fbpx
bucatarie cu insula pe mijloc decorata in stil modern, cu fereastra mare
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Amenajarea unei bucătării ca de revistă într-o casă pe pământ. Idei și sfaturi pentru un decor perfect

Amenajarea bucătăriei într-o casă pe pământ urmărește alte reguli față de una de apartament și îți dă ocazia să ajungi la un rezultat cu adevărat spectaculos, de revistă. Într-o casă îți alegi poziționarea încăperilor așa cum dorești, pentru că instalațiile de alimentare cu apă și gaze sunt independente și le poți duce unde dorești, fără să depinzi de vecini, iar acesta este un avantaj incredibil de mare de care trebuie să profiți pentru a-ți amenaja bucătăria la care visezi.

În acest articol venim cu o serie de sugestii pentru amenajarea unei bucătării la casă, în funcție de dimensiunea și forma ei. De asemenea, îți vom spune care sunt stilurile de design interior potrivite pentru bucătărie, care o vor transforma într-o încăpere elegantă și cu personalitate, ce culori sunt în trend și ce mobilă să alegi. În plus, îți vom da câteva sfaturi legate de decorul pereților care te vor ajuta să dai aerul prețios și sofisticat pe care ți-l dorești în această încăpere.

Stiluri de design interior potrivite pentru amenajarea unei bucătării ca de revistă într-o casă pe pământ

Înainte de a începe amenajarea, este foarte important să îți stabilești o direcție și să optezi pentru un stil anume, pentru un design cât mai unitar. În funcție de stilul ales îți vei selecta ulterior culorile utilizate, decorul pereților și mobilierul. Iată care sunt stilurile de design potrivite pentru amenajarea unei bucătării la casă, în funcție de dimensiunea ei.

Bucătărie mare

Într-o bucătărie mare, opțiunile sunt practic nelimitate, iar aici decizia poate fi luată în funcție de gusturile tale. Pentru că tendința actuală este apropierea de natură și de tot ce este natural sau reciclabil, poți să te orientezi către stilul rustic cu accente moderne, care utilizează mult lemn în starea lui naturală, sau vintage, care apelează la multe materiale prețioase și finisaje elegante.

Dacă îți plac decorurile mai simple, atunci e cazul să-ți îndrepți atenția către stilurile clasic și modern, care utilizează palete mai restrânse de culori și texturi simple, dar elegante. 

Bucătărie mică

Pentru o bucătărie cu dimensiuni mai reduse sau chiar mică există două stiluri potrivite: minimalist și scandinav. Ambele utilizează elemente multifuncționale, decoruri simple, dar practice, și pun un mare accent pe spații luminoase.

Stilul minimalist implică un design curat și ordonat, care integrează doar elemente utile. Imaginea de ansamblu este luminoasă și organizată, mobilierul este simplu, fără elemente decorative, eventual într-o singură culoare. Stilul scandinav este oarecum asemănător, însă aici se pune un accent mai mare pe elemente naturale, cum ar fi mobilierul din lemn.

Culorile recomandate anul acesta pentru designul bucătăriei

Tendințele actuale recomandă o paletă bogată de culori pentru bucătărie. Rămân în actualitate clasicele alb și negru și nuanțele neutre, cum ar fi culoarea lemnului, însă, cel puțin în 2023, sunt foarte la modă galben și gri, care, de altfel, sunt culorile anului. Pentru bucătării cât mai prietenoase și încântătoare, designerii au venit și cu propuneri mai îndrăznețe, cum ar fi albastrul marin, verdele, turcoazul și chiar roz, portocaliu și roșu. 

Cu alte cuvinte, o bucătărie actuală poate avea diverse culori sau combinații de culori, însă acestea trebuie să fie alese, de asemenea, în funcție de dimensiunea ei. 

Bucătărie mare

O bucătărie mare îți dă ocazia să te „joci” cu nuanțe mai intense, dacă asta îți dorești. Pereții accent sunt în tendințe, iar aici poți realizezi unul în care predomină negrul, dacă vrei. Iar un exemplu în acest sens este fototapetul alăturat, din colecția Rebel Walls, cu lebede negre, pe un fond negru mat.

Fototapet 3D Cygne Noir intr-o bucatarie cu mobila alba si insula alba, doua scaune negre si hota
Fototapet 3D Cygne Noir, pentru un perete accent într-o bucătărie mare

Decorul a fost echilibrat cu mobila albă și detalii metalice.

Cu alte cuvinte, într-o bucătărie mare poți să utilizezi orice culoare din cele enumerate mai sus, dar este important să apelezi la combinații, dacă este vorba de alb, negru sau nuanțe neutre, pentru că altfel decorul ar deveni plictisitor.

Bucătărie mică

Într-o bucătărie mică este recomandat să apelezi la nuanțe mai deschise, luminoase, pentru a spori senzația de spațiu. Primul impuls va fi acela să îți îndrepți atenția spre alb, însă ai grijă să-l combini cu o culoare mai luminoasă și mai plină de viață. Prea mult alb va da un aer rece și neprietenos.

Din fericire, culorile anului în designul interior, galben și gri, sunt perfecte pentru amenajarea unei bucătării mici, dar și tonurile deschise de verde și albastru.

Poți da unei bucătării mici un caracter aparte dacă amenajezi unul din pereți cu panouri decorative din lemn. Cu acest model foarte modern produs de Cubetti bucătăria va arăta senzațional, chiar dacă spațiul este prea mic pentru a integra elemente decorative de efect.

Panouri decorative din lemn de frasin, Solid Graceful intr-o bucatarie cu masa pe care se afla vase, scaune si covor cu motive geometrice
Panouri decorative din lemn de frasin, Solid Graceful, care vor da personalitate unei bucătării de mici dimensiuni

Decorul pereților într-o bucătărie de casă 

Pentru că îți dorești o casă elegantă și cu personalitate, îți sugerăm să renunți la variantele clasice de decor al pereților – faianță și vopsea lavabilă – și să îți îndrepți atenția către soluții mai moderne și care vor aduce un plus de valoare în design.

Designerii preferă acum tapetul și fototapetul în bucătărie, pentru că au texturi mai rafinate și pentru că vin în culori și modele deosebite, care pot crea decorul unic pe care îl cauți.

De asemenea, alte opțiuni pot fi panourile decorative din lemn sau panourile 3D, din fibră de trestie de zahăr, dar și tapetul din piele naturală.

Vedem la ce variante poți să apelezi în funcție de mărimea bucătăriei tale.

Bucătărie mare

Pentru o bucătărie cu dimensiuni generoase, absolut toate variantele enumerate mai sus sunt opțiuni valabile. Mai mult, fiecare zonă a bucătăriei – de gătit, de servit masa – poate fi amenajată diferit, cu materiale și culori distincte. O idee foarte bună este să creezi un perete accent, care să devină centrul de atracție al încăperii. Și cel mai bine poți să faci asta cu ajutorul unui fototapet. În imaginea alăturată, bucătăria decorată în stil modern, în nuanțe neutre, este însuflețită de peretele accent creat cu acest tapet din colecția InCreation, care include un colaj de desene având ca temă cina, pe un fond de roșu vibrant.

Fototapet Cina intr-o bucatarie cu masa si patru scaune, o insula si electrocasnice din inox
Fototapet Cină, pentru un decor vibrant, cu o eleganță subtilă, într-o bucătărie mare în care s-au utilizat culori neutre

Tapetul din piele naturală este un material de lux, potrivit pentru amenajări de revistă. În exemplu alăturat, tapetul din piele din colecția Enzo Pellini a fost utilizat pentru decorarea peretelui care încorporează electrocasnicele și pentru insulă.

Tapet din piele naturală Enzo Pellini, Lava, intr-o bucatarie cu insula si hota si perete care incorporeaza electrocasnice
Tapet din piele naturală Enzo Pellini, Lava, pentru o amenajare de lux în bucătărie

Bucătărie mică

Pentru o bucătărie mică, tapetul și panourile decorative 3D sunt variantele excelente, pentru crearea unui decor de revistă. Panourile WallArt, realizate din fibră de trestie de zahăr, compun un design proaspăt și modern. Odată montate, panourile creează un model repetitiv care se joacă cu lumini și umbre. Acest material a devenit un trend foarte puternic în decorațiunile de interior.

Panouri decorative 3D Tetris intr-o bucatarie cu masa pe care se afla vase decorative si o revista deschisa si doua scaune
Panouri decorative 3D Tetris, pentru un design proaspăt și modern într-o bucătărie mică

Tapetul este poate cea mai la îndemână variantă pentru decorul pereților într-un mod spectaculos chiar și într-o bucătărie mică. În imaginea alăturată, cu o bucatarie extrem de mică, în care s-a folosit în mod inspirat mult gri – o culoare la modă, care se adaptează bine la spațiile mici – tapetul care îmbracă pereții, din colecția Sandberg, păstrează aceeași linie cromatică, însă modelul floral discret animează atmosfera.

Tapet Malin intr-o bucatarie cu mobila gri si o insula din lemn, cu fereastra mica, dreptunghiulara si o polita cu obiecte de bucatarie
Tapet Malin, cu model floral, în care predomină nuanțele de gri, potrivit pentru decorarea pereților într-o bucătărie mică

Alegerea mobilei pentru amenajarea unei bucătării într-o casă

Mobilarea unei bucătării poate fi o misiune complicată, pentru că de multe ori ne dorim să avem de toate în ea, chiar dacă spațiul este mic sau structurat într-o formă care permite mai greu includerea anumitor elemente de mobilier. În continuare îți vom da câteva repere care te vor ajuta să îți mobilezi bucătăria eficient.

Bucătărie mare

Într-o bucătărie mare îți poți permite orice. Ai loc pentru amenajarea corespunzătoare a spațiului de gătit, dar și pentru zona de servit masa. Acestea pot fi separate de o masă înaltă tip bar, pentru a crea un echilibru al decorului. În același timp, poți monta și o insulă, care poate avea o dublă destinație – de gătit și de servit micul dejun.

Mobila poate fi distribuită pe pereții aferenți zonei de gătit, însă lasă pereții liberi în partea în care ai masa, pentru un decor cât mai relaxat.

Bucătărie mică

Într-o bucătărie mică trebuie să apelezi la trucuri pentru a optimiza cât mai mult spațiul. Ideal ar fi ca într-o astfel de bucătărie să încadrezi pe un perete tot mobilierul. Masa poate fi pliabilă, pe perete. O poți folosi atunci când mănânci, iar în restul timpului o strângi și astfel îți creezi spațiul necesar activităților pe care le desfășori în încăpere.

Bucătărie dreptunghiulară

O bucătărie dreptunghiulară, chiar dacă este mare, îți limitează poziționarea unei piese centrale, cum ar fi barul sau insula. Însă aceste variante sunt posibile, cu condiția ca încăperea să fie mare, iar piesa centrală să fie suficient de mică pentru a lăsa spațiu de mișcare. Posibilitățile de amenajare ale bucatariei dreptunghiulare sunt, însă, numeroase. Poți să mobilezi un singur perete sau poți monta mobila în formă de L sau de U, condiția esențială fiind aceea de a lasă un spațiu de manevră.

Bucătărie open space

Bucătăria open space prezintă nenumărate avantaje. Unește, de fapt, două dintre încăperile importante ale casei – bucătăria și livingul. Oriunde te vei situa, vei avea senzația că te afli într-o cameră foarte mare. Acest gen de spațiu facilitează comunicarea între membrii familiei implicați în activități diferite. Totuși, este esențial să te asiguri că într-o bucătărie open space ai o hotă puternică, pentru a împiedica răspândirea mirosului care se face în timpul gătitului. În același timp, cele două încăperi trebuie aerisite constant. 

O bucătărie open space va fi despărțită de living de un bar sau o insulă care să fie amenajată pe partea dinspre living ca loc de servit masa sau bar. Mobila într-o bucătărie open space va fi instalată pe latura opusă livingului, dar poate fi dispusă și în formă de L sau U, în funcție de spațiul avut la dispoziție

În concluzie, pentru amenajarea bucătăriei dintr-o casă ai posibilități nelimitate, însă cel mai important este să îți faci un plan foarte bun și amănunțit înainte de a te apuca de treabă, pentru ca rezultatul să fie cel pe ți-l dorești.

Foto: XT Deco, Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *