fbpx
stiluri de design interior
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Cele mai populare stiluri de design interior

Trebuie să privim designul interior atât ca pe o formă de artă, cât și ca pe o știință în sine, cu reguli și trucuri care trebuie respectate dacă ne dorim interioare decorate armonios, plăcute vederii. Există numeroase stiluri de design interior principale, dar tendința de ceva ani buni încoace este ca designerii de interior să le combine pe cele complementare, pentru decoruri originale, cu personalitatea.

Dacă vrei să decorezi sau să redecorezi casa, înainte să alegi stilul sau stilurile de design interior pe care le vei combina, trebuie să ai în vedere două reguli importante. Prima ține de armonie și este o funcție vizuală. Decorul trebuie să fie unul unitar, care să denote bun gust și în care stilurile (dacă alegi mai multe) să se combine fără ca interioarele să pară aglomerate. A doua regulă ține de funcționalitate. Nu bloca, așadar, spațiile de depozitare sau zonele de trafic cu obiecte de decor inutile.

În acest articol vei descoperi care sunt principalele stiluri de design interior, dar și ce tapete sau fototapete poți alege pentru a întregi armonios decorul și a-i oferi o notă de originalitate.

Cele mai populare stiluri de design interior

Iată așadar care sunt cele mai populare stiluri de design interior. Așa cum spuneam la începutul acestui material, poți alege unul singur sau poți opta pentru un design eclectic, atât timp cât stilurile pentru care optezi se combină armonios. De exemplu, nu poți pune laolaltă un design rustic cu unul mediteraneean. 

Stilul clasic

Stilul clasic de design interior este rafinat și pune accentul pe detalii și ornamente. Acestea se regăsesc atât în piesele de mobilier, cât în corpurile de iluminat sau alte elemente de decor.

Mobilierul pare unul de muzeu, cu detalii sculptate, de la elemente florale, la scene de legendă. Stilul clasic înseamnă culori închise, eleganță, simetrie, un aspect armonios și ordonat. Țesăturile sunt naturale și elegante și nu lipsesc detaliile de lux, cum ar fi șemineul. 

Fototapetul ales poate să fie unul cu motive inspirate din natură sau unul mai abstract, cum este acest model cu fum.

fototapet in stil clasic
Fototapet 3D în stil clasic „Maimuțe”, de la Rebel Walls

Stilul industrial

Stilul industrial este inspirat de fabrici și presupune țevi și cărămidă expusă și detalii din lemn. Este un stil modern, potrivit nonconformiștilor. Poți alege atât linii curbate, cât și robuste. Cât despre culori, tendința ultimilor ani este cuprul.

În funcție de preferințe, stilul industrial poate fi adaptat într-unul dramatic sau poate fi plin de lumină.

Tavanul înalt este o altă caracteristică, așa că dacă dispui de o astfel de locuință, acest stil poate reprezenta o alegere naturală.

Schemei de culori neutre îi poți adăuga obiecte de artă abstractă sau fotografii.

Tapetul în stil industrial este de obicei unul abstract, însă, cu puțin curaj, poți alege și un astfel de model, care oferă o notă de originalitate încăperilor.

tapet in stil industrial
Tapet designer în stil industrial de la NLXL

Stilul mediteranean

Bleu este culoare care definește stilul mediteranean de design, la care poți adăuga nuanțe pământii sau tonuri de roșu. Fundalul va fi unul alb, ca o pânză pe care urmează să pictezi o operă de artă.

Un șemineu de fier forjat completează de minune decorul mediteranean, acesta fiind de influență marocană. Adaugă obiecte de decor din bronz și corpuri de iluminat mari.

Pereții texturați sunt un alt element definitoriu pentru acest stil de decor. La fel și obiectele cu dungi, contrastele puternice de culoare și ornamentele de inspirație nautică.

Pentru efectul de perete texturat vă recomandăm acest model de fototapet, iar pentru un contrast puternic modelul în nuanțe de albastru intens este perfect.

Stilul mediteranean trebuie rezervat însă caselor de vacanță de la malul mării sau poate restaurantelor. În centrul unui oraș nu se va încadra bine.

fototapet in stil mediteranean
Fototapet în stil mediteranean de la TresTintas

Stilul minimalist

Precizia este cuvântul de bază atunci când vorbim despre stilul minimalist. Accentul pică însă pe simplitate, iar culorile pot fi neutre, niciodată stridente. Mobilerul va avea forme geometrice precise – rotunde, pătrate, dreptunghiulare etc. – iar aglomerarea spațiului și elemente de decor inutile lipsesc cu desăvârșire. 

Stilul minimalist este unul foarte modern, popular mai ales în Australia, dar unul care cucerește din ce în ce mai multe piețe. Și asta dorită funcționalității lui și a liniilor curate. Dacă nu vrei să pierzi prea mult timp cu întreținerea locuinței și curățenia, atunci este perfect pentru tine.

Tapetul ales trebuie să repecte aceleași reguli privind simplitatea și tonurile de culori, așă că vă recomandăm acest model, foarte discret, sau unul în tonuri de alb-negru.

tapet in stil minimalist
Tapet lavabil în stil minimalist „Gap”, de la Lavmi

Stilul retro

Stilul retro însumează trei decenii de evoluție și descrie decorurile anilor 1950, 1960 și 1970. Mobilierul va fi unul mai degrabă abstract, cu canapele rotunjite și perne colorate.

Verdele este culoarea de bază atunci cân vorbim despre stilul retro, combinat cu galben-muștar, maro sau tonuri de negru, alb și roșu. 

Covoarele cu motive geometrice, colorate, sunt o alegere la fel de inspirată pentru interioarele în stil retro.

Cât despre fototapetul ales, își recomandăm acest model foarte colorat sau unul cu motive florale.

fototapet in stil retro
Fototapet 3D în stil retro „Cutii Colorate”, de la Rebel Walls

Stilul romantic

Stilul romantic este unul eminamente feminin, așa că nu se potrivește în toate casele. Însă este perfect dacă locuiești singură sau pentru camera fiicei tale. 

Similar cu shabby chic, acest stil de decor este unul boem, care denotă o viață lipsită de griji.

Mobilierul de epocă, cu detalii dantelate, de exemplu, nu lipsește. Iar covoarele, corpurile de iluminat și textilele au motive florale. Catifeaua, satinul și mătasea sunt cel mai des folosite.

Stilul romantic te poate ajuta să creezi interioare în stil franțuzesc, cu mult fier forjat, însă vopsit în alb, materiale diafane și multe flori.

Tapetul în stil romantic trebuie să fie unul colorat sau foarte îndrăzneț

tapet in stil romantic
Tapet lavabil în stil romantic „Masterpiece”, de la Eijffinger

Stilul rustic

Stilul rustic este cel care îmbrățișează imperfecțiunea naturii și o ridică la rang de artă. Este cunoscut și sub denumirea de „șic sărăcăcios”, însă să nu dăm crezare gurilor rele. 

Caracterizat de lemn și finisaje brute, stilul rustic este despre natură, de la mobiler la accesorii, și definit de termenul „confort”. Implică texturi naturale, din bumbac, stofă, tweed sau chiar lână, inspirând multă căldură. 

Stilul rustic modern a „renunțat” la aglomerarea de obiecte și îmbină elemente de lemn nefinisat cu linii simple și o paletă de culori armonioasă. De exemplu, un tavan în alb, crem sau bej și niște grinzi din lemn maro închis la vedere.

Cât despre fototapetul în stil rustic, poți alege unul inspirat din natură, sau unul mai abstract, cu motive tradiționale.

fototapet in stil rustic
Fototapet 3D în stil rustic „Trunchiuri de mesteacăn”, de la Rebel Walls

Stilul scandinav

Stilul scandinav înseamnă simplitate, funcționalitate și eleganță nordică. Este un stil de design curat și discret, care se suprapune peste majoritatea gusturilor. Nu este, așadar, de mirare că a luat cu asalt toate piețele. 

Mobilierul este unul funcțional, cu elemente naturale, lemnul fiind nelipsit. Tonurile de culori folosite sunt cele discrete, albul fiind vedeta.

Iluminatul este foarte important pentru nordici, care au transformat acest aspect în artă. La fel sunt și ferestrele mari, la care rar vei întâlni jaluzele sau draperii.

Tapetul în stil scandinav este în general discret, dar poți miza și pe ceva mai îndrăzneț.

tapet in stil scandinav
Tapet lavabil în stil scandinav „Marion”, de la Sandberg

Stilul shabby chic

Stilul shabby chic este caracterizat de perți albi, mobilier vintage, multe textile și piese de mobilier desperecheate. Este un stil feminin, la fel ca cel romantic, deci nu se potrivește în toate casele. Culorile pastelate și modelele florale sunt specifice acestui stil de design, unul elegant și confortabil prin definiție.

Stilul shabby chic a apărut în Marea Britanie, însă a devenit popular în mai multe zone datorită costurilor reduse care-l implică. 

Patina timpului este elementul definitoriu al acestui stil de decor, accesoriile și mobilierul fiind unele vintage. Cât despre tonurile de culori alege, pe lângă alb, roz cald, verde pal sau gri șters și ești pe drumul cel bun.

Piesele de mobiler sunt de obicei vopsite și apoi șlefuite, pentru senzația de uzură, iar accesoriile sunt opulente.

Stilul tradițional

Stilul tradițional românesc este o reinterpretare a decorurilor țărănești, din zonele rurale. Caracterizat de elemente florale, obiecte artizanale lucrate manual și materiale naturale, ca pânza sau lâna, este un stil confortabil și original.

Dulapurile pictate manual, grinzile expuse sau obiectele de decor precum pălăriile din pai sunt caracterizante pentru acest stil.

Este potrivit persoanelor care iubesc tradiția românească. Dacă te numeri printre ele, XTDeco îți pune la dispoziție o colecție specială de fototapet, creată de Iulia Burlac, care s-a inpirat din povești și motive din istoria românilor.

fototapet in stil traditional
Fototapet în stil tradițional Folkwall „Hora”, de la Rebel Walls

Stil urban

Elemente netradiționale și materiale nonconformiste – acestea definesc stilul urban, foarte potrivit marilor orașe. 

Stilul urban este caracterizat de oțel galvanizat, pardoseli nefinisate din beton, metal, grinzi expuse și suprafețe care par nefinisate.

Este un stil foarte modern și funcțional.

Tapetul în stil urban poate fi unul abstract sau unul inspirat din arhitectura Vaticanului, pentru o notă de originalitate.

tapet in stil urban
Tapet designer în stil urban „Vaticano”, de la Mindtheg

Stil tropical

Cum era de așteptat, stilul tropical presupune motive din această zonă. Gândește-te la ananas, palmieri, mobilă din lemn exotic sau plante uscate.

Paleta cromatică este inspirată de natură, foarte vie, și reflectă istoria regiunii. 

Lemnul de tek este foarte des folosit, la fel și materialele naturale, ca frunzele de banan sau ratan. 

Poți adăuga la acestea mătase thailandeză și lână imprimată cu flori, oricât de ciudat ar părea.

Cât despre fototapet, nouă ne place mult acest model, însă poți să mergi și pe o variantă mai abstractă

fototapet in stil tropical
Fototapet 3D în stil tropical „Frunze tropicale”, de la Rebel Walls

Care dintre stilurile de design interior prezentate în acest material îți place cel mai mult? Ce stil ai ales pentru casa ta?

Sursă foto: XTDeco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *