fbpx
Ce culori alegem în 2021 pentru recondiționarea dormitorului. Ce spun cele mai noi tendințe
CULORILE DE LA INTERIOR, DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU XTDECO

Ce Culori Alegem În 2023 Pentru Recondiționarea Dormitorului

Pentru 2023, specialiștii în design interior ne propun detalii un pic mai „curajoase” pentru dormitoare, după mulți ani în care în tendințe au fost amenajările simple, minimaliste și culorile pastel. Detaliile metalice, marmura, culorile strălucitoare, draperiile grele din catifea și paturile cu baldachin vor reveni în dormitoarele noastre în anul care urmează. Însă dormitorul rămâne, totuși, spațiul de odihnă din casa noastră, motiv pentru care toate aceste detalii trebuie folosite cu măsură, în așa fel încât să fie conservată atmosfera relaxantă din această încăpere. 

În privința culorilor dintr-un dormitor în 2023, designerii vin cu sugestii variate și chiar curajoase, pe care le vom detalia în articolul de față. 

Culorile anului 2023 perfecte în dormitoare

În anii recenți, dormitoarele noastre au fost în mare măsură amenajate în culori neutre, cu mobilier foarte deschis la culoare și doar câteva accente de culoare date de accesorii și elemente de decor. A venit momentul să faci o schimbare, să utilizezi fără teamă mai multă culoare, iar designerii vin cu propuneri variate, potrivite cu toate gusturile. În același timp, dormitoarele în care predomină albul vor fi la modă și în 2023, așa că poți să mergi la sigur pe această variantă. Totuși, prea mult alb îți creează o atmosferă rece și apăsătoare, așa că va trebui să echilibrezi balanța. Astfel, dacă optezi pentru pereți albi, folosește mobilier de culoarea lemnului, un covor colorat și elemente de decor care să vină în contrast cu pereții.

În 2023, rozul poate fi utilizat cu încredere și într-un dormitor pentru adulți, însă sunt recomandate nuanțele „prăfuite” sau mai curajoase, cum ar fi fucsia. Rozul pal, diafan, păstrează-l pentru camera fetiței tale. 

Nuanțele de albastru deschis, turcoazul, verdele deschis sau olive, griurile deschise dar și cele închise, galbenul lămâie, muștarul, portocaliul, roșul, maroul și chiar negrul metalic sunt propunerile designerilor pentru un dormitor în anul care urmează. Evident, atunci când îți stabilești gama cromatică, trebuie să ai în vedere și dimensiunile încăperii. Într-un dormitor mare poți să utilizezi oricare din culorile de mai sus și combinații diverse, pe când un spațiu limitat te limitează și pe tine în această direcție.

Culori perfecte în dormitoarele mici

Culorile în dormitoarele mici în 2023 vor fi cele mai deschise dintre cele enumerate mai sus. Pentru a lărgi vizual spațiul cât mai mult este de preferat să mergi pe combinații cu alb. Astfel, albul merge perfect cu nuanțele de albastru deschis sau turcoaz, dar și cu verde sau galben. Echilibrează decorul cu niște detalii mai colorate, cum ar fi un tablou în care predomină roșul.

Poți merge, însă, și pe alte combinații, cum ar fi gri deschis și roz prăfuit, portocaliu cu gri sau galben cu portocaliu. 

Vezi colecția noastră de tapete albe.

Cum alegi și cum combini culorile anului 2023 pentru un design de vis în dormitor

Cum spuneam și mai sus, combinațiile sunt cheia pentru crearea unui design cât mai modern și mai sofisticat în 2023. Alege pentru dormitor o culoare predominantă care să fie pe placul tău, iar detaliile de design le alegi în nuanțe care să o completeze pe aceasta. 

Pereți

Orice amenajare interioară, indiferent de camera de care vorbim, începe cu stabilirea culorii sau culorilor pentru pereți. Este cel mai important detaliu de design, pentru că imprimă atmosfera generală a încăperii. În funcție de culorile de pe perete, care îți vor domina tot spațiul, alegi și mobilierul accesoriile și eventualele elemente de decor.

Așa cum ai aflat mai sus, în 2023 poți merge și pe culori mai închise sau mai tari, însă este necesar să ai în vedere și dimensiunea camerei. Negrul își face loc pe peretele din dormitor în 2023, cu condiția ca acesta să fie mare. Poți crea cu ajutorul tapetului un perete accent în care să predomine negrul, însă trebuie să echilibrezi cumva balanța, pentru că altfel încăperea va fi întunecoasă și apăsătoare. Dacă ai la dormitor mai multe ferestre de dimensiuni generoase, poți opta pentru un tapet în genul celui de mai jos, cu imprimeuri reprezentând păuni pe ramuri cu flori roz pe fond negru.

Dormitor cu tapet inchis la culoare, imprimat cu pauni si ramuri cu flori roz, cu pat si doua lampi
Tapet Midnight Gathering, cu un design în stil vintage și o eleganță modernă, ideal pentru un dormitor în stilul anului

Aspectul în această încăpere a fost echilibrat de un design simplu, în care au fost utilizate detalii uni pentru pat, în culorile anului 2023.

În anul 2023, sunt în trend texturile și materialele naturale, iar tapetul din piele este ultimul răcnet în materie de design interior. Poate fi folosit pentru un perete accent, dar și în toată camera, dacă este încadrat în așa fel încât să fie pus în valoare, ca în imaginea alăturată.

Perete cu tapet din piele cu banda verde deschis intr-un dormitor cu pat
Tapet din piele naturală Enzo Pellini, Ebony, care va transforma orice încăpere într-un loc spectaculos

Și tot pentru un dormitor cu dimensiuni generoase și ferestre ample poți merge pe un tapet în care predomină verdele de diferite nuanțe, care creează atmosfera liniștitoare a unei păduri.

Pereti cu tapet cu frunze verzi de diferite nuante, intr-un dormitor cu pat si ferestre mari
Tapet lavabil EK 433 Sandberg, cu nuanțe de verde și maro, pentru un dormitor spațios, cu ferestre mari

Și în această începere a fost creat un echilibru între pereții „vii” și celelalte elemente de design pentru care au fost folosite elemente uni, în culori mai calme.

Pentru dormitoarele mici îți recomandăm să mergi pentru pereți pe culori mai deschise, pe care, eventual, să le combini cu albul. Tapetul Charlotta, cu alb și diverse nuanțe de gri, este perfect pentru un dormitor modern în 2023.

Perete cu tapet in carouri alb si gri, intr-un dormitor cu pat, scaun negru si comoda cu plante decorative
Tapet lavabil Charlotta, disponibil în mai multe variante de culori, ideal pentru un dormitor cu dimensiuni modeste

Dacă preferi nuanțele mai calde, îți recomandăm să mergi pe un tapet în care au fost incluse elemente florale, în nuanțe de roz. 

Dormitor cu tapet floral alb si roz, cu pat si o masuta cu o vaza cu flori
Tapet lavabil Chambord, cu imprimeuri florate, în care predomină albul și nuanțe discrete de roz, potrivit pentru dormitor

Mobilier

În privința mobilierului de dormitor, anul 2023 readuce în atenție materialele naturale. Astfel, lemnul natural și semifabricatele care îi imită textura vor fi în tendințe, însă și elementele albe rămân pe poziție, în funcție de celelalte culori folosite la amenajare.

Anul viitor, mobilierul de dormitor poate fi și în nuanțe mai închise, cu condiția ca și încăperea să fie spațioasă. Această comodă pentru haine din pal melaminat, în nuanțe de maro închis și cu structură metalică neagră, va fi ideală într-un dormitor al anului 2023.

Comoda cu trei sertare pe care se afla o lampa si obiecte decorative
Comodă pentru haine Lost din pal melaminat, din colecția XT Deco, care imită lemnul, pentru un dormitor modern

De altfel, comoda este un element de mobilier care se încadrează perfect în trendul anului viitor, potrivit căruia piesele suple, care ocupă un spațiu limitat, sunt de preferat celor masive. Un alt exemplu din această gamă este comoda Planet, într-o nuanță mai deschisă, cu cinci sertare, care oferă un spațiu generos de depozitare.

Comoda cu cinci sertare pe care se afla un ceas si un obiect decorativ, intr-o camera cu fotoliu
Comodă pentru haine Planet, din pal melaminat, un element de mobilier practic și potrivit pentru un dormitor

Mobilierul din lemn sau din materiale care imită lemnul se asortează perfect cu oricare din culorile anului 2023 potrivite pentru un dormitor.

Accesorii

În privința accesoriilor, în 2023 te poți „dezlănțui” și îți poți alinia designul dormitorului la aspectul general al casei. Astfel, draperiile ample, din materiale dense, cum ar fi catifeaua, revin în dormitoarele noastre. Covoarele și păturile vor fi din texturi naturale – bumbac sau lână – în culori care pot crea un contrast cu restul decorului.

Un alt detaliu care trebuie avut în vedere este cel al corpurilor de iluminat: în 2023 lămpile suspendate pot fi mai ample decât cele discrete preferate până acum. Lampa Shuttle Kyoto, realizată din hârtie de orez, creează un decor modern și împrăștie o lumină plăcută.

Lampa suspendata alba intr-un dormitor cu pat, tablou si plante decorative
Lampă suspendată Shuttle Kyoto, o versiune modernă a lămpii de orez

Culorile anului 2023 din dormitor sunt mai „curajoase” decât cele din trendurile anilor precedenți. Îți poți da frâu imaginației și poți crea un design mai „colorat”, însă trebuie să ai în vedere că este, totuși, o cameră de odihnă, astfel că rezultatul final trebuie să fie unul care să te relaxeze.

Foto: XT Deco, Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *