fbpx
Camera amenajata in stil vintage, cu mobilier vechi, lampa, planta decorativa si ferestre si o tanara blonda cu un pahar in mana
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Ce Inseamna Vintage in Designul Interior

Deși descrie o perioadă de mult trecută, stilul vintage în designul interior este în tendințe și acum, fiind utilizat tot mai frecvent în amenajările moderne. Totuși, este de multe ori confundat cu stilul retro, pentru că au elemente comune, însă diferențele de fond sunt semnificative. Prin urmare, apare în mod legitim întrebarea: ce înseamnă vintage? 

Ce înseamnă vintage

În designul interior, stilul vintage se obține utilizând piese de mobilier și accesorii vechi, recondiționate. De altfel, stilul a apărut din dorința de a valorifica obiectele vechi și frumoase, care altfel s-ar fi pierdut. Evident, totul este decorat în așa fel încât ansamblul să fie unul cu un aer nostalgic și rafinat.

Diferența dintre vintage și retro

Așa cum spuneam, stilurile vintage și retro sunt deseori confundate, însă există diferențe semnificative, iar cel mai important aspect se referă la perioada la care se raportează. Astfel, obiectele care sunt mai vechi de 30 de ani sunt considerate vintage, iar cele care au „vârsta” de până în 30 de ani sunt retro. Un obiect vintage are între 30 și 100 de ani, iar dacă depășește 100 de ani este deja antichitate. În concluzie, perioada vintage se referă la ceea ce a fost înainte de anii ’80, iar retro, la anii ’80 și ’90.

În ultimii ani, curentul vintage a devenit un trend în designul interior, dar și în alte domenii, și amintim aici de vestimentație și bijuterii. 

O altă diferență semnificativă între cele două stiluri se referă la culoare: în timp ce vintage este caracterizat de nuanțe calde, neutre, stilul retro este plin de culoare și nuanțe puternice, îndrăznețe.

Principiile stilului de design interior vintage

Un decor în stil vintage se creează pornind de la piese de mobilier mai vechi de 30 de ani, însă poți folosi și elemente noi, cu patină de vechi. Cum spuneam, vintage este în mare vogă acum, iar în jurul acestui concept s-a dezvoltat o adevărată industrie. Același principiu îl poți aplica și când vine vorba de accesorii, cum ar fi corpurile de iluminat. Producătorii răspund cerințelor de pe piața de design și creează elemente stilate și rafinate, care par că vin dintr-o altă epocă.

Stilul vintage este caracterizat de culori discrete și neutre, cum ar fi bej, maro, nisipiu sau gri – și materiale naturale: lemn, piatră, fier forjat, bumbac, mătase, lână. Mobilierul este tapițat și are picioare arcuite, iar mânerele sunt decorative. De asemenea, motivele vegetale și florale se vor regăsi în stilul vintage.

În ceea ce privește amenajările, pentru finisarea pereților, în locul vopselei lavabile se va utiliza tapetul de inspirație vintage, iar pentru pardoseală se va folosi parchetul sau gresia cu aspect de mozaic.

Idei de decor vintage pentru casa ta

Crearea unui decor vintage poate fi o adevărată provocare, pentru că, la prima vedere, totul pare foarte complex. Însă, dacă ai niște repere, totul se simplifică. Îți vom da câteva sfaturi legate de amenajările esențiale care vor imprima stilul. Astfel, îți vom spune cum să amenajezi pereții și podeaua și ce accesorii și corpuri de iluminat vor crea atmosfera de epocă pe care o dorești.

Pereți

În stilul vintage, amenajările trebuie să pară sofisticate, adevărate opere de artă, pentru crearea decorului general rafinat. Va trebui să acorzi atenție felului în care finisezi pereții. Cum spuneam, vopseaua lavabilă, uni, este nepotrivită într-un design vintage. În loc să începi să pictezi pereții, alege mai bine un tapet cu motive vintage. Îți vom da aici câteva exemple potrivite.

Tapetul Chambord, cu motive florale în culori discrete, este perfect pentru o încăpere vintage luminoasă.

Perete amenajat cu tapet cu motive florale in fata caruia se afla o masuta alba, cu obiecte decorative si un fotoliu alb cu perna decorativa lila
Tapet lavabil Chambord, cu motive florale în culori discrete, potrivit pentru o amenajare vintage

Și tot pentru o cameră vintage îți recomandăm tapetul Bisou de Madamme Pitou, în culori calde și cu un imprimeu sofisticat.

Perete amenajat cu tapet in camera cu semineu alb si scaun alb, tapitat, in fata caruia se afla o masuta cu mic dejun
Tapet Bisou de Madamme Pitou, în culori calde și cu un imprimeu sofisticat, pentru un design vintage rafinat

Profilele decorative sunt, de asemenea, folosite în amenajările vintage. Spre exemplu, brâul Luxxus este un element arhitectural perfect pentru a delimita părți diferite de decor și pentru a crea cadre de perete.

Mostra de brau decorativ expusa pe un panou albastru, pe fond alb
Brâu Flex Luxxus, de la XT Deco, care poate fi utilizat ca brâu intermediar, ancadrament și profil chenar, simplu și în combinație cu alte elemente decorative

Podele

Amenajarea podelelor este, de asemenea, un pas esențial în crearea unui decor vintage, pentru că, la fel ca și pereții, vor imprima aspectul general al camerei. Două materiale pe care le poți procura fără probleme în zilele noastre pot fi folosite cu succes pentru un design vintage: parchetul și gresia cu motive geometrice mici, care imită mozaicul. 

Astfel, pentru un living sau dormitor este mai practic pachetul, pentru că păstrează căldura. Însă pentru holul de intrare, bucătărie și baie, îți recomandăm gresia. 

Gresia mată Romanza, cu modele deosebite, este perfectă pentru amenajările vintage. Rămâne doar să alegi care dintre ele își place mai mult.

Modele de gresie expuse pe un panou din lemn intr-o incapere cu masa si scaun
Gresie mată Romanza, cu diverse modele, potrivită pentru amenajări în stil vintage

Corpuri de iluminat

Într-o amenajare vintaje, corpurile de iluminat vor fi utilizate pentru două scopuri importante: ca obiect de iluminat şi ca element de decor interior. Fie că este vorba de o lustră sau o lampă de birou sau de noptieră, acestea trebuie să fie deosebite, să pară că vin din altă epocă. Abajurul Ravenala Dark, realizat din materiale textile și rame metalice, este un obiect deosebit, care va imprima un aer vintaje oricărei încăperi.

Lampa cu abajur textil alb si negru asezata pe o masuta, intr-o camera amenajata in culori inchise
Abajurul Ravenala Dark, un obiect deosebit, care are și un puternic rol decorativ în amenajările vintage

O lampă de tavan inspirată din art deco-ul anilor 1920, cu arcade mici, ondulate, din metal, este, de asemenea, potrivită pentru o amenajare în stil vintage.

Lampa suspendata metalica aurie, cu bec alb
Lampă suspendată Gatsby, de la XT Deco, care va da un aer sofisticat și rafinat încăperii

Acordă atenție și becurilor pe care le folosești. În locul unuia clasic, rotund, alege unul cu un model deosebit.

Bec Laser Led, cu forma alungita si filament aprins,pe fond negru
Becul Laser LED cu filament dimabil L212, cu design unic, va da oricărei încăperi un aer de eleganță

Accesorii și alte detalii

Ultima etapă pe care trebuie să o parcurgi este alegerea accesoriilor și elementelor de decor. Perdele și draperiile vor fi voluminoase, uni sau cu imprimeuri florale, decorate cu accesorii. De asemenea, pernele decorative se vor regăsi într-o amenajare vintaje.

Ceasul de perete poate avea un rol decorativ important dacă este ales cu atenție. Acest ceas realizat din lemn este perfect pentru o amenajare în stil vintaje.

Ceas de perete din lemn, in forma de floarea soarelui, pe fond alb
Ceas de perete Sunflower, un accesoriu va îndeplini și un rol decorativ important într-un decor vintage

Concluzia este că o amenajare în stil vintage pare doar la prima vedere complicată. Poți să pornești de la un singur obiect rămas de la bunica – o canapea sau o vitrină – iar restul de face ușor, pentru că vei găsi pentru amenajare și decor o mulțime de materiale de inspirație vintage. Noi ți-am dat câteva direcții și ți-am evidențiat aspectele importante de care trebuie să ții cont atunci când dorești să te apuci de treabă. 

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *