Designul interior inspirat din cultura japoneză este caracterizat prin starea de zen, derivat din cuvântul sanscrit pentru meditație. O casă decorată în acest stil trebuie să inspire minimalism, armonie și liniște interioară. Stilul japonez se face remarcat prin echilibrul pe care îl creează între elemente antice, tradiții și cultură, în același timp păstrând un aer modern. Inspirațiile culturale predomină, în special ceremonia antică a ceaiului.
Design aproape de natură
Respectul pentru natură și tot ce ia naștere în natură este parte a spiritului japonez. Natura este exemplul perfect de armonie, iar oamenii trebuie să se inspire zilnic din această oază de posibilități. Geamurile mari, cu vedere spre copaci, păduri, mare, sau lacuri, te vor ajuta să găsești pacea de fiecare dată când ieși pe terasă. Dacă nu ai acces la o părticică din natură în fața casei, împodobește-ți casa cu plante de tipul bonsaiului sau bambusului. Plantele cu multe flori sau florile foarte colorate nu își au locul într-o casă decorată în stil japonez. În schimb, caută plante simple, verzi, fără flori și așează-le în colțurile camerelor.
Spațiu modest și elegant
Ușile glisante sunt de mare ajutor pentru spațiile mici, specifice caselor japoneze. Numite Shoji, aceste uși te vor ajuta să salvezi mult spațiu și vor fi mult mai la îndemână când ai nevoie de multă lumină în cameră. Japonezii acordă mult respect față de lumea în care trăiesc, iar prin designul minimalist al camerelor, se subliniază ideea că natura si bogăția spirituală sunt mai importante decât lucrurile materiale, așa că designul japonez te va ajuta să rămâi conectat cu natura, nu doar cu pereții casei. Ușile glisante japoneze conțin o hârtie fină, dar poți adapta designul cu uși similare care conțin sticlă.
Lemnul, cel de toate zilele
Lemnul este un element esențial în designul japonez. Detaliile de lemn se găsesc pe toate corpurile de mobilier și în toate încăperile. Mesele joase de lemn se pot folosi pentru sufragerie sau pentru spațiul de luat masa. Cadrele paturilor (joase și ele) trebuie să aibă un design minimalist, din lemn natural. Lemnul este întâlnit în orice colț al caselor japoneze, deoarece acesta aduce și el aminte de relația om-natură.
Lumina naturală și minimalismul
Cu ajutorul geamurilor mari, lumina naturală este sursa principală de iluminat. Draperiile de orice fel sunt aproape interzise dacă vrei să-ți decorezi casa în stil japonez. Lumina îți va oferi energie și bună dispoziție și te va ține conectat la lumea din jur. Având beneficii atât pentru sănătate cât și pentru atmosferă, bucură-te în totalitate de prezența ei. Dacă locuiești la casă și ai posibilitatea să te joci cu elemente arhitecturale, poți să alegi un design special pentru intrarea în casă și hol.
Ține minte că minimalismul este esențial și dezordinea nu își are locul într-o locuință japoneză. Stilul de viață calculat și echilibrat îi ajută pe japonezi să locuiască în armonie cu lucrurile lor. O casă dezordonată nu va inspira liniște și pace și multe obiecte decorative în stiluri diferite vor încărca prea tare atmosfera. Limitează-te la obiecte decorative simple, inspirate din cultura japoneză și în culori ca negru, maro închis, de piatră sau lemn.
Iluminatul indirect prin scafe și cornișe se potrivește stilului japonez prin lumina modestă și atmosfera pe care o dă spațiului. Fiind o soluție minimalistă pentru când lumina naturală nu este prezență, acest tip de lumină ajută camerele mici și este alegerea perfectă pentru a păstra esența acestui stil de design.
Caracteristicile camerelor în stil japonez
Trebuie să simți că acest stil îți este potrivit din moment ce nu îți permite să exagerezi cu decorațiunile, culorile și texturile. Trebuie să îți asumi acest stil ca și stil de viață, dacă îți dorești să locuiești într-o casă cu design japonez.
Sufragerie
Inspirate din camerele specifice ceremoniei ceaiului, sufrageriile japoneze sunt simple, cu piese de mobilier foarte joase. Măsuța din sufragerie va fi folosită stând în genunchi sau pe perne, iar fotoliile sau canapelele trebuie să fie joase, la nivelul podelei. Poți adăuga o pată de culoare printr-un bonsai de dimensiuni mici, sau mai mari dacă dispui de o cameră mare sau open space. Pentru podele, în majoritatea camerelor japoneze se folosește Tatami, un model special de saltea umplută cu fire de orez, care se amplasează pe toată suprafața unei camere. Japonezii sunt foarte atenți la structura după care se așează aceste saltele. Se spune că o structură nepotrivită poate aduce ghinion. Poți folosi doar o bucată în spațiul din jurul mesei.
Dormitor
Patul pe care îl alegi trebuie să fie foarte jos și poți opta chiar și pentru o saltea așezată direct pe podea. Mobilierul pentru dormitor trebuie să fie strict funcțional, nu înghesui multe piese de mobilier oricât de mare ar fi camera! Culorile trebuie să fie dintre cele mai simple precum crem, negru, maro, atât pentru podele cât și pentru pereți și accesorii. Poți decora camera cu tablouri sau picturi din perioada Edo. Corpurile de iluminat la care poți să apelezi sunt lămpile din hârtie de orez atârnate de tavan.
Bucătărie
Planifică atent spațiul de care vei avea nevoie în bucătărie, pentru a-l păstra mereu curat și organizat. Trebuie să păstrezi acel echilibru și în bucătărie, când pregătești masa. Mobilierul din lemn sau piatră, cu imperfecțiuni, va atinge unul dintre punctele forte al stilului japonez – conceptul wabi-sabi, adică frumusețea care se găsește în imperfecțiune.
Baie
Căzile japoneze Ofuro sunt specifice culturii zen și, mai mult decât simple căzi, sunt folosite pentru ședințe de relaxare. Poți instala și un duș minimalist pentru diminețile în care ești pe fugă. Pentru pereții băii poți folosi piatră sau lemn. Tratează acest spațiu ca locul în care te deconectezi, indiferent de momentul zilei.
Hol
Holul este important pentru japonezi, pentru că este spațiul de primire al invitaților. Recunoscuți pentru respectul pe care îl arată față de semenii lor, japonezii ne pot învăța multe despre maniere. Minimalismul este personajul principal și în acest spațiu. Poți amplasa dulapuri joase pentru pantofi și o comodă din lemn, pe care să așezi o plantă verde. Fii cât mai econom când vine vorba de orice încăpere a casei tale!
Surse fotografii: Pinterest, Unsplash