Montarea gresiei poate fi simplă dacă dispui de materialele și sculele necesare, așa că, dacă ai de montat o suprafață redusă și dacă ai cât de cât înclinații spre activități de acest fel, poți oricând să te apuci de treabă. Evaluează mai întâi suprafața și vezi dacă proiectul ți-ar putea ridica probleme. În cazul în care ai țevi sau instalații sanitare pe care să le integrezi, poate că este mai indicat să apelezi la un specialist. Însă, dacă ai de montat gresie într-un hol, spre exemplu, ar trebui să te apuci cu încredere de treabă și s-ar putea chiar să-ți placă.
În acest articol îți vom explica pas cu pas cum se montează gresia, ce materiale și scule îți trebuie, cum pregătești podeaua și, la final, îți vom prezenta două modele de gresie în trend în 2023, potrivite pentru baie, bucătărie, dar și hol.
Materiale de care ai nevoie pentru montarea gresiei
Înainte de a te apuca efectiv de treabă trebuie să te asiguri că dispui de toate materialele și uneltele necesare. Dacă apelezi la improvizații, vei avea un rezultat de calitate îndoielnică.
Astfel, pe lângă gresie, de la magazinul de materiale de construcție trebuie să mai cumperi șapă autonivelantă necesară în cazul în care suprafața ce urmează să fie placată are denivelări sau înclinații. Îți mai trebuie apoi grund de contact, care va amorsa suprafața pe care aplici plăcile ceramice, adeziv pentru gresie, distanțiere și chit pentru rosturi. Opțional poți să mai iei un lac de protecție pentru rosturi, care le va proteja împotriva murdăriei.
Lista sculelor necesare este ceva mai lungă, însă o parte din ele s-ar putea să le ai deja în magazie, așa că este bine să faci un inventar înainte de a te apuca de cumpărături. O găleată din plastic pentru amestecarea adezivului și a celorlalte materiale este esențială, după care îți mai trebuie un șpaclu, o spatulă zimțată pentru nivelarea adezivului, o spatulă de cauciuc pentru chitul de rosturi și un ciocan din cauciuc pentru fixarea plăcilor ceramice. Mai ai nevoie și de instrumente pentru măsurare – riglă sau ruletă, un creion cu care să marchezi suprafața și o nivelă cu bulă cu care verifici dacă suprafața este plană. De asemenea, mai ai nevoie și de un aparat pentru tăierea plăcilor de gresie.
Cum pregătești podeaua pentru montarea gresiei
Podeaua pe care se aplică gresia trebuie să fie curată și uscată. Înainte de orice, asigură-te că fisurile și găurile sunt acoperite cu mortar. Dacă această operațiune este necesară, la final va trebui să aspiri praful rezultat și să cureți bine toată suprafața, în așa fel încât materialele ce urmează să fie aplicate să aibă aderență.
Verifică dacă suprafața pe care urmează să aplici gresie este plană cu ajutorul nivelei cu bulă. Dacă prezintă înclinație, va trebuie să folosești șapa autonivelantă de care ți-am pomenit mai sus. Șapa autonivelantă este sub formă de pulbere și se amestecă cu apă, apoi se toarnă pe suprafață. Este necesar să respecți exact indicațiile de pe ambalaj în privința dozării pentru ca operațiunea să aibă efectul dorit. În prealabil poți să aplici un strat de grund pentru o priză mai eficientă a șapei.
După uscarea șapei va trebui să aspiri din nou suprafața, pentru eliminarea prafului care ar putea rezulta din această primă operațiune.
Ultima etapă de pregătire a suprafeței constă aplicarea grundului pentru amorsare și, dacă gresia urmează să fie aplicată doar pe o porțiune din încăpere, măsoară bine aria și delimitează cu un creion zona.
Montarea gresiei în 3 pași simpli
Odată ce toți acești pași au fost îndepliniți poți să treci la montarea propriu-zisă a gresiei și pentru ca toată operațiunea să fie mai simplă și mai organizată îți recomandăm să urmezi trei etape bine delimitate.
Însă poți să montezi gresie peste alt strat de gresie, iar în acest caz trebuie să urmezi alte etape pe care le-am descris într-un material anterior.
Iată care sunt pașii de urmat pentru montarea gresiei.
Pregătirea adezivului
Pune în găleata din pastic adezivul care este sub formă de pulbere și adaugă apă, respectând cantitățile indicate de producător. Amesteci bine, până obții o pastă omogenă, fără cocoloașe, de consistența unei paste de dinți.
Pentru amestecarea adezivului îți recomandăm să folosești un mixer sau o mașină de găurit pe care să montezi o paletă. Se poate face și manual, dar va trebui să te miști destul de repede și să depui un pic de efort, pentru că omogenizarea unei paste vâscoase este destul de anevoioasă.
Aplicarea adezivului și a gresiei
Îți recomandăm să stropești sau chiar să scufunzi plăcile de gresie în apă pentru ca acestea să fie saturate și să absoarbă din adeziv puțină apă, iar proprietățile acestuia să rămâne nealterate.
Aplică adezivul pe suprafața care urmează să fie placată cu șpaclul, iar apoi nivelează-l cu spatula zimțată. Acoperă o arie suficientă pentru 4-6 plăci, pentru că, odată întins, adezivul se usucă în aproximativ 20 de minute. Montezi apoi plăcile și le fixezi cu ajutorul ciocanului de cauciuc. În același timp, verifici dacă suprafața este plană cu nivela cu bulă. După fiecare placă de gresie aplici distanțierele din pastic cu care te asiguri că celelalte plăci vor fi montate la distanțe egale.
Începe montajul gresiei din partea cea mai „ascunsă” și continuă spre ușă, ca să te asiguri că suprafața proaspăt placată nu va fi călcată. La capătul podelei s-ar putea să fie necesar să tai placa, ca să acoperi complet suprafața.
Aplicarea chitului pentru rosturi
Această operațiune se poate realiza doar după ce adezivul s-a uscat. Verifică timpii de uscare pe ambalaj. Este posibil să dureze câteva ore sau chiar o zi.
Înainte de aplicarea chitului, scoate mai întâi distanțierele. Chitul se amestecă cu apă, respectând cantitățile indicate de producător pe ambalaj. După ce obții o pastă omogenă, aplic-o pe rosturi cu ajutorul spatulei de cauciuc. Elimină surplusul de material cu o lavetă umedă și stoarsă bine. După ce ai aplicat chitul pe toate rosturile poate fi necesar să îl nivelezi fie cu o mică baghetă rotundă, fie cu degetul învelit în mănușă din latex. Chitul care poate rămâne pe suprafața gresiei după această operațiune se poate îndepărta foarte simplu după uscare, cu o lavetă umedă. La final poți aplica lacul de protecție de care ți-am amintit mai sus cu o pensulă.
Modele de gresie în trend în 2023
Trendurile anului 2023 în materie de design interior vin cu câteva propuneri interesante și vesele. Potrivit specialiștilor, în acest an ne putem îndepărta un pic de șabloane și să punem în practică idei mai inedite pentru decorul casei.
Fiind vorba de gresie, lucrurile sunt destul de simple. Poți schimba aspectul încăperii dacă utilizezi forme și modele neașteptate.
În continuare îți propunem două modele de gresie în trendul acestui an care pot fi utilizate în bucătărie, în baie, dar și pe hol.
Gresia mată Le Esagone are plăcile de formă hexagonală și este disponibilă în mai multe variante de culori. Este potrivită pentru realizarea unor decoruri simple, dar elegante și rafinate.
Gresia mată Romanza vine cu varietate de modele deosebite, care includ culorile anului 2023. Cu această gresie poți crea un design original și vesel.
Ai văzut că montarea gresiei pare o operațiune destul de simplă dacă ai tot ce-ți trebuie și dacă te organizezi un pic. Ține cont de faptul că într-o baie operațiunea se poate complica din cauza prezenței instalațiilor sanitare. Evaluează foarte bine toată situația ca să vezi dacă te poți descurca sau dacă ai nevoie de ajutorul unui specialist.
Foto: XT Deco, Pixabay