fbpx
REFERINȚE DE STIL

Stilul Mid-Century Modern în Design Interior

Curentul Mid-Century Modern, care a acaparat America anilor 50, rămâne într-o formă sau alta un mister pentru publicul larg și pentru cunoscători. Fără a se cunoaște perioada exactă în care s-a dat startul acestui stil de design, până și numele curentului vine dintr-o întâmplare probabil impusă de un deadline. Cara Greenberg, care scria prima carte despre acest curent, a declarat că numele venit din necesitatea unui titlu pentru cartea ei.

Mid-Century Modern s-a inspirat din stilurile bauhaus și stilul scandinav, urmărind nota minimalismului, dar adăugând elemente noi și inedite. Deși a fost în vogă o perioadă destul de scurtă, a revenit în perioada anilor 80, iar de atunci continuă să fie adoptat în special de cei pasionați de stilurile cu rădăcini vintage.

Serialul Mad Men a fost premiat pentru design-ul de platou în care predomină stilul mid-century modern.

Lemnul se află în centrul unui decor în stilul mid-century modern. Designerii vremii foloseau și plastic datorită ușurinței cu care imita aspectul lemnului. Liniile fine, organice și inovative au făcut ca stilul mid-century modern să ajungă în casele oamenilor în perioada cea mai bogată pentru familiile din nordul Americii după Al Doilea Război Mondial.

Designerii și arhitecții stilului mid-century modern se bazau pe funcționalitatea mobilierului, în special din cauza dimensiunilor mici pe care le aveau locuințele, așadar obiectivul principal pe care îl aveau designerii acelei perioade era funcționalitatea. Trecuți de o perioadă grea pe plan personal și socio-economic, oamenii găseau în mid-century modern o briză de aer curat, o schimbare necesară care ar putea aduce ceva nou și optimist în casele lor.

Printre designerii de obiect de succes ai acelei epoci se numără Ray și Charles Eames, ale căror scaune și fotolii sunt faimoase chiar și în 2023. Stilul mid-century continuă să fie popular în prezent, la nivel mondial, mai ales datorită interesului pe care oamenii îl arată pentru stiluri și piese vintage, dar și pentru că decorul funcțional câștigă în continuare teren.

În prezent, oamenii sunt tot mai interesați de materiale sustenabile și de mobila care servește mai multor scopuri. Locuințele continuă să fie de dimensiuni mai mici și dezorganizarea sufocă spațiul.

Culorile predominante în stilul mid-century modern nu sunt la fel de în vogă în zilele noastre, dar dacă îți dorești să folosești acest stil pentru casa ta, reinterpretarea elementelor esențiale este binevenită.

Spațiile specifice mid-century modern sunt intens luminate și deschise, de tipul open space. Dacă locuința ta nu dispune de spațiu suficient, poți alege oglinzi cu detalii aurii, care să transforme impresia asupra spațiului.

Pereții acoperiți în panouri decorative din lemn te vor ajuta să imiți aspectul sufrageriilor și holurilor casei tale. Lemnul fin, cu aspect lustruit se potrivește mai mult decât lemnul cu aspect brut și nefinisat.

Un alt nume influent al stilului mid century modern și al arhitecturii moderniste este Ludwig Mies van der Rohe. Considerat unul dintre pionierii modernismului în arhitectură și design, alături de Le Corbusier și Frank Lloyd Wright, Ludwig Mies der Rohe era directorul școlii de arhitectură modernistă Bauhaus. În piesele de mobilier create de acesta, se concentra pe materiale luxoase precum pielea, în combinație cu materiale moderne metalice. Printre cele mai cunoscute piese de mobilier create de Mies van der Rohe se numără scaunele Barcelona și Brno.

Combinația cea mai de succes în stilul mid-century modern este cea dintre piele și lemn. Scaunele și fotoliile din piele se potrivesc pentru sufragerie, iar cele de lemn pot fi folosite pentru bucătărie sau zona de dining. Tavanul acoperit cu panouri de lemn amintește cel mai mult de perioada înfloritoare pentru acest stil, dar în prezent nu e cea mai la îndemână sau trendy soluție.

Plantele sunt și ele în centrul atenției, în special cele înalte de genul suculentelor sau cactușilor. Ghivecele ceramice și cele din piatră se integrează perfect în stilul organic al mid-century modern.

Dacă-ți dorești să adopți stilul mid-century sau anumite elemente care sunt mai pe gustul tău, te vei putea bucura de o plimbare în târgurile și magazinele vintage. Magazinele second hand ascund și ele surprize nebănuite mai ales la capitolul lămpi, lampadare și veioze. Scaunele și canapelele de piele specifice perioadei mid-century modern se găsesc și ele în magazinele vintage, de specialitate sau de “întâmplare”. Magazinele vintage de specialitate te vor surprinde cu prețuri mai mari, dar în târguri poți găsi bijuterii la prețuri foarte mici. Există acum și magazine online unde pasionații de design vintage vând comorile pe care le descoperă în drumurile lor la târguri.

Dacă am reușit să te inspirăm cu detaliile despre mid-century modern, sperăm că vei găsi piesele de mobilier și accesoriile ideale pentru casa ta. Spor la decorat!

Surse foto: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *