Montarea tapetului în baie a devenit o alegere tot mai întâlnită în rândul proprietarilor de case sau apartamente. Tapetul din baie poate fi montat pe orice perete, cu excepția zonei de duș. Cu toate acestea, un tapet pentru baie care respectă proprietățile de bază poate funcționa foarte bine și pe peretele din spatele unei căzi.
Tapetul este cea mai bună modalitate de a transforma o cameră, deoarece nu ocupă spațiu, dar personalizează instat încăperea. Acest lucru face ca acest decor să fie potrivit – mai ales – pentru într-o baie unde spațiul tinde să fie limitat, iar funcționalitatea este absolut necesară. Nu ai nevoie de lumină naturală pentru ca tapetul să fie pus în valoare, el poate fi pus în evidență chiar și într-o baie mai întunecată, cu ajutorul iluminatului artificial.
Ești gata să experimentezi suprafețe neconvenționale pentru aplicarea tapetului? În acest articol vei descoperi cinci dintre ideile noastre preferate pentru montarea tapetului în baie și criteriile care stau la baza alegerii acestuia:
Proprietățile tapetului pentru baie
Gresia și faianța în combinație cu tapetul reprezintă o tendință extrem de apreciată în ultimii ani în design-ul interior, iar rezultatul obținut este elegant și rafinat. Însă, tapetul montat în baie trebuie să îndeplinească anumite caracteristici pentru a rezista la mediul umed. Iată principalele proprietăți ale tapetului pentru baie:
Rezistent la apă
Tapetul pentru baie trebuie să fie impermeabil, deoarece se va confrunta cu un nivel de umiditate crescut. Alegerea unui tapet rezistent la apă este o soluție foarte bună pentru ca pereții din baia ta să nu facă igrasie sau mucegai.
Cauciucat
O altă proprietate importantă a tapetului pentru baie este să fie cauciucat, astfel vei împiedica absorbția umezelii în material și apoi în perete.
Lavabil sau superlavabil
Tipurile de tapet se pot clasifica în funcție de mai multe criterii, între care nivelul de complexitate a montării, dar și substanțele cu care pot fi curățate. În acest caz, pentru băi, cel mai indicat este să alegi un tapet lavabil sau superlavabil, care se poate spăla cu ușurință folosind un burete umed, ori apă și săpun.
Modele de tapet pentru baie
Tapetul recomandat pentru baie trebuie să îndeplinească câteva caracteristici referitoare la suport și stratul superior. În prima situație vei avea în vedere suportul de velis (din fibre nețesute), recomandat pentru băi. Apoi, vei avea în vedere stratul superior: pentru baie, echipa XT Deco îți recomandă tapetul din vinil sau PVC, ori tapetul din fibră de sticlă.
Tapetul pentru baie din vinil sau PVC
Tapetul din vinil are un strat exterior acoperit cu PVC, care îl face impermeabil, rezistent la lumina puternică și superlavabil. Tapetul din vinil se curăță ușor și poate fi găsit într-o gamă variată de modele pentru toate gusturile.
Tapetul pentru baie din fibră de sticlă
Tapetul din fibră de sticlă este cel mai rezistent tip de tapet de pe piață, având nenumărate avantaje, precum faptul că nu emite substanțe active, se aplică ușor, permite pereților să respire, este lavabil și recomandat pentru spațiile cu umiditate crescută.
Cum montezi tapetul în baie
Atunci când vorbim despre montarea tapetului în baie, pașii pe care trebuie să-i urmezi sunt în principiu aceiași ca în cazul montării tapetului în orice altă încăpere. Trebuie însă să fii atent la tipul de tapet pe care îl alegi, având în vedere că baia este o încăpere cu multă umezeală.
Materiale de care ai nevoie pentru montarea tapetului
Pentru montarea tapetului în baie vei avea nevoie de următoarele unelte: ruletă, creion, riglă, foarfece, pensulă, rolă de cauciuc, cutter și un burete sau o cârpă din bumbac, care să nu lase scame.
Pregătirea peretelui pentru montarea tapetului
Pentru un rezultat cât mai satisfăcător trebuie să pregătești peretele înainte de montare. Vei avea în vedere ca peretele să fie curat, fără urme de praf sau pete de grăsime. Te vei asigura că micile crăpături și fisuri sunt acoperite cu ciment sau tinci și vei trata pereții cu soluție antimucegai dacă este cazul.
Pregătirea adezivului și montarea tapetului pentru baie
Echipa XT Deco te sfătuiește să folosești adezivul recomandat de producător, iar pentru o montare cât mai corectă a tapetului pentru baie ar trebui să măsori pereții înainte de a-l tăia.
Calculează înălțimea și lățimea pereților, dar și a ușilor și ferestrelor pentru a-ți da seama de câte role de tapet vei avea nevoie. Tapetul de va monta în fâșii, pe care va trebui să le îmbini cu mare atenție.
Lățimea rolei poate varia în funcție de model, iar astfel pot apărea și anumite pierderi. Alege ca punct de plecare ușa sau fereastra, iar apoi începi să decupezi mai multe fâșii de tapet. Pentru decupare poți folosi rigla și foarfeca ori un cutter, lăsând 2-5 cm pentru eventuale abateri.
Adezivul se unge cu atenție pe spatele fâșiei de tapet cu ajutorul unei role sau a unei pensule, iar aplicarea se face de la mijloc către extremități. Se va aplica adeziv și pe porțiunea de perete pe care urmează să aplici fâșia.
Vei începe de sus în jos și vei lăsa o marjă 1-2 cm în partea de sus a peretelui, spre tavan. Surplusul se decupează cu ajutorul unui cutter, iar adezivul se va șterge cu ajutorul unei cârpe curate.
5 idei cool de design cu tapet pentru baia ta
Dacă iubești tapetul și dorești să-l montezi în baie, iată cinci modalități inedite pentru un design unic:
- Dacă ai o baie sau o zonă mică în afara spațiului destinat toaletei, montează tapet pe suprafețe mai mici. Aplică tapetul departe de duș pentru a-l proteja și pentru a evidenția cele două zone sau camere;
- Dacă ai o baie dublă, comună, montează tapet în afara zonei de duș sau cadă, lângă chiuvete sau oglinzi și folosește culori complementare;
- Folosește un tapet mai îndrăzneț în băile de serviciu. Acestea sunt în general zone mici fără duș sau cadă care să contribuie la aburirea pereților. Poți să alegi un tapet cu model mare și impunător într-o astfel de cameră de mici dimensiuni;
- Pentru a crea o notă mai specială într-o baie, ia în considerare aplicarea unei borduri din tapet sub tavan sau în jurul unei oglinzi, ferestre sau uși. O alta opțiune; peretele-accent, care se poate integra perfect în orice baie;
- Dacă ai găsit un model de tapet de care te-ai îndrăgostit, dar nu poate fi montat în baie, cumpără o ramă de tablou și agață-l pe unul dintre pereți. Astfel vei transforma tapetul pe care îl iubești într-o adevărată operă de artă.
Tapetul montat în baie poate transforma această încăpere într-una specială. Citește cu atenție instrucțiunile și recomandările XT Deco și începe propriul tău proiect de bricolaj. Spor la decorat!
Foto: Pexels.com, XT Deco