fbpx
living room cu panouri decorative din pluta de culoare alba montate in spatele televizorului si al unui corp de mobilier alb
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Proiect DIY: montarea panourilor decorative din plută pe un perete-accent. Adaugă personalitate locuinței tale

În acest articol ți-am pregătit un proiect DIY foarte simplu pentru montarea panourilor decorative din plută pe un perete-accent. Rezistente la umiditate și hipoalergenice, panourile din plută sunt construite dintr-un material sigur, utilizat în mod obișnuit în amenajările interioare. 

Panourile decorative din plută subțiri pot fi folosite ca tablă pentru agățarea notițelor sau fotografiilor, iar cele mai groase se folosesc în decorarea pereților, datorită materialului natural, care are excelente calități acustice și termice. 

Pereții acoperiți cu material natural din plută vor asigura o izolare acustică perfectă în dormitorul sau livingul tău. Confortul termic și designul la modă sunt doar câteva dintre calitățile panourilor decorative din plută. Pluta este potrivită în interioarele moderne –  în stil scandinav, minimalist sau retro, însă poate fi integrată perfect în orice design. 

Iată ce trebuie să faci pas cu pas pentru montarea panourilor decorative din plută:

Materiale și ustensile de care ai nevoie pentru montarea panourilor decorative din plută

Pentru montarea panourilor decorative vei avea nevoie de câteva materiale și ustensile precum metru, creion, echer, riglă, cuțit utilitar, nivelă cu bulă de aer, bandă adezivă normală și pentru mascare, șpaclu, suport pentru carton abraziv, spatulă dințată, cutter, adeziv pentru panouri, grunt de nivelat, banc de lucru și, bineînțeles, panouri din plută. 

living cu panouri din pluta montate pe peretele din spatele canapelei de guloare gri-argintiu in dungi
Aceste panouri decorative din plută Stone Art Oyster de la producătorul Wicanders se îmbină perfect cu decorul contemporan din acest living elegant

Pregatirea panourilor din pluta pentru montaj

Colecția de panouri din plută XT Deco din gama producătorului Wicanders reprezintă o alternativă inedită pentru placarea pereților, combinând două straturi de plută cu scopuri diferite.

Panourile din plută necesită o pregătire în prealabil înainte de montaj. Astfel, despacheteză plăcile cu 48 de ore înainte de a aplica adezivul, pentru ca acestea să ajungă la aceeași umiditate cu aerul din camera ta. 

panouri decorative din plută fiord natural montate pe un perete-accent, in spatele patului cu tablie alba
Dormitorul tău va prinde viață cu ajutorul acestor panouri din plută de la Wicanders.  Flexibile și ușor de instalat, panourile sunt perfecte pentru un interior modern

Pregatirea peretelui pentru aplicarea panourilor decorative din plută

Pentru o bună aderență a adezivilor, suportul trebuie să fie curat, uscat, plan și sănătos. Acoperă crăpăturile din perete cu o pastă pe bază de ipsos, ghips sau ciment. Dacă peretele tău este acoperit de o vopsea veche este recomandat să-i mărești porozitatea prin frecarea cu șmirghelul, mai ales dacă vopseaua este lucioasă. 

Amestecul pe care-l vei folosi pentru acoperirea crăpăturilor trebuie să fie perfect uscat înainte de a lipi panourile din plută. 

panou din pluta de culoare maro montat pe un perete din camera de zi si accesorizat cu tablouri moderne
Un perete-accent cu panouri decorative din plută Tenerife Black va aduce căldură și personalitate în dormitorul sau livingul tău

Montarea panourilor decorative din plută

Înainte de montare, măsoară înălțimea și lățimea peretelui, după care împarte-l în patru suprafețe egale trasând o linie orizontală și una verticală, cu ajutorul riglei și a nivelei cu bulă. Această centrare va crea repere, care te vor ajuta să te ghidezi în procesul de montare.

Lipiciul acrilic este mai simplu și rapid de utilizat, deoarece lipirea este directă și într-un singur strat, însă acesta se potrivește doar modelelor de plută de o grosime redusă. În schimb, lipiciul de neopren este indicat pentru plăcile de plută cu o grosime mai mare. Acesta se va aplica pe ambele suprafețe care vin în contact: perete și placa decorativă. Lipiciul trebuie lăsat câteva minute să se întărească, însă aceste detalii este bine să le citești pe prospectul adezivului recomandat de producător. 

Prima placa se va plasa în colțul cel mai apropiat de centrul peretelui, iar a doua se va lipi imediat alături de prima, în același rând orizontal. Continuă procesul până acoperi întreg peretele.

Este foarte important să plasezi cu multă atenție plăcile de plută, deoarece în momentul în care placa atinge peretele – acoperit și el de un strat de lipici – orice repoziționare a acesteia devine imposibilă.

Panourile din plută naturală pot fi montate în dormitor, living, bucătărie sau birou. Sunt versatile, de efect și vor crea un design original în orice încăpere.

Foto: XT Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *