fbpx
Living cu canapele, tablouri si ceas de perete, tablouri si ferestre mari cu jaluzele
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

10 exemple de materiale reciclabile pe care să le folosești în designul casei tale, dacă vrei să protejezi mediul înconjurător

Traversăm vremuri în care cu toții vrem să trăim mai sănătos, în care acordăm mai multă atenție la ce mâncăm și la ce îmbrăcăm. În același timp, protejarea mediului înconjurător a devenit o preocupare generală a guvernelor și a oamenilor. În acest context, reciclarea este importantă, iar utilizarea materialelor reciclabile este deja o modă în orice domeniu, chiar și în designul interior

Când vine vorba de amenajări, lista de exemple cu materiale reciclabile utile este vastă. Știi deja că lemnul este unul dintre ele, însă pe al doilea poate că îl identifici cu oarece dificultate. De aceea, noi ți-am pregătit o listă cu materiale reciclabile pe care le poți folosi în proiectul de design al locuinței. 

Exemple de materiale reciclabile, de folosit dacă vrei să protejezi mediul 

Pe lângă faptul că utilizarea lor este sănătoasă pentru tine și pentru natură, vei constata că unele dintre ele sunt absolut spectaculoase, iar rezultatul final va fi de revistă. Iar apoi, în aceste vremuri, o casă verde este ultimul trend…

Iată care sunt materialele reciclabile pe care le poți folosi pentru amenajarea locuinței tale și cum le integrezi.

Lemn

Lemnul este primul material natural la care îți zboară gândul și pe bună dreptate, pentru că este și cel mai utilizat. Este rezistent și foarte versatil, putând avea finisări și culori diverse. 

Cel mai des, lemnul este folosit pentru pardoseli, mobilă și uși, însă, mai nou, este utilizat pentru realizarea unor elemente decorative de mare efect. În acest sens, dăm exemplul panourilor decorative din lemn, iar mai jos poți vedea ce minuni vizuale poate face un perete accent amenajat cu aceste panouri.

Perete cu panouri decorative din lemn in fata caruia se afla un bufet cu vase si prajituri
Panouri decorative din lemn Landscape Desert, în culori neutre, care vor înfrumuseța orice încăpere

Aceste panouri sunt disponibile într-o varietate de modele și culori potrivite pentru amenajarea locuințelor, dar și a spațiilor comerciale, birourilor și chiar a restaurantelor. 

Bambus

Bambusul este planta care crește cel mai repede din lume. Este un material natural durabil și foarte frumos. Bambusul poate avea mai multe utilizări în amenajările interioare, dar el mai des este folosit la pardoseală. Parchetul din bambus este foarte rezistent și aspectuos.

Bambusul este folosit și pentru jaluzele. Datorită rezistenței ridicate, acestea vor fi impecabile și după expunerea îndelungată la soare. 

De asemenea, bambusul este utilizat și pentru realizarea unei liste lungi de obiecte decorative.

Cărămidă și piatră

Cărămida și piatra sunt mai cunoscute pe post de materiale de construcție, însă pot fi folosite și la designul interior cu mare succes. Ambele pot fi utilizate pentru un perete accent în living sau într-un hol, dar și pentru amenajarea unui șemineu. 

Dacă locuiești la curte, le poți folosi și la amenajarea grădinii, pentru delimitarea aleilor sau pentru o fântână decorativă.

Piele

Pielea va oferi un aspect sofisticat casei tale, datorită aspectului și texturii. O canapea din piele va schimba total atmosfera livingului. Însă, pielea este utilizată mai nou și pentru crearea unor elemente decorative.  

Spre exemplu, tapetul din piele naturală va aduce o notă de eleganță greu de egalat spațiului tău.

Perete decorat cu tapet din piele naturala intr-un living cu semineu
Tapet din piele naturală Beige, de la XT Deco, pentru un efect estetic deosebit

Pielea este durabilă, amortizează sunetele și este ignifugă. Acoperirea cu tapet din piele oferă un aspect aparte deoarece fiecare placă este unică, atât ca culoare, cât și ca textură.

Fier

Fierul este utilizat pentru realizarea elementelor decorative și a corpurilor de iluminat. Aspectul metalic oferă o atmosferă distinsă casei tale. De exemplu, această aplică din metal și sticlă va aduce un plus de originalitate casei tale.

Aplica de perete in forma de soare deasupra unei mese cu doua lumanari si doua vaze cu flori
Aplică de perete Soleil din metal, o lampă modernă pentru un efect vizual spectaculos

Fierul poate fi folosit și la diverse finisaje într-o locuință, cum ar fi o balustradă. Aspectul metalic este în tendințe în domeniul amenajărilor interioare, așa că poți apela și la mobilier cu componente din fier.

Ratan și răchită

Ratanul și răchita sunt utilizate frecvent pentru mobilier, în special mese și scaune pentru balcon sau terasă. Însă, finisate cu atenție, aceste elemente de mobilier pot fi utilizate cu succes și pentru amenajarea unei locuințe în stil mediteranean.

Totuși, în ultimii ani, ratanul și răchita sunt folosite și pentru realizarea unor elemente decorative sau chiar a corpurilor de iluminat.  

Lampa suspendata din ratan langa un vas decorativ cu floare
Lampă suspendată Wagner din ratan, cu un design deosebit, potrivită pentru orice încăpere a locuinței

Ratanul și răchita sunt materiale rezistente și cu un aspect foarte plăcut.

Iarbă de mare

Este frecvent utilizată în amenajări interioare, însă se evidențiază mai greu. Iarba de mare se regăsește cel mai des în covoare – cele din sisal sau din iută. În afara faptului că sunt frumoase, aceste covoarea sunt și durabile. De asemenea, se pot asorta foarte bine cu mobilierul, pentru că se găsesc într-o varietarea incredibilă de culori.

Pluta

Pluta este folosită din ce în ce mai des la amenajările interioare. Se recoltează fără să afecteze natura și de aceea este o soluție perfectă dacă te gândești și la mediul înconjurător atunci când faci o achiziție. Până de curând era utilizată pentru pardoseală, dar, mai nou, pluta este o alternativă inedită pentru pereți. Panourile decorative din plută oferă căldură, dar și un aspect vizual interesant.

Perete cu panouri decorative din pluta intr-un living cu doua canapele si lampa
Panouri decorative din plută Stone Art Oyster, pentru un aspect vizual interesant

Proprietățile naturale ale plutei sunt excelente pentru a reduce din intensitatea sunetului.

Travertin, granit, marmură și orice altă piatră naturală 

Sunt opțiunile ideale pentru blaturile de bucătărie, pentru amenajarea dușurilor, dar și a pardoselii în băi și bucătării. Sunt pietre naturale frumoase, care vin cu modele și culori unice. De asemenea, sunt foarte rezistente în timp și ușor de curățat.

Pene

Sunt des utilizate ca umplutură pentru perne și pilote. Este arhicunoscut faptul că pernele umplute cu pene sunt mult mai comode și mențin o temperatură optimă pe timp de noapte, iar pilotele cu pene țin de cald iarna.

Însă penele sunt folosite din ce în ce mai des și pentru realizarea unor obiecte de decor sau a corpurilor de iluminat.

Sperăm că lista noastră de exemple cu materiale reciclabile te vor ajuta ca pe viitor să iei decizii corecte în privința amenajărilor interioare în direcția protejării mediului înconjurător.

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *