fbpx
Tendințe în designul interior pentru 2021
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Tendințe în designul interior pentru 2021

Pentru anul 2021, designerii vin cu câteva propuneri interesante pentru locuințele noastre pe care le vom evidenția aici pentru tine. Schimbările față de anul precedent sunt sensibile, pentru că în acest domeniu lucrurile avansează un pic mai lent, având în vedere faptul că este mult mai dificil să redecorezi o casă, decât să schimbi garderoba. Specialiștii merg tot pe ideea unor spații frumoase, aerisite și funcționale, însă vin cu noutăți în ceea ce privește culorile, materialele și texturile folosite pentru amenajări. Astfel, tendințele în designul interior pentru 2021 pun accent pe materialele naturale, reciclabile, pentru că grija față de mediul înconjurător este o preocupare generală. 

Top tendințe în designul interior, de urmat în 2021

Pentru 2021, designerii propun interioare armonioase, confortabile și pline de căldură, create cu ajutorul unor culori „curajoase”, materiale și texturi naturale și accesorii prietenoase. Termenii care descriu cel mai bine tendințele în designul interior pentru 2021 sunt: plin de viață, natural și durabil. 

Specialiștii în domeniu au înțeles foarte bine interesul tot mai mare al oamenilor pentru protejarea naturii și pentru tot ce este natural. De aceea, ne readuc în atenție materiale precum lemnul, piatra, metalul, sticla, fibrele organice, adică tot ce poate fi reciclat.

Stilul modern rămâne de mare actualitate, iar accentele rustice vor fi în tendințe. Stilul vintage este o altă recomandare a designerilor pentru 2021, mai cu seamă că acesta este definit de recuperarea și readucerea la viață a unor piese vechi, fie că vorbim de mobilier sau accesorii, fapt definitoriu pentru perioada pe care o traversăm.

Culori

Anul 2021 va fi dominat de galben și gri, care au fost desemnate culorile anului. Sunt nuanțe ofertante, cu multe tonuri care pot crea decoruri spectaculoase și elegante, însă pentru designul interior specialiștii își aleg an de an și o altă culoare preferată. Iar pentru 2021 bronzul urban a fost opțiunea lor. 

Bronzul urban este mai întunecat, dar plin de personalitate și spirit. Crează decoruri sofisticate și elegante, dar dozele în care este introdus în decor trebuie cântărite atent, în funcție de dimensiunea încăperii și destinația ei. Un living cu pereții în această nuanță va fi deosebit, însă va trebuit să creezi un contrast cu mobilier deschis la culoare, așa cum se vede în imaginea alăturată.

Perete cu tapet in nuante de bronz si gri inchis, in fata caruia se afla o canapea alba, masa de cafea cu vase decorative si plante decorative
Tapet Bacchus Feathr, din colecția XT Deco, pentru o încăpere plină de personalitate

Nuanțele de bronz și gri închis din tapetul folosit pentru decorul acestei camere au fost „deschise” de canapeaua albă.

Cum spuneam, galbenul este una din culorile anului 2021, iar alegerea este cât se poate de inspirată, având în vedere că denotă optimism și poftă de viață, creând decoruri luminoase. Galbenul poate fi folosit cu succes pentru decorul pereților, dar și la accesorii. Noi am ales să-ți arătăm cât de bine arată o cameră în care pereții au fost decorați cu o vopsea lavabilă, într-o nuanță strălucitoare de galben, care a fost asortat cu mobilier gri. O plantă decorativă verde completează decorul.

Perete decorat cu vopsea lavabilă galbena intr-o camera cu masa si fotoliu gri si o planta decorativa
Vopsea lavabilă Chalkboard, nuanța Lemon Shine, pentru decorul pereților în orice încăpere

Anul 2021 este anul culorilor vii, cu personalitate, care să creeze stări de bine. Astfel, portocaliul este o altă nuanță spre care designerii își îndreaptă atenția, însă și roșul rubiniu, albastrul, turcoazul și verdele vor fi introduse în casele noastre. Toate aceste culori pot fi „îmblânzite” cu alb sau nuanțe de pământ, pornind de la bej și până la maro-pământiu.

Clasicul negru rămâne în actualitate, dar va fi folosit mai puțin și doar în combinație cu nuanțe luminoase. 

Materiale

Materialele naturale, reciclate sau reciclabile, vor fi cele preferate de designeri în crearea decorurilor din 2021. Lemnul, piatra, sticla, metalul, pluta sau ratanul se vor întoarce în casele noastre, după ani de zile în care au avut mare trecere materialele sintetice.

Apropierea de natură și grija pentru mediul înconjurător sunt ideile de bază care îi vor ghida pe designeri în 2021, dar și în anii care urmează.

Astfel, parchetul va fi preferat în locul oricăror alte materiale pentru podele, însă lemnul poate fi adus în casele noastre prin intermediul mobilei, dar și al panourilor decorative pentru pereți, așa cum se vede în imaginea alăturată. Aceste panouri schimbă total atmosfera unei camere cu pereți albi și mobilier gri închis.

Camera cu perete amenajat cu panouri decorative din lemn, cu polite, masa si scaune și plante decorative
Panouri decorative Solid Mystic, realizate din lemn de stejar, creează decoruri spectaculoase și sunt potrivite pentru orice încăpere

Pielea – cu textura ei catifelată, caldă și, în același timp, luxoasă – revine în atenție, iar designerii o vor folosi și sub forme mai puțin așteptate, cum ar fi tapetul din piele. Acoperirea pereților cu tapetul din piele naturală oferă un design original și este perfectă dacă îți dorești o casă decorată în design modern. Pielea este un produs natural, cu proprietăți speciale. Aceasta este durabilă, caldă ca efect estetic, amortizează sunetele și este ignifugă. Acoperirea cu piele oferă un aspect aparte deoarece fiecare placă este unică, atât ca culoare cât și ca textură.

Perete cu semineu si tapet din piele, intr-un living cu ferestre mari, masa, canapea, covor si obiecte decorative
Tapet din piele naturală Enzo Pellini, de la XT Deco, un material pentru crearea unor decoruri moderne în 2021

Piatra naturală va fi unul dintre materialele preferate pentru decorarea camerelor și poate fi folosită pentru pereți, șeminee, arcade, praguri sau blaturi de bucătărie, însă și prin intermediul unor obiecte decorative cum ar fi suporturile pentru lămpi, mici statuete. 

De asemenea, mobilierul sau accesoriile din fier forjat vor fi în trend în 2021.

Texturi

Fibrele naturale – bumbacul, inul, lâna și luxoasa mătase – sunt texturile ce vor înlocui fibrele sintetice din perdele, covoare sau pături. 

Perdele din in, de exemplu, pot fi la fel de fine ca și cele din nylon și vor permite accesul luminii naturale în încăperi. În plus, creează niște decoruri rustice, care se înscriu în trendul anului viitor, așa cum se vede și în imaginea alăturată, în care perdeaua rulată din in completează armonios decorul într-o încăpere amenajată în stilul caselor de vacanță, în care pentru pereți a fost utilizat un tapet cu un model geometric modern, în nuanțe de gri.

Camera cu tapet cu forme geometrice in nuante de gri, cu pat, masa de cafea si vas cu planta decorativa
Perdea de in într-o încăpere decorată în stil rustic, cu accente moderne date de tapetul Shibori, cu forme geometrice deosebite

Și corpurile de iluminat realizate din texturi naturale sau materiale precum fier forjat sau sticlă, vor fi utilizate în decorurile anului 2021. Spre exemplu, această lampă suspendată cu abajur din in imprimat cu motive de inspirație botanică se înscrie în tendințele anului care urmează.

Lampa suspendata cu abajur cu motive botanice, intr-o incapere cu masa, scaune, tablouri, sticle si pahare, un radio vintage, vas cu fructe
Lampă suspendată Trinidad, realizată din in, cu imprimeuri de inspirație botanică, pentru completarea unui decor vesel și colorat, în spiritul anului 2021

Accesorii

În privința accesoriilor, designerii ne îndreaptă atenția către obiecte din materiale naturale. Astfel, poți schimba aspectul locuinței dacă folosești covoare din lână sau bumbac, în culori vii, din gama amintită mai sus.

Așa cum spuneam și la începutul acestui articol, interioarele luminoase sunt în trend, iar asta înseamnă că perdelele pe care le vei utiliza pentru decorul ferestrelor trebuie să fie din fibre ușoare, care să permită luminii să inunde spațiile. 

Corpurile de iluminat sunt, de asemenea, foarte importante pentru iluminare, dar și decor. Păstrează linia recomandată de specialiști și alege unele realizate din materiale actuale. Spre exemplu, această lampă de birou din ratan este în spiritul anului care urmează.

Lampa de birou din ratan asezata pe carti, langa un vas cu trandafiri si o planta decorativa
Lampă de birou Wagner, realizată din ratan și suport metalic, pentru completarea decorului într-o încăpere în trend, în 2021

Plante și accente naturale

Plantele naturale ne-au înfrumusețat întotdeauna casele, iar în 2021 vor deveni elemente de bază ale decorului, indiferent de preferințele pe care le ai – plante verzi sau cu flori. Au un scop decorativ, dar, în același timp, filtrează aerul din încăperi transformând dioxidul de carbon în oxigen. În plus, plantele frumoase ne dau întotdeauna o stare de bine.

Elementele de decor cu accente naturale sunt, de asemenea, în trendul anului viitor. Spre exemplu, un perete amenajat cu fototapet cu motive botanice poate transforma orice încăpere într-o oază de relaxare. În imaginea alăturată, în livingul amenajat în stil rustic cu accente moderne, atmosfera creată de fototapetul cu iederă este una de relaxare.

Living cu fototapet cu iedera cu canapea si fotolii din ratan, masa cu planta decorativa si scaune
Fototapet Climbing Ivy, pentru amenajarea unei încăperi în trend în 2021

În concluzie, tendințele în designul intrerior pentru anul 2021 ne îndreaptă atenția către natură și tot ce este natural, către încăperi luminoase și aerisite, dar cu personalitate puternică dată de culori vii.

Foto: XT Deco, Pexels

7 Comments

 1. Proiect DIY. Cum montezi singur faianța: ghid pas cu pas

  […] 2021 a venit cu trenduri noi în materie de design interior și cu culori inedite pe care le poți introduce în casa prin intermediul […]

 2. Fototapet la modă în 2021: XT Deco te ajută să rămâi în trenduri și anul acesta cu o super-promoție la modelele Rebel Walls

  […] 2021, tendințele în designul interior ne îndreaptă atenția către natură și culoare, iar aceste „reguli” pot fi aplicate cu […]

 3. Proiect DIY. Cum montezi singur gresia: ghid pas cu pas

  […] Trendurile anului 2021 în materie de design interior vin cu câteva propuneri interesante și vesele. Potrivit specialiștilor, în acest an ne putem îndepărta un pic de șabloane și să punem în practică idei mai inedite pentru decorul casei.  […]

 4. 5 combinații de culori pentru un living la modă în 2021 - XT Deco - Blog

  […] articolele anterioare ai aflat care sunt tendințele anului 2021 în materie de design interior, care sunt culorile care caracterizează această perioadă și cum […]

 5. Idei de amenajare a livingului în culori de primăvară

  […] spiritul acestui anotimp, ești pe punctul de a lua o decizie foarte bună, care te va alinia și trendului actual, pentru că multe din culorile anului 2021 în materie de design interior caracterizează […]

 6. Perete accent în living. Cum realizăm un decor original cu fototapet - XT Deco - Blog

  […] Dacă îți dorești un design spectaculos și original, crearea unui perete accent în living este o idee excelentă. Sunt mai multe modalități prin care poți face acest lucru, însă fototapetul este poate cea mai la îndemână variantă. Noile tipuri de fototapet sunt de înaltă calitate, au texturi frumoase și prietenoase și îți pot transforma livingul într-o încăpere memorabilă. În plus, vine într-o multitudine de variante, în culori și modele neașteptate, fiind creațiile unor artiști și designeri renumiți și cu experiență. Dacă alegi cu atenție modelul, te asiguri că designul livingului va fi special, în tendințe. […]

 7. Ce draperii se poartă în 2022. 5 modele pentru clienți cu gusturi rafinate - XT Deco - Blog

  […] Tendințele anului 2022 în materie de design interior sunt mai „curajoase” decât ceea ce am văzut până acum, iar asta se aplică și atunci când vine vorba de perdele și draperii. În general se apela la draperii mai „conservatoare”, uni sau cu modele discrete și, în cele mai multe cazuri, în culori neutre. Dar anul 2022 este caracterizat de culoare, propune interioare vesele și confortabile, iar draperiile au un rol important în ansamblul unei amenajări, pentru că sunt vizibile și pot imprima o anumită atmosferă oricărei încăperi. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *