Dacă sunteți în căutarea de idei și sfaturi pentru amenajarea dormitorului, atunci sunteți în locul potrivit. În acest articol, specialiștii XT Deco vă oferă cele mai bune sfaturi și idei pentru a crea un spațiu de dormit confortabil, elegant și funcțional.
- Reguli de bază în amenajarea dormitorului
- Amenajarea dormitorului
- Amenajarea dormitorului în funcție de utilizarea lui
- Greșeli în amenajarea dormitorului
Reguli de bază în amenajarea dormitorului
Amenajarea dormitorului se realizează în funcție de dimensiuni, de formă, de modul în care pătrunde lumina naturală, de stilul dorit, de specific. Acesta trebuie să fie refugiul vostru și să vă ajute să vă reîncărcați fizic și moral după o zi lungă.
Dispunerea ergonomică a mobilierului în dormitor
Un aspect de luat în considerare atunci când vă amenajați dormitorul este modul în care aranjați mobilierul. Acesta trebuie dispus astfel încât să aveți acces facil la obiectele din jur.
Sursă foto: Pinterest
Patul, elementul care dictează amenajarea dormitorului
Când vorbim de mobilier de bază într-un dormitor, gândul ne zboară instant la pat. Pentru a crea un ambient plăcut în cameră, acesta este poziționat după o logică anume în funcție de forma și dimensiunea acestuia.
Dimensiunea optimă a patului în funcție de dimensiunile camerei
Dimensiunea patului ales contribuie la atmosfera creată în dormitor, de aceea este recomandat ca lungimea acestuia să fie mai mare cu 20 cm decât cea a corpului. Pentru a avea libertate de mișcare în cameră, patul ar trebui amplasat la o distanță de minimum 60 cm față de perete sau piesele de mobilier din cameră.
Totodată, este important ca modelul să fie ales în funcție de numărul de persoane care se vor bucură de acesta.
Poziționarea și orientarea patului
Amplasarea patului se face, în general, cât mai departe de ușă, la o distanță de minimum 90 de cm dacă este posibil. Pentru a nu vă expune frigului trebuie exclusă și varianta în care să amplasați patul sub fereastră.
Lumina naturală sporește gradul de confort, de aceea cea mai indicată amplasare a patului este în funcție de punctele cardinale, alegerea potrivită fiind spre sud-vest.
Accesoriile patului
În mod categoric, dormitorul trebuie să fie gândit pentru odihnă și relaxare. Salteaua este elementul care primează pentru un somn bun și trebuie aleasă cum multă atenție. Pentru a face patul și mai confortabil, adăugăm câteva perne moi care să ne trimită instant în lumea viselor.
Luminile în straturi, soluția ideală pentru amenajarea dormitorului
Iluminatul este strâns legat de gamă cromatică aleasă pentru dormitor și trebuie să însumeze cele trei componente majore: iluminatul general, cel de lucru în zonă noptierelor, sub formă de veioze, aplice și iluminatul decorativ în scafe.
Luminile în serie sunt recomandate, fiind contraproductiv să folosiți doar o sursă de lumină pentru întregul dormitor. În momentul alegerii corpurilor de iluminat pentru dormitor trebuie să luați în considerare funcționalitatea acestora și doar ulterior designul.
Cu un iluminat ales corect vă puteți crea starea emoțională dorită în orice moment al zilei.
Sursă foto: Pinterest
Sistemul de încălzire, un element de care trebuie să ții cont în amenajarea dormitorului
Pentru a crea un ambient plăcut în dormitor, trebuie să aveți și un sistem de încălzire corespunzător.
O opțiune viabilă pentru dormitor este încălzirea prin pardoseală. Puteți opta pentru oricare dintre cele două tipuri de sisteme de incalziere în pardoseală și anume: încălzire tradițională prin pardoseală și încălzire electrică prin pardoseală.
Printre avantajele acestui sistem de încălzire se numără următoarele: costuri mici, aspect estetic, adaptabil oricărui spațiu, căldura se distribuie eficient, durată mare de folosință.
De luat în considerare că trebuie să țineți cont încă de la începutul proiectului dacă doriți un astfel de sistem de încălzire.
Planifică înainte de a cumpăra
Un proiect de design reușit începe întotdeauna cu o bună planificare. Recomandarea noastră este să faceți o listă în care să scrieți despre toate obiectele care vă reprezintă și de care aveți cu adevărat nevoie. Acest exercițiu vă va ajuta să aveți o privire de ansamblu asupra elementelor de decor care trebuie achiziționate, fără a face cheltuieli suplimentare pe obiecte inutile.
Amenajarea dormitorului
De cele mai multe ori ne dorim să ajungem cât mai repede acasă, să ne bucurăm de spațiul pe care îl avem și implicit de confortul de care dispunem. Câteodată, crearea unui mediu confortabil în dormitor poate fi o adevărată provocare, deoarece trebuie să luăm în considerare mai mulți factori precum: buget, stil de amenajare, spațiul de care dispunem, etc.
Secretul în amenajarea dormitorului este să păstrați echilibrul și să obțineți un spațiu relaxant, care să se potrivească cu personalitatea voastră.
Sursă foto: Pinterest
Alegerea stilului preferat
În general, alegerea stilului unui dormitor se face în funcție de arhitectura spațiului sau orientarea acestuia. Lumina, poziționarea, dimensiunea dormitorului sunt cele care dictează stilul abordat.
Nu există o regulă strictă, în funcție de preferințe, puteți alege între diferite stiluri de amenajare, de la clasic, la cel shabby-chic sau minimalist. Puteți avea cu siguranță mai multe abordări în ceea ce privește stilul ales.
Alegerea mobilierului în funcție de dimensiunile camerei
Dimensiunea camerei este cea care da tonul în alegerea mobilierului cu care să fiți împăcat. Partea de concept este cea mai dificilă, trebuie să țineți cont de cum compartimentați toate piesele, mici și mari, pentru a nu supra-aglomera camera și a nu vă împiedica prin dormitor de diverse obiecte.
Piesele de mobilier esențiale pentru orice dormitor
Orice încăpere trebuie să aibă un punct focal. După cum bine știm, într-un dormitor, piesa centrală este patul, urmat de un dulap, două noptiere, o comodă.
Fie ca este vorba de mobilă sau elementele decorative, important e să vă exprime stilul și personalitatea.
Mobilierul util pe care îl poți folosi pentru amenajarea unui dormitor spațios
Pentru amenjarea unui dormitor spațios, se folosește patul de centru- dispus astfel încât să avem luminozitatea corectă, mai ales factorul natural.Noptierele, dispuse de o parte și altă trebuie să aibă o dimensiune raportată la pat (recomandat 50/60cm) pe care sunt dispuse surse de lumina-veioze.
Comoda este obiectul care nu trebuie să lipsească din spațiul dormitorului cu deschidere mare. Trebuie să aibă o înălțime care să nu depășească 80 cm și o lungime de 200cm, pentru a fi incomodă. Sertarele să fie partajate și dispuse în funcție de utilitatea lor-stabilită înainte de cumpărarea acestora.
Dulapul de haine, nelipsit din această cameră, se pune în funcție de construcția apartamentului pe peretele care nu are utilități (nu la fereastră, ușă, nișă, etc). Înălțimea acestuia este aleasă în funcție de înălțimea camerei, el trebuie să fie utilat cu picioare, să aibă spațiu între el și perete pentru un design și o aerare corectă. Mobila expusă trebuie să aibă culori pale pentru a da o dimensiune mai mare camerei.
Intimitatea iatacului se obține și prin filtrarea corectă a luminii, fără a avea draperii din materiale groase, ci o perdea pusă pe o galerie de formă rotundă cu design simplu.
Culoarea pereților este esențială în atmosferă unui dormitor. Ea se folosește în funcție de lumina naturală și îmbunătățită de spoturile electrice.
Amenajarea unui dormitor de dimensiuni foarte mici
În cazul unui dormitor mic și intim este important să alegeți un decor minimalist, cu mobilă cât mai deschisă, plus câteva accesorii sudimensionate.
O altă variantă foarte utilă este de a pune tapet pe un singur perete, în nuanțe vesele și modele fine, pentru a da senzația de spațiu mai amplu.
Echipamente electrice și electronice potrivite pentru dormitor
Este recomandat să încercați să eliminați orice obiect electronic din dormitor, datorită efectul de absorbție a energiei corpului uman și de iradiere. Lumina generată de lămpile electrice trebuie se cadă generalizat pe toată suprafața camerei, de aceea e bine să abordăm iluminarea cu lămpi electrice care difuzează lumina de la mijlocul tavanului. Pentru eficientizare se recomanda lămpile cu lumina albă, iar pe noptiere lămpi cu abajur. Prizele, cablurile de alimentare cu energie electrică trebuiesc dispuse în așa fel încât să nu existe la vedere.
Televizorul trebuie să aibă dimensiunea potrivită spațiului, privirea să cadă perpendicular pe ecran de la o distanță de 4 ori mai mare decât diagonală televizorului (80cm ecran tv-320cm ochiul uman)
Alegerea elementelor de design în amenajarea dormitorului
Fiecare dormitor poate fi personalizat folosind diverse elemente de design care să vă personalizeze spațiul și să vă reprezinte.
Sursă foto: Pinterest
Alegerea culorilor pentru dormitor
Nu există reguli stricte în alegerea culorilor în designul interior, de obicei se merge foarte mult pe intuiție sau starea pe care o crează.
Pentru dormitor, cel mai indicat este să alegeți nuanțe neutre de albastru, verde, roz sau galben, însă puteți adăuga câteva accente puternice regăsite în textile (fețe de perne, cuverturi sau draperii).
Alegerea decorațiunilor pentru dormitor
Alegerea decorațiunilor depinde extraordinar de mult de dimensiunea camerei. Adăugați lămpi pentru a scoate în evidența obiectele de artă, oglinizile sau colțuri ale pereților. Totodată, pentru un aer chic, folosiți boluri cu potourri, lumânări, tăvi decorative,etc.
De asemenea, câteva accesorii supradimensionate vor face o cameră mică să pară mult mai mare.
Alegerea corpurilor de iluminat pentru dormitor
Există 2 aspecte de care trebuie să țineți cont: lumina naturală – această din fericire sau din păcate nu poate fi schimbată (orientarea geamurilor către nord sau sud), dar putem interveni la îmbunătățirea spațiului prin crearea unui iluminat artificial adecvat. Iuminatul este strâns legat de gamă cromatică pe care o alegem, sau mai bine zis, în funcție de lumină, putem alege culorile potrivite.
Lumina generată de lămpile electrice trebuie să cadă pe toată suprafața camerei. De aceea e bine să abordăm iluminarea cu lămpi electrice care difuzează lumina de la mijlocul tavanului. Pentru eficientizare se recomandă lămpile cu lumină albă, iar pe noptiere lămpi cu abajur.
Aici este totul destul de clar: iluminatul general, cel de lucru în zona noptierelor, sub formă de veioze sau aplice (o lumină nu foarte intensă), și/sau iluminat decorativ în scafe.
Alegerea tapetului pentru dormitor
Tapetul sau fototapetul este o alegere foarte inspirată pentru a decora sau redecora pereții locuinței tale. Prin comparație cu vopsirea pereților cu vopsea lavabilă sau cu var, tapetul are o serie întreagă de avantaje. În primul rând, atunci când acoperi pereții unei camere cu tapet, vei evita tot praful, mizeria și vopseaua care stropește podelele și geamurile. Nu mai trebuie să protejezi și să infoliezi toate suprafețele din casă, ca să eviți pătarea și distrugerea acestora.
Instalarea tapetului este o operațiune rapidă și curată. După ce ai lipit ultima fâșie de tapet pe perete, poți folosi camera imediat. Nu e nevoie să aștepți să se usuce pereții, nici să petreci ore întregi curățând podele și geamuri. Tot ce trebuie să faci este să te relaxezi și să te bucuri de locuința ta proaspăt decorată.
Print-ul potrivit al tapetului în funcție de stilul și dimensiunea camerei
Alegerea unui tapet care să se potrivească cu fiecare cameră a locuinței tale este o decizie esențială. E important, deci, să alegi un tapet care se armonizează cu fiecare încăpere în parte și cu stilul casei tale.
În primul rând, trebuie să ai în vedere dimensiunile încăperii pentru care alegi tapetul, precum și tipul de lumina din respectiva încăpere.
Culorile potrivite ale tapetului
Trebuie să fii precaut doar la nuanțele de galben, auriu sau alb crud, care ar putea părea excesiv de luminoase atunci când soarele bate direct pe ele. În schimb, camerele care nu se bucură de o însorire foarte bună vor arăta întunecate dacă alegi tapete în culori reci sau/și închise: albastru, verde, vișiniu, maro. Pentru astfel de camere cel mai bine este să alegi culori calde, pastelate: cremuri, nuanțe de galben și portocaliu, tonuri de pământ foarte deschise.
Atenție la tapeturile decorate cu dungi verticale sau orizontale. Dungile verticale dau senzația de înălțime, deci sunt recomandate pentru camerele cu tavan jos. Dungile sau impimeurile pe orizontală fac camera să pară mai scundă și se potrivesc în încăperile cu tavan foare înalt sau acolo unde suprafața camerei este disproporționată.
Aplicarea selectivă a tapetului
O cameră de dimensiuni mici (12 metri pătrați sau mai puțin) îți va da un sentiment de claustrofobie dacă alegi un tapet cu un pattern complex sau culori prea intense sau închise. Camerele de mici dimensiuni arată cel mai bine cu tapet în culori deschise, pastelate, cu imprimeuri fine, de mici dimensiuni.
Există posibilitatea de a decora doar unul dintre pereții camerei cu tapet. Astfel, vei scoate în evidența o anumită zonă a camerei, vei da senzația de mai mult spațiu și vei crea un joc de culori și de texturi foarte plăcut ochiului.
Aplicarea tapetului în întreagă cameră
Camerele mari se pretează la o gamă mai variată de culori și de modele de tapet. Puteți alege nuanțe profunde și imprimeuri complexe. Puteți, de asmenea, să va jucați un pic cu pereții și cu tapetul: de exemplu, să folosiți un tapet mai frapant pentru un perete sau zonă de perete, scoțând în evidența o anumită parte a camerei. Pentru restul pereților, puteți folosi un tapet în tonuri cuminți, discrete.
Aplicarea tapetului pe un singur perete
Decorarea cu tapet poate avea un impact incredibil asupra camerei. Nu este necesar să aplicați tapet pe toți pereți dormitorului, un singur perete decorat poate transformă o încăpere banală într-un loc deosebit.
Aplicarea tapetul pe un singur perete este potrivită în special pentru dormitoarele de dimensiuni mici, deoarece oferă un efect de spațiu și adâncime.
Aplicarea tapetului pentru a crea un punct focal al camerei
Indiferent de modelul ales, pentru a crea un punct focal al camerei, îți recomandăm să aplici tapetul în spatele patului sau al rafturilor. O sa vedeți cum vă captează atenția instant.
Personalizarea dormitorului
Amenajarea dormitorului trebuie să funcționeze ca o extensie a personalității individului. Dacă nu faceți decât să îl mobilați și nu aduceți niciun element de orginialitate, care să vă reprezinte, aspectul general va fi unul monoton și plictisitor. Îndrăzniți să alegeți niște culori-accent puternice, decorațiuni, un covor sau un corp de iluminat ieșit din comun, care să aducă o notă personală designului.
Sursă foto: Pinterest
Amenajarea dormitorului în funcție de utilizarea lui
Fiecare spațiu este amenajat în funcție de specificul acestuia. Când optați pentru amenajarea dormitorului este esențial să țineți cont de destinație – dormitor matrimonial, pentru copii, pentru oaspeți, etc.
Amenajarea dormitorului matrimonial
Amenajarea dormitorului matrimonial necesită o vastă cunoaștere a persoanele de cuplu care vor locui. Este necesar ca dormitorul să fie amenajat în armonie perfectă cu cerințele celor doi soți. Patul de centru trebuie să aibă lungimea și lățimea corespunzătoare, să fie acoperit cu o saltea relaxanta, lenjerie de pat în ton cu culoarea tapetului sau a vopselei de pe pereți, lumina naturală și artificială să fie distribuită simetric, noptierele să fie utilate cu veioze personalizate, dulapul eficient pentru toaletele feminine. Perdelele să filtreze în mod diafan lumina, să existe un climat propice pentru odihnă și relaxare.
Sursă foto: Pinterest
Amenajarea dormitorului copiilor
Dormitorul copiilor trebuie să fie, în primul rând, un spațiu în care cei mici să se simtă în siguranță și care să le stimuleze creativitatea și imaginația.
Mobilierul trebuie să fie ușor accesibil și pe măsură lor, astfel încât copiii să nu depindă de voi atunci când au nevoie de o jucărie anume sau un obiect de îmbrăcăminte. Cele mai populare culori pentru amenjarea dormitorului copiilor sunt nuanțele de albastru, roz, violet sau verde, dar și albul este preferat de mulți părinți.
În centrul încăperii, puteți organiza un spațiu de joacă, pentru care nu aveți nevoie decât de o măsuță joasă, rotundă și spațioasă, și câteva scaunele, pe care cel mic să le poată mută după bunul plac.
Amenajarea dormitorului pentru tineri
Dormitoarele pentru adolescenți trebuie să le reflecte cât mai fidel personalitatea și gusturile acestora. Există și piese de mobilier pentru tineret, funcționale, care le oferă suficient spațiu de depozitare pentru cărți, manuale și caiete, un loc pentru calculator sau laptop și loc în care pot învață sau își pot face temele în liniște.
Amenajarea dormitorului de oaspeți
Un dormitor elegant poate fi amenajat cu ajutorul oricărui stil. Diferențele sunt însă date de materialele alese, dar și de paleta de culori. Combinațiile de nuanțe neutre sau de culori închise, precum și alegerea a două seturi de draperii, unele din catifea, altele dintr-un voal ușor, semitransparent, precum și un covor voluminos, toate acestea pot spori eleganță unei încăperi. De asemenea, o lustră deosebită va umple dormitorul și îi va da un aspect rafinat.
Sursă foto: Pinterest
Greșeli în amenajarea dormitorului
Pentru ca dormitorul vostru să arate minunat, trebuie să evitați cele mai frecvente greșeli de design, cum ar fi:
- Lipsa unui plan înainte de amenajarea dormitorului
- Alegerea unui pat prea mare
- Poziționarea greșită a patului în cameră
- Lipsa prizelor sau poziționarea greșită a acestora
- Alegerea și așezarea greșită a covoarelor
- Alegere a greșită a corpurilor de iluminat
- Aglomerarea dormitorului cu accesorii
- Îmbinarea mai multor stiluri
Lipsa unui plan înainte de amenajarea dormitorului
Pentru o bună amenajare a unui dormitor trebuie să cunoaștem de la început destinația corectă a lui (dormitor pentru copil, tanăr, matrimonial, oaspeți, etc), dimensiunile și amplasarea lui în funcție de factorii de mediu- luminozitate, temperatură, aerare, mobilierul dorit, culoarea vopselei sau a tapetului, instalația elctrica, covorașele, perdelele, etc.
Alegerea unui pat prea mare
În funcție de destinația dormitorului se va alege patul. Patul trebuie să fie confecționat în raport de particularitățile individuale și de vârstă ale persoanei care îl utilizează. Să aibă lungimea și lățimea corespunzătoare camerei, să aibe un design plăcut, odihnitor, să nu ocupe spațiu.
Un pat king size într-un dormitor mic, de exemplu, va acapara întreaga încăpere și poate deveni incomod să te miști prin cameră sau să mai faci loc și pentru alte lucruri de care ai nevoie.
Poziționarea greșită a patului în cameră
Pentru o odihnă plăcută, amplasarea corectă a patului în cameră este hotăratoare. Patul trebuie să fie amplasat, de regulă, spre sud-vest, dacă ne permite cameră, trebuie evitată amplasarea lui sub fereastră, în dreptul ușii, locuri unde circulă cuenti de aer.
Lipsa prizelor sau poziționarea greșită a acestora
Este de neconceput eliminarea surselor de curent într-o cameră sau amplasarea gresită a lor. Prizele trebuie să fie amplasate la o distanță de 25-35cm față de pardoseală, în locuri accesibile, dar nu expuse vederii.
Alegerea și așezarea greșită a covoarelor
Covoarele trebuie alese în funcție de tonalitatea tapetului sau a decorațiunii din dormitor, în funcție de culoarea mobilei, de expunerea luminii și de spațiul existent. Pentru dormitoare se recomandă covoare mici, cu tonuri vesele, decorațiuni cu forme geometrice adecvate.
Alegerea greșită a corpurilor de iluminat
Iluminarea dormitoarelor se face cu lămpi electrice așezate în tavan din care lumina este difuzată concentric în toate colțurile camerei. Pentru imbunătătire, pe noptiere, pereți, pot fi aplicate aplice, spoturi, veioze, scafe, etc.
Aglomerarea dormitorului cu accesorii
Elementul primordial este simplitatea. Fără accesorii care să dea un ton grotesc camerei. Accesoriile folosite pentru a înfrumuseța și personaliza locuința își pierd farmecul lor aparte dacă sunt împrăștiate pe toate rafturile și măsuțele din casă. Cel mai bine este să grupați decorațiunile după anumite criterii (culoare, dimensiuni etc.). Astfel, ele vor fi mult mai bine puse în evidența.
Îmbinarea mai multor stiluri
Chiar dacă îți plac mai multe stiluri de design interior, cel mai bine este să te oprești asupra unuia singur sau a maximum două. Unele elemente ale unor stiluri diferite arată bine împreună, însă câte puțin din toate vor crea un haos stilistic în dormitorul tău.
Decorează-ți dormitorul în așa fel încât să te facă să zâmbești în fiecare zi. Nu uita să te uiți și pe magazinul online XT Deco, unde vei găsi colecții generoase de tapet și fototapet. Acestea sunt așezate pe stiluri pentru a-ți fi mai ușor să identifici ce anume ți se potrivește cel mai bine.