fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Amenajarea Camerei De Tineret: Idei și Sfaturi Pentru 2023

Amenajarea camerei de tineret trebuie să fie o sarcină distractivă și relaxantă pentru ca rezultatul final să fie unul de succes. Creativitatea și originalitatea joacă un rol esențial. O cameră care reflectă spiritul tânăr în adevăratul sens trebuie să fie plină de energie și pozitivitate. Elementele colorate și formele neobișnuite vor fi cu siguranță pe placul celui sau celei care își petrece mare parte din zile în această cameră. Pereții sunt cei mai buni prieteni ai adolescenților și nu vor rămâne goi prea mult timp. De la afișe, postere, tablouri la notițe și decorațiuni – toate își vor găsi locul pe pereți.

Citește în continuare pentru a afla de ce trebuie să ții cont cel mai mult când îți ajuți adolescentul să își decoreze camera visurilor. Acest decor nu poate fi doar alegerea unui adult, ci o consultare directă cu the king/queen of the castle. 🙂

Perete camera tineret

Fototapet camera tineret

Camera cu de toate

Camera de tineret nu înseamnă doar dormitor, doar birou sau doar spațiu de relaxare, ci o combinație între toate acestea. Această camera devine o garsonieră mai mică și trebuie delimitat de restul încăperilor locuinței. Intimitatea și confortul pe care această cameră trebuie să o ofere adolescentului o transformă în casa mai mică de acasă. Chiar și un spațiu mai mic trebuie să poată găzdui o personalitate puternică, activități diverse și loc de deconectare.

Camera tineret

Dormitorul

Statutul de dormitor al camerei trebuie să satisfacă toate nevoile unui somn odihnitor și relaxant. Un pat de două persoane este recomandat în detrimentul celui de o persoană chiar dacă ocupă mai mult spațiu. Somnul este pe primul loc în această etapă din viată, dacă vă aduceți bine aminte din experiența personală…

Amenajare camera tineret pat

Noptierele, lămpile și lampadarele sunt esențiale. Fie că e vorba de o sesiune de citit înainte de somn sau de de spațiu pentru depozitat cât mai multe mărunțișuri, decorațiunile de lângă pat nu vor fi folosite doar pe fond estetic. Candelabrele minimaliste și moderne vor adăuga o notă de seriozitate camerei, oferindu-i feeling-ul unei sufragerii. Dormitorul devine o sufragerie mai confortabilă, în care totul e permis pentru că doar el sau ea o locuiesc. În cadrul unei familii, sufrageria casei este percepută ca o încăpere serioasă, pentru părinți, unde trebuie să ai grijă să nu distrugi decorațiunile sau să intri încălțat direct pe covor. Camera adolescentului însă, nu are reguli.

Camera tineret dormitor

Tapet camera tineret

Peretele de la căpătâiul patului poate fi folosit ca și perete de accent decorat cu tapet, fototapet sau văruit într-o culoare cu personalitate și câteva detalii spectaculoase. Mai poți include pe acest perete tablourile preferate, texte pictate sau litere luminoase. Un tânăr va alege mereu o cameră cu personalitate și vibrantă în locul uneia liniștite și zen. Toate acestea pot fi combinate pentru a transforma camera într-o adevărată bijuterie.

Dormitor tineret

Biroul

Zona dedicat biroului trebuie să inspire și să susțină creativitatea. Fiind locul pentru studiu, acesta nu trebuie să fie un colț plictisitor pe care și-ar dori să îl evite. Timpul petrecut în fața calculatorului ne ocupă tuturor mare parte a zilei petrecute acasă. Alege scaune de birou confortabile și care susțin o poziție cât mai corectă.

Mesele de birou ideale sunt cele cât mai spațioase, lungi, pentru a permite dezordinii să se instaleze din când în când. O minte creativă și motivată are nevoie de spațiu.

Perete birou tineret

Birou tineret

Peretele

Peretele poate deveni o sursă de inspirație atunci când adolescentul petrece mult timp la birou. Dacă biroul nu este așezat la geam, joacă-te cu opțiunile pentru decorul peretelui!

Tapet și fototapet

Peretele spațiului de birou poate fi vopsit într-o culoare modernă și plină de vitalitate. Tapetul simplu te poate ajuta să delimitezi mai ușor spațiul dacă nu acoperi tot peretele. Poți alege un tapet cu forme geometrice sau alte forme subtile pentru o senzație de dinamism. Combinațiile îndrăznețe de culori sunt cel mai ușor de obținut cu ajutorul unui tapet și fototapet. De asemenea, fototapetul poate fi și personalizat, astfel că orice imagine dintr-o gamă largă sau chiar opere de artă personale, pot ajunge pe un întreg perete al camerei.

Tapet camera tineret

Tapet magnetic

Pentru că ideile vin și pleacă, cel mai bine e să fie păstrate undeva și mai apoi puse cap la cap. Tapetul magnetic oferă posibilitatea de a păstra la vedere notițe, fotografii și tot ce-ți poate trece prin cap. Tapetul magnetic se găsește în diferite forme:

Tapet magnetic tablă de scris

Tapetul se poate aplica pe dimensiunile dorite și este receptibil la cretă. Tabla de la școală poate părea ostilă, dar acasă creativitatea și libertatea vor avea un impact mare asupra moralului, iar un spațiu mare pentru exprimare și luat notițe nu poate fi decât benefic.

Dormitor tineret

Tapet magnetic whiteboard

Nu doar că poți agăța orice notiță și fotografie cu ajutorul magneților, dar poți să-ți notezi toate ideile cu un marker fără a deteriora tapetul și îl poți șterge la fel de ușor cu o cârpă. Pentru schițe și desene tapetul whiteboard te scapă de griji și de dezordine.

Tapet magnetic vopsibil

Acest tapet vine ca o alternativă la vopseaua magnetică și poate fi personalizat prin aplicarea oricărui fel de vopsea. Tapetul are o parte albă și una neagra, iar cea neagră poate fi folosită pentru culori intense și cea albă pentru culori deschise.

Masa birou camera tineret

Panouri decorative

Panourile decorative oferă un nivel ridicat de funcționalitate și contribuie substanțial la estetica pereților.

Panou decorativ de plută

Fie că este ales pentru zona biroului sau pentru peretele din spatele patului, panoul din plută poate fi împânzit cu fotografii, colaje sau notițe importante. Panourile au două straturi de plută: primul contribuie la izolarea termică și fonică, iar al doilea la aspectul texturat al panoului. Pluta oferă o alternativă durabilă și este ușor de aplicat pe suprafețele dorite.

Panou decorativ de lemn

Panourile decorative din lemn sunt inovatoare prin aspectul pe care îl oferă pereților. Fabricate din lemn reciclat, panourile transformă camera într-un spațiu de relaxare cu accente rustice care amintește de pereții unei cabane de la munte. Panourile pot fi folosite pentru peretele din fața biroului pentru a-i da un aspect special și pentru a aduce în cameră materiale naturale.

Panouri decorative din lemn

Birou camera de tineret

Corpurile de iluminat

Este ideal ca încăperea să aibă parte de cât mai multă lumină naturală, în special în zona biroului. Pentru ca adolescentul să nu își forțeze ochii, încearcă să poziționezi biroul la baza unui geam sau astfel încât lumina de la geam să cadă din lateral spre zona biroului.

Lămpile de birou sunt esențiale pe birou, iar aplicele de perete vor ajuta cel mai mult în zona patului. Lămpile mici cu clips sunt o soluție la fel de la îndemână pentru pat, pentru serile petrecute citind înainte de culcare.

Corpuri iluminat tineret

Pentru o notă de dramatism, un candelabru mai mare poate contribui la originalitatea camerei. Acesta trebuie ales în funcție de stilul de design al încăperii. Opțiunile variază de la corpuri mari dar minimaliste, la cele cu accente victoriene și clasice.

Ghirlandele luminoase de tipul instalației de Crăciun se potrivesc într-o cameră boho chic. Un set de lumini cu becuri mari poate fi instalat de-a lungul tavanului sau agățat de alte obiecte decorative. Luminile instalate deasupra patului vor da un sentiment de hygge mai ales pe parcursul sezonului rece. Ghirlandele luminoase se găsesc și în forme de animale și alte figuri geometrice, pentru o notă distractivă.

Nu uita că în camera adolescentului adulții nu fac regulile, așa că propune-i idei cât mai originale și fun și lasă-l să aleagă!

Pat tineret dormitor

Mobilierul

Piesele de mobilier masive sunt de domeniul trecutului când vine vorba de camera adolescentului. La capitolul mobilier, minimalismul câștigă! Cât mai puține corpuri, dar amplasate strategic, sunt ideale pentru decorul acestei camere.

Corpurile suspendate de tipul polițelor sau corpurilor mici pătrate vor ajuta la salvarea spațiului. Corpurile pe colț, cele cu forme inedite sau instalate într-o ordine neconvențională se vor potrivi perfect cu o cameră modernă.

Corpurile de mobilier de mari dimensiuni trebuie să se integreze subtil în decorul camerei. Corpurile albe, gri sau în culoarea lemnului natural sunt cele mai potrivite. Însă dacă adolescentul tău preferă culorile aprinse și formele geometric dinamice, pune-i la dispoziție corpuri funky pe care le poți decora împreună cu adolescentul tău. Poți aplica înclusiv bucăți de tapet sau fototapet pentru decorul mobilierului cu sertare sau uși.

Mobila tineret

Mobila camera tineret

Camera adolescentului în funcție de stil

Ar fi o greșeală să consideri că încăperea preferată a tinerilor aderă la un stil anume. Din cauza dezordinii combinate cu creativitatea și energia, camera își poate schimba astepctul de la o lună la alta. Decorațiunile se vor aduna tot mai mult și camera se va transforma într-un bârlog, deci nici pe departe în minimalismul sau clasicismul sufrageriei. Însă acest aspect este unul pozitiv, pentru că o combinație îndrăzneață face mai mult bine decât un stil safe și care nu își asumă compormisuri.

Pattern-urile specifice stilului boem se pot combina cu ușurință cu alte elemente în culorile stilului simplu scandinav. Canapelele sau fotoliile vintage cu picioare sculptate nu trebuie să facă parte neapărat dintr-un stil de design clasic ci pot fi combinate cu elemte și culori jucăușe în funcție de gusturi. O camera de adolescent va dărâma barierele impuse de regulile de design și va acționa ca o entitate care îl reprezintă în totalitate pe acesta.

Nu uita că cel mai important este să-i pui la dispoziție  resursele fără a interveni prea mult în alegerile făcute. O cameră senină, cu personalitate va aduce doar energie pozitivă și pentru restul casei. Concentrează-ți atenția pe decorațiunile originale și inspiră-te din idei DIY pentru a pune la cale ceva unic. Camera adolescenților e o întreagă lume deci construiește-o cu grijă!

Spor la decorat!

Amenajare camera tineret

Surse foto: Pinterest, Unsplash, XT Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *