fbpx
montare tapet lavabil in dungi late de culoare alb si negru intr-un living decorat in alb, negru si tonuri de gri
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Cum se montează corect tapetul. Proiect DIY pentru un perete-accent de efect

Montarea tapetului este o sarcină care pare mai dificilă decât este cu adevărat. Dacă stăpânești principiile de bază, unele practici despre cum se montează un tapet și ai ustensilele potrivite, nu ar trebui să întâmpini dificultăți. Ca în orice proiect de bricolaj, începătorii pot face greșeli, dar dacă alegi tipul și modelul potrivit de tapet pentru primul tău proiect DIY, greșelile pot fi remediate sau evitate.

Tapetul este folosit în case încă din secolul al XVI-lea pentru a lumina și a înfrumuseța spațiile de locuit. El vine într-o varietate de culori, stiluri și texturi, iar dacă se aplică corect poate schimba radical vibe-ul unei locuințe. 

Acest articol este un proiect DIY pentru un perete-accent de efect, care te învăță cum să alegi tapetul, cum să pregătești pereții înainte de aplicare și care sunt pașii pentru montarea tapetului.

Tipuri de tapet

Tapetul poate avea diferite texturi, care prezintă o mulțime de caracteristici de luat în considerare, în funcție de locul și camera în care ai ales să-l montezi. Anumite tipuri de tapet sunt mai dificil de aplicat, în timp ce altele sunt perfecte pentru montarea lor de către un începător.

Tapetul din vinil este preferatul persoanelor pasionate de proiectele DIY, deoarece este ușor de montat și de dat jos atunci când este cazul. Vinilul este rezistent la umiditate și foarte versatil, ceea ce îl face potrivit pentru montarea în băi și subsoluri. 

Iată mai jos toate tipurile de tapet pe care le poți integra în proiectul tău de bricolaj:

  • Tapet din fibră nețesută (vlies);
  • Tapet din hârtie;
  • Tapet vinilic;
  • Tapet din fibra textilă;
  • Tapet vopsibil.

Ustensile de care ai nevoie pentru montarea tapetului

Dacă te-ai hotărât să montezi singur tapet pe un perete-accent în locuința ta, atunci ar fi bine să ai la îndemână aceste ustensile necesare aplicării tapetului:

  • Creioane bine ascuțite – pentru însemnări și notarea măsurătorilor;
  • O foarfecă sau un cutter – pentru a tăia și decupa tapetul;
  • O ruletă – pentru a măsura pereții și tapetul;
  • Mănuși de protecție – pentru a nu te murdări pe mâini cu adeziv;
  • Role de cauciuc – role de presiune care previn apariția bulelor de aer pe sub tapet;
  • Perie pentru finisare;
  • Un trafalet pentru aplicat tapetul;
  • O rolă de scotch de hârtie;
  • Masă de lucru pe care vei măsura, tăia, decupa, lipi și îți vei așeza toate ustensilele necesare. Poți utiliza o masă pliantă pe care este recomandat să o așezi la fereastră, pentru a avea mai multă lumină naturală;
  • Scară – pentru aplicarea tapetului perfect, începând de la tavan înspre podea.
montare fototapet 3d cu motiv floral abstract predominant rosu intr-un living decorat in tonuri de alb, maro, verde, negru si gri, cu fereastra mare
Fototapetul 3D Poppy este o alegere cool și îndrăzneață pentru un perete-accent din locuința ta

Cum pregătești peretele pentru montarea tapetului

Este important să te asiguri că pereții tăi sunt în stare bună înainte de a începe montarea tapetului, astfel încât să arate excelent la final și să reziste cât mai mult timp. 

Iată etapele pe care trebuie să le urmezi, dar înainte de a începe trebuie să îndepărtezi obiectele de lângă pereți și să aplici folii din plastic pe podea și mobilă: 

  • Dacă pereții tăi sunt crăpați, zgâriați sau fisurați, îi poți repara cu glet folosind un șpaclu și un cuțit pentru chit;
  • Netezirea pereților se face cu ajutorul unui șmirghel;
  • Spală apoi pereții cu apă și săpun, folosind un burete sau o cârpă;
  • Așteaptă să se usuce complet;
  • Aplică grundul după ce totul este uscat. Acest preparat va ajuta la întărirea și aderența suprafeței pentru o lipire uniformă a tapetului. Trebuie doar să aplici un strat uniform cu o perie de burete și să lași să se usuce complet.

Cu ce se curăță tapetul vechi de pe pereți

Demontarea tapetului vechi de pe pereți poate fi un proces lung și plictisitor, dar noi venim în ajutorul tău cu o super-idee ce te va scuti de multă muncă și alte costuri suplimentare. Cel mai simplu mod de a scăpa de tapetul vechi este printr-un remediu casnic, care îndepărtează tapetul și adezivul rămas în urma acestuia. 

Vei avea nevoie de cinci lingurițe de balsam de rufe lichid, într-o sticlă cu pulverizator, peste care vei adăuga apă caldă. Pulverizează amestecul pe pereți și lasă-l minimum 15 minute să acționeze.

Începe demontarea tapetului de jos în sus și continua să pulverizezi soluția pe urmele de clei rămase. Umple apoi o găleată cu apă fierbinte peste care adaugi șase linguri de detergent de vase și umezește o cârpă curată din bumbac pentru a spăla pereții. Lasă pereții să se usuce o zi, iar apoi poți aplica un nou tapet.

Adezivul pentru montarea tapetului

Adezivul pentru montarea tapetului depinde de tipul acestuia. Etichetele de pe rola de tapet cumpărate de pe site-ul XT Deco îți vor spune ce fel de adeziv să cumperi.

Tipuri de adeziv

În funcție de tipul suportului de tapet putem avea aceste tipuri de adeziv: 

  1. Pentru tapet de hârtie 
  2. Pentru tapetul vlies

XT Deco îți pune la dispoziție o gamă variată de adezivi pentru un montaj cât mai corect și curat al tapetului.

Cum se prepară și se aplică adezivul

Urmărește întotdeauna sfaturile de pe ambalaj ale producătorilor de adeziv. Adezivul pentru lipirea tapetului este sub formă de pudră, pe care trebuie să o dizolvi în apă conform indicațiilor de pe ambalaj.

Cum se montează tapetul

Prima fâșie de tapet se montează de sus în jos, iar următoarea de jos în sus, dar înainte de asta măsoară suprafața peretelui-accent pe care urmează să-l montezi și adaugă 20 cm în plus pentru a-ți lua o marjă de eroare.

Montare tapet peste vopsea lavabilă

Tapetul se montează fără problema peste vopseaua lavabilă, iar pentru a ascunde micile imprefecțiuni din perete poți alege un model de fototapet 3D sau un tapet din fibră de sticlă.  Înainte de aplicare ai grijă ca peretele să fie drept, fără denivelări și amorsat.

Montare tapet în baie

Monarea tapetului în baie trebuie făcută cu mare atenție, însă există anumite tipuri de tapet resistente la umezeală și condens, precum cel din vinil sau din fibră de sticlă.

monatare tapet cu flori pe fundal verde intr-o baie retro decorata in alb, verde si tonuri de gri
Tapetul lavabil Aurelie, cu motiv floral, poate fi motat atât în baie, cât și în living

Poți să montezi tapet peste faianță

Nu îți recomandăm să aplici tapetul direct peste faianță. Pentru rezistență în timp și o montare perfectă aplică tapetul pe un perete curat, finisat și uscat. 

Montare tapet pe tavan

Taie fâșiile de tapet din timp și lasă câțiva centimetri în plus în capete pentru evita surprizele neplăcute. Aplică un strat de adeziv și începe aplicarea tapetului de una dintre marginile tavanului, fixând bine pentru a nu lăsa să se formeze bule de aer.

montare rolă de tapet din fibra de sticla de culoare gri în dungi albe tartan
Tapetul din fibră de sticlă Vitrulan este cel mai rezistent tip de tapet de pe piață, putând fi aplicat pe tavan sau chiar peste un perete cu mici imperfecțiuni

Montare tapet peste tapet

Montarea tapetului peste un alt strat de tapet este posibilă, însă în anumite condiții. Vechiul tapet trebuie să fie într-o stare rezonabilă, să un aibă un miros neobișnuit sau alte imperfecțiuni. Daca exista deja mai multe straturi de tapet dedesubt, atunci trebuie să le îndepărtezi pe toate și să tratezi peretele cum am sugerat mai sus în articol. Trebuie să determini ce tip de tapet ai acum pe perete, deoarece adezivul nu se va prinde pe un tapet din vinil, iar montarea altuia peste el nu va permite peretelui să respire și va apărea mucegaiul. 

Montarea unui tapet pe un perete-accent este simplă, iar dacă urmărești acești pași simpli rezultatul va fi unul agreabil. Acestea fiind spuse, spor la decorat!

Foto: XT Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *