fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Cum amenajăm bucătăriile moderne de apartament. Secretele unei bucătării de vis

Bucătăriile moderne sunt alegerea cea mai potrivită pentru apartamentele noi sau cele renovate. Cei care își doresc o combinație între funcționalitate și stil pot opta pentru un decor modern care să se potrivească stilului întregului apartament. Bucătăriile moderne sunt caracterizate de culori îndrăznețe, mobilier funcțional și spațios și finisaje de calitate. Începând de la gresie și faianță până la corpurile de iluminat, află totul despre cum se decorează cele mai frumoase bucătării moderne de apartament.

Ce tip de mobilă este potrivit pentru o bucătărie modernă de apartament

Mobila dintr-o bucătărie modernă trebuie să fie potrivită pentru dimensiunile bucătăriei și să fie aleasă după funcționalitate. Bucătăriile moderne de apartament îți oferă posibilitatea să faci multitasking și să ai totul la îndemână. Spațiile de depozitare trebuie să fie cât mai numeroase, ceea ce te obligă să îți pui imaginația la contribuție și să folosești chiar și cel mai mic spațiu care rămâne neexplorat.

Mobilier cu insulă

Insula din centrul bucătăriei încurajează productivitatea și ajută în special familiile cu mai mulți membri, în care e nevoie de cât mai mult spațiu pentru a găti. Ideală pentru bucătăriile de dimensiuni mai mari, insula este tot mai folosită în designul bucătăriilor moderne. Materialele folosite pentru insulă variază de la marmură, la alte tipuri de piatră naturală sau lemn. Blaturile insulei pot fi din inox – material rezistent la bacterii și la uzură. Insula poate consta doar într-un blat pe care poți tăia diferite preparate și pe care poți chiar să servești masa, sau poate avea încorporate chiuveta și chiar și plita și cuptorul. Insula te ajută să-ți organizezi spațiul mai ales atunci când ai nevoie de cât mai mult spațiu de depozitare.

 

bucatarie cu insula

Lustră Hi-Tech

Crom, DeMarkt

Cumpără online >>

 

Mobilier suspendat

Dulapurile suspendate sunt cel mai simplu mod de a economisi spațiu în bucătărie, mai ales într-o bucătărie de mici dimensiuni. Poți alege însă și rafturi fără ușă sau polițe pentru a crea o atmosferă mai aerisită. Cei care locuiesc singuri sau în familii mici și nu au nevoie de prea multe ustensile și accesorii pentru bucătărie, se pot bucura de noile trenduri care încurajează piesele de mobilier minimaliste, camuflate în decorul pereților. În cazul în care vrei să păstrezi clasicele dulapuri, mobila făcută la comandă îți va putea satisface toate nevoile și o vei putea integra perfect în decorul bucătăriei, mai ales dacă ai optat pentru alte corpuri sau electrocasnice înainte de a alege mobilierul.

 

mobilier suspendat bucatarie

 

Bucătărie modernă cu bar

Barul poate ajuta o bucătărie de mici dimensiuni transformându-se în zonă de dining. Scaunele cu picioare înalte și înguste te ajută să economisești spațiu mai ales dacă ai o bucătărie open space.

 

bucatarie moderna cu bar

 

Spații pentru depozitare

Mobila făcută la comandă poate fi personalizată în așa fel încât să-ți aducă la viață fiecare idee despre spațiul de depozitare. Sertarele din colțuri care ascund suficient spațiu pentru depozitarea tacâmurilor, a condimentelor sau a vaselor, te va lua prin suprindere și pe tine până te vei obișnui. Bucătăria modernă nu permite dezordine pe blaturi sau ustensile lăsate la vedere, ci promovează organizare până la cele mai mici detalii și simplitate.

 

spatii depozitare bucatarie moderna

 

Cele mai bune materiale pentru mobilier

Mobila de bucătărie poate fi de lemn masiv, pal, marmură, inox, etc. Granitul este un material extrem de rezistent în timp, perfect pentru blaturile mobilierului dacă investești într-un proiect pe termen lung. Marmura te ajută să creezi un statement dramatic mai ales dacă folosești o folosești pentru insula din mijlocul bucătăriei.

Lemnul poate fi folosit pentru blaturi de asemenea, însă acesta se degradează mai ușor în timp și nu este la fel de rezistent la bacterii precum alte materiale ca inoxul. Corpurile de mobilier pot fi din lemn masiv sau pal și poți păstra culoarea naturală de lemn dacă îți dorești o bucătărie cu elemente scandinave sau boeme.

Cum alegem culorile pentru pereți și mobilă

Culorile pentru pereții și mobila din bucătărie trebuie alese în funcție de ambientul pe care vrei să îl creezi și de stilul pe care vrei să-l abordezi. O bucătărie modernă poate fi atât sobră și monocromă, dar și jucăușă și colorată. Atmosfera plăcută este esențială în bucătărie pentru că întreaga familie petrece timp considerabil în acest spațiu. Culorile care te inspiră trebuie să se regăsească atât pe pereți cât și pe mobilier. Nu te mulțumi cu puțin când vine vorba de culorile bucătăriei tale și acceptă provocări impuse de trenduri și de imaginația ta.

Culori trendy pentru bucătării moderne

Dacă ești genul care își dorește să rămână fashionable și la exterior și la interior, culorile cele mai în vogă pentru bucătărie sunt potrivite pentru tine.

Verde

Nuanțele pastelate de verde sunt printre vedetele în materie de pereți și mobilier de bucătărie. Verdele este și culoarea reprezentativă pentru familiei în filosofia feng-shui, așa că dacă familia ta petrece mult timp împreună în bucătărie, energia pozitivă emanată de această culoare va ajuta la întărirea relațiilor de familie. Poți combina verdele cu nuanțe ale altor culori plăcute precum albastru sau crem, sau poți crea o adevărată oază tropicală aplicând un fototapet pe unul dintre pereții de accent.

 

bucatarie moderna verde

 

Fototapet Raku

Crackle Jade, Rebel Walls

Cumpără online >>

 

Roz pastel

O altă vedetă pastelată pentru decorul bucătăriei moderne este rozul. Acesta rămâne în topul trendurilor pentru toate camerele și pentru bucătărie reușește să ofere un sentiment plăcut de originalitate combinată cu o personalitate optimistă și visătoare. Rozul pastelat este și romantic și inspiră prospețime când este folosit ori pentru decorul pereților ori pentru mobilierul de bucătărie.

 

bucatarie moderna roz

 

Fototapet 3D

Patinated Panels, Rebel Walls

Cumpără online >>

 

Alb

Bucătăria albă nu se demodează încă însă trebuie să combini albul cu finisaje curajoase aurii sau din materiale naturale precum piatra. De asemenea, poți alege să vopsești pereții într-o culoare pastelată și mobilier alb.

 

bucatarie moderna alba

 

Negru mat

Pentru cei pasionați de minimalism, mobilierul negru mat este cea mai bună alegere când vine vorba de bucătăria modernă. Într-o bucătărie de dimensiuni mai mari, poți vopsi și pereții în negru sau poți aplica vopsea neagră de tip chalkboard pentru a lăsa mesaje pozitive pentru întreaga familie și pentru a-ți nota rețetele la care ții cel mai mult.

 

bucatarie moderna negru mat

 

Culori în funcție de spațiu

Bucătăriile de dimensiuni mici sunt mai pretențioase la capitolul culori pentru că o culoare greșită poate micșora spațiul și poate crea senzația de sufocare.

Culorile care oferă senzația de spațiu

Pereții albi sunt cei mai potriviți într-o bucătărie de mici dimensiuni pentru că reflectă lumina și transformă bucătăria într-un spațiu aerisit. Combinația de pereți albi și mobilier alb poate deveni surprinzătoare cu ajutorul unei gresii cu pattern sau a gresiei hexagonale aplicată în combinație cu parchet. Oricare dintre culorile neutre te va ajuta să transformi o bucătărie de mici dimensiuni și să o ridici la adevăratul potențial. Dacă vrei să ieși din rutină, dar să rămâi chic, combină o culoare neutră pentru pereți cu mobilier alb sau invers.

Culori pentru bucătării mari

O bucătărie mai mare îți oferă posibilitatea de a alege culori îndrăznețe care pot să transforme bucătăria în punctul central al casei. Într-o bucătărie mare poți combina culori pline de viață pentru mobilier inspirate din inghețate și smoothie-uri de fructe sau de culorile primăverii. Pentru pereți poți încerca tehnicile ombre sau colorblock în special în zonele de dining.

 

bucatarie moderna colorata

Alegerea corpurilor de iluminat

Corpurile de iluminat sunt accesorii esențiale unei bucătării moderne nu doar în cazul bucătăriilor care se bucură de mai puțină lumină naturală. Corpurile de iluminat își lasă amprenta asupra spațiului din bucătărie la fel cum fac într-un living și cu ajutorul lor poți lăsa o impresie puternică.

 

lustra minimalista bucatarie moderna

 

Lustre liniare

Perfecte pentru zona de dining amenajată la barul bucătăriei sau deasupra insulei, lustrele liniare sunt o sursă de lumină plăcută care te va ajuta să te bucuri de o cină liniștită în familie, sau te va ajuta să prepari cele mai bune rețete.

 

lustra liniara bucatarie moderna

Lustră Hi-Tech

Crom, DeMarkt

Cumpără online >>

 

Lustre încastrate

Amplasate pe mobilier deasupra zonei de lucru din bucătărie sau pe tavan pentru ambient, lustrele încastrate ajută bucătăria să păstreze aerul minimalist pe care îl urmăresc multe dintre modelele de bucătării moderne. Corpurile de iluminat încastrate se pot folosi oriunde simți că ai mai multă nevoie de ele sau într-o bucătărie de mici dimensiuni în care o lustră ar putea încărca atmosfera. Corpurile încastrate se folosesc cel mai des ca și lumină de task deasupra blaturilor din bucătărie.

 

lustra incastrata bucatarie

 

Lustre fixate pe tavan

Lustrele fixate pe tavan se potrivesc bucătăriilor moderne care nu vor să atragă prea mult atenția asupra corpurilor de iluminat. Lustrele fixate pe tavan pot pot fi de dimensiuni mari sau mai mici, în funcție de preferințe și de stilul bucătăriei. Într-o bucătărie mai mare poți combina mai multe corpuri de iluminat pentru a avea parte de lumina perfectă în fiecare colț al încăperii.

 

lustra fixata in tavan bucatarie

Gresia și faianța de calitate

Materialele durabile sunt secretul unei bucătării de succes și rezistentă în timp. Dacă te gândeai că cea mai bună alegere este gresia sau faianța în culori neutre, acum este recomandat să încerci noi pattern-uri, texturi și forme.

 

gresia si faianta bucatarie moderna

 

Gresia pentru o bucătărie modernă

Gresia cu pettern-uri geometrice se potrivește de minune într-o bucătărie cu mobilier alb, chiar dacă este de dimensiuni mai mici. Culorile pământii ale pattern-urilor sunt cele mai potrivite dacă ai o bucătărie mică și îți oferă posibilitatea să transformi podeaua în punctul forte al încăperii. Gresia care imită aspectul lemnului poate fi folosită într-o bucătărie open space care se întâlnește cu livingul. Modelul gresiei trebuie să fie aproape identic cu cel al parchetului dacă îți dorești ca acestea să se combine perfect. De asemenea, combinația gresiei cu formă hexagonală cu parchetul sau gresie care imită aspectul parchetului este unul dintre trendurile cele mai în vogă.

Faianță pentru o bucătărie modernă

Modelele curajoase și originale sunt recomandate și pentru faianță. Poți alterna nuanțele și atmosfera combinând faianța sau gresia albă cu faianță sau gresie cu model inedit. Nu face compromisuri dacă ai o bucătărie de mici dimensiuni. Faianța cu mozaicuri hexagonală va transforma un spațiu care până acum nu te impresiona prea mult. Însă dacă bugetul nu îți permite să alegi asemenea modele, faianța care imită aspectul pietrei este perfectă pentru o bucătărie modernă. Nuanțele de gri pot fi combinate într-un stil predominant scandinav, iar pentru un stil boem poți alege faianță în culori vii, care să dea viață pereților bucătăriei.

Bucătăria modernă nu se supune majorității regulilor, dar o bucătărie de vis trebuie gândită în așa fel încât să-ți transmită starea perfectă în fiecare zi. Pentru că decorul nu înseamnă doar respectarea sfaturilor tehnice ci și oglindirea pasiunilor și gusturilor tale, bucătăriile moderne de apartament se fac remarcate prin decorațiuni și finisaje originale și pline de personalitate. Spor la decorat!

1 Comments

  1. Cum alegem și cum montăm oglinda de baie. Tips and tricks DIY - XT Deco - Blog

    […] și bucătăriile mici sunt coșmarul oricărui român care locuiește la bloc, mai ales în cele construite înainte de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *