fbpx
Baie mică cu gresie și faianță deschise la culoare, cu cadă, lavoar și floare decorativă
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Modele de gresie și faianță pentru o baie mică. Idei și sfaturi moderne

Te-ai decis, într-un final, să-ți redecorezi locuința și te-ai blocat la baie, care, de regulă, este o provocare, mai ales dacă locuiești într-un apartament la bloc, iar camera nu are un spațiu generos. Alegerea celor mai potrivite modele de gresie și faianță pentru baia mică poate fi extrem de dificilă: piața abundă de modele, culori și dimensiuni, multe din ele îți plac, dar nu știi cât de bine se vor încadra în baia ta minusculă. Noi venim cu câteva idei fantastice de gresie și faianță cu ajutorul cărora baia ta va arăta de-a dreptul spectaculos.

Amenajarea unei băi mici – caracteristici generale

Amenajarea unei băi mici poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă o dorești complet utilată, dar și frumoasă. Cea mai dificilă misiune pare a fi alegerea unei palete de culori care să fie pe placul tău, dar, în același timp, să ofere senzația unui spațiu mai mare.

Alegerea cea mai potrivită pare a fi albul și nu este deloc greșit. Baia ta va părea mai spațioasă dacă optezi pentru o faianță albă. Dar dacă iubești culorile și îți dorești ceva mai puțin previzibil, trebuie să știi că te poți juca cu ele chiar și într-o baie de dimensiuni reduse. Secretul stă în a combina o podea închisă la culoare cu pereții colorați în nuanțe deschise, cum ar fi roz, gri, culoarea perlei, azuriu. Pereții deschiși vor crea senzația de spațiu larg, iar iluzia poate fi accentuată cu un tavan alb.

Un alt truc este să colorezi un perete sau o bucată de perete cu nuanțe intense. Nu numai că va accentua senzația de spațiu, dar baia va arăta în final mult mai bine. Pentru asta poți să folosești același tip de faianță, dar în nuanțe mult mai închise sau apelezi la faianța decorativă, pictată, care vine cu o gamă mai variată de culori și tot felul de elemente geometrice sau inspirate din natură care vor anima locul.

Pentru a mai câștiga spațiu ai putea să renunți la cadă și să optezi, în schimb, pentru o cabină de duș. E cea mai bună idee pentru o baie micuță, iar pereții de sticlă ai cabinei sunt un alt secret pentru a conferi impresia de spațiu mai larg. În plus, în locul rămas liber poți așeza mașina de spălat sau un element de mobilier în care să-ți depozitezi cosmeticele sau produsele de curățenie.

Poți să mai câștigi spațiu dacă instalezi un rezervor de WC încastrat în perete sau dacă îl vei suspenda. Un specialist te va ajuta să alegi una dintre variante după ce va analiza felul în care sunt dispuse țevile de alimentare cu apă în blocul în care locuiești.

De asemenea, poți să utilizezi un vas de toaletă și un lavoar care permit suspendarea, iar asta va oferi un design modern băii, va ușura procesul de curățenie și va mări spațiul. Și elementele de mobilier de care ai nevoie în baie pot fi suspendate tot în același scop.

O altă idee foarte bună pentru a face baia să pară mai mare este să pui pe pereți oglinzi de diferite dimensiuni, la diferite înălțimi. Oglinzile reflectă lumina și este important să le folosești mai ales dacă baia ta nu are fereastră.

Dacă baia este mai luminoasă, atunci și spațiul va părea automat mult mai generos. Pentru asta îți recomandăm să folosești mai multe surse de lumină, fie că optezi pentru aplice, plafoniere sau spoturi. 

Sfaturi pentru amenajarea eficientă dacă ai o baie foarte mică

Poți da băii tale mici senzația unui spațiu mai generos dacă apelezi la câteva trucuri. În primul rând, este necesar să te oprești asupra unui stil de amenajare care te ajută în acest sens. Apoi îți alegi cu atenție dimensiunile de gresie și faianță care se vor încadra perfect în baia ta mică. Obiectele sanitare trebuie, de asemenea, alese cu atenție, dar este foarte important cum le încadrezi în spațiu. 

Un detaliu foarte important este oglinda: oricât de mică este, o oglindă va crea impresia unui spațiu mai mare, cu condiția să alegi dimensiunea ideală și să o așezi în locul potrivit. Găsești în acest material trucuri și sfaturi pentru alegerea și amplasarea perfectă a oglinzii de baie.

Și culorile sunt foarte importante, dar nu trebuie să pornești de la ideea că doar cele pastel, cu tonuri palide și delicate, sunt ideale când vine vorba de amenajarea unui spațiu mic. Importantă este și selecția spațiilor de depozitare sau amenajarea lor.

Alegerea stilului de amenajare

Există nenumărate stiluri în care poți să amenajezi o baie, dar când spațiul este unul de mici dimensiuni, operațiunea devine o adevărată provocare. 

Un design modern, minimalist, cu linii drepte, este ideal pentru o toaletă mică. Îți dă posibilitatea să utilizezi optim spațiul, iar senzația generală este de organizare. Poți să folosești gresie și faianță simple sau cu modele geometrice. Nuanțele trebuie să fie neutre: o baie mică în care dominant este albul sau griul va părea mult mai spațioasă. Senzația va fi sporită dacă vei introduce elemente colorate, pentru un contrast puternic. Pentru asta poți introduce în amenajare câteva plăci decorative cu culori vii, care vor aduce și un plus de design.

Faianță decorativă mată, cu frunze, în care predomină culoarea verde
Plăcile ceramice decorative Tropical Paint vor oferi unei băi de mici dimensiuni un decor special și o vor scoate din anonimat

Ce dimensiuni pot avea plăcile de gresie și faianță și alte accesorii

Atunci când vine vorba de amenajarea unei băi mici nu trebuie să pornești de la ideea că trebuie să te limitezi la o anumită dimensiune de gresie sau faianță. Pentru pereți poți opta pentru plăci ceramice mai mari, de 20,5X20,5 cm, dar nu dai greș nici cu faianța mai mică, de 11X11 cm. Senzația de spațiu mai generos e dată de culoare și contrast. Dacă optezi pentru culori pastel, contrastul îl realizezi cu plăci decorative, în culori puternice de dimensiuni mai mari – 120X60 cm.

Însă, este important să acorzi atenție la dimensiunile obiectelor sanitare și accesoriile din baie. Un lavoar mare, o cadă supradimensionată sau elementele de mobilier generoase vor crea senzația unui spațiu înghesuit.

Culorile potrivite

Albul este prima alegere când vine vorba de culori potrivite pentru o baie mică, pentru că oferă senzația de adâncime, de spațiu extins. Baia ta mică va căpăta proporții și mai mari dacă „monotonia” cromatică va fi spartă cu o culoare. Dacă ai optat pentru faianță albă, pentru gresie este ideal să te oprești asupra unei nuanțe mai puternice. Pentru un efect deosebit, poți să inversezi și să alegi o faianță mai închisă la culoare, dar o gresie albă.

Baie amenajată cu gresie albă, hexagonală și faianță pătrată, închisă la culoare, în care sunt instalate cabină de duș și bideu
Faianță lucioasă I Quadrati, nuanță Antracite, și gresie mată hexagonală Le Esagone, albă. Designul astfel obținut creează impresia unui spațiu mai generos, aerisit, interesant și foarte modern

Și alte culori calde, pastel, cum ar fi gri sau roz sunt potrivite pentru faianța dintr-o baie mică. Și în cazul lor este important să creezi un contrast cu culori mai tari, fie cu ajutorul gresiei sau prin plăcile ceramice decorative. 

Spațiile de depozitare

Într-o baie mică trebuie să folosești inteligent fiecare loc pentru crearea spațiilor de depozitare. Din fericire, există câteva soluții practice prin care poți evita aglomerarea spațiului cu corpuri de mobilier de care să te lovești.

Dacă baia ta are cadă, atunci folosește spațiul de deasupra acesteia. Poți monta o etajeră sau coșuri agățate de o bară metalică, unde să-ți depozitezi produsele de igienă.

Și spațiul de sub lavoar poate fi folosit dacă optezi pentru unul cu dulap. În cazul în care baia are lavoar cu picior, poți să montezi o mască sau niște etajere.

Lavoar cu dulap din lemn maro inchis, cu două sertare, intr-o baie mica cu gresie si faianta de culoare gri
Idee de spațiu de depozitare creat sub lavoar, într-o baie de mici dimensiuni

Pe ușă poți agăța un suport cu buzunare pentru produsele cosmetice sau un suport pentru prosoape.

Dacă apelezi la aceste trucuri, nu vei mai avea nevoie de alt corp pentru depozitare în baie și astfel îți va rămâne ție mai mult spațiu de desfășurare.

Modele de gresie și faianță pentru o baie mică, din care să te inspiri

Fie că este vorba despre o încăpere cu cadă sau cabină de duș, baia mică poate fi transformată într-un loc confortabil și frumos în care o să îți urmezi cu plăcere rutina de dimineață și seară.

Pentru un aspect deosebit și modern, poți opta pentru o gresie cu formă hexagonală cu design simplu, care se va încadra perfect într-un spațiu mic și foarte mic. Dar poți merge și pe varianta de gresie clasică, pătrată, dacă alegi plăci cu modele ieșite din tipare și design original.

Când vine vorba de faianță, variantele sunt infinite. Trebuie doar să alegi culoarea sau paleta de culori. 

Și aici poți să alegi varianta clasică, cu plăci ceramice pătrate, dacă dorești un design simplu și elegant. La același rezultat ajungi și cu plăcile dreptunghiulare. Cele două tipuri se potrivesc de minune fie că este vorba de o baie cu cadă sau una în care ai cabină de duș.

Dar poți să îți transformi baia mică într-una absolut spectaculoasă dacă încadrezi pe unul din pereți plăci decorative, cu elemente inspirate din natură sau cu forme geometrice care combină stilul retro cu accente moderne și inovatoare. 

În cazul în care pentru gresie te-ai oprit asupra unui model hexagonal, poți merge pe aceeași variantă și când vine vorba de faianță. Aceste plăci reprezintă soluția ideală pentru o baie cu design modern. Rămâne doar să te decizi asupra culorii.

Pentru un design original, poți opta pentru modele deosebite de faianță cum ar fi cele în formă de cochilie. 

Baie amenajată cu faianță turcoaz în formă de cochilie și gresie hexagonală alb si gri, cu lavoar și dulap turcoaz
Colecția de faianță lucioasă Le Conchiglie, de la XT Deco, este disponibilă în mai multe culori

Pornind de la recomandările pe care ți le-am făcut deja, venim și cu câteva sugestii care te vor ajuta să iei o decizie. 

Gresia hexagonală este o alegere potrivită dacă vrei ca baia ta să iasă din tipare și să aibă un aspect modern și elegant. Poți alege și o nuanță mai curajoasă în cazul în care faianța este albă sau în nuanțe pastel.

Gresie hexagonală de diferite culori, expusă pe un panou alb
Gresie mată hexagonală Le Esagone, de diverse culori, oferită de XT Deco

Am spus deja că este ideal să alegi culori deschise pentru faianța din baia ta mică, însă asta nu înseamnă că pereții vor fi monotoni. Chiar și plăcile ceramice albe pot fi spectaculoase dacă au un detaliu de design. Faianța dreptunghiulară lucioasă I Bricchi albă este o opțiune perfectă, însă același model este disponibil și în câteva nuanțe calde. 

Model amenajare cu faianță turcoaz inchis și lavoar alb, cu flori și vase decorative
Faianță lucioasă I Bricchi, pe are o găsești în catalogul XT Deco, este disponibilă într-o gamă variată de culori

Cum aminteam și mai devreme, chiar și băile mici pot deveni spectaculoase dacă apelezi la plăcile ceramice decorative. De exemplu, deasupra căzii, în cabina de duș sau pe unul din pereți îți poți crea un „tablou” cu elemente geometrice sau unele inspirate din natură și astfel vei ajunge la contrastul care dă senzația unui spațiu mai mare.

Așadar, o baie de mici dimensiuni nu trebuie să aibă un design simplu și plictisitor. Ba dimpotrivă, sfatul designerilor de interior este să te joci cu tonuri și contraste de culori, care să creeze împreună senzația unui spațiu mai generos și mai aerisit. 

Sursă foto: XT Deco, Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *