fbpx
Dormitor cu pat in mijloc, dressing cu oglinzi, noptiera alba, tablou si corpuri de iluminat aplicate pe perete
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DESPRE AMENAJĂRI

Amenajare Dormitor Mic – Idei și Sfaturi de la Designeri

Dormitorul este camera în care te odihnești și îți refaci energia pentru o nouă zi, iar din aceste motive cei mai mulți dintre noi consideră că este cea mai importantă încăpere din locuință. Amenajarea unui dormitor mic de bloc, în așa fel încât să obții un ambient plăcut și confortabil, îți poate ridica multe probleme. Este destul de complicat să aduci în cameră toate cele necesare și, în același timp, să ai o încăpere liberă și luminoasă.

Oricât de mic și întunecos este un dormitor, vei reuși să-l transformi într-un veritabil loc de relaxare cu câteva trucuri de design. Îți vom spune care sunt culorile potrivite, cum să alegi mobilierul, ce corpuri de iluminat să folosești și accesoriile potrivite.

Culoarea pereților într-un dormitor mic

Alegerea culorilor pentru pereți este punctul de plecare în proiectul de design al unui dormitor mic. Pornești de la o paletă care să se potrivească cu gusturile tale, dar, fiind vorba de o încăpere cu dimensiuni reduse, trebuie să mergi pe nuanțe deschise. Astfel, poți extinde vizual spațiul. 

Albul este culoarea la care se apelează cel mai des pentru amenajarea pereților într-o cameră mică. Este o variantă potrivită și avantajul este că poate fi integrat în orice stil de design. Însă, pe un fond alb, poți să încorporezi și puțină culoare, iar astfel rezultatul va fi spectaculos. Poți face asta folosind un tapet pentru dormitor, care este disponibil în nenumărate combinații care se vor integra perfect într-o cameră de dimensiuni mici.

Spre exemplu, acest tapet cu buline într-o nuanță neutră, imprimate pe fond alb, va transforma dormitorul mic într-o încăpere veselă și jucăușă.

Perete amenajat cu tapet alb cu buline intr-o camera cu pat si noptiera
Tapet lavabil Drops, ideal pentru amenajarea unui dormitor mic

Dacă îți plac detaliile inspirate din natură, atunci poți să optezi pentru un tapet imprimat cu flori discrete, în nuanțe pale, cu un efect estetic deosebit.

Dormitor amenajat cu tapet cu imprimeu floral in culori discrete, cu pat si perne decorative
Tapet lavabil Chambord, cu imprimeu floral discret, va crea o atmosferă caldă și va aduce un plus de eleganță

În concluzie, albul este ideal pentru amenajarea pereților într-un dormitor mic, însă nuanțele pale de roz, bej sau gri vor crea același efect de spațiu și lumină. Vezi colecția noastră de fototapete pentru dormitor.

Idei de Mobilier Pentru Dormitor Mic de Bloc

Într-un dormitor mic va trebui să te limitezi doar la piesele de mobilier absolut necesare. Spațiul este prea redus pentru o masă de toaletă, de exemplu, așa că va trebui renunți la ea. Ca dormitorul să fie practic, dar să ai și spațiu la dispoziție, ai nevoie doar de un pat, un dressing și una sau două noptiere.

Iată ce piese trebuie să alegi și cum le integrezi în cameră.

Vezi și: Amenajarea Dormitorului: Reguli și Idei

Patul

Patul este cel mai important element al dormitorului, iar în funcție de dimensiunile lui vei aranja și celelalte elemente de mobilier. În cazul în care alegi un pat king-size, gândește-te să renunți la una dintre noptiere. Vei câștiga astfel un spațiu de manevră în fața dressingului. Cu un pat de dimensiuni medii lucrurile devin mai simple și vei avea loc suficient pentru două noptiere, pe ambele laturi, fără să îți fie limitat spațiul, așa cum se vede în imaginea alăturată.

Dormitor cu pat, doua noptiere si dressing
Un pat de dimensiuni medii este potrivit pentru amenajarea unui dormitor mic

Pentru un dormitor mic este indicat să-ți îndrepți atenția către un model de pat multifuncțional, cu spații de depozitare sub saltea, în care să poți pune pături și lenjerii și astfel să eliberezi loc în altă parte.

Dressingul

Un dressing în care să-ți încapă toate hainele își va găsi loc chiar și într-un dormitor de dimensiuni mici. Dulapul trebuie să fie inteligent compartimentat și perfect integrat în spațiul disponibil. De aceea, cel mai bine este să îți faci unul pe comandă și atunci ai garanția că spațiul va fi eficient valorificat.  

Pentru a mări vizual încăperea, dressingul va avea nevoie de o nuanță apropiată de cea pereților. Oglinzile reprezintă un detaliu esențial: au un scop practic, dar, în plus, dublează optic camera și amplifică lumina. De asemenea, alege un dressing cu uși glisante și astfel îl poți amplasa aproape de pat.

Noptierele

Ideal ar fi ca în orice dormitor, chiar și în unul mic, să existe două noptiere, dar asta depinde foarte mult de dimensiunea camerei și a celorlalte elemente de mobilier esențiale, respectiv patul și dressingul. 

Astfel, dacă ai senzația că a doua noptieră va aglomera camera, poți să renunți la ea. Poți să renunți chiar la ambele noptiere și în locul lor să montezi niște polițe suspendate pe care să pui obiectele de care ai nevoie. 

Cum integrăm inteligent corpurile de iluminat în design

Un dormitor mic, mai ales dacă are o orientare în care lumina naturală pătrunde mai greu, va avea nevoie de câteva corpuri de iluminat în punctele esențiale. În afara sursei principale din tavan, gândește-te și la câteva corpuri care să te ajute la ajustarea cantității de lumină. 

Îți oferim câteva soluții în acest sens.

Plafoniere, candelabre și aplice de pereți

Sursa principală de lumină trebuie aleasă cu atenție într-un dormitor mic. Fiind vorba de o încăpere destinată odihnei și relaxării, corpurile cu mai multe becuri, spre exemplu, trebuie evitate. Ideal este să alegi mai multe surse de lumină, care pot fi activate independent și astfel să obții lumina de care ai nevoie, dar, în același timp, să păstrezi atmosfera de intimitate.

Pentru plafon alege un corp suspendat, cu un model discret și – ideal – realizat din material textil. Va spori senzația de confort pe care ți-o dorești și poate aduce un plus major în designul camerei. Această lampă cu franjuri textile care cad pe două nivele este potrivită pentru amenajarea dormitorului de dimensiuni mici.

Lampa suspendata cu franjuri textile albe intr-un dormitor cu pat si perne decorative si doua tablouri pe un perete
Lampă suspendată Frans, cu franjuri textile, pentru o atmosferă intimă și elegantă în dormitor

Aplicele de perete sunt, de asemenea, potrivite pentru un dormitor de dimensiuni reduse. Pot spori lumina într-o parte din cameră, dar, în același timp, pot fi folosite pentru un iluminat mai discret, în momentul în care îți faci pregătirile pentru somn sau vrei să te relaxezi un pic, cu o carte în mână.

Aplica de perete intr-un dormitor cu pat, lenjerie violet și perna alba
Aplică de perete Walldorf, cu un design discret, disponibilă și în variantă albă, potrivită pentru iluminatul unui dormitor mic

Lămpi pentru noptiere

Dacă ai noptieră, ai loc și pentru o lampă care va fi extrem de utilă seara, când te retragi în pat, dar vrei să mai citești ceva sau să te uiți într-o revistă înainte de somn, fără să mai aprinzi luminile mari din cameră. Alege o lampă de noptieră din materiale prietenoase – lemn și textile – și culori deschise.

Lampa de noptiera cu picioare din lemn, alba, pe un teanc de reviste asezata langa o planta decorativa si lamai
Lampa de noptieră Oslo, cu baza din lemn și ecran alb din bumbac, se va integra perfect într-o cameră mică

Lampadare

Lampadarul va introduce în dormitorul tău o lumină plăcută și discretă, mai ales seara, când te retragi la odihnă. Poziționat strategic, lângă dressing, se va dovedi extrem de util când cauți ceva în interior sau, dacă ai și oglinzi, va lumina perfect zona în care îți verifici ținuta înainte de a ieși din casă.

Alegerea textilelor pentru ca dormitorul să pară mai spațios

Ultimul pas în proiectul de amenajare, după ce te-ai ocupat de pereți și ai mobilat, este alegerea accesoriilor. Într-un dormitor mic contează foarte mult ce covoare, perdele și chiar lenjerii alegi pentru a obține ambientul luminos și relaxant pe care ți-l dorești. Iată ce sfaturi îți oferim în acest sens:

Perdele și draperii

Spre deosebire de alte camere ale apartamentului, unde perdelele sau draperiile sunt opționale, în funcție de stilul de amenajare ales, într-un dormitor, fie el și mic, aceste accesorii sunt esențiale. În primul rând, atunci când dormi, vrei să blochezi lumina care îți va perturba somnul și apoi vrei să ai intimitate. 

Trebuie să alegi cu atenție aceste accesorii, în așa fel încât să pună în valoare lumina naturală, pentru a face ca dormitorul să pară mai spațios.

Astfel, optează pentru perdele ușoare, dintr-un material cât mai subțire, în culori deschise – alb, roz, bej – și pentru draperii alege un material mai dens – cum ar fi bumbacul – într-o nuanță ușor mai închisă. 

Lenjerii și cuverturi de pat

Într-un dormitor mic, amenajat în nuanțe pale, poți înveseli atmosfera introducând o pată de culoare prin lenjeriile și cuverturile pe care le alegi pentru pat. Dacă lenjeria este roz, se va potrivi foarte bine cu o cuvertură violet, de exemplu. Sau poți alege o lenjerie în nuanțe deschise de verde – cum ar fi verdele fistic – cu o cuvertură turcoaz.  Totul este să mergi pe culori complementare pentru a păstra un design omogen.

Folosește cel mult trei culori, cât mai apropiate ca spectru, în amenajarea dormitorului mic. Astfel vei păstra un aer aerisit și relaxant. Dacă îți dorești o pată de culoare în încăpere, apelează la 1-2 perne decorative sau un tablou agățat deasupra patului. Însă ai grijă ca ele să se asorteze cu restul decorului.

Covoare

Pentru că într-o cameră mică spațiul va fi ocupat în mare măsură de mobilier, îți va rămâne un loc limitat pentru covor. Este inutil să alegi un covor mare, care să intre sub pat sau dressing, așa că alege unul de dimensiuni reduse, pe care să îl pui în fața patului. În felul acesta vei încadra estetic locul de dormit. 

În privința culorilor, covorul trebuie ales în nuanțe deschise, care să se asorteze cu pardoseala. Recomandat este să alegi un covor uni sau cu modele foarte discrete, mergând pe aceeași linie cromatică. 

Concluzia este că și un dormitor mic și întunecos poate fi transformat într-un veritabil spațiu de relaxare prin câteva trucuri de amenajare. Important este să te organizezi de la bun început ținând cont de sfaturile pe care ți le-am dat. Rezultatul va fi neașteptat și spectaculos.

FOTO: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *