fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Totul despre lampadarele de podea. Ce trebuie să știi înainte de a-ți cumpăra lampadare

Lampadarele de podea sunt corpurile de iluminat cel mai des folosite în sufragerii, în jurul fotoliilor sau în jurul canapelei. Un lampadar de podea inedit îți oferă și posibilitatea de a face un statement prin formă, culoare și stilul acestuia. Lampadarele sunt înalte, dar abajururile pot fi de dimensiuni mai mari sau mai mici. Stilul lampadarelor trebuie să completeze stilul decorului și să se îmbine armonios în peisaj. Fie că ai nevoie de lumină ambientală sau de lumină pentru un task specific, un lampadar de podea va fi aliatul perfect pentru că nu ocupă mult spațiu și poate fi așezat în orice colț al camerei. Variantele de produse sunt numeroase și modelele din ce în ce mai îndrăznețe și vei avea nevoie de câteva sfaturi și recomandări pentru a găsi lampadarul de podea ideal.

 

lampadar de podea modern

 

Tipuri de lampadare

Lampadarele pot îndeplini mai multe funcții în casa ta, și designul lor vorbește de la sine în privința aceasta. Lampadarele cu funcție decorativă sau cu lumină ambientală sunt diferite față de cele cu lumină directă pentru lucrul la birou sau citit.

1. Funcția lampadarului

Înainte de a cumpăra lampadare de podea trebuie să decizi care sunt nevoile tale și în ce scop îl vei folosi.

Ambientală

Un lampadar folosit pentru lumină ambientală îndeplinește și funcția decorativă. Lumina acestui gen de lampadar poate fi mai slabă, într-o nuanță mai caldă și nu cade într-un loc anume, ci luminează întreaga încăpere. Lumina unui lampadar de podea poate fi folosită ca sursă adițională de lumină și pentru a crea o atmosferă relaxantă sau romantică. Mai multe lampadare de podea amplasate într-un living de dimensiuni mai mari pot înlocui lumina unui candelabru sau a unei lustre. Funcția de dimmer este poate cea mai importantă în cazul acestui tip de lampadare, pentru a putea să reglezi intensitatea luminii în funcție de momentul zilei.

 

lampadar lumina ambientala

Pentru lucru

Lampadarul de podea folosit în zona biroului de acasă sau lângă canapeaua din sufragerie folosește lumina de tip task direcționată într-un punct anume. Pentru acele momente când lucrezi la un proiect important, dacă lucrezi de acasă pe un fus orar diferit, sau dacă te relaxezi în fiecare seară cu o sesiune intensă de citit. Lumina unui lampadar de podea folosit pentru astfel de sarcini trebuie să fie la nivelul ochilor pentru a evita efectele negative.

 

lampadar de citit sufragerie

 

2. Amplasament

În funcție de unde vrei să amplasezi lampadarul, există două categorii principale:

Interior

Lampadarele de interior sunt cele care îți decorează casa și care te ajută să creezi un ambient plăcut și să lucrezi fără să-ți obosești ochii. Atunci când vrei să lucrezi peste program sau ai un copil care stă treaz până târziu, lampadarul te va ajuta fără să ocupe spațiu. Ambientul și atmosfera de seară de acasă sunt importante pentru dimineți liniștite și zile relaxate.

 

lampadar de podea dormitor

 

Exterior

Lampadarele de exterior se amplasează pe aleea spre casă sau în curtea din spate. Acest tip de lampadar se găsește de obicei în culori subtile (negru, gri) și nu atrag atenția decât prin lumina pe care o emit. Lampadarele de exterior pot avea aspect vintage de felinare și să imite felinarele care încă se găsesc printre clădirile istorice sau design modern, minimalist. La fel ca decorațiunile și corpurile de iluminat interioare, lampadarele pentru exterior trebuie să fie în armonie cu arhitectura casei și a curții interioare.

 

lampadar de exterior

 

Stiluri de lampadare

Pentru a se potrivi cu stilul de design în care este decorată casa ta, lampadarul de podea trebuie să aibă forma, culoarea și să transmită starea potrivită. Și în cazul lampadarelor care îndeplinesc o funcție bine stabilită se urmărește integrarea lor în designul casei ca orice alt obiect decorativ.

Lampadar clasic

Lampadarele în stil clasic au picioare de metal înalte și abajururi textile. Pentru picior se folosesc nuanțe de aurii, argintii sau de cupru. Lampadarele de podea clasice pot avea un abajur sau mai multe brațe cu abajururi mai mici potrivite pentru o cameră de dimensiuni mai mari care necesită mai multă lumină. Lampadarele clasice sunt folosite pentru lumina de ambient și au funcții decorative pentru a scoate în evidență un decor elegant cu accente retro. Piciorul lampadarelor de podea clasice este drept și rigid, fără capete ajustabile sau arcuite. Deși lampadarele clasice pot părea demodate într-un decor contemporan, ele se potrivesc într-o casă eclectică sau maximalistă, unde combinațiile curajoase între stiluri și epoci sunt la ele acasă.

 

lampadar clasic

 

Lampadar rustic

Piciorul de lemn sau detaliile de lemn de pe abajur scot în evidență lampadarele rustice, dar dacă ne gândim dincolo de granițe către zone rurale din Franța sau SUA, stilul country nu este caracterizat doar de materiale naturale. Picioarele de metal cu model tradițional  și abajurul clasic textil aseamănă lampadarele rustice cu cele clasice. Lampadarele rustice sau clasice pot avea detalii ornamentale din flori de plastic făcându-le o alegere excelentă pentru un birou decorat în stilul shabby-chic.

 

lampadar shabby chic

 

lampadar rustic birou

 

Un lampadar rustic cu 2 capete poate fi folosit și pentru iluminatul ambiental, dar și pentru citit. Silueta asemănătoare unei flori care se deschide poate fi punctul forte al unei camere cu accente din lemn natural.

 

lampadar rustic doua capete

 

Lampadar modern

Lampadarele de podea moderne se concentrează pe funcționalitate și pe un design îndrăzneț. Corpurile cu picioare curbate și abajururi supradimensionate sunt populare pentru încăperile înalte cu design contemporan. Culorile variază de la combinații simpliste de metal și plastic alb, la picioare și abajururi de diferite culori. Aluminiul, inoxul și alte metale sunt folosite pentru picioarele lampadarelor moderne și plasticul pentru abajururi. Unele lampadare au și accente neconvenționale precum baza de marmură. Lampadarele moderne au mai multe capete, brațe sau sunt ajustabile. Pentru a oferi o experiență productivă atunci când muncești sau când citești, lampadarele sunt gândite ca o unealtă care se integrează cu succes în designul casei sau al biroului. Lampadarul este mai practic decât lampa de birou pentru o masă de lucru pentru că nu ocupă spațiu și oferă o zonă de lumină mai bogată. Dacă lucrezi la schițe mari până târziu și ai o cameră specială pentru zona de atelier, un lampadar te va ajuta să găsești unghiul potrivit pentru lumina perfectă. Brațele unui lampadar modern pot fi îndreptate spre puncte diferite dacă ai un spațiu de lucru împărțit pe mai multe zone.

 

lampadar modern dormitor

lampadar baza marmura

 

Lampadar minimalist

Designul multor corpuri de iluminat contemporane urmărește  un stil minimalist, cu siluete cât mai simple și subțiri, dar puternice și practice. Lampadarele minimaliste pot fi folosite pentru ambientul plăcut dintr-o sufragerie sau pentru spațiul de lucru al unei camere de copil de mici dimensiuni unde spațiul te obligă să alegi corpuri eficiente, dar care să nu ocupe prea mult spațiu. Lampadarele minimaliste decorative au forme mai dramatice decât cele pentru lucru pentru a se bucura de atenția cuvenită, astfel că formele curbate sunt cele mai căutate la capitolul luminii ambientale.

 

lampadar de podea minimalist

 

Care este forma potrivită pentru lampadarele de podea

Diversitatea formelor lampadarelor de podea îți poate da bătăi de cap atunci când vrei să-l alegi pe cel potrivit pentru tine. Primul criteriu de selecție trebuie să fie funcția pe care o va îndeplini lampadarul și al doilea posibilitatea de a integra lampadarul în decorul general al încăperii.

Lampadare arcuite

Lampadarele cu picior arcuit sau curbat cu abajur te ajută să direcționezi lumina într-un loc specific, mai ales pentru citit. Pentru lumina ambientală poți folosi corpurile minimaliste curbate care emit o lumină mai slabă care contribuie la atmosfera din cameră.

 

lampadar arcuit sufragerie

 

Lampadare drepte

Lampadarele cu picior drept se diferențiază în funcție de poziția abajurului. Abajurul îndreptat în sus oferă lumină bidirecțională astfel luminând o întreagă cameră sau un hol. Acest tip de lampadar contribuie la lumina ambientală și poate fi lăsat aprins toată noaptea într-un hol lung care necesită o sursă de lumină. Lampadarele drepte pot avea mai multe abajururi și brațe, pot fi moderne sau clasice, rustice sau minimaliste. Brațele pot fi ajustate în funcție de direcția care necesită lumină. Există și lampadare a căror brațe pot fi aprinse individual. Lampadarele folosite pentru task-uri sunt de obicei reglabile pentru a avea libertatea să-i schimbi poziția și să-l apropii la nevoie.

lampadar cu picior drept

Ce materiale să alegi pentru lampadarele de podea

Cele mai accesibile și întâlnite materiale pentru lampadarele de podea sunt cele de metal pentru picioare și brațe și plastic pentru abajur.

Metal

Picioarele de metal au rezistență în timp și nu te vor lăsa la greu. Abajururile lampadarelor de podea se pot schimba dacă prezintă semne de uzură. Metalul se va integra ușor în decorul casei tale indiferent de stil. Inoxul și aluminiul sunt cele mai întâlnite materiale pentru lampadarele de podea.

Plastic

Plasticul este folosit în special la abajurul lampadarelor de podea și pentru modelele moderne de corpuri de iluminat.

Lemn

Lampadarele rustice pot avea piciorul de lemn sau detalii de lemn pe abajur. Lemnul de pe picior poate fi sculptat pentru a crea modele unice și inedite sau urmărind motivele tradiționale. Picioarele minimaliste de lemn se potrivesc pentru interioare decorate în stil scandinav.

Textil

Materialul textil se regăsește pe abajurul lampadarelor de podea clasice, dar și pe cele ale unor modele de lampadare moderne.

Hârtie

Hârtia este folosită pentru abajururile lampadarelor de podea și pentru lampadarele ambientale fără picior. Materialul nu este prea rezistent și se poate degrada rapid, dar lumina difuză pe care o dau acest gen de lampadare este foarte plăcută pentru ambient.

Un lampadar de podea trebuie să-ți influențeze pozitiv decorul, starea de spirit și munca. Productivitatea merge mână în mână cu un design echilibrat și relaxant, așa că plănuiește cu atenție achiziționarea lampadarelor și alege doar produse de top și rezistente. Spor la decorat!

 

lampadar contemporan living

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *