Într-o vreme, stilul Loft era rezervat celor cu adevărat avangardiști. În ultimii ani, însă, a devenit extrem de căutat în amenajările interioare și de dorit atât de cei cu spirit artistic, cât și de cei care vor să trăiască un pic altfel.
Apartamentele Loft sunt, în general, construite în fostele clădiri industriale.
Industria imobiliară face distincție între hard-loft, foste spații industriale transformate în unele rezidențiale sau în studiouri, și soft-loft, clădiri noi, amenajate în stilul loft.
O scurtă istorie a stilului Loft
Loft se referă la fabrici abandonate sau la alte clădiri industriale transformate în spații de locuit. Loft este un stil american, care își are originea în apartamentele din fabrici, depozite și ateliere.
Ideea de a folosi astfel de spații pentru locuit sau pentru birouri a apărut în anii 1940, în Manhattan. În acel moment, prețurile terenurilor din centrul New York-ului au urcat, iar întreprinderile industriale au fost mutate la periferie. Aceste spații – lofturile – au fost ocupate de bunăvoie de oameni de artă, atrași în principal de caracteristicile lor funcționale – tavane și ferestre înalte.
Cui i se potrivește stilul Loft
Stilul Loft se adresează în principal iubitorilor de spații industriale adaptate pentru locuit. Loft definește un stil urban foarte modern în amenajările interioare, care este caracterizat de o abundență de spații deschise și elemente industriale de decor, precum tavanele înalte, pereții din cărămidă brută, grinzile și conductele expuse și podeaua de ciment.
În prezent, acest stil a devenit extrem de popular în SUA, de unde provine, dar și în Europa. Decorurile Loft sunt alese în principal de persoanele creative, care iubesc libertatea și stilul de viață urban. În ciuda faptului că nu ar trebui să implice un buget mare de decorare, Loft este considerat totuși a fi unul dintre cele mai scumpe stiluri de design interior.
Caracteristicile stilului Loft în designul interior
Design industrial pronunțat, spații deschise (open space), tavane înalte, plafoane boltite, ferestre supradimensionate, pereți din cărămidă și beton, podele din lemn sau ciment, conducte și grinzi ca elemente de decor – acestea sunt principalele trăsături ale unui interior Loft.
Diviziunea între spații în acest design este foarte fluidă și abia perceptibilă, parcelarea fiind realizată cu ajutorul culorilor, covoarelor sau a modului de aranjare a mobilei. Câteodată sunt folosiți pereți despărțitori din sticlă transparentă. Încăperile, foarte înalte, dispun de multe ori de un nivel superior.
Stilul Loft este caracterizat de ferestre masive, care permit luminii să umple frumos camera.
În interiorul Loft este foarte importantă păstrarea temei utilităților de producție și de aceea conductele, ipsosul dur, pardoseala de lemn și grinzile masive nu trebuie să lipsească din decor. Acestora li se adaugă tehnologii moderne, oțel, crom, sticlă și suprafețe metalice.
Accesoriile și elementele de decor unice și neobișnuite (postere, picturi, fototapet, graffiti etc.) pot aduce o atmosferă specială, de libertate, interiorului.
Pereții
Simplu, brut, neprelucrat. Acestea sunt cele trei principii când vine vorba de pereți. Cărămidă, lemn, beton sau simulări ale acestora, printr-un tapet imitație, sunt bazele acestui stil deco.
O cameră poate conține o combinație a celor menționate, spre exemplu finisaje de beton pentru zona de living și ziduri de cărămidă pentru dormitor.
Tapetul
Pentru stilul Loft poți utiliza o varietate de tipuri de tapet pentru pereți. Modelele de tapet monocrome și cele multicolore pot avea un aspect armonios, neted sau texturat. Toate sunt potrivite pentru acest stil de design interior.
În plus, în interiorul unei încăperi în stil Loft, poți apela la diferite metode de decorare a pereților, prin combinarea tapetului cu lemnul sau metalul. Imaginează-ți un perete unde partea inferioară este învelită în metal, iar partea superioară într-un tapet cu model tip cărămidă. Superb și autentic, nu?
Podeaua și tavanul
În ceea ce privește podeaua, varianta ideală este folosirea scândurilor masive de lemn. Foarte potrivite sunt și betonul sau piatra naturală. Culoarea podelei trebuie să fie discretă și simplă. Maro închis, negru sau gri, dacă preferați tonurile închise sau alb, bej, crem, dacă vreți să decorați în nuanțe deschise.
Tavanul trebuie să fie, de asemenea, simplu și cu un aspect nefinisat. Un plafon din lemn poate fi decorat cu grinzi de dimensiuni mari iar pentru tavanul din beton puteți folosi țevi, sisteme de ventilație sau orice alt accesoriu, cat timp este în nuanțe metalice, reci.
Mobila
Mobila folosită în decorările de interior Loft este o combinație de nou, vechi, rar, construcții metalice și din lemn.
Una dintre caracteristicile designului mobilier este portabilitatea. În multe interioare Loft veți găsi mese și dulapuri pe roți, acestea permițând deplasarea și rearanjarea ușoară și rapidă.
În loc de pat puteți opta pentru o saltea așezată direct pe podea, pentru un look de studio pe care artistul l-a transformat în dormitor.
Corpurile de iluminat
Ca și restul elementelor, corpurile de iluminat trebuie să fie simple. Becuri fără abajur, clasice sau cu un design deosebit, sau lămpi din materiale naturale, cum ar fi cartonul reciclat.
Iluminatul joacă unul dintre rolurile principale în crearea unui stil Loft industrial. Dacă proiectul și planul de iluminare a tavanului nu este gândit în detaliu, întregul design poate fi afectat. Un proiect Loft în sine presupune prezența tavanelor înalte în spațiu, dar acest lucru nu mai este de mult timp un standard. Există multe opțiuni de iluminare care pot fi adaptate la o înălțime mai mică a tavanului, permițându-ți să integrezi cu succes stilul Loft în apartamentul tău.
Folosește becuri suspendate, veioze de masă sau lămpi pe podea pentru a crea accente asupra elementelor interioare, cum ar fi accesoriile, sculpturile, pereții din cărămidă și tablourile suspendate. Pentru celelalte zone, precum livingul, bucătăria sau baia, poți atârna becurile direct din tavan printr-un cablu tehnic, care poate fi reglat după placul tău.
Elemente de decor necesare în stilul Loft
Accesoriile și elementele de decor oferă personalitate încăperii. Aveți însă grijă să nu exagerați, una dintre caracteristicile principale ale stilului Loft fiind simplitatea.
Puteți folosi o imagine sau un citat preferat pentru decor, fie că alegeți varianta înrămată, poster sau fototapet.
Gândiți-vă la ce vă pasionează și încercați să introduceți asta în decor. Fiți creativi!
După cum spuneam, țevile reprezintă un element principal de decor în stilul Loft iar posibilitățile de a le găsi o utilitate sunt nenumărate.
Sfaturi pentru amenajări interiore în stilul Loft
Interiorul tipic Loft este un spațiu mare, deschis, cu pereți din cărămidă, podea din beton, puțin mobilier, multe accesorii de iluminat și tehnologie modernă. Dar, amenajarea modernă în stil Loft are mai multe variante. Iată trei abordări diferite ale stilului Loft:
- Stilul Loft Boem: pentru un interior decorat în stil Loft Boem trebuie să păstrezi caracteristicile clasice ale clădirilor de tip industrial, dar să alegi și accesorii creative. Noile soluții de design sunt, așadar, combinate cu cele vechi. Atunci când creezi un Loft Boem, piesele de artă nu trebuie să lipsească din decor. În mare parte, acestea pot fi tablouri, sculpturi sau instrumente muzicale;
- Stilul Loft Glamorous: Așa numitul Loft Glamorous iese în evidență printr-o paletă de culori neconvențională. De exemplu, poți utiliza combinații de culori precum gri și maro, sau gri și mov lila. O atenție deosebită se acordă lămpilor și/sau lustrelor. Pentru și mai mult glam, se adaugă adesea oglinzi în stil baroc, plante mari în ghivece de beton și covoare din piele sau blană naturală;
- Stilul Loft Industrial: Acesta este cel mai popular tip Loft în designul interior. Dacă vrei să decorezi în stilul Loft Industrial, trebuie să folosești structuri metalice, conducte, șuruburi și mobilier multifuncțional, cu forme geometrice simple.
Stilul Loft este ideal pentru iubitorii de spații deschise, aerisite și luminoase. Desigur, nu toată lumea poate avea un spațiu absolut deschis al locuinței, dar poți adăuga elementele de bază ale acestui stil în aproape orice locuință.