Un alt curent care și-a pus amprenta asupra istoriei prin opulență și accent pe eleganță în mai multe domenii artistice este stilul baroc. Popular între secolele 17 și 18, stilul baroc păstrează până în prezent un loc important în arhitectură, modă și design interior, fiind încă o sursă importantă de inspirație.
Începuturile Stilului Baroc
Popular pentru început în Italia, datorită promovării din partea bisericii catolice, își face cu ușurință drumul spre preferințele francezilor și spre restul Europei.
Faimos pentru dramatismul detaliilor, de la arhitectura barocă la design vestimentar inspirat din acest stil, formele inedite și finisajele aurite sunt punctul forte.
Mobilier în Stil Baroc
Corpurile de mobilier cu picioare sculptate, oglinzile mari cu rame aurite, candelabre strălucitoare și materiale textile dintre cele mai exuberante – sunt doar câteva din elementele esențiale ale stilului baroc.
Acest stil poate fi încorporat cu ușurință într-o locuință modernă, care împrumută doar câteva detalii cheie ale stilului baroc, fără a transforma în totalitate casa într-un castel.
Culorile Stilului Baroc
Auriul poate fi combinat cu materiale textile în culori intense precum roz, roșu și violet pentru un plus de dramatism. Alegerea unor materiale ca și catifeaua și mătasea va accentua regalitatea interioarelor decorate în stil baroc.
Piesele de mobilier moderne, canapelele cu design nonconformist – toate pot fi combinate cu detalii ale stilului baroc, în special în cazul încăperilor cu pereți înalți.
Pereții pot fi decorați cu tablouri sau alte opere de artă, dar și cu ajutorul unor tapete în nuanțe de auriu, sau cu motive cu flori supradimensionate. Combinația unui stil clasic cu elemente romantice poate scoate în evidență gusturile sofisticate ale locatarilor.
Combinațiile de negru cu ornamente impunătoare aurii se potrivesc pentru cei care vor să atragă atenția prin detaliile mobilierului și ale finisajelor.
Prea multe elemente decorative vor încărca atmosfera, așa că piesele esențiale rămân cele cu istorie și design aparte. Într-o cameră în care predomină detaliile aurite, aglomerația poate sufoca spațiul.
Dormitorul care inspiră liniște și prospețime poate fi decorat cu materiale delicate și culori ale florilor de câmpie, fără a-i lipsi un perete cu tapet clasic. Rozetele de tavan se regăsesc în toate camerele în stil baroc și amplifică senzația dată de candelabrele extravagante.
Materialele folosite pentru decorul tavanului, pereților și podelelor trebuie să fie de înaltă calitate și să surprindă prin forme sculptate și culori care imită aurul sau argintul. Pentru încorporarea stilului de design baroc într-o casă modernă se poate apela la câteva dintre detaliile care scot în evidență istoria acestui stil de decor fără a-l adopta în totalitate.
Rozetele și brâurile decorative pot deveni elemente esențiale când vine vorba de inspirație din stilul baroc. O variantă “îmblânzită” a stilului baroc nu poate decât să atragă multe priviri curioase. La urma urmei, frumusețea stă în detalii, nu-i așa?
Spor la decorat!