fbpx
Baie cu gresie, mobila si instalatii sanitare albe si faianta in tonuri de turcoaz, cu un covor multicolor si o oglinda mare, ovala, montata pe perete
DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Cum alegem și cum montăm oglinda de baie. Tips and tricks DIY

Poate părea ciudat, însă o oglindă bine aleasă este cel mai versatil obiect de decor. Cu un altfel de accesoriu montat în locul potrivit și combinat cu surse de iluminat potrivite, o cameră mică poate părea mai mare, iar o baie întunecoasă se poate transforma într-o oază de lumină și o sursă de bună dispoziție. Însă cum montăm o oglindă de baie, mai ales atunci când nu dispunem de un buget considerabil și vrem să facem acest lucru chiar noi?

Sunt câteva etape de care trebuie să ții cont. Nu este o misiune complicată însă, aceasta este vestea bună. Iar cu sfaturile și trucurile din acest material vei reuși nu numai să alegi oglinda de baie potrivită, dar și un stil de prindere în perete care se potrivește cel mai bine cu decorul băii tale. 

Baia este până la urmă încăperea unde ne începem și ne terminăm ziua, tocmai de aceea trebuie să fie un spațiu luminos, frumos decorat, în care să ne simțim bine și care să ne încarce de energie pozitivă și bună dispoziție.

Cum alegem oglinda de baie

Înainte să treci la procesul de montare a oglinzii de baie, trebuie, evident, să alegi modelul potrivit. Această alegere este condiționată de designul și dimensiunile băii, dar și de ce efect vrei să obții cu respectiva oglindă. Ea trebuie să răspundă, așadar, și unor nevoi de design, dar să fie în același timp practică.

Iată care sunt elementele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi oglinda de baie potrivită:

Dimensiunile oglinzii

Regula generală spune că oglinda nu trebuie să depășească dimensiunile chiuvetei. Dacă îți dorești așadar o oglindă mare, s-ar putea să fie nevoie să te gândești și la înlocuirea chiuvetei. Însă pot exista și excepții de la această regulă, dacă decorul băii este unul simplu, iar oglinda este montată direct pe perete, simplu sau într-o ramă, și nu este încorporată într-un dulap de depozitare.

Numărul oglinzilor

Dacă ai la dispoziție un spațiu generos, care permite montarea a două oglinzi, acest tip de design este unul foarte popular. Cele doua oglinzi, de dimensiuni mari, neapărat, vor mări și mai mult vizual spațiul și vor oferi un plus de luminozitate băii tale. Efectul va fi accentuat dacă le montezi direct pe perete, cu trei aplice moderne și discrete plasate între oglinzi și pe lateralele acestora. Completate cu o sursă principală de lumină, oglinzile mari vor invada baia într-o lumină caldă, ajutând la crearea unei atmosfere primitoare și relaxante. 

Lustra moderna hi-tech argintie, de la Demarkt, cu LED, cu lumina calda, in tonuri de oranj, pe un fundal gri deschis
Această lustră de la Demarkt poate fi găsită și în oferta XTDeco. Cu un design spectaculos, poate fi elementul-accent de decor dintr-o baie (Foto: XTDeco)

O altă idee pentru o baie mare cu doua chiuvete este montarea unei singure oglinzi, mari, care să cuprindă ambele chiuvete. Efectul va fi același, însă nu uita să combini oglinda cu o sursă bună de lumină.

Baie spatioasa, cu mobilier alb, oglinda mare montata direct pe perete, si tablouri cu flori in tonuri de roz
Luminile montate în tavan, deasupra oglinzii, creează iluzia de spațiu mai mare (Foto: Pexels)

Provocările unei oglinzi mari

Dacă vrei să creezi iluzia unei băi de două ori mai mari, alege o oglindă din podea până în tavan, montată în spatele chiuvetei, dar care să nu-i depășească lățimea. Este o abordare îndrăzneață și modernă, apreciată de designerii de interior, dar care vine la pachet și cu unele provocări. Deși ușor de montat pe perete, această oglindă trebuie personalizată astfel încât să se încadreze perfect. Așa că vei avea nevoie de ajutorul unui profesionist, care să o taie fără să o deterioreze.

Oglindă simplă sau oglindă cu ramă

Oglinda încadrată de o ramă este o alegere elegantă și arată bine mai ales dacă dispui de o baie spațioasă. Însă cea simplă, montată direct pe perete sau prinsă cu ajutorul unei sfori este mai puțin costisitoare, reprezintă o alegere mult mai modernă și nu încarcă inutil decorul. Așadar, este alegerea cea mai bună pentru interioare mai mici.

Oglinda in rama aurie, montata direct pe perete, cu o femeie tanara care se reflecta in ea, intr-o baie alba, cu doua aplice pe perete
O oglindă în rama aurie ca aceasta, montată direct pe perete, poate aduce un aer sofisticat unei încăperi cum este baia (Foto: Pedro Sandrini/Pexels)

Oglinda ovală vs. oglindă rotundă

Aici depinde și de preferințele tale și de ce crezi că se potrivește mai bine pentru decorul băii tale. Și oglinzile rotunde, și cele ovale pot fi montate direct pe perete, cu silicon sau prinse în dibluri, sau pot fi suspendate cu sfori, curele sau, pentru un efect foarte cool, lanțuri.

Oglinda de baie ovala montata direct pe perete, intr-o baie cu pereti negri si mobilier maro deschis, din care se vede un colt de dormitor si patul
Pentru băi spațioase, montarea unei astfel de oglinzi pe un perete negru produce un efect „wow” (Foto: julie aagaard/Pexels)

Oglinda suspendată

O alegere foarte îndrăzneață este o oglindă suspendată din tavan. Vei avea nevoie de un carlig pe care să îl montezi în tavan și un sistem de prindere. Oglinda poate fi găurită în partea de sus, central, și suspendată direct sau încadrată mai întâi într-o ramă. Asigură-te însă că respectivul cârlig este bine fixat în tavan. Asta dacă nu vrei să calci pe cioburi într-o zi.

Oglindă simplă sau oglindă cu spațiu de depozitare

Dacă nu dispui de un spațiu generos și ai nevoie de locuri de depozitare în baie, un dulăpior cu oglindă plasat deasupra chiuvetei poate părea alegerea potrivită. Însă un astfel de accesoriu va încărca și mai mult spațiul de care dispui. Tocmai de aceea este o alegere mai potrivită pentru o baie mare. Pentru o încăpere mică recomandăm montarea oglinzii direct pe perete și un dulap de depozitare pe care să fie plasată chiuveta. Alege mobilier de culoare albă pentru o baie mică și, dacă nu îți dorești faianță, o vopsea lavabilă de calitate, tot în tonuri de alb, bej sau crem, care să reflecte lumina și care să mărească vizual spațiul.

Oglinda mare, simpla, montată direct pe perete, intr-o baie in tonuri deschise, de bej, crem și maro, cu chiuveta suspendata si o planta
O chiuveta suspendată și o oglindă simplă, montată direct pe perete, salvează spațiu într-o baie mică (Foto: Photo by Rene Asmussen from Pexels)

Cum montăm oglinda de baie

Cu puțină pricepe și dacă știi să folosești o bormașină, montarea oglinzii de baie fără a apela la un specialist nu este chiar o misiune imposibilă. Asigură-te că lucrezi cu materiale de bună calitate și că toate diblurile pe care le montezi, dacă este nevoie de acestea, sunt bine prinse în perete. Asta pentru siguranța ta și pentru a evita accidentele neplăcute.

Cum montăm oglinda la pachet cu dulapul de depozitare

Oglinda la pachet cu duplapul de depozitare va veni și cu instrucțiuni de montaj, așa că nu trebuie să-ți faci griji. În principiu vei avea nevoie de holșuruburi și dibluri, furnizate de obicei de producător. Dacă ți se par foarte fragile, poți alege unele mai mari pentru un plus de siguranță. Primul pas este să măsori și să marchezi locurile exacte unde urmează să dai găuri în perete. Vei avea nevoie de o bormașină. Poți începe cu un capăt mai fin, pentru a evita crăparea faianței atunci când găurești. Apoi poți lărgi gaura la dimensiunile de care ai nevoie. Urmează să introduci diblurile și să fixezi bine dulapul în perete.

Cum montăm o rama interesantă și de efect

Rama poate fi prinsă cu holșuruburi de perete, urmând pașii descriși mai sus, sau poate fi suspendată în sfori, corzi sau lanțuri, de un perete sau suspendată de tavan. Pentru asta vei avea nevoie de un holșurub cu cârlig, care se prinde în perete la fel ca un holșurub obișnuit.

Baie luminoasa, cu o fereastra mare cu jaluzele, decorata in tonuri de alb, gri si bej, cada si chiuveta albe, o aglinda in rama montata direct pe perete si un glob de iluminat mare
O astfel de oglindă cu rama simpla și de efect, montată direct pe perete, este o alegere perfectă pentru decorul scandinav (Foto: Chastity Cortijo/Unsplash)

Cum montăm oglinda lipită de perete

Pentru montarea unei oglinzi direct pe perete vei avea nevoie de un adeziv. Foarte potrivit pentru această misiune este siliconul neutral. Acesta va fixa foarte bine oglinda, este ușor de folosit, nu înnegrește suprafața oglinzii și nu necesită amorsaj. Asta înseamnă că oglinda poate fi montată pe orice suprafață, inclusiv direct pe faianță. În plus, siliconul neutral se întărește la umezeală și devine inodor. Iar proprietățile antimucegai îl fac perfect pentru montarea unei oglinzi în baie. 

Asigură-te că partea din spate a oglinzii este curată, fără urme de grăsimi sau impurități, apoi, cu ajutorul unui pistol pentru silicon, aplică adezivul pe toată suprafața. Oglinda este acum gata de lipit pe perete. Vei avea nevoie de ajutorul unei persoane, dacă aceasta este mai mare. De asemenea, te poți ajuta de marcaje pe faianță sau perete, pentru ca oglinda să fie fixată drept și exact în felul în care își dorești.

Cum folosim oglinzile și iluminatul artificial pentru senzația de spațiu mai mare în baie

Băile și bucătăriile mici sunt coșmarul oricărui român care locuiește la bloc, mai ales în cele construite înainte de Revoluție, care par proiectate mai mult să ne încurce decât să ne ajute. Însă spațiul nu este o problemă specifică României. Se plâng de lipsa lui cetățeni ai multor țări, mult mai civilizate decât a noastră. Tocmai de aceea, designerii de interior au venit cu idei dintre cele mai creative pentru a rezolva această problemă și a înlătura senzația că trăim în peșteri întunecate și înguste.

Una dintre ele este combinația inteligentă dintre oglinzi și surse variate de lumină, pentru un impact vizual impresionant, care oferă senzația de încăperi mai spațioase și mai luminoase.

O baie mica de apartament, decorata in stil scandinav, cu mobiler si instalatii sanitare albe, gresie alb si negru, plante, o fereastra si doua oglinzi montate pe pereti diferiti
Aceasta baie mică a fost transformată complet cu un design scandinav simplu, în care predomină albul și piesele de mobiler discrete (Phil Hearing/Unsplash)

Oglinzile au capacitatea de a transforma complet orice cameră. Fiind versatile, ușor de montat și întreținut, reprezintă piese de decor cu ajutorul cărora poți crea efecte spectaculoase și poți schimba un design anost într-unul de revistă. Nu în ultimul rând, oferă dinamism spațiului în care le montezi.

Pentru o baie mică și fără fereastră, poți opta pentru trei oglinzi înguste, montate una lângă alta. Cea din mijloc trebuie să fie fixată pe centrul chiuvetei, însă. Încadrează-le apoi cu doua aplice de o parte și de alta și optează pentru o sursă principală de lumină montată pe tavan, cu mai multe becuri și, eventual, cu LED, cum este de exemplu cea din această imagine, cu capete ajustabile, care îți va permite să direcționezi capetele cum vrei tu, pentru jocuri spectaculoase de lumină. 

Lustra Demarkt hi-tech albă cu becuri LED, cu mai multe capete, pe un fond negru
Lusta hi-tech Demarkt din oferta XTDeco este perfectă pentru băile mici, care au nevoie de o sursă principală puternică de lumină (Foto: XTDeco)

Un alt truc pentru băile mici este montarea unei oglinzi peste altă oglindă, cea din fundal fiind de dimensiune mai mare. Pot fi de forme diferite, pentru un efect spectaculos și le poți completa cu astfel de aplice, de o parte și alta, pentru un joc de lumini demn de o revistă de design.

Aplica hi-tech cromată de la Regenbogen, cu LED, in forma de bucla, pe fond alb
Într-un design modern și sofisticat aplicele cu LED de la Regenbogen vor crea un efect de-a dreptul spectaculos într-o baie întunecată (Foto: XTDeco)

Aceste trucuri simple pot fi puse în practică chiar azi, nu sunt deloc costisitoare și îți vor transforma complet încăperea în care îți începi și îți termini ziua, pentru un start cât mai bun de dimineață și o noapte relaxantă. Un ultim sfat de care mai trebuie să ții cont: dacă vrei să renovezi, alege pentru băi mici și întunecoase culori cât mai deschise – bejuri, nuanțe de crem etc. – sau chiar alb. Deși albul poate părea un decor mai degrabă plicticos, montarea unei oglinzi pe un perete alb și bine luminat poate face minuni în baia ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *