Până de curând privite ca un capriciu, casele verzi încep să atragă tot mai mult atenția oamenilor. O locuință eco, sustenabilă, este mai sănătoasă și va consuma mai puține resurse energetice. Apoi, aceasta este direcția normală în evoluția și protejarea lumii în care trăim.
Firește, o casă verde construită de la zero este varianta ideală pentru orice familie, dar poți ajunge foarte aproape de conceptul eco și prin amenajarea unei locuințe – casă sau apartament – dacă utilizezi materiale naturale, durabile, prietenoase cu tine și cu mediul înconjurător. Pe termen mediu și lung, o casă verde va fi prietenoasă și cu buzunarul tău dintr-un motiv cât de poate de simplu: materialele naturale folosite în amenajare izolează termic foarte bine.
Ce înseamnă sustenabil
O casă verde, sustenabilă, este definită de trei aspecte importante: dimensiune, consumul de energie și durata de viață.
O casă mai mică va consuma mai puțină energie. Astfel, problema dimensiunii este prima la care trebuie să te gândești atunci când începi să-ți cauți o locuință sau să-ți construiești una. Evaluează foarte bine suprafața optimă a spațiului de locuit în funcție de numărul de membri pe care îi are familia ta și tipul de activități pe care le desfășoară fiecare. Un living uriaș va fi inutil dacă timpul petrecut împreună este limitat. Locuințele mari sunt mereu tentante, pentru că par mai libere și mai aerisite, dar aceeași senzație o poți avea și într-o casă mai mică printr-o amenajare inteligentă. Trebuie să ai în vedere faptul că fiecare metru pătrat dintr-o casă consumă energie și asta se va reflecta în facturile tale.
O casă sustenabilă va avea surse alternative de energie, cum ar fi panourile fotovoltaice și pompele de încălzire.
Casele sustenabile sunt construite pentru a dura. În zilele noastre, durata de viață a unei case standard este de 80 de ani. O casă sustenabilă, însă, va „trăi” mult mai mult, peste 100 de ani, iar asta rezultă din tipul de materiale folosite – mai durabile – și atenția acordată execuției.
Definiția unei case verzi în 2023
O casă verde în 2023 trebuie să fie amplasată într-o zonă cu acces facil la mijloacele de transport în comun, în așa fel încât să folosești mașina personală cât mai rar. Conceptul eco tinde să fie extins și în afara spațiului de locuit, însă este raportat tot la tine și la ideea de a-ți optimiza cheltuielile și de a proteja cât mai mult mediul în care trăiești.
Pentru construirea unei case verzi vei evita materialele toxice. Acestea vor fi, în general, făcute din elemente reciclate. Pentru izolare termică va fi folosită vata minerală de sticlă sau vata minerală bazaltică, materiale prietenoase cu mediul și cu sănătatea noastră. Pe lângă o izolare termică bună, o casă verde în 2023 va avea și un sistem eficient de încălzire cu panouri solare, panouri fotovoltaice și sisteme de ventilare mecanică sau pasivă. Și, foarte important, o casă verde profită cât mai mult de lumina naturală. Un arhitect va ști cum să dimensioneze ferestrele în funcție de suprafața casei și orientarea lor în funcție de punctele cardinale.
6 idei spectaculoase de design interior pe care le poți pune în aplicare acum pentru o casă eco-friendly
Așa cum spuneam la început, este ideal să îți construiești casa verde de la zero, însă, dacă ai deja o locuință, poți să o transformi treptat într-una eco-friendly folosind pentru amenajarea ei materiale naturale, cu care îți vei proteja sănătatea, dar și mediul înconjurător. Alege materiale biodegradabile, care nu poluează, pentru că la un moment dat vei dori să reamenajezi, iar multe din acestea vor ajunge la gunoi odată cu renovarea.
Decorul pereților cu tapet și fototapet din fibre naturale
Când vine vorba de decorarea pereților, cu respectarea criteriilor unei case verzi, ai la dispoziție mai multe variante de tapet realizat din fibre ecologice, prietenoase cu mediul. Dacă îți dorești o amenajare spectaculoasă, ieșită din tipare, poți să apelezi la un fototapet realizat, de asemenea, din fibre ecologice.
Spre exemplu, fototapetul Eucalipt, în tonuri estompate de verde, pe un fundal alb, se aliniază perfect conceptului de „verde”. Acest fototapet deosebit va aduce o atingere artistică și modernă oricărei încăperi.
Acest fototapet are o rezistență crescută la impactul razelor UV și este foarte rezistent la zgârieturi și curățare.
Tapetul din fibră de sticlă este o altă variantă ecologică de decor pentru pereți. Acest tip de tapet care permite pereților să respire și previne apariția mucegaiului sau a ciupercilor are o durată de viață de până la 20 de ani. În plus, este lavabil și ignifug.
Cu diferite texturi și aplicații multiple, tapetul din fibră de sticlă este ușor de curățat și revopsibil.
Decorul pereților cu tapet din piele
Tapetul din piele naturală este „ultimul răcnet” în materie de design interior. Pielea este un produs natural, biodegradabil și prietenos cu mediul înconjurător. În plus, va face minuni în casa ta: are un efect estetic de impact, amortizează sunetele și este rezistent la foc.
Acoperirea cu piele oferă un aspect aparte deoarece fiecare placă este unică, atât ca culoare, cât și ca textură.
Pereți-accent cu panouri decorative din lemn și plută
Pentru un perete accent în oricare încăpere din locuința ta poți să mergi și pe varianta panourilor decorative. Este cea mai bună opțiune dacă dorești să aduci un suflu nou și proaspăt casei tale. Iar pentru o casă verde ai opțiunea panourilor decorative din lemn și plută.
Panourile decorative din lemn sunt sută la sută ecologice și, în plus, oferă o izolație termică eficientă.
Pluta este o alternativă inedită pentru pereți. Aceste panouri sută la sută ecologice oferă căldură, o izolație fonică eficientă, dar și un aspect vizual interesant.
Pluta se recoltează fără să afecteze natura și de aceea este o soluție perfectă dacă te gândești și la mediul înconjurător atunci când faci o achiziție.
Decorul podelelor
Parchetul din lemn rămâne prima opțiune și în cazul unei case eco-friendly. Lemnul este natural și durabil, izolează termic foarte bine, iar, în plus, creează un ambient plăcut și se curăță ușor.
Pluta a început să fie folosită destul de des în ultimii ani ca soluție pentru pardoseală. Este recoltată direct din scoarța stejarului de plută. Copacul rămâne, iar coaja se reface după trei ani.
Pluta are proprietăți recunoscute antimicrobiene și antialergice, este rezistentă la foc, izolează termic și fonic foarte bine și este extrem de rezistentă, având o durată de viață care ajunge ușor la 30 de ani.
Pardoseala din beton este, de asemenea, o soluție ecologică. Betonul este realizat din materiale naturale care se găsesc din abundență în natură și, de regulă, este folosit ca suport pentru pardoseală. Însă, șlefuit și eventual vopsit, betonul în sine devine o soluție pentru pardoseală. Betonul îmbunătățește calitatea aerului și este extrem de rezistent în timp.
Cum alegem țesături eco-friendly pentru covoare, perdele, lenjerii și alte obiecte de decor
Într-o casă verde și materialele textile folosite pentru uzul curent sau decor vor fi ecologice.
Țesăturile eco-friendly sunt produse din recolte crescute natural, fără pesticide sau chimicale, care produc puține deșeuri prin procesare. De asemenea, materialele textile ecologice pot fi fabricate de oameni, din surse regenerabile precum bambus sau lemn.
Țesăturile ecologice sunt antimicotice, antibacteriene și biodegradabile. Bumbacul organic, cânepa, inul, lâna, bambusul și mătasea sunt textile ecologice, spre care trebuie să îți îndrepți atenția atunci când îți amenajezi casa.
Astfel, un covor din lână sau cânepă este ceea ce îți trebuie într-o casă verde, iar așternuturile și prosoapele pot fi din bumbac organic. Din in pot fi făcute perdelele.
Amplasarea surselor de lumină și alegerea becurilor
Așa cum am mai amintit în acest articol, o casă verde va valorifica cât mai mult lumina naturală prin dimensionarea ferestrelor și orientarea lor către soare. Totuși, seara va veni la un moment dat și vei avea nevoie de surse artificiale de iluminat.
Uită de becurile clasice. Într-o casă verde, sustenabilă, vei avea nevoie de becuri cu o durată de viață cât mai îndelungată. Becurile Laser Led cu lumină caldă sunt cele pe care trebuie să le alegi și ani de zile vei scăpa de grija înlocuirii lor.
Acest bec are lumină reglabilă, astfel că ambianța dintr-o încăpere poate fi schimbată complet prin ajustarea intensității luminii.
Recomandat este ca în orice cameră să ai mai multe surse de lumină cu putere mai mică, pe care să le aprinzi în funcție de necesități. În acest fel, economisești energie prețioasă.
Sperăm că sfaturile noastre îți sunt de folos, fie că ești pe punctul de a-ți construi o casă verde sau vrei să ți-o amenajezi pe cea actuală, în așa fel încât să fie cât mai prietenoasă cu tine și cu mediul înconjurător.
Foto: Pexels, XT Deco