Știi că în curând familia ta se va mări cu un nou membru – o fetiță – și ai intrat în febra pregătirilor. Partea cea mai simplă este aceea de a cumpăra trusoul și toate obiectele necesare pentru un bebeluș, însă cea complicată pare să fie amenajarea camerei unui bebeluș fetiță. Noi spunem „pare”, pentru că operațiunea poate deveni plăcută și distractivă dacă știi de la bun început ce ai de făcut. Pregătirea camerei pentru bebeluși fete trebuie începută cu un plan bun, pornind de la niște idei pe care le poți le poți adapta în funcție de gusturi și dorințele pe care le ai în această direcție.
Noi venim cu câteva idei și sugestii legate de stilul de design potrivit pentru un copil nou-născut, culorile pe care trebuie să te axezi și cum să le combini, decor, mobilă și accesorii. Odată ce îți conturezi planul, totul va deveni simplu.
Alegerea stilului de design interior
Amenajarea oricărei camere începe întotdeauna cu alegerea stilului de design potrivit cu gusturile tale, dar și cu destinația camerei respective. În cazul de față, fiind vorba de camera unei fetițe nou-născute, va trebuie să te axezi pe ceva simplu și relaxat, pentru că vei tot face modificări în cameră pe măsură ce aceasta va crește. În primul an de viață va avea nevoie de puține lucruri, motiv pentru care își recomandăm să te limitezi doar la elementele de mobilier strict necesare, pentru că după ce crește vei vedea că este absolut necesar să aibă, printre altele, și un spațiu de joacă.
Stilul minimalist este potrivit pentru amenajarea camerei copilului. Acesta presupune utilizarea mobilierului strict necesar, practic și în linii simple. Vei vedea că, în mare parte, mobila va putea fi utilizată și mai târziu, când fetița va crește. De asemenea, elementele care creează decorul vor fi cât mai discrete și mai versatile, astfel încât să-ți permită introducerea unor accesorii specifice fără a încărca vizual camera.
Culorile potrivite într-o cameră amenajată pentru un bebeluș fată
Atunci când vorbim despre culorile din camera unei fetițe primul gând îți zboară la roz. Foarte bine! Este o culoare potrivită și foarte plăcută, însă va trebui să o combini, pentru că prea mult roz devine obositor și îi va induce fetiței o stare de agitație. Rozul poate fi combinat cu alb, bej sau galben, iar atmosfera se va „îndulci”.
Movul este o altă culoare potrivită pentru camera unui bebeluș fetiță. Însă trebuie să te axezi pe nuanțele mai deschise ale acestei culori, întrucât cele tari vor încărca încăperea.
Deși este asociat mai mult cu băieții, verdele este o culoare care merge și pentru fete, mai ales că are un efect calmant, liniștitor.
Griul, mai ales dacă este combinat cu nuanțe deschise de violet, este, de asemenea, o culoare frumoasă pentru camera unei fetițe.
Culorile de pământ – maro deschis, bej, crem – sunt recomandate pentru amenajarea camerei copilului, însă, în acest caz, trebuie introduse pete de culoare mai feminine. Combinațiile cu roz, mov, galben, portocaliu și chiar verde vor fi extraordinare.
Pereți
Tapetul este varianta ideală pentru decorul pereților din camera bebelușilor fete din mai multe motive și amintim aici doar câteva dintre ele. În primul rând, tapetul se curăță foarte ușor, iar păstrarea igienei în camera unui copil mic este esențială. În al doilea rând, este disponibil în atâtea variante de culori, modele și texturi încât îți va fi foarte ușor să găsești unul care să-ți creeze atmosfera pe care ți-o dorești. Apoi, tapetul se aplică ușor – e o operațiune pe care o poți face chiar și tu – și curat, fără să lași în urmă praf și moloz.
Tapetul lavabil Juli, imprimat cu puișori, va crea un decor potrivit pentru camera unei fetițe. Galbenul are un efect liniștitor, iar ea va distinge destul de repede formele imprimeurilor de pe pereți și le va considera captivante.
O altă variantă potrivită pentru camera unei fetițe este tapetul Bianca, cu imprimeuri delicate.
Acest tapet, disponibil în mai multe variante de culori, este foarte versatil și vei putea să-l păstrezi în camera copilului până când va crește.
Am ales aceste două modele de tapet pentru că vor crea în încăpere un ambient plăcut și sunt potrivite cu firea fetițelor, însă poți să optezi și pentru alte modele, în funcție de gusturile pe care le ai.
Decorul ferestrelor
Este foarte important ca în camera fetiței tale să intre cât mai multă lumină naturală. Din acest motiv, pentru decorul ferestrelor îți recomandăm să folosești perdele din materiale foarte ușoare și în culori foarte deschise, eventual cu imprimeuri discrete.
În camera unui bebeluș, draperiile sunt accesorii la care vei apela destul de rar. Dacă, totuși, se simte nevoia lor, alege unele din bumbac, deschise la culoare.
Mobilă
În primii doi ani de viață, bebelușul va avea nevoi limitate în ceea ce privește mobilierul. Va dormi în pătuțul special, deci este inutil să te gândești la unul clasic. Apoi mai ai nevoie de un dulap pentru haine și lucrurile fetiței. Alege unul într-o culoare cât mai deschisă și cu rafturi multe, în așa fel încât să-i poți organiza bine lucrurile.
Un fotoliu comod va fi necesar în camera copilului, pentru zilele mai delicate în care va fi necesar să-l supraveghezi. Apoi mai ai nevoie de o măsuță sau comodă pe care să pui obiectele necesare toaletei și hrănirii.
Podele
Pentru amenajarea podelelor în camera unui bebeluș sunt două materiale pe care ți le recomandăm datorită caracteristicilor de izolare termică: mocheta și parchetul. Există și o a treia variantă – podeaua din plută – care, de asemenea, va izola termic foarte bine încăperea, însă o variantă mai „serioasă”, potrivită unui adult sau copil mai mare.
Accesorii
Accesoriile din camera bebelușului fetiță trebuie să păstreze linia cromatică pe care ai folosit-o pentru decor. Dacă aglomerezi prea multe culori, camera va deveni aglomerată vizual și îi va crea copilului o stare de agitație. Dacă ai parchet, alege un covor deschis la culoare, cu imprimeuri discrete dar jucăușe. Lenjeria trebuie să păstreze aceleași culori pe care le-ai folosit pentru decorul pereților. Se va crea astfel un aspect unitar și va avea un efect calmant.
Este foarte important să ai o „lumină de veghe” în camera bebelușului, pe lângă corpul de iluminat principal. Alege o aplică drăguță, în formă de coroană, care va răspândi în încăpere o lumină discretă.
Un accesoriu necesar în camera bebelușului este ceasul, care te va ajuta să îi respecți programul de mese și de somn, foarte strict în primul an de viață. Alege un ceas de masă, cu alarmă, care, eventual, să-ți amintească de vreo operațiune foarte importantă.
Accesorii must-have, care-i fac mai ușoară viața unei tinere mame
Așa cum ai văzut, în camera unui bebeluș, numărul accesoriilor este limitat. Totuși, în afara celor enumerate mai sus, pentru primele luni de viață este necesar să ai în încăpere o măsuță de schimbat, care îți va ușura foarte mult efortul, având în vedere că această operațiune va fi făcută destul de des în primul an de viață.
Foarte important este să păstrezi temperatura optimă în încăpere, așa că verific-o constant cu un termometru. Un aparat de verificat și reglat umiditatea va fi, de asemenea, foarte util.
Modele de camere pentru un bebe fetiță
În continuare îți prezentăm câteva modele de camere pentru bebeluși fetițe.
În această cameră, culoarea predominantă este roz, însă a fost combinată cu alb, iar efectul este unul cald, liniștitor, subliniat de parchetul deschis la culoare. Lângă pătuț, mama i-a instalat un cort drăguț, pentru că această fetiță a făcut deja primii pași și și-a dobândit „independența”.
O altă cameră în care predomină rozul și albul, însă stilul de amenajare este diferit.
Iată și o cameră în care predomină nuanțele de pământ de care vorbeam – bej și crem – care au fost combinate cu alb, iar efectul este unul cald, primitor.
Iar în această cameră au fost folosite nuanțele de verde și portocaliul.
După ce ai parcurs acest articol, lucrurile par mult mai simple, iar noi îți confirmăm că amenajarea camerei bebelușului fetiță poate deveni plăcută și chiar distractivă dacă îți faci de la bun început un plan concret, bazat pe câteva idei utile.
Foto: XT Deco, Instagram, Pexels