Cei mai mulți dintre noi ne-am face refreshuri la bucătărie sau baie mult mai des dacă operațiunea de înlocuire a gresiei ar fi mai simplă. Scoaterea gresiei vechi implică mult efort, pentru că după înlăturarea propriu-zisă urmează o operațiune relativ complicată de nivelare, produce mult zgomot și mizerie și costă, astfel că upgrade-ul este mereu amânat. În aceste condiții, te întrebi în mod firesc dacă poți să elimini la aceste etape neplăcute și dacă se poate monta gresie peste gresie.
În acest material îți vom oferi răspunsul la această întrebare, dar și toate informațiile utile dacă te afli în această situație.
Se poate monta gresie peste gresie?
La fiecare început de an vrei să faci o schimbare care să fie vizibilă în casa ta. În cazul pereților lucrurile sunt întotdeauna mai simple, însă la pardoseală situația se complică. Te întrebi dacă se poate monta gresie peste gresie? Răspunsul este da, dar trebuie îndeplinite câteva condiții și respectați niște pași.
Dacă ți-ai programat această operațiune pentru baie, este foarte important să ții cont de faptul că această încăpere este accesorizată cu obiecte sanitare – vasul de toaletă, cabina de duș, cada – care trebuie scoase și apoi montate din nou. Evident, lucrurile se simplifică dacă o parte dintre acestea sunt instalate din perete. Spre exemplu, în imaginea alăturată se observă cum bideul și vasul de toaletă au fost montate din perete, astfel încât aplicarea celui de-al doilea strat de gresie este facilă.
Înainte de a te apuca efectiv de lucru, asigură-te că pardoseala veche este plană și fără spărturi. Dacă are denivelări, noul strat de gresie va avea, de asemenea, denivelări, iar îmbinările vor fi inestetice. În cazul în care o placă este spartă, gaura trebuie umplută cu mortar.
Al doilea pas este să verifici cu un ciocan fiecare placă din gresia veche, iar acolo unde sună a gol, placa trebuie scoasă și golul umplut cu mortar, până la nivelul podelei vechi.
După îndeplinirea acestor etape, vechea gresie se spală bine, pentru a fi eliminate depunerile de orice natură. După uscare, se aplică un grund special, apoi o șapă autonivelantă pentru suprafețe lucioase. Când aceasta se usucă, terenul pentru aplicarea gresiei noi este pregătit, iar în continuare vor fi urmați pașii „clasici”, adică aplicarea grundului, apoi a adezivului și, în final, montarea gresiei. Chitul pentru rosturi trebuie aplicat a doua zi, după ce plăcile noi s-au lipit bine.
Însă, dacă alegi să aplici gresie peste gresie trebuie să ai în vedere câteva aspecte. Odată cu aplicarea stratului doi, nivelul pardoselii din încăperea respectivă va crește cu cel puțin 2 centimetri. Asta înseamnă că va trebui să ajustezi toate ușile care comunică cu spațiul respectiv, bineînțeles, dacă ele există. Apoi, se creează o diferență de nivel față de podeaua din camera alăturată, iar pragul respectiv trebuie mascat estetic cu șine de trecere.
De asemenea, dacă ai cabluri sau țevi sub gresia veche va trebuie să găsești o soluție pentru ele împreună cu specialistul care îți realizează lucrarea.
Cum asiguri rezistența gresiei în timp
Gresia va arăta impecabil mulți ani cu condiția să fie întreținută constant și corespunzător, ținând cont de tipul ei – mată sau lucioasă.
Ca regulă generală, o suprafață placată cu gresie se aspiră și se spală săptămânal, pentru a fi evitate acumulările de murdărie care în timp se pot întări, iar înlăturarea ulterioară poate veni cu deteriorări.
Gresia se poate zgâria, așa că pentru curățare este indicat să eviți periile și să folosești lavete sau mopuri din material textil, moale. Eventualele zgârieturi provocate de perii pot produce în timp mici fisuri inestetice pe suprafața gresiei care vor acumula mizerie și se vor înnegri.
După ce aspiri praful, gresia lucioasă se spală cu lavete sau mopuri din fibre moi și cu detergent special pentru pardoseli care conțin ceară. Astfel, luciul gresiei se va păstra intact un timp îndelungat.
Pentru gresia mată îți recomandăm să folosești detergenți cu spumare redusă sau soluții speciale. Pe gresia mată urmele lăsate de spumă vor fi vizibile după uscare.
În concluzie, se poate monta gresie peste gresie, însă cel mai bine este să consulți un specialist înainte să iei o decizie în acest sens. În cazul în care ai încălzire în pardoseală sau cabluri electrice ascunse, este posibil să nu poți face acest lucru.
Foto: XT Deco, Pexels