fbpx
living decorat cu tapet alb, in culori neutre cu masa cu doua scaunde si vaze alba si rosie
DESPRE AMENAJĂRI

Cu Ce Se Curata Tapetul De Pe Pereti? [4 Metode Usoare]

Tapetul este o metodă modernă și foarte practică de amenajare a pereților din casele noastre, dar și din spații de birouri sau comerciale, la care se apelează tot mai des. Pentru ca pereții să arate bine o perioadă îndelungată este util pentru tine să afli cum se curăță tapetul, ce metode și ce soluții poți folosi în funcție de materialul din care este confecționat. De asemenea, curățarea tapetului are secretele ei de care este necesar să ții cont pentru a evita degradarea pereților.

De ce este utilizat acest material tot mai mult pentru decorarea pereților? Motivele sunt multiple… În primul rând, tapetul se aplică foarte ușor – o poți face chiar și tu, fără ajutorul unui specialist, apoi procesul de aplicare este curat, fără praf, fără să fie necesar să acoperi mobila și podeaua cu folii și durează mai puțin decât vopsirea. Iar cel mai mare avantaj este de ordin estetic. Tapetul este disponibil într-o gamă foarte variată de modele și culori, iar materialele moderne din care este realizat îl face potrivit pentru orice încăpere a casei, inclusiv bucătărie și baie.

În cele ce urmează îți vom spune cu ce se curăță tapetul de pe pereți, în funcție de materialul din care este utilizat.

Cum se curăță tapetul. 4 metode simplu de pus în practică

Există mai multe metode prin care poți curăța tapetul, însă acestea trebuie alese în funcție de materialul din care este realizat. Iată care sunt acestea:

Lavetă și aspirator

Este o metodă universală, care poate fi aplicată indiferent de materialul din care este confecționat tapetul. Totuși, pentru tipurile realizate din hârtie și material textil este singura modalitate. Din acest motiv, este recomandat să folosești tapetul din hârtie și material textil pentru living, dormitor sau hol, unde este ferit de abur. De asemenea, evită să-l aplici în camera copiilor, unde poate fi murdărit cu ușurință. Spre exemplu, acest model de tapet al producătorului Sandberg este lavabil, fiind ideal pentru camera copiilor.

Tapet Hillevi in camera cu patut cu un copil si masuta cu obiecte decorative
Tapet lavabil Hillevi, lavabil, foarte ușor de întreținut și igienizat, ideal pentru camera copiilor

Ștergerea prafului de pe tapet se poate face foarte ușor cu o lavetă moale, uscată. Începe să ștergi praful de sus în jos, având grijă să scuturi din când în când laveta sau să o înlocuiești.

Pentru modelele de tapet cu striații sau modele în relief este mult mai practic să folosești aspiratorul cu o perie moale și la o viteză redusă. Cu aspiratorul, curățarea tapetului se face mult mai rapid și mai eficient și previi răspândirea prafului în încăpere.

Spălarea tapetului cu apă și detergent

Cei mai mulți producători s-au adaptat nevoii noastre de a ne menține curat spațiul de locuit sau de lucru și au realizat tipuri de tapet care se poate spăla, realizat din vinil sau alte materiale mai moderne, prietenoase cu mediul.

Spălarea cu o soluție pe bază de apă și detergent este cea mai la îndemână și foarte eficientă. Apa trebuie să fie călduță, iar cantitatea de detergent sau săpun lichid trebuie dozată în așa fel încât să eviți spumarea excesivă. Folosește o lavetă moale sau un burete fin, stoarse bine, și spală de sus în jos. Detergentul sau săpunul folosit poate să conțină ingrediente chimice, care pot afecta culoarea sau materialul tapetului sau pur și simplu lasă dâre, motiv pentru care clătirea este necesară. 

Tapet Masterpiece cu benzi orizontale colorate in camera cu rafturi cu obiecte decorative si scaun
Tapet lavabil Masterpiece, foarte colorat, care necesită o dozare echilibrată a soluțiilor de curățarea pentru menținerea aspectului

Recomandat este ca la final să ștergi peretele cu o lavetă uscată.

Dacă tapetul este șters de praf periodic, prin prima metodă recomandată, spălarea este o metodă la care ve apela destul de rar.

Spălarea tapetului cu apă și oțet

Spălarea cu apă și oțet este eficientă și recomandată pentru cei care doresc să evite săpunurile și detergenții. Se procedează la fel ca în cazul anterior: pune un pahar de oțet în apă călduță și spală cu laveta sau buretele. În acest caz este necesară doar ștergerea, la final, cu laveta uscată, clătirea nemaiavându-și sensul.

Chiar dacă eficiența lui poate fi ușor mai redusă decât a detergenților, oțetul va păstra vii culorile tapetului și va elimina eficient mirosurile de țigară sau cele din bucătărie.

Tapet Estelle cu dungi verticale in bucatarie cu dulapuri gri, fereastra, sobă și ustensile de bucatarie
Tapet Estelle care poate fi spălat și curățat, fiind potrivit pentru decorarea pereților din bucătărie

Curățarea cu o soluție pe bază de alcool

O altă metodă de curățare a tapetului este prin pulverizarea unei soluții pe bază de alcool cu apă. Soluția trebuie să fie mai diluată decât cea folosită pentru geamuri, așa că îți recomandăm să o prepari tu, din cantități egale de apă și alcool. Folosește, însă, alcool transparent, pentru că pigmentul din spirt ar putea să se imprime pe tapet.

Pulverizează peretele cu această soluție, lasă să acționeze câteva minute, iar apoi șterge. Soluția va îndepărta murdăria și, în plus, va dezinfecta.

Alte trucuri de îngrijire a tapetului, care-i asigură rezistența în timp

Acestea sunt principalele motode de curățarea a tapetului, dar în același timp și cele mai bune, care asigură rezistența lor în timp. Iar pentru a avea grijă de acest lucru îți mai recomandă câteva trucuri.

Cum am mai menționat anterior, curățarea tapetului prin ștergerea lui de praf, cu laveta sau aspiratorul, este metoda cea mai sigură, valabilă pentru orice tip de tapet, însă, atunci când este necesară spălarea te sfătuim să verifici efectul soluției pe care dorești să o utilizei într-un colț al peretelui. Dacă poți face acest lucru cu o zi înainte de spălarea propriu-zisă este și mai bine. După ce te asiguri că soluția are efectul dorit poți să treci la treabă.

Chiar dacă tapetul a fost murdărit cu markerul sau cu altă soluție care pătează, evită utilizarea soluțiilor abrazive sau a celor pe bază de clor pentru că vor afecta culorile și textura lui. Evită, de asemenea, zeama de lămâie – cunoscută pentru proprietățile de îndepărtare a petelor, dar care va deteriora tapetul.

Petele persistente pot fi eliminate cu radiera sau pudra de talc, foarte eficientă în îndepărtarea grăsimii. De asemenea, pentru a curăța o pată utilizează aceeași soluție pe care ai folosit-o pentru restul peretelui, dar într-o concentrație mai mare.

Acum, după ce ai aflat cum se curăță tapetul, ai văzut că este metoda de amenajarea a pereților cea mai potrivită pentru a-ți menține casa curată. Îți dorim spor la treabă!

Foto: XT Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *