict necesar, iar acesta va fi simplu, în linii clare.

Amestecul de texturi este o altă caracteristică a interiorului contemporan. Pe podeaua fină și lucioasă pune un covor cu fir cât mai lung.

Lumina este poate cel mai important element al stilului contemporan. Astfel, perdelele vor deveni un accesoriu inutil. Renunță la ele pentru a permite luminii să inunde spațiul. Pentru seară, asigură-te că ai un corp de iluminat suspendat în partea centrală a camerei, care să răspândească eficient lumina în toată încăperea.

Lampă metalică suspendata intr-o camera amenajata cu masa de cafea din sticla, scaun si masa cu elemente decorative
Lampa suspendată Gatsby completează perfect designul în stil contemporan

Pentru pardoseala într-o garsonieră contemporană nu există reguli. Poți alege suprafețe nefinisate sau, dimpotrivă, podele lucioase. Lemnul rămâne de bază, iar culorile trebuie să fie deschise, spre alb.

Cum amenajăm o garsonieră mică astfel încât să creăm spațiu pentru două persoane

Atunci când începi să-ți amenajezi garsoniera trebuie să înțelegi că este foarte important felul în care utilizezi fiecare metru pătrat. Există câteva trucuri care te vor ajuta să-ți creezi un spațiu la fel de practic și încăpător ca cel dintr-un apartament cu două camere.

Paturi retractabile

Patul retractabil este poate cea mai importantă investiție pe care poți să o faci pentru garsoniera ta. Prin mecanismul special, dimineața, patul poate fi ridicat pe perete și astfel obții spațiul unei camere de zi. Partea vizibilă a patului poate fi amenajată în ton cu pereții sau în contrast și astfel obții stilul pe care îl dorești în locuință.

Bucătării open space

Amenajarea unei garsoniere de tip open-space implică spargerea peretelui dintre bucătărie și cameră, astfel încât cele două să se unească într-o singură încăpere. Obții astfel un spațiu care pare mult mai mare și este mai ușor de organizat. În plus, acest lucru îți permite să delimitezi spațiul de dormit. Poți pur și simplu să pui niște panouri sau un perete fals într-un colț al camerei, care să separe patul de restul încăperii.

Mutarea bucătăriei în balcon

Poți să câștigi spațiu prețios dacă amenajezi bucătăria pe balcon. Rețeaua de apă, dar și țeava pentru gaze pot fi extinse până pe balcon, așa că amenajarea nu implică efort mare. Înainte de a face asta este necesar să-ți calculezi bine spațiul disponibil și să comanzi doar elemente de mobilier care încap pe balconul unei garsoniere care, în multe cazuri, este mic.

Odată ce ai „scăpat” de bucătăria din casă, poți profita de spațiul câștigat amenajând un spațiu separat pentru somn, de exemplu.

Culorile care dau impresia unui spațiu mai generos

În funcție de stilul de amenajare pe care îl alegi pentru garsoniera ta, culorile folosite pot fi diverse, evident, și în funcție de gusturile pe care le ai. Bineînțeles că recomandat este să pui accent pe nuanțe deschise. Însă poți introduce și culori mai închise, respectând anumite reguli, pentru crearea unui contrast care va da senzația de spațiu mai vast. Iată recomandările noastre:

Pereți

Culorile deschise dau senzația de spațiu și luminează încăperea, motiv pentru care pentru pereți va trebui să alegi o paletă în care să predomine nuanțele pale. Albul este ideal, pentru că se și potrivește cu orice stil de amenajare, dar dacă îți plac culorile și dorești să-ți creezi o atmosferă mai veselă, poți opta pentru bej, gri sau verde deschis. 

Dacă încăperea are formă dreptunghiulară, poți da profunzime camerei amenajând peretele cel mai îndepărtat de ușă în culori mai închise. Pentru asta poți folosi panouri decorative din burete, o variantă nouă și originală la capitolul decorațiuni pentru pereți. 

Perete amenajat cu panouri decorative din burete inchise la culoare pe care se afla un televizor, intr-o camera cu comoda, canapea, fotoliu si masa deschise la culoare
Panou decorativ din burete O! Bubble Jewel, soluția modernă pentru amenajarea unui perete de contrast în garsonieră

Mobilă și accesorii

Pentru o garsonieră este foarte important să alegi elemente de mobilier de mici dimensiuni. Mobila masivă ocupă mult spațiu și blochează lumina care este foarte importantă.

Optează pentru mobilier multifuncțional, cum ar fi canapeaua extensibilă sau patul retractabil despre care ți-am amintit mai sus. Mesele extensibile sunt și ele o soluție practică pentru o garsonieră. De asemenea, etajerele suspendate sunt foarte practice și pot fi utilizate pe post de bibliotecă.

În privința culorilor, este ideal să alegi elemente de mobilier în nuanțe deschise, dar poți să înveselești atmosfera dacă una din piese, un fotoliu de exemplu, va fi viu colorat.

Podele

Podelele în nuanțe deschise de maro, bej sau gri vor face ca spațiul să pară luminos și relaxant. În privința materialelor folosite îți recomandăm să folosești cel puțin două tipuri pentru delimitarea spațiilor, lucru care ajută la crearea senzației de spațiu mai mare.

Astfel, aplică un model de gresie în hol, un model diferit în bucătărie și parchet în cameră. Prin definirea clară a acestor zone, senzația de aglomerare dispare, mai ales în garsonierele open space.

Folosește doar covoare sau carpete de mici dimensiuni cu care să încadrezi anumite elemente de mobilier.

Decorul ferestrelor

Într-o locuință mică este ideal să ai o fereastră cât mai mare. Bine ar fi să poți mari golul ferestrei, dar acest lucru este greu realizabil. Așa că depinde de tine să găsești soluții pentru a aduce cât mai multă lumină în casă.  În acest sens, noi îți recomandăm să alegi perdele sau jaluzele rulou în culori deschise, iar dacă este posibil poți să renunți de tot la ele.

Iluminatul inteligent și rolul oglinzilor în spațiile mici 

Corpurile de iluminat sunt esențiale într-o locuință mică, așa cum este garsoniera. Ai grijă în special la baie și bucătărie, unde e foarte posibil ca ferestrele să fie foarte mici sau chiar să lipsească. Folosește aplice de perete în bucătărie și baie, iar pentru cameră poți apela la un corp suplimentar pe lângă cel suspendat din tavan, cum ar fi un lampadar amplasat în zona de relaxare. 

Lampadar asezat langa o canapea deschisa la culoare, in fata unui perete alb cu doua tablouri si scara
Lampadar Ray Black, de la XT Deco, cu un aspect modern, va schimba complet aspectul locuinței

Un iluminat eficient sporește senzația de spațiu, iar lumina este amplificată de oglindă. Astfel, este recomandat să faci loc cel puțin unei oglinzi în garsonieră, fie că o pui pe un perete sau o instalezi pe ușa unui dulap sau chiar pe ușă.

Acestea sunt câteva idei de bază care te vor ajuta să amenajezi garsoniera pentru un cuplu modern și eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *