fbpx
camera de baieti decorata in uante pamantii si cu un pat pe care se bat cu perne doi copii
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Amenajarea Camerei pentru Copii de 10 Ani – Idei și Sfaturi

După primii ani de școală, copiii încep să se desprindă ușor de jucării și de lumea poveștilor, atenția lor îndreptându-se spre lucruri mai „serioase”. Ca să se simtă în largul lor acasă, camerele pentru copiii de 10 ani au nevoie de o reamenajare. Decorul trebuie să fie unul care să-i stimuleze, în culori și forme specifice vârstei. De asemenea, mobilierul trebuie adaptat sau schimbat, la fel și accesoriile.

Vara este cel mai bun moment pentru un upgrade de design în camera copilului tău de 10 ani, pentru că acum programul lui se eliberează, odată cu venirea vacanței, astfel că ai la dispoziție un interval de timp considerabil în care poți să faci modificările dorite, fără să-i perturbi activitatea. În acest material îți vom spune care sunt schimbările rapide pe care poți să le faci, care implică puțin deranj și un buget convenabil.

Amenajarea unei camere pentru un copil de 10 ani. Idei generale

Aspectul general al camerei unui copil de 10 ani ar trebui să fie total diferit față de cel pe care l-a avut în perioada anterioară, în care era fascinat de lumea poveștilor. Este necesar să-i creezi un ambient în ton cu vârsta, care să-i stimuleze creativitatea și în care să se simtă bine. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să schimbi designul pereților. Renunță la norișori, steluțe sau unicorni și introdu un decor mai „serios”, specific vârstei. Pereții uni sunt varianta cea mai la îndemână, însă camera va fi ternă și plictisitoare. Dă-i un aer vesel și jucăuș, pentru că este, totuși, copil, cu toate că interesele lui s-au modificat ușor. Îi plac în continuare poveștile, însă cele puțin mai… serioase.

Cel mai simplu și mai rapid mod prin care poți face un upgrade important al camerei este decorarea pereților cu tapet sau fototapet pentru copii, în cazul în care gândești o amenajare mai sofisticată, cu perete accent. Vei descoperi sute de modele în culorile și cu motivele care să-l încânte pe un copil de 10 ani.

Dar camerele celor mici necesită și alte amenajări în ceea ce privește mobilierul și accesoriile, pe care ți le vom detalia în continuare. Iată care sunt modificările necesare în camera unui copil de 10 ani – fată și băiat.

Pentru fete

10 ani este vârsta la care fetele încep să renunțe încetul cu încetul la păpuși și vor fi preocupate din ce în ce mai mult de estetică, începând cu felul în care arată ele și continuând cu locul în care locuiesc. O să-și dorească o cameră jucăușă, dar cu o anumită eleganță.

Primul lucru care trebuie schimbat în camera unei fete de 10 ani este designul pereților. Trebuie să renunți la tapetul cu unicorni și zâne și să-l înlocuiești cu  ceva mai „matur”. Spre exemplu, modelele inspirate de natură și de lumea animalelor vor fi pe placul fetelor. Culorile se mai îmblânzesc și ele și se diversifică. 

Mobilierul trebuie, de asemenea, adaptat nevoilor unui copil mai mare. O fetiță de 10 ani va avea nevoie de mai multe spații de depozitare, pentru haine și rechizite. Apoi, aceasta este vârsta la care descoperă cărțile și ar fi indicat să-i stimulezi pofta de lectură amenajându-i un loc special pentru cărți – o mică bibliotecă sau o poliță suspendată.

Patul trebuie să-i ofere confort pe timpul nopții, astfel că probabil va trebui să-l înlocuiești pe cel vechi cu unul mai mare, iar lângă pat apare noptiera – un element care a lipsit din camera copiilor mai mici. 

De asemenea, zona dedicată studiului trebuie să fie plăcută și confortabilă, pentru că la această vârstă activitățile școlare se complică un pic, iar copilul va avea mai mult de lucru. Alege un scaun care să-i asigure o postură corectă a corpului, cu înălțime reglabilă, iar la birou ar fi bine să-i adaugi câteva sertare în plus.

Fetița va avea în continuare un spațiu liber în care să se joace sau să danseze. Pentru o cameră cât mai liberă, îți recomandăm să îți îndrepți atenția către un mobilier multifuncțional, cu spații de depozitare ascunse.

Pentru băieți

10 ani este vârsta la care băieții încep să fie preocupați de mașini și, în general, de tot ce înseamnă transport. Dacă le alegi un decor pentru pereți cu această tematică vor fi foarte fericiți. De asemenea, temele sportive sunt interesante pentru ei, iar un astfel de decor îi poate stimula să facă și ei sport.

Ca și în cazul fetelor, mobilierul din camera băiatului de 10 ani trebuie adaptat. Va avea și el nevoie de o bibliotecă pentru cărți și spații de depozitare pentru jocuri. Locul de studiu va fi delimitat bine și amenajat cât mai confortabil și atrăgător.

Modele de tapet potrivite la vârsta de 10 ani

Am selectat aici câteva modele de tapet potrivite în camerele pentru copii de 10 ani.

Studio Ditte propune tapetul Bird, cu păsări colorate, pe un fond în nuanțe intense de verde. Este un model de tapet care îi introduce pe cei mici într-o lume care le place foarte mult la această vârstă – cea a animalelor – fiind potrivit pentru camera fetelor și a băieților, în egală măsură.

Tapet Bird in fata caruia se afla o comoda pe care se afla un atlas zoologic, un ghiveci cu planta decorativa si o cutie
Tapet Bird, care va crea o atmosferă minunată în camera copiilor de 10 ani

Tapetul din imaginea alăturată, din colecția Majvillan, cu motive florale deosebite și cu nuanțe calde, discrete, este o încântare, iar micuțele prințese îl vor adora. 

Tapet Little Light in fata caruia se afla o masa cu o revista, un vas cu floare si doua cutii
Tapet Little Light, floral, colorat în nuanțe pale, care va înfrumuseța camera unei fete

Tapetul cu un cer plin de avioane de jucărie de epocă este ideal pentru camerele micilor aventurieri. Este un model care va fi mereu la modă și este potrivit pentru camerele băieților de orice vârstă.

Tapet Airplanes pe un perete pe jumatate vopsit cu albastru, unde sunt doua polite cu jucarii si o pereche de casti, iar in fata peretelui se afla un scaun din lemn
Tapet Airplanes, cu avioane de jucărie de epocă, perfect pentru decorarea camerelor băieților de orice vârstă

Tapetul Stardust, cu buline colorate pe un fond într-o nuanță neutră, foarte versatil, poate fi montat în camera copilului – fată sau băiat – indiferent de vârstă. Este optimist și vesel și le va da micuților noștri o stare de bine.

Tapet Stardust intr-o camera cu masa alba pe care se afla rechizite si obiecte decorative, cu doua tablouri, doua polite cu jucarii si o ghirlanda
Tapet Stardust, cu buline colorate, foarte vesel și versatil, care poate fi montat în camera copiilor indiferent de vârstă și potrivit pentru orice încăpere a casei

Tapetul Animal Dots, care imită blana de leopard, le va inspra pe micuțele prințese și le va crea un ambient cald și plăcut, dar cu o anumită eleganță.

Tapet Animal Dots intr-o camera cu un fotoliu pe care sta in genunchi o fata, cu un suport pe care se afla o cutie si un  vas cu floare si cu un peste din material textil agatat pe perete
Tapet Animal Dots, care imita blana de leopard, sofisticat, care le va încânta pe micile noastre prințese

Mobila pentru camere de copii de 10 ani trebuie să fie funcțională

Mobila din camera copilului de 10 ani trebuie să ofere mai mult spațiu de depozitare, mai bine organizat. Optează pentru mobilierul multifuncțional, pentru a câștiga mai mult loc liber. Față de perioada anterioară în care joaca a fost principala preocupare, acum are nevoie de loc pentru cărți, de un spațiu pentru studiu bine delimitat și de un fotoliu sau o canapea mică, în care să se relaxeze citind o carte. 

Dacă până acum a avut în camera o masă, aceasta va fi înlocuită cu un birou cu sertare în care să-și depoziteze toate obiectele pentru școală. Scaunul de birou trebuie să fie unul confortabil, în care să aibă o poziție corectă a corpului. De preferat este să alegi unul cu înălțime ajustabilă, pentru că este vârsta la care și ei cresc mai repede.

Alte accesorii pentru camere de copii de 10 ani

În privința accesoriilor, cea mai mare atenție trebuie să o acorzi corpurilor de iluminat. Camera copilului de 10 ani va avea lustră în mijlocul tavanului, dar și o lampă de birou, pentru că va petrece mai mult timp făcând teme. O aplică de perete, ca să lumineze zona patului va fi, de asemenea, utilă. Alege una care să se încadreze armonios în camera copilului, cum ar fi aceasta, în formă de balon.

Aplica Balon pe un perete pe care se afla un tablou, intr-o camera in care se afla un cort si o comoda cu jucarii
Aplică Balon, potrivită pentru camera copiilor de orice vârstă, disponibilă în culorile alb, negru, roz, albastru și gri

Un ceas de perete va fi util în camera copilului, pentru că îl va ajuta să își organizeze timpul. Alege unul în culori vesele, cum este cel portocaliu din imaginea alăturată.

Ceas de perete rotund, portocali, cu ecran din sticla, care indica ora 10 si 10
Ceas de perete Elevated Dom, care îl va ajuta pe copilul tău să-și respecte programul

Un alt accesoriu necesar în camera copilui este covorul care trebuie să fie moale, rezistent și ușor de curățat, în culori vesele.

În concluzie, camerele pentru copiii de 10 ani au nevoie de câteva modificări, însă cel mai important aspect care trebuie avut în vedere este decorul pereților, pentru că ei vor da atmosfera generală în încăpere. 

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *