fbpx
Living amenajat in stil industrial
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DESPRE AMENAJĂRI

Cele mai frumoase modele de tapet pentru un design industrial

Apărut în perioada anilor 1960-1970 și definit ca gen de design interior în următoarele 2-3 decenii, stilul industrial este preferatul tinerilor moderni, activi și practici, care sunt foarte atrași de tot ce înseamnă tehnologie în spațiul de locuit, dar în același timp să recicleze și să valorifice tot ce au la dispoziție, la potențial maxim. În acest material îți vom prezenta cele mai frumoase modele de tapet pentru designul industrial.

Pereții cântăresc greu într-o amenajare de acest tip, care a apărut în depozite și spații industriale reinventate ca locuințe. În aceste locuri, elementele care definesc acest stil sunt deja prezente, dar într-un apartament ar fi un efort incredibil de mare să decorezi pereții în mod corespunzător, fără ajutorul unui tapet care să întrunească cerințele esențiale ale acestui curent.

Tot în acest material vei afla care sunt principiile de bază ale designului industrial și culorile predominante. 

Principiile designului industrial

Stilul industrial a apărut ca efect al revoluției economice și industriale din perioada menționată, când fabricile s-au modernizat și și-au mărit capacitățile, lăsând în urmă hale și depozite pe care mai mulți vizionari le-au descoperit ca soluție pentru cererea tot mai mare de locuințe. Pentru că efortul de a transforma un astfel de spațiu într-o locuință clasică ar fi fost imens, elementele prezente – pereți din cărămidă, din lemn brut sau din beton, țevile sau alte detalii caracteristice – au fost păstrate, finisate și valorificate ca decor. 

Interioarele în design industrial sunt, în mare parte, open space, iar pentru configurarea zonelor locuinței se apelează la elemente de mobilier, paravane sau covoare. Conceptul de open space a fost preluat ulterior la scară tot mai largă în designul interior, însă originea lui este în fostele depozite transformate în case, unde construirea unor pereți despărțitori ar fi implicat cheltuieli foarte mari. 

Pentru că la începuturile lor locuințele în stil industrial erau vaste, iluminatul ar fi fost, de asemenea, exorbitant, astfel că ferestrele au devenit un element central. Sunt, de regulă, supradimensionate, fără perdele sau draperii. Ferestrele cu mai multe ochiuri, pe toată înălțimea peretelui – așa cum erau cele de la vechile hale de producție – sunt, de asemenea, caracteristice acestui curent. 

Materialele naturale sunt cel mai des utilizate în amenajare și decor. Astfel, se apelează la mobilier din lemn sau din metal – o măsuță de cafea din fier forjat, spre exemplu – sau din lemn cu metal, aceleași materiale fiind folosite și pentru decorațiuni. Acestea sunt, de asemenea, alese cu atenție. Spre exemplu, un ceas de perete cu cadran în formă de roată zimțată este un element de decor sută la sută în stil industrial.

Accesoriile textile se utilizează cu măsură, unde este necesar.

De asemenea, piatra este des utilizată în amenajările industriale, la pereți, pardoseală sau chiar obiecte sanitare – cum ar fi un lavoar.

Culorile predominante în designul industrial

Culorile potrivite sunt ușor de intuit, fiind cele ale materialelor caracteristice stilului. Predomină nuanțele neutre, cele de pământ, culoarea cărămizii sau tonurile pe care le au diferitele esențe de lemn. Așa au fost la început, însă odată cu trecerea anilor și cu perfecționarea stilului, paleta s-a diversificat.

Astfel, în designul industrial se utilizează mult accentele metalice – argintiu, auriu, cupru -, dar au fost preluate și tonuri de albastru, verde sau chiar roșu, evident, cu o patină specifică, industrială.

Pentru că încetul cu încetul a fost preluat și în apartamente de bloc, cu dimensiuni mult mai reduse decât spațiile de origine, stilul industrial contemporan utilizează și culori mai deschise, în diverse combinații, care să dea aspectul atât de ușor de recunoscut.

Top 5 cele mai frumoase modele de tapet în stil industrial

Pereții sunt poate cei mai importanți în compunerea stilului, care utilizează destul de puține elemente de mobilier și decor. Dacă alegi un model de tapet potrivit, proiectul va fi ușor de dus la bun sfârșit.

Evident, poți să amenajezi pereții utilizând cărămizi, placaje sau piatră, însă efortul va fi imens. Costurile vor fi ridicate, iar durata proiectului va fi mare, pe când montajul tapetului este foarte simplu și se face în doar câteva ore.

Iată top 5 cele mai frumoase modele de tapet pentru designul industrial:

Acest tapet din colecția Feathr, cu accente de cupru și bronz oxidat, este reprezentativ pentru stilul industrial al zilelor noastre. Detaliile cu aspect metalic și cu nuanțe neutre de gri vor da încăperii atmosfera specifică. Este un model de tapet foarte versatil, care poate fi utilizat în amenajări diverse și poate fi asortat cu mobilă din lemn și accesorii metalice.

Tapet Bacchus pe un perete in fata caruia se afla o canapea alba cu perna decorativa verde, masa rotunda metalica pe care se afla doua vase decorativa si doua suporturi metalice cu plante

Tapet Bacchus, în nuanțe de gri, bronz și cupru, perfect pentru o amenajare în stil industrial contemporan

Modelul de tapet din imaginea alăturată, al producătorului Studio Ditte, ce reprezintă containere metalice cu patina timpului, în nuanțe neutre de gri, dar și albastru, este perfect pentru un decor în stil industrial într-un apartament. Include nuanțe suficient de deschise pentru o încăpere mică, iar pattern-ul este, de asemenea, special conceput pentru a decora spații restrânse.

Tapet Container intr-o incapere cu comoda pe care se afla vase cu plante, un scaun, o minge si doua cutii
Tapet Container, ce prezintă toate caracteristicile specifice designului industrial, potrivit pentru amenajarea apartamentelor

Și un dormitor poate avea un design industrial, iar acest tapet din colecția 1838 Wallcoverings, cu blocuri de culori texturate, conferă atmosfera specifică stilului. 

Tapet Spectrum intr-un dormitor cu pat pe care se afla mai multe perne decorative, colorate diferit
Tapet Spectrum, potrivit pentru amenajarea oricărei încăperi, disponibil și în nuanțe de albastru

Cum spuneam, materialele naturale sunt specifice amenajarilor industriale, iar pielea se va încadra perfect într-un astfel de decor. În cazul de față a fost utilizată pentru perete, într-un tapet din piele naturală – un material folosit tot mai mult în designul interior. Acest tapet creat de Enzo Pellini utilizează pielea de la animale care au trăit în aer liber și au fost expuse la mușcături de insecte sau la alte leziuni, ceea ce conferă materialului un aspect unic, original.

Tapet din piele Enzo Pellini Taupe pe un perete pe care se afla doua aplice, in fata caruia se afla un suport cu doua obiecte decorative circulare si un vas cu floare

Tapet din piele Enzo Pellini, nuanța Taupe, ideal pentru amenajări în stil industrial

Stilul industrial actual a inclus și nuanțe inedite, pentru a fi adaptat spațiilor mai mici de locuit. Tapetul din imaginea alăturată, din colecția Mindthegap, este compus din blocuri în nuanțe de albastru deschis, echilibrat cu crem, nuanțe de gri și negru, cu patină specifică.

Tapet Imperfection intr-un dormitor cu pat, langa care se afla o masuta cu vase cu plante si un fotoliu
Tapet Imperfection, în nuanțe neutre, care respectă principiile designului industrial

Acestea sunt cele mai frumoase modele de tapet pentru un design industrial selectate de noi, însă pe site-ul nostru vei descoperi și alte modele specifice stilului.

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *