Amenajarea mansardei
Mansarda este o soluție salvatoare care odată ce este amenajată inteligent poate deveni un spațiu funcțional și plin de farmec. Totul ține de maximizarea spațiului util pus la dispoziție într-unul locuibil.
Despre locuințele din mansarde
Rolul pe care îl are un spațiu este un detaliu foarte important atunci când îți dorești să faci cea mai potrivită alegere din punct de vedere al amenajării. Fiecare încăpere poate fi destinată unei activități în sine sau unor anumite persoane. O mansardă poate fi transformată în orice-birou, sufragerie, loc de joacă sau gândită ca un apartament.
Cu puțină creativitate și îndemânare poți transforma mansarda într-un spațiu inedit. Imaginația este limita!
Pregătirea mansardei pentru a fi locuită
În primul rând trebuie să pregătești mansarda pentru locuit, iar asta înseamnă să ții cont de materialele pe care le folosești. Acestea trebuie să fie ignifuge și rezistente la umiditate. În acest fel vei reduce riscul unor incendii, dar și a unor infiltrații de apă.
Pentru a te proteja de vânt, ploi, dar și de zgomot, mansarda va trebui în primul rând izolată. Acest lucru se poate face cu polistiren, aplicat atât la interior, cât și la exterior. Pentru confort, dar și pentru protejarea mansardei, trebuie să te gândești și la încălzire. Se poate realiza prin calorifere, prin pardoseală sau panouri electrice.
Și ventilația este importantă într-o astfel de zonă, predispusă umezelii. Cel mai bine ar fi să apelezi la ajutorul unui profesionist, care te poate sfătui în funcție de spațiul pe care îl deții.
Investițiile în izolarea mansardei și amenajarea ei pentru locuit sunt mai ridicate decât cele pe care le bugetăm pentru restul casei, tocmai din acest motiv. Lucrările pe care le realizăm în podul casei necesită materiale de calitate superioară, durabile, rezistente și care împlinesc atât funcția de protecție fonica, termică cât și împotrivă focului. În timp, această investiție se va amortiza din costurile foarte reduse ale facturii de întreținere a casei.
Realizarea planului
Pentru un concept bine pus la punct puteți apela la un specialist care să treacă toate detaliile inclusiv modul în care vor fi orientate ferestrele.
Într-o prima etapă aveți nevoie să va izolați mansarda cu un strat de vată minerală, peste care să aplicați o folie cu rol de a bloca vaporii și de a controla umiditatea. Peste vata minerală și folie se vor monta plăci de rigips sau lambriuri, această alegere rămânând la latitudinea voastră, în funcție de tipul de amenajare pe care îl urmăriți.
Puteți opta și pentru ferestre mari, special create pentru mansardă. Când le alegeți aveți grijă că rama de etanșare a acestora să fie una foarte bună și că sunt prevăzute la rândul lor cu folie de vapori.
Idei de amenajare a mansardei
Mansarda nu trebuie subestimată. Vă puteți juca minunat cu acest spațiu care poate fi transformat fără probleme în-un dormitor confortabil, o cameră de zi sau de oaspeți, bibliotecă sau camera copiilor, chiar și într-un apartament open-space dacă dispuneți de un spațiu suficient de mare. Cheia este să găsiți cea mai bună opțiune pentru nevoile voastre. În plus, va fi un mod distractiv și plăcut de a decora acest spațiu în mod ingenios.
Amenajarea mansardei pentru camera de zi
Aceste tip de amenajare a devenit extrem de căutat în designul de interior, fiind ideal pentru cei care caută sentimentul de confort și intimitate pe care îl oferă un astfel de decor și care vor să trăiască un pic altfel.
Dacă mansarda are pereți înclinați, trebuie să fiți foarte atenți la mobila aleasă pentru a nu lăsa impresia unui spațiu supraaglomerat. De preferat, să nu alegeți piese de mobilier sau panouri decorative din lemn masiv, ci mai degrabă esențe ușoare sau chiar pal.
Dulapuri minimaliste, rafturi prinse direct în perete, tabureți, o măsuță pentru cafea și nu uita de accesoriile și elementele de decor unice și neobișnuite (postere, picturi, fototapet, graffiti etc.) care pot aduce o atmosferă specială, de libertate, interiorului.
Amenajarea mansardei pentru camera de tineret
Mansarda este locul perfect pentru un spațiu dedicat adolescenților care apreciază lucrurile inedite și îndrăznețe. Aceasta poate fi transformată în cameră de dormit, de lectură, birou sau chiar într-un spațiu de fitness.
Gândiți-vă la ce îi pasionează și încercați să introduceți asta într-un decor ideal pentru ei.
Amenajarea mansardei pentru loc de joacă
În ultimii ani, tot mai multe persoane transformă mansarda într-un loc de poveste pentru copii lor. Aceasta poate fi un loc minunat în care îți poți da frâu liber imaginației și te poți juca cu diverse combinații de culori.
Copiii iubesc culorile aprinse, însă trebuie să alegi cu atenție paleta cromatică. Nuanțele îndrăznețe combină-le cu accente subtile, pentru o cameră în care copilul tău se va simți energic și vioi dar în care se va putea și relaxa. Fiți creativi!
Alege piese de mobilier jucăușe, covorașe colorate, plus o bibliotecă și un birou pentru acele momente de studiu.
Spațiul trebuie să fie foarte bine iluminat, sa aibă ferestre masive, care permit luminii să umple frumos camera.
Amenajarea mansardei cu terasă
Pentru un efect cu totul deosebit și dacă spațiul vă permite, îi puteți adăuga mansardei și o terasa. Sunt mai multe modalități prin care puteți face asta, una ar fi să renunțați la o parte din acoperiș sau sa adaugați o anexă exterioară lipită de construcția deja existentă.
Pentru prima varianta este necesar sa izolați podeaua terasei cu materiale de cea mai bună calitate pentru a nu avea ulterior probleme, iar pentru a doua varianta este recomandat sa vorbiți cu un arhitect care sa se ocupe de proiect.
Amenajarea mansardei pentru birou
Un birou amenajat la mansardă trebuie să fie funcțional și foarte bine iluminat, să ofere condițiile necesare pentru că productivitatea să fie la cel mai înalt nivel, fiind un mediu ce inspiră mult dinamism.
Mărimea spațiului unui birou trebuie să fie suficient de mare pentru a permite o bună desfășurare a activităților. De exemplu, în cazul unui birou, dimensiunea joacă un rol destul de important, deoarece cu cât biroul este mai mare, cu atât acesta este mai impunător.
Culorile alese și design-ul tapetului pot ajuta foarte mult pentru a crea acest efect, de mărire a spațiului.
Timpul petrecut în acest spațiu trebuie să fie cât se poate de productiv și performant, de aceea este foarte important ca ambientul creat prin mobilier și alte obiecte decorative folosite să înlăture stresul și să exprime seriozitate.
Decorarea mansardei
Elementele de decor oferă personalitate încăperii, însă nu trebuie sa aglomerați foarte mult încăperea cu mobilă, ci să lăsați spațiul cât mai liber și mai degajat.
Mobilier
În general, acest spațiu necesită o amenajare minimalistă cu cât mai puține obiecte de mobilier. Pentru a integra cât mai bine mobilierul, este de dorit să fie realizat la comandă. Așa puteți beneficia la maxim de fiecare centimetru, dar și folosi același tip de lemn sau nuanță ca cea din acoperiș.
În acest interior puteți opta pentru mese și dulapuri pe roți, acestea permițând deplasarea și rearanjarea ușoară și rapidă. Mobila folosita poate fi o combinație de nou, vechi, rar, cu lumini în tonuri calde, care să creeze o atmosferă cu totul specială.
Este vital ca piesele de mobilă să fie în concordanță cu stilul ales.
Podeaua si tavanul
În ceea ce privește podeaua, varianta ideală este folosirea scândurilor masive de lemn. Culoarea podelei trebuie să fie discretă și simplă. Maro închis, negru sau gri, dacă preferați tonurile închise sau alb, bej, crem, dacă vreți să decorați în nuanțe deschise.
Tavanul trebuie să fie cât mai simplu, cu un aspect nefinisat, pentru un efect inedit. Un plafon din lemn care poate fi decorat cu grinzi de dimensiuni mari, iar pentru tavanul din beton puteți folosi țevi, sisteme de ventilație sau orice alt accesoriu.
Corpuri de iluminat
Ca și restul elementelor, recomandam corpuri de iluminat simple și de efect. Becuri fără abajur, clasice sau cu un design deosebit, lămpi din materiale naturale, aplice în tavan sau spoturi amplasate în diverse locuri.
Elemente de decor
Câteva perne decorative, tăvi, lumânări, puteți folosi o imagine sau un citat preferat pentru decor, fie că alegeți varianta înrămată, poster sau fototapet. Aveți însă grijă să nu exagerați.
Utilizarea tapetului
Pentru a împrospăta aspectul spațiului aveți nevoie de o pată de culoare!
Dacă tapetul are rolul de a înmulți lumina oferită de soare, atunci cu siguranță acesta trebuie să se regăsească în culori cât mai deschise, culorii vii. Piesele standard de tapet nu trebuie să estompeze deloc lumina naturală a soarelui, ci trebuie să vină ca o îndrăzneală de a atrage efectul de spațiu mai mare cu ajutorul pereților cu tapet.
Dacă vreți să scoateți în evidență numai anumite porțiuni ale spațiului, atunci optați pentru alegerea și montarea unui tapet viu, colorat, menit să reflecte o imagine mult mai îndrăzneață a ceea ce locul este cu adevărat.
Secretele amenajarii mansardei
Alegerea culorilor potrivite
În general, mansardele sunt private de o sursă naturală de lumină, de aceea paleta cromatică trebuie să mărească vizual spațiul. Optați pentru o paletă cromatică ușoară, de tonuri deschise și neutre, care să creeze un confort psihic din punct de vedere al dimensiunilor și să permită un iluminat propice.
Puteți merge și pe regula contrastelor, folosite în mod moderat, care sa reflecte un aer prietenos și călduros.
Valorificarea luminii naturale
Pentru a vă putea bucura de cât mai multă lumină naturală pe timpul zilei, vă recomandăm sa alegeți ferestre largi, cu ajutorul cărora veți crește gradul de confort și veți economisi la factura de electricitate. Totodată, îi veți oferi organismului doza necesara de lumină și mansarda va deveni locul vostru de refugiu după o zi intensă.
Ferestrele se pot monta atât pe pereții laterali, cât și în acoperiș. Mai puteți opta și pentru tuneluri solare sau pereți cu vitralii, în funcție de destinația mansardei.
Mansarda are nevoie de o iluminare adecvată și pe timp de seară pentru a pune în valoare toate particularitățile acesteia. De preferat, să adăugați o aplică pe tavan, câteva spoturi așezate strategic sau îndrăzniți și alegeți un lampadar modern.
Utilizarea spațiilor mici în amenajare
Pentru a putea valorifica un spațiu mic în mod corespunzător trebuie alesă încă de la început destinația acestuia. Multe persoane aleg să transforme mansardele de dimensiuni mici în sală personală de fitness, dormitor, birou sau cameră de recreere.
Indiferent de destinație, acest spațiu trebuie să fie în primul rând primitor și cald.
Valorificarea panoramei
Ferestrele mari nu sunt benefice doar pentru un iluminat natural optim al mansardei, ci și pentru priveliștea oferita de natura.
Ce incredibil ar fi să aveți un dormitor cu o fereastră imensă deasupra patului, cu priveliște la stele, care să poată fi lăsată deschisă în zilele caniculare de vara pentru un somn propice. Sau pur și simplu ferestre laterale cu vedere către natură.
Cu siguranță, o mansardă izolată și decorată corect poate fi acel spațiu de vis pentru dimineți lungi, o carte bună și multe povesti.
Costurile amenajării unei mansarde
Pentru un spațiu care să vă ofere un grad mare de confort și accesibilitate, trebuie să țineți cont de materialele utilizate. În medie, prețul pe metru pătrat poate fi de aproximativ 150-200 de euro la cheie. Nu trebuie să va complicați cu cele mai costisitoare soluții, însă trebuie să optați pentru materiale ok din punct de vedere calitativ.
Avantajele unei mansarde
Avantajul mansardelor este că beneficiază de multa lumina naturală, panoramă deosebită, costuri mai reduse pentru amenajare, iar temperatura se păstrează mai mult timp constantă în interiorul mansardei.