Nu mai este un secret pentru nimeni, iar persoanele care sunt pasionate de proiecte DIY știu deja acest lucru: mobila poate fi recondiționată cu ajutorul tapetului. Dacă și tu te numeri printre cei care au piese de mobilier care și-au pierdut strălucirea, însă nu vor să renunțe la ele, ai ajuns în locul potrivit. Le poți da viață cum ajutorul tapetului. În acest material îți oferim toate informațiile necesare despre recondiționarea mobilei cu tapet.
Pentru început trebuie să menționăm că piesele de mobilier din lemn sunt cele mai potrivite pentru aplicarea tapetului. Însă tapetul poate fi montat și pe suprafețe din sticlă, dacă îți dorești. Transformarea mobilierului poate fi cu adevărat remarcabilă, iar din acest material vei învăța cum să faci pas cu pas această operațiune.
Poți alege cam orice piesă de mobilier dorești pentru recondiționare: sertare și dulapuri (atât pe exterior, cât și pe interior), birouri, comode, rafturi, mese și multe altele. Iar cu modelul de tapet sau fototapet potrivit, mobila ta se va transforma spectaculos.
Trebuie să pornești de la o regulă simplă, dar foarte importantă: modelul de tapet ales și culorile acestuia trebuie să se potrivească cu restul decorului. Altfel, vei crea o senzație de lipsă de armonie sau chiar sentimentul de prea aglomerat, atunci când două stiluri de design care nu se potrivesc sunt puse laolaltă. Această regulă este importantă mai ales atunci când suprafețele de mobilier pe care vrei să le acoperi cu tapet sunt foarte mari.
Cum alegi tapetul cu care poate fi recondiționată mobila
Tapetul fără țesături naturale este foarte potrivit pentru recondiționarea mobilierului, însă poți alege și modele din hârtie.
Mai departe, dacă plănuiești să acoperi cu tapet suprafețe mari de mobilă (de exemplu ușile unui dulap) este recomandat să-l aplici atât la exterior, cât și la interior. Și asta pentru că lemnul va absorbi puțin din adeziv și se va mări în volum. Pe măsură ce adezivul se va usca, lemnul se va contracta la loc. Acest proces poate duce la o curbare ușoară a suprafețelor din lemn, dacă tapetul se aplică numai la exterior. Însă tratarea suprafețelor atât la exterior, cât și la interior va rezolva acest risc.
Recondiționarea mobilei cu tapet pas cu pas
Pentru a te asigura că tapetul va avea aderență și se va fixa corect, primul pas pe care trebuie să-l faci este să șlefuiești suprafața cu ajutorul unui șmirghel. Acesta trebuie cumpărat în funcție de suprafața tratată.
Sfatul nostru este să folosești și un dispozitiv pentru fixarea șmirghelului pentru suprafețele din lemn. Forma lui ergonomică va face acest proces minuțios mult mai confortabil.
Pasul următor este să îndepărtezi praful de pe suprafețele tratate cu șmirghel. Dacă faci această operațiune cu ajutorul unei cârpe umede, trebuie să te asiguri că lemnul s-a uscat complet înainte să treci la pasul următor.
Aplicarea pastei de montaj
Pregătește cantitatea de adeziv recomandată pentru modelul de tapet pe care l-ai ales. Dacă ai ales un tapet fără fibre naturale, poți aplica adezivul direct pe lemn, cu ajutorul unei pensule. Pentru detalii despre tipuri de tapet și aplicarea adezivului poți accesa acest material, care descrie pas cu pas cum se montează tapetul.
Pentru modelele de tapet din hârtie, aplică adezivul direct pe tapet, apoi lasă-l să pătrundă în material.
Instrucțiunile de aplicarea a adezivului și cele de montare a tapetului variază de la model la model. Pe ambalaje vei găsi însă toate informațiile de care ai nevoie.
Măsurarea și aplicarea tapetului
Primul pas este să măsori cu exactitate suprafața pe care vrei să o acoperi cu tapet. Asigură-te că măsurătorile sunt exacte, pentru că excesul de tapet necesită o mână foarte precisă pentru a fi îndepărtat. În caz contrar, mobila ar putea fi deteriorată în proces.
După ce tapetul a fost tăiat la dimensiunile potrivite, aplică-l pe mobilă și, cu ajutorul unei pensule sau al unui roller, nivelează tapetul din centru spre margini. Asigură-te că nu rămân bule de aer sau zone în care s-a strâns adezivul. Pentru suprafețe mai mici sau zone greu accesibile poți folosi o spatulă pentru a întinde și fixa tapetul.
La sfârșit verifică din nou colțurile și marginile. Este foarte important ca tapetul să fie fixat perfect în aceste zone, mai ales dacă vorbim despre piese de mobilier foarte utilizate, cum sunt sertarele și dulapurile.
Recondiționarea suprafețelor din sticlă
Pentru fixarea tapetului pe suprafețe din sticlă trebuie să folosești bandă dublu-adezivă. Și asta pentru că adezivul pentru tapet nu funcționează pe acest tip de material.
Tapetul trebuie întins și fixat foarte bine de margini, pentru a evita bulele de aer. Este o operațiune pentru care vei avea nevoie de ajutorul unei alte persoane. Trebuie, de asemenea, lucrat minuțios, de sus în jos și de la dreapta spre stânga, pentru a evita bulele și dungile nedorite, unde tapetul se poate strânge dacă nu este corect lipit.
Ai încercat să recondiționezi mobila cu ajutorul tapetului? Știi și alte trucuri pe lângă cele descrise în acest material?
Sursă foto: XTDeco, captură YouTube/HallmarkChannel