Natura reprezintă un punct de referință și o principală sursă de inspirație pentru multe domenii, inclusiv pentru designul de interior și arhitectură. Frank Lloyd Wright a fost primul care a definit termenul de arhitectură organică – o adevărată filosofie care incorpora ideea legăturii dintre tot ceea ce este uman și natură. În zilele noastre, odată ce diferiți factori ne țin tot mai departe de mediul natural, devine din ce în ce mai important să conștientizăm cum putem incorpora elementele naturale în viața de zi cu zi, în casele noastre.
Elemente naturale
Urmărește ca designul casei tale să conțină cât mai multe elemente de origine naturală: lemn, piatră, metal. Poți folosi aceste materiale în mobilier, decorațiuni și pentru pereți sau podele. Poți opta pentru piese de mobilier inedite și nefinisate, precum o masă obținută dintr-o bucată mare de lemn natural, neșlefuit. Pentru pereți, o alegere bună stă în panourile decorative – aici poți alege dintr-o gamă largă de panouri de lemn de teak, reciclat, care poate schimba aspectul oricărei încăperi și care poate fi folosit pe orice dimensiuni, fără să încarce spațiul. Metalul poate fi folosit și el în nuanțe naturale de gri, pentru o tentă industrială. Poți decora mobilierul, blaturile din bucătărie sau poți aplica bucăți de metal pentru a crea niște detalii speciale în anumite părți ale camerelor sau pe diferite piese de mobilier. Piatra o poți alege pentru structuri mari, dacă locuiești într-o casă înaltă, sau să lași la vedere pereți din cărămidă.
Culori neutre
Printre cele mai importante elemente, cele care fac cu adevărat diferența, se află culorile. Pentru a păstra atmosfera și a copia mediul înconjurător este important să respecți și ce culori vei împrumuta pentru designul tău. Culori precum maro, crem, gri, gri închis spre negru predomină “scena” spațiului natural. Poți combina culori care imită nuanțele trunchiurilor de copaci sau să decorezi o cameră doar în nuanțele de crem ale lemnului natural. Spațiul pe care îl decorezi trebuie să imite spațiile tale preferate din natură, fie că vorbim de o pădure răcoroasă și întunecată, sau de malul stâncos și nisipos al unei mări. Gândește-te la una dintre plimbările tale preferate în natură și de locurile pe care le-ai vizitat și încearcă să vizualizezi ce culori și texturi îți amintesc cel mai mult de starea de spirit pe care o aveai în acel moment.
Lumină
Nu uita să amenajezi și în funcție de lumina naturală care pătrunde în casa ta. Dacă lumina nu ajunge cu ușurință în anumite spații ale casei, trebuie să gândești cum vei aborda spațiul în funcție de asta și să optezi pentru culori deschise. Când lumina își face loc din belșug, poți merge și pe varianta unui design mai de grabă industrial, în care predomină culorile închise (gri închis, negru). Ține cont și de corpurile de iluminat pe care le alegi pentru casa ta și poziționează-le în așa fel încât să îți ofere confortul de care ai nevoie. Pentru că designul organic este unul în principal minimalist, decorațiunile trebuie să respecte regula care spune că trebuie să păstrezi doar ceea ce e necesar și ce se îmbină perfect cu mediul pe care îl creezi în casă. Alege corpuri de iluminat suspendate, de tip candelabru, confecționate din materiale precum metal, lemn, ceramică, sau cu detalii de pânză sau sfoară. Caută decorațiuni handmade, recondiționate sau reciclate. Stilul organic presupune și conservarea a tot ceea ce ține de natural și adoptarea unui stil de viață minimalist și sustenabil.
Forme predominante
Pentru că designul organic, precum și arhitectura organică, se inspiră din formele găsite în natură, cele mai des întâlnite sunt liniile curbe, formele ondulate și dinamice. Aceste forme lasă un impact vizual puternic mai ales când sunt folosite în construcția pereților, prin bolte sau forme neobișnuite ale pereților. Aceste forme pot fi folosite însă și la piese de mobilier și la accesorii: canapele și fotolii rotunde, mese rotunde, candelabre, geamuri, etc.
Un foto tapet poate da o dinamică neașteptată unei camere atunci când nu ai posibilitatea să o creezi prin forma pereților. Folosește soluții la îndemână pentru acelasi rezultat deosebit.
Îndrăznește să faci și combinații curajoase între elemente de decor cu forme futuriste și materiale naturale! Cu siguranță vei obține un decor ieșit din comun, dar destul de familiar încât să te simți cu adevărat acasă și să te apropii mai mult de natura care e casa noastră, a tuturor. 🙂
Dacă simți că aceste combinații sunt pe gustul tău și vrei să afli despre mai multe stiluri similare, te invităm să citești și despre două dintre stilurile de design interior care, deși diferite la bază, promovează aceeași apropiere de natură: