Biroul sau spațiul de lucru de acasă este important nu doar pentru cei dintre noi care lucrează de acasă, dar și pentru cei care petrec mult timp la calculator/laptop înafara locului de muncă, pentru pasionații de gaming, pentru studenți și elevi, etc.
Fiind un loc în care creativitatea și productivitatea trebuie să ajungă la cote maxime, biroul în sine și spațiul care îl înconjoară trebuie să fie aerisit și să conțină toate elementele preferate ale celui/celei care îl va folosi: plante, culori preferate, accesorii organizatoare, scaune confortabile și multe altele. Noi avem câteva idei de stil, încorporare în spațiu, materiale și accesorii pentru biroul ideal!
- Amplasarea ideală a biroului
- Spațiul de birou în camere mici
- Biroul în funcție de activitate
- Accesorii pentru biroul de acasă
- Culori și materiale pentru mobilier
Amplasare ideală a biroului
Biroul nu trebuie amplasat neapărat într-o cameră separată. În majoritatea apartamentelor, birourile sunt încorporate în cadrul unei camere (sufragerie, dormitor) sau într-un open space. În funcție de spațiul de care dispui, poți amplasa mese de birou mai mari sau mai mici, dar cel mai important este să găsești amplasarea potrivită.
Birou la geam
Pentru a avea parte de lumă naturală în abundență, un birou amplasat la geam este ideal. Îl poți poziționa în fața unui geam mai mic sau într-un colț, între mai multe geamuri.
Birou încorporat în mobilier
Dacă dispui de prea puțin spațiu în camera în care vrei să amplasezi masa de birou, poți gândi cum să-l introduci cel mai bine în design-ul mobilierului. Deși soluția ideală este să apelezi la mobila făcută la comandă, nu ne permitem cu toții acest lucru. Culorile biroului trebuie să fie asemănătoare cu cele ale corpurilor mari de mobilier sau să fie combinate reușit. Un birou lung între rafturile bibliotecii sau între dulapurile mobilei din sufragerie va părea doar o altă componentă elegantă, fără să deranjeze în vreun fel design-ul.
Birou pe balcon
O propunere interesantă, potrivită pentru spațiile mici. Dacă ai decis să lărgești sufrageria, dormitorul sau bucătăria, poți amplasa un mic birou în spațiul în plus pe care l-ai câștigat. În general acest tip de birou nu va putea fi folosit pentru o perioadă lungă de timp, doar dacă spațiul îți permite să amplasezi o masă de birou generoasă și un scaun cu adevărat confortabil.
Spațiul de birou în camere mici
Dacă locuința ta este deja puțin înghesuită și ți-e frică să adaugi alte elemente care ar putea sufoca spațiul, există soluții pentru amplasarea biroului în așa fel încât să nu te încurce.
Soluții inteligente
Un birou de dimensiuni mici poate fi integrat cu ușurință în interiorul unui corp de mobilier care îl va masca. Dacă îți doești să amplasezi o măsuță de birou în dormitor, poți ascunde măsuța și scaunul după o ușă glisantă destul de înaltă încât să acopere și câteva rafturi sau polițe de deasupra mesei de birou. Pentru sesiunile mai lungi de muncă poți apela la un corp cu o masă de birou rabatabilă care poate fi de dimensiuni mai mari. Soluțiile ingenioase sunt cele mai potrivite, mai ales acum când mobilierul trebuie să fie funcțional și să îndeplinească mai multe roluri. Amplasarea spațiului de lucru în capătul unui hol, acolo unde spațiul locuinței permite asta, te va scăpa de alegerea unei camere pentru birou. Biroul într-o zonă a holului se potrivește mai ales la casă, acolo unde există destul spațiu pentru această idee.
Birou pe colț
Pentru camerele mici, poți așeza biroul într-o poziție care să avantajeze spațiu, iar cel mai la îndemână loc este în colțul unei camere. Această amplasare se potrivește meselor de birou înguste, pentru a profita de spațiu mai mult în lungime. Corpurile suspendate vor influența cel mai mult senzația de spațiu, iar păstrarea biroului curat și organizat va curăța spațiul mic de energii negative.
Biroul în funcție de activitate
În funcție de nevoile pe care fiecare dintre noi le are și în funcție de modul în care ne folosim de birou, dimensiunile și accesoriile diferă.
Spațiul de lucru pentru munca de acasă
Dacă lucrezi freelance, remote, sau lucrezi de multe ori de acasă, vei avea nevoie de un spațiu de dimensiuni mai mari care să-ți poată găzdui toate ideile și device-urile pe care le folosești. Pentru job-urile din domeniul digital va fi nevoie de o masă de birou care să ofere destul spațiu laptopului, mouse-ului, dar și unui alt monitor.
Domeniile în care spațiul de lucru va avea cel mai mare impact sunt cele legate de lumea vizualului. De la graphic design, la fotografie și video, echipamentul folosit va fi numeros și biroul trebuie să permită un ritm constant al muncii. Pentru a salva din spațiul biroului poți apela la standuri pentru laptopuri, monitoare și boxe.
Standurile te vor ajuta să păstrezi și o poziție corectă a capului, ridicând unghiul din care vei privi monitoarele. Organizarea corpurilor de iluminat este la fel de importantă. Pentru a nu doborî din greșeală veioze și lămpi de birou, instalează o lampă direct pe peretele din fața biroului.
Un aspect important pe care trebuie să-l iei în considerare când investești în spațiul de lucru este managementul cablurilor. Pentru a nu avea de a face cu cabluri încâlcite care în timp se pot deteriora, optează pentru mese de birou care au cable management încorporat (de obicei în partea inferioară din spatele mesei de birou).
Biroul pentru teme și hobby-uri
Dacă munca pe care o depui nu te obligă să stai prea mult la biroul de acasă și se rezumă la teme, scrisul de plăcere sau petrecerea timpului pe internet, nu trebuie să investești foarte mult într-un birou. Alege un model simplu, dar modern, în funcție de preferințele tale.
Pentru mai multe detalii despre amenajarea spațiului de lucru în dormitoarele adolescenților, citește articolul nostru anterior – Idei pentru amenajarea camerei de tineret.
Atelierul de acasă
Pentru designerii vestimentari, artiști plastici, arhitecți, spațiul de lucru presupune o nevoie mai mare de spațiu și o gamă diferită de ustensile, decât în cazul ocupațiilor digitale. Acest lucru face masa de birou esențială, deoarece va fi folosită intens, iar spațiul din jurul acesteia trebuie să fie considerabil mai mare. Masa va fi de regulă așezată înspre centrul camerei pentru a avea acces la ea din toate unghiurile.
Accesorii pentru biroul de acasă
Pentru ca spațiul să nu fie unul anost, ci cât mai inspirant și creativ, contează ce elemente alegi să incluzi în spațiul de lucru. Acestea trebuie să fie atât originale, cât și practice.
Corpuri de iluminat
Cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru birou sunt lămpile de birou, dar pentru a economisi din spațiu, poți alege un lampadar pe care să-l amplasezi lângă birou sau în spatele acestuia, astfel încât lumina să cadă în zona potrivită.
Plante
Plantele reprezintă o sursă infinită de prospețime și inspirație, iar verdele intens al frunzelor este o nuanță odihnitoare pentru ochiul uman. Primăvara și vara poți să ții mereu pe birou o vază de flori colorate. Atenție însă la cantitatea de lumină pe care plantele o vor primi în zona biroului și alege plantele după acest criteriu.
Tablouri
Un perete gol în fața biroului pare destul de plictisitor, nu? Cu ajutorul tablourilor poți sparge monotonia. Dacă așezi tablourile înspre partea din sus a peretelui, vei crea și impresia de înălțime. Împacă frumosul cu practicul în toate amenajările și înconjoaă spațiul de lucru cu tot ceea ce te motivează și inspiră.
Culori și materiale
Cele mai potrivite culori pentru masa de birou sunt cele neutre. Pentru a se potrivi cu design-ul casei sau al încăperii, alege nuanțe de lemn natural, chiar nefinisat, în cazul amenajărilor de tip boem, rustic sau tradițional. Pentru stilurile minimalist și contemporan poți alege mese de birou vopsite în alb sau negru, în funcție de ce predomină în restul casei. Stilul industrial îți permite să alegi un birou de metal, iar pentru stilul shabby-chic poți face o plimbare la târgul de vechituri să alegi un corp vintage pentru spațiul de lucru. Dacă rămâi la opțiunea clasică din lemn, poți găsi mese de birou din materiale ușoare precum palul, la prețuri avantajoase, iar dacă ești genul mai degrabă tradițional și vrei să mergi pe zona lemnului masiv, poți investi o sumă considerabilă într-un birou în stil clasic. Fanii stilului steampunk pot să-și testeze creativitatea și să apeleze la soluții neconvenționale ca și transformarea unei vechi mașini de cusut într-un mic birou pentru spațiul de lucru. Alege varianta ideală pentru a putea profita la maxim de spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Nu uita de poziția corectă pe care trebuie să o ai atunci când lucrezi mult timp la birou, indiferent că ești la job sau acasă.
Asigură-te că respecți câteva reguli care îți asigură bunăstarea atunci când lucrezi și profită de momentele când poți lucra din picioare. Există standuri pentru laptopuri care te pot ajuta să menții unghiurile corecte, dar și mese de birou cu sisteme speciale care se ridică la nivelul la care îți dorești să le ajustezi.
Dacă a venit timpul pentru un nou birou, sau te-ai mutat într-o nouă locuință și ai nevoie urgent de biroul de acasă, nu mai sta pe gânduri și caută masa de birou la care visezi. Nu uita că pe lângă piesele de mobilier mai ai nevoie și de accesorii care să facă atmosfera cât mai plăcută pentru activitățile pe care le vei desfășura la birou! Găsește ceea ce îți aduce stări de bine și spor la decorat!