Bucătăria este pentru mulți dintre noi încăperea cea mai importantă a casei. Aici gătim, mâncăm și stăm cu familia la povești la sfârșitul unei zile de muncă. Prin urmare, ne dorim să fie fie frumoasă, cu personalitate și căutăm mereu metode prin care să o punem și mai mult în valoare. Tapetul în bucătărie este varianta de amenajare la care se apelează tot mai mult, odată ce aceste materiale au început să fie realizate din compoziții rezistente la umezeală, mizerie, grăsime și chiar foc.
Tapetul este o variantă extraordinară pentru amenajarea pereților din bucătărie. În primul rând, montarea lui implică un efort mult mai mic decât în alte cazuri, se curăță ușor și este rezistent în timp, însă cel mai mare avantaj este de ordin estetic. Tapetul pentru bucătărie este disponibil în foarte multe variante, unele de-a dreptul spectaculoase, care îți vor pune în valoare această încăpere în care te simți atât de bine.
În cele ce urmează îți vom spune care sunt tipurile de tapet potrivite pentru bucătărie, îți vom da sfaturi despre montarea lui în această încăpere și ce trebuie să faci ca să reziste cât mai bine. De asemenea, îți vom prezenta și câteva modele de tapet, dar și de fototapet, care îți pot transforma complet încăperea.
Tipuri de tapet potrivite în bucătărie
Pentru amenajarea pereților din bucătărie, primul nostru gând se duce către faianță – varianta clasică de decorare. Însă, atmosfera devine mai caldă și mai plăcută atunci optezi pentru tapet, cu condiția să alegi unul superlavabil.
Tapetul clasic, cu compoziție ridicată de hârtie, este potrivit pentru dormitoare și camere de zi, în timp ce pentru bucătărie este necesar să optezi pentru compoziții mai rezistente. Cel cu stratul superior realizat din vinil și cel din fibră de sticlă sunt ideale pentru amenajarea acestei încăperi. Însă, pentru o protecție sporită, deasupra chiuvetei și a aragazului poți să aplici faianță, un panou din sticlă sau chiar o folie autocolantă.
În ceea ce privește modelul de tapet potrivit pentru bucătărie, variantele sunt nelimitate și poți să dai frâu liber imaginației. Tapetul poate fi asortat cu mobila sau poate fi în contrast cu aceasta. Este locul în care poți să introduci culori și forme care în alte camere ale casei se vor încadra mai greu.
Pentru că bucătăria are, de regulă, cel puțin un perete acoperit în mare parte de mobilă și electrocasnice, poți opta pentru crearea unui decor spectaculos amenajând un singur perete cu fototapet realizat, de asemenea, din materiale rezistente, lavabile.
În imaginea alăturată, o bucătărie amenajată „cuminte”, în care predomină albul, a fost înveselită cu un perete accent pe care a fost montat un fototapet floral, colorat, din colecția Rebel Walls.
Montarea tapetului în bucătărie
Atunci când vrei să montezi tapet în bucătărie trebuie să urmezi aceeași pași pe care îi aplici în oricare altă încăpere. Pereții trebuie să fie curați, uscați și uniformi, iar acest lucru s-ar putea să fie un pic mai complicat într-o bucătărie. În cazul în care înainte au fost placați cu faianță, este necesar să o îndepărtezi din două motive: adezivul va prinde mai puțin pe această suprafață lucioasă, iar dacă faianța a fost montată cu rosturi, tapetul se va „mula” pe ele.
Deși materialele moderne din care este realizat acum tapetul sunt foarte rezistente și lavabile, îți recomandăm să eviți montarea în zone în care este expus la temperaturi foarte ridicate – lângă cuptor sau aragaz – pentru că este inflamabil. De asemenea, specialiștii recomandă evitarea acestui material și pe porțiunea de perete în care este instalată centrala termică.
Trucuri pentru rezistența tapetului în bucătărie
Am spus deja că materialele moderne din care este realizat, mai nou, tapetul sunt foarte rezistente, însă pentru a rezista în stare perfectă cât mai mult timp pe perete este bine să acorzi atenție câtorva aspecte.
Bucătăria este un spațiu în care nivelul de umezeală este mai ridicat, astfel că aerisirea este importantă, operațiune pe care, de altfel, trebuie să o faci indiferent de materialul folosit la decorul pereților.
De asemenea, tapetul din bucătărie va fi expus la stropi și pete de grăsime și va fi necesară spălarea lui. Oricât de dificile ar fi petele, evită substanțele abrazive, pentru că îl vor zgâria. Utilizează soluțiile recomandate de curățare în concentrație mai ridicată acolo unde murdăria îți dă de furcă.
De asemenea, deasupra chiuvetei protejează tapetul cu un panou din sticlă, dacă designul gândit include montajul tapetului și zona respectivă. Însă cel mai practic este să pui câteva plăci de faianță acolo.
5 modele de tapet potrivite în bucătărie
Cum spuneam, bucătăria este spațiul ideal în care poți să dai frâu liber imaginației. Aici este totul permis. Vei putea să pui un tapet foarte colorat, care în altă încăpere a casei își va găsi locul mai greu, modele înflorate, cu fructe, peisaje, cu motive abstracte sau orice îți trece prin cap și îți place. De cele mai multe ori, bucătăria este un spațiu lipsit de elemente de decor, astfel că decorul poate fi tapetul sau fototapetul.
Spre exemplu, acest tapet din colecția Sandberg, foarte colorat și înflorat, aduce la viață o bucătărie foarte sobră, cu mobilier clasic, într-o nuanță foarte deschisă de gri.
Mergem pe aceeași idee de cât mai multă culoare și cu următorul exemplu în care a fost creat, cu ajutorul unui fototapet, un perete accent într-o bucătărie mare, cu spațiu de luat masa.
Dacă îți plac decoruri mai sobre și mai elegante chiar și în bucătărie, tapetul din imaginea alăturată al producătorului NLXL va fi pe gustul tău. Este un tapet monocrom care include efecte de umbre pentru a crea un design care pare că iese din perete.
Dacă îți plac bucătăriile foarte moderne, în stil industrial, acest tapet care reprezintă un zid de cărămidă vopsită în gri metalic este perfect. Este un model de tapet care poate fi folosit pentru un perete accent, dar și pentru toată bucătăria. Culoarea metalizată va completa orice linie cromatică, așa că mobila poate fi în orice nuanță.
În final venim cu o bucătărie în care elementul central este un perete accent decorat cu un fototapet cu un model delicat și diafan, care inspiră căldură și eleganță.
Elementele vegetale își vor găsi întotdeauna loc într-o bucătărie, iar acest fototapet din colecția Photowall le reprezintă într-un mod unic, care inspiră emoție și fragilitate.
În concluzie, tapetul în bucătărie este o idee excelentă, cu plusuri indiscutabile în ceea ce privește designul. Dacă vrei o bucătărie spectaculoasă, îndepărtează-te de variantele clasice de amenajare și optează pentru soluții mai originale, care, în cazul de față, sunt și mai practice.
Foto: XT Deco