fbpx
REFERINȚE DE STIL

Stilul contemporan – simplu, curat, cu tendințe minimaliste

Stilul contemporan este des confundat cu cel modern, însă caracteristica principală care le desosebește este referința permanentă a stilului contemporan la aici și acum. În vreme ce stilul modern are la bază o reinterpretare a designului anilor ‘20, cel contemporan folosește elemente de actualitate, este fluid și cu puține detalii caracteristice.

 

 

Interioarele contemporane nu se rezumă doar la mono-stil, acestea îmbină cu succes elemente specifice stilurilor precum: Art-Deco, high-tech, eclectic, minimalist, retro, loft, shabby chic, tradițional, Art Nouveau. Rezultatul este o ambianță confortabilă și plăcută, fără elemente foarte complexe.

 

 

De asemenea, tot ceea în trecut se ascundea (zidăria, țevile metalice), astăzi, din contră, pot fi folosite ca elemente de design interior.

 

 

Gama cromatică

Amenajările contemporane propun un stil liniștit, punând accent pe confortul psihologic, iar componența principală constituie alegerea unei game cromatice echilibrate. Interiorul contemporan nu are restricții prin culoare.

 

 

Mobilierul

Mobilierul în acest stil este deosebit de atractiv și foarte compatibil cu apartamentele și garsonierele din orașele mari. Piesele de mobilier sunt calitative, cu forme geometrice, linii plăcute și simple, iar tapițeriile sunt de cele mai multe ori din materiale textile din fibre naturale precum: bumbac, mătase, iută, etc. Dulapurile sunt multifuncționale, mobilierul de cele mai multe ori este modular, iar finisajele preferate sunt din lemn, lucioase sau mate, combinate cu sticlă sau metal.

 

 

Unul dintre aspectele definitorii ale acestui stil constă în păstrarea aspectului aerisit și a senzației de spațialitate.

 

 

Pereții

Pentru pereți se folosește în general tapet texturat sau unul cu pattern-uri geometrice. Nu există reguli stricte de alegere a tapetului doar în culori neutre sau de evitare a nuanţelor vii. Totul variază de la locuință la locuință, dar şi în funcţie de personalitate.

Indiferent de aerul pe care doreşti să îl oferi spațiului, acesta trebuie să fie cât mai simplu şi mai funcţional cu putinţă.

Elementele decorative

Fiecare element din decorul contemporan este unic în felul lui și contribuie la crearea unui ambient care invită la relaxare. De obicei, accentul se pune pe accesorii care atrag atenția prin textură, culoare, dimensiune, etc.

 

 

Pernele decorative în culori puternice, uni sau cu imprimeuri geometrice sunt nelipsite. Perdelele sunt cât mai naturale, din țesături ușoare care nu încarcă spațiul și lasă lumina să pătrundă în voie. Covoarele sunt fie în nuanțe uni cu fir lung, fie cu motive geometrice și în culori vii, fiind realizate din lâna, mătase sau iută.

 

 

În ceeea ce privește iluminatul, posibilitățile sunt nelimitate, deoarece se pot folosi de la simple spot-uri încadrate în tavan, lampadare minimaliste, lustre moderne, până la candelabre impresionante. Totul ține de ingeniozitatea ta!

 

 

Nu neglija plantele. Departe de a avea doar un rol decorativ în încăpere, acestea contribuie la împrospătarea și oxigenarea spațiului respectiv. Totodată, ele vor crea senzația de vitalitate și vor lumina starea de spirit a persoanelor din spațiul respectiv.

 

 

Elementele personale și sentimentale sunt cele care transformă un spațiu oarecare într-unul cu adevărat personal.

Orientați-vă privirea și către magazinul nostru online XT Deco, unde găsiți colecții generoase de tapet și fototapet, panouri decorative, profile decorative , vopsele și decorațiuni pentru case dichisite.

8 Comments

 1. Ma regasesc in toata descrierea.Multumesc

  1. Bună ziua!

   Ne bucurăm că v-ați regăsit în acest stil care nu se demodează și se reinventează. Sperăm ca toate articolele noastre să vă inspire în redecorarea casei!
   Nu uitați că și cele mai mici schimbări contează!

   O zi frumoasă!

 2. Daaaa, mi se potrivește perfect. Mulțumesc 🙂

  1. Bună Ana,

   Ne bucurăm că te-ai potrivit și sperăm să te inspirăm în continuare!

   O zi frumoasă!

 3. Aplice de perete. Cum și unde se folosesc - XT Deco Blog

  […] sufragerie modernă, în stil minimalist sau contemporan, se poate bucura de un corp de iluminat camuflat în decor, pentru serile în care e nevoie de o […]

 4. Totul despre lampadarele de podea - XT Deco Blog

  […] cu picioare curbate și abajururi supradimensionate sunt populare pentru încăperile înalte cu design contemporan. Culorile variază de la combinații simpliste de metal și plastic alb, la picioare și abajururi […]

 5. Idei de amenajări a unei băi cu cadă. Cum să te simți ca la SPA în propria casă - XT Deco - Blog

  […] Stilul contemporan este poate cel mai accesibil pentru o baie. Apelează la forme clare, spațiu liber, detalii metalice, culori calde și luminoase, contraste. La prima vedere, seamănă destul de mult cu stilul minimalist, numai că într-o baie contemporană absolut toate elementele utilizate în ceea ce privește amenajarea și decorul sunt de înaltă calitate, de aici venind eleganța desăvârșită a acestor băi. Obiectele sanitare vor avea linii drepte sau curbate – cum ar fi o cadă ovală – iar mobilierul poate fi din lemn masiv.  […]

 6. Ce draperii se poartă în 2022. 5 modele pentru clienți cu gusturi rafinate

  […] mărunt ce amintește de șindrilele acoperișului, fiind perfectă într-o amenajare în stil contemporan. Formele geometrice repetitive îi conferă o eleganță […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *