fbpx
in poza din stanga un spatiu de lucru decorat cu tapet albastru, in poza din dreapta un living open space decorat cu doua tipuri de tapet gri, cu flori si in dungi, cu mobila verde si bej
DESPRE AMENAJĂRI

Tapet sau Vopsea Lavabilă: Avantaje şi Dezavantaje

O încăpere îşi poate schimba într-un mod unic look-ul şi atmosfera în momentul în care schimbi culorile sau stilul de amenajare. Pot exista diferenţe între felul în care arată aceeaşi cameră ai cărei pereţi sunt amenajaţi fie cu vopsea lavabilă, fie cu tapet. În cazul în care doreşti să faci o schimbare în locuinţa ta şi nu ştii ce să alegi între cele două soluţii de amenajare, ţi-am pregătit o listă cu cele mai importante avantaje şi dezavantaje ale acestora.

Tapet – caracteristici și avantaje

Tapetul poate fi uneori mai scump decât vopseaua, dar anumite tipuri sunt destul de accesibile și oferă numeroase avantaje. Pe lângă faptul că este disponibil într-o varietate de modele și materiale, tapetul se aplică și se demontează ușor, iar cei pasionați de bricolaj îl pot folosi ca decor pentru diferite piese de mobilier sau obiecte de iluminat. Montarea tapetului vopsibil este preferată în special de pasionații de proiecte DIY, pentru că nu este nevoie decât de materia primă (tapetul), adezivul potrivit și câteva pensule, trafaleți, cutter, ruletă, creion și puțină pricepere. 

Durabilitatea este punctul forte al anumitor tipuri de tapet, precum a celui din fibră de sticlă, care poate rezista peste 15 ani. De asemenea, cu ajutorul tapetului poți ascunde micile defecte și crăpături ale pereților. În plus, te poți bucura de faptul că este ecologic, fiind fabricat din materiale naturale. Un alt avantaj poate fi și faptul că adezivii folosiți pentru lipirea tapetului nu conțin substanțe nocive. 

Perete cu tapet vopsibil alb langa un suport negru tip sfetnic pentru lumanari
Un model de tapet vopsibil ca acesta este extrem de versatil, fiind potrivit pentru aplicare în living, bucătărie, hol, birou sau dormitor

Tapetul vopsibil este ușor de întreținut și curățat. Majoritatea tipurilor de tapet din ziua de azi sunt concepute astfel încât să se șteargă rapid cu apă și săpun. Acest lucru face ca peretele tău cu tapet să fie mai durabil decât cel cu vopsea normală, care este aproape imposibil de spălat și reparat într-un timp record.

Principalele tipuri de tapet

  • Tapet simplex – fabricat din hârtie de calitate superioară;
  • Tapet în relief – fabricat din hârtie în strat dublu;
  • Tapet din vinil – cel mai utilizat tip de tapet, care se curăță ușor și este rezistent la razele soarelui;
  • Tapetul vopsibil – fabricat pe bază de vinilin, pe care se pot aplica mai multe straturi de vopsea;
  • Tapetul din fibră de sticlă – fabricat prin topirea fibrelor de sticlă care mai apoi sunt îmbinate ca o țesătură;
  • Tapetul textil – acoperit cu material textil pe suprafața exterioară.

Pentru camerele în care pereții sunt predispuși să se murdărească, tapetul este o opțiune excelentă. Pe lângă faptul că sunt ușor de curățat, modelele de pe tapet vor ascunde mai bine uzura. 

Vopsea lavabilă – caracteristici și avantaje

Vopseaua lavabilă este o vopsea decorativă acrilică, care transformă orice perete sau suprafață într-una netedă și perfect dreaptă. Datorită compoziției acesteia, este extrem de rezistentă la zgârieturi, deci nu trebuie să-ți faci griji în privința deteriorării rapide. Cel mai important avantaj al vopselei lavabile este că se aplică cu ușurință și este rezistentă la dezinfectanți și agenți de curățare. Vopseaua lavabilă poate fi folosită pe orice suprafață – tencuieli, plăci sau construcții din gips, beton BCA sau lemn. 

perete cu tapet vopsibil de culoare alb cu model in relief
Acest tapet vopsibil poate fi vopsit, după aplicare, cu orice tip de vopsea lavabilă ori pe bază de ulei

Înainte de aplicarea vopselei lavabile trebuie aerisită încăperea și pregătit peretele în prealabil. Suprafața trebuie să fie netedă, deci este recomandată o șlefuire a suprafeței pe care urmează să aplici vopseaua. De aici au mai rămas doar câteva lucruri de făcut: amestecă bine vopseaua și aplic-o cu ajutorul unei role sau a unei pensule, în două straturi. Las-o apoi să se usuce la peste 20 de grade Celsius și gata, ai terminat de vopsit.

Tipuri de vopsea lavabilă

Tipurile de vopsea lavabila sunt încadrate în funcție de rezistența la spalare, locul aplicării, proprietăți și particularități. 

În functie de rezistența la spalare

  • Vopsea semi-lavabilă – se spală, dar nu este foarte rezistentă, iar culorile se pot șterge ulterior;
  • Vopsea lavabilă – este mată și rezistă la spălări repetate;
  • Vopsea superlavabilă – este lucioasă și poate fi ștearsă de foarte multe ori.

În funcție de locul aplicarii

  • Vopsea pentru interior;
  • Vopsea lavabilă pentru exterior.

În funcție de proprietăți

  • Vopsea antimucegai;
  • Vopsea lavabilă antibacteriană;
  • Vopsea cu protecție împotriva murdăriei;
  • Vopsea rezistență la intemperii;
  • Vopsea cu putere mare de acoperire.

În funcție de particularități

  • Vopsea cu ioni de argint;
  • Vopsea cu latex;
  • Vopsea cu teflon;
  • Vopsea cu protecție la frecare și îngălbenire.

Pregătirea suprafeţelor pentru aplicarea tapetului sau a vopselei lavabile

În momentul în care te-ai hotărât că doreşti o schimbare în locuinţa ta, trebuie să iei în considerare timpul de pregătire a suprafeţei pereţilor. Îndepărtarea tapetului existent poate constitui o adevărată provocare, fiind o activitate care necesită de multe ori răbdare şi energie, dar şi câteva substanţe şi unelte speciale.

În plus, trebuie să iei în considerare faptul că poţi produce diferite daune pereţilor. Aplicarea vopselei lavabile este mult mai simplă şi nu necesită atât de mult efort ca în cazul tapetului. De cele mai multe ori se realizează mici reparaţii ale imperfecţiunilor, se dă cu amorsă şi apoi se aplică vopseaua lavabilă.

bucatarie cu draperii albe si tapet lavabil in nuanta de albastru pal lucios cu model in relief
Tapetul vopsibil este o formă elegantă și rezistentă de decorare a pereților unei locuințe. Modul de curățare foarte ușor îl face perfect pentru în special pentru bucătării

Tapet vs. vopsea lavabilă. Criterii de selecţie şi durabilitate

Dacă luăm în calcul aceste două elemente, atât tapetul, cât şi vopseaua lavabilă au aceleaşi avantaje: oferă o paletă variată de modele şi culori dintre care poţi alege, dar au şi o durabilitate bună, ce variază în funcţie de mai mulţi factori.

perete cu tapet de culoare gri cu model retro
Casele cu pereți decorați cu tapet creează senzația unei locuințe mult mai primitoare, iar designul rezultat în urma aplicării tapetului este unul încântător

Tapetul este foarte durabil şi de o calitate bună, fiind afectat doar de umezeală. Există multe tipuri de vopsea cu o durabilitate mare, însă vopseaua de pe pereţi poate fi stricată mult mai uşor, comparativ cu tapetul.

perete cu tapet vopsibil de culoare mov precum pânza unui tablou
Textura acestui tapet, care imită pânza de tablou este extrem de cool, iar pereții holului sau ai livingului se vor bucura de vibrația culorilor acestuia

Cum alegi tapetul vopsibil

O combinaţie dintre tapet și vopseaua lavabilă poate fi soluţia cea mai bună, transpusă în tapet vopsibil. Acesta uneşte durabilitatea tapetului cu preţul redus al vopselei, totul într-un look neconvenţional, perfect pentru orice stil de amenajare.

perete cu tapet vopsibil de culoare verde alături de două vaze verzi tubulare
Adaugă un design deosebit și textură pereților tăi, cu ajutorul tapetul vopsibil din gama Versailles

Tapetul vopsibil este ușor de folosit și poate fi „zugrăvit” cu vopsea lavabilă, într-o gamă largă de culori. Este spectaculos datorită striațiilor și modelelor grafice din tapet. De asemenea, tapetul vopsibil este super-rezistent la tensiune și poate masca cu ușurință micile defecte ale pereților. Aplicarea se face la fel ca și în celelalte tipuri de tapet, iar vopsirea se poate face la cel puțin 24 de ore după aplicarea acestuia pe perete.

Tapetul vopsibil are un strat subțire din plastic transparent la suprafață, care acoperă modelul imprimat pe hârtia de bază. Această caracteristică îl face rezistent la pete și ușor de șters cu o cârpă umedă.

Concluzii

Alegerea între tapet și vopsea lavabilă nu trebuie să fie dificilă, fiecare având avantaje evidente. Decizia îți aparține în totalitate, iar caracteristicile tapetului sau vopselei lavabile și propriile nevoi ar trebui să te ajute să iei decizia corectă. 

Dacă ai copii, tapetul lavabil tablă de scris, pe care cei mici pot desena și care se curăță apoi foarte ușor, poate fi alegerea potrivită. Tapetul lavabil, în schimb, este ca o gură de aer pentru cei care se plictisesc repede și sunt adepții schimbărilor dese. 

perete cu vopsea lavabila tabla de scris de culoare portocalie cu mesaj
Vopseaua lavabilă Ben Chalkboard este pe bază de latex acrilic și rezistă la spălare și are un aspect mat, care are un grad de reflexie a luminii foarte scăzut

Poți opta, desigur, pentru ambele variante, tapet și vopsea lavabilă în aceeași încăpere, printr-un perete-accent care îți poate rezolva instant dilema. Pe lângă faptul că vei avea un design interesant și unic, te poți bucura de ambele opțiuni în același timp. 

Spor la decorare și scrie-ne în comentarii ce metodă ai ales pentru renovarea pereților locuinței tale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *