fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Amenajarea Camerei Copilului

Regulile de bază în amenajarea camerei copilului

Mediul înconjurător este unul din factorii importanți ai educației copilului. La vârstă mică,el are o capacitate foarte ridicată de a asimila multe cunoștințe din mediul său. Imaginile vizuale și auditive din spațiul amenajat pentru copil au o importanță deosebită în dezvoltararea memoriei și imaginației.

Decorarea spațiului pentru  micuț este o etapă esențială și trebuie să ținem seama de toți  factorii care duc la o creștere și dezvoltare armonioasă a lui (vârsta copilului, spațiu, lumină, căldură, culoarea, mobilierul, utilitatea lucrurilor din jurul lui, satisfacerea nevoii de joacă, etc.)

amenajare camera copil

Sursă foto: Pinterest

Stabilirea funcționalităților dormitorului și compartimentarea spațiului

Un spațiu bine aerisit și luminos, funcțional, aranjat din punct de vedere estetic, cu loc de joacă agreat de copil, cu mobilier adecvat dispus conform cerințelor copilului, ajută la o odihnă plăcută, relaxantă, dar și o odihnă activă prin crearea unui climat propice prin instalarea în cameră a mijloacelor audio-vizuale.

Îți recomandăm o decorare simplă, care să nu obosească, dar să-i ofere:

  • suficient loc de joacă
  • spațiu de lucru
  • loc de dormit
  • spațiu de depozitare pentru jucării, cărți, caiete, haine etc.

Doar după o planificare minuțioasă poți trece la decorarea propriu-zisă a camerei.

Amplasarea patului

Particularitățile individuale și de vârstă primează în alegerea corectă a patului, dar și spațiul destinat. Pentru a avea mai mult spațiu de joacă este recomandabil folosirea patului rabatabil, cu o structură usoară, lipit de unul dintre pereți, bine ancorat, fără posibilitatea de a fi manevrat de cei mici.

Pentru o cameră comună, cu mai mulți copii, soluția optimă constă în alegerea unor paturi suprapuse cu dimensiuni de 90-200 cm,  cu scări, cu trepte, cu bare laterale pentru siguranță, în diverse culori, amplasate lângă perete, ferite de curenții de aer, economisind spațiu și fiind foarte îndrăgite de copii.

Perioada de timp pentru care vrei ca cel mic să folosească patul  este importantă. Recomandăm utilizarea unui pat cu  cadru ajustabil. Se  poate modifica  lungimea patului prin glisarea lateralelor – evident, salteaua va trebui înlocuită, dar măcar economisești banii de cadru.

camera copil amplasare pat

Sursă foto: Pinterest

 Locul de joacă

Spațiul de joacă poate fi plasat în mijloc, fiind locul cel mai aerisit din întreaga cameră. Astfel, copilul are un perimetru în care își poate înșira în voie jucăriile. Cutiile sau lăziile în care își ține jucăriile vor fi puse în locul amenajat pentru jucării sau în dulapul special destinat acestor obiecte.

camera copil loc de joaca

Locul pentru teme

Adaptivitatea copilului la o nouă etapă din viață, școală, se face și în funcție de amplasarea corectă a spațiului de lucru. Copiii școlari,  trecuți de vârsta de 6-7 ani, trebuie să aibă o masă și un scaun, rafturi de depozitare pentru cărți, etc., dar noi recomandăm utilizarea unui birou cu o înălțime 75 cm, cu sertare pentru cărți, rechizite școlare, calculator.

Amplasarea biroului, mesei de lucru,  trebuie făcută în așa fel încât lumina  să vină din stânga. Dacă  nu e posibil că lumina naturală să cadă în acest fel,trebuie ținut cont de această regulă pentru amplasarea lămpii pe biroul copilului.

camera copilului si locul pentru teme

Sursă foto: Pinterest

Spații de depozitare

Dulapul este piesa principală de depozitare. El trebuie să aibă o înălțime de 180 cm și o lățime de 90 cm. Trebuie să fie compartimentat astfel încât să poată fi depozitate obiectele de îmbrăcăminte, jucării , obiecte ale școlarului. Alături de dulap, spațiile de depozitare pot fi rafturi, cutii sau coșuri, asfel încât cel mic să aibă un loc al lui în care să-și strângă jucăriile sau cărțiile.

spatii de depozitare in camera copilului

Sursă foto: Pinterest

Implicarea copilului sau copiilor în amenajarea camerei

De cele mai multe ori copii au o personalitate distinctă, dorințe și mai ales gusturi diferite de ale părinților.

Nu uita, copiii nu sunt niciodată plictisitori, de ce ar trebui să fie anostă încăperea care le este destinată? Lasă-i să-și expună propriile lor argumente în ceea ce privește decorarea spațiului, ajută-i să-și creeze un mediu în care să se simtă confortabil. Cel mic îți va mulțumi și se va simți mult mai fericit și încântat.

decor camera copil

Sursă foto: Pinterest

Conturarea bugetului pentru alegerea unui anumit stil și tip de mobilier

De regulă, există posibilitatea de a utila camera copilului încă înainte de naștere. Astfel, părinții, cu ajutorul metodelor moderne, cunosc sexul copilului și se pregătesc pentru întâmpinarea micuțului cu tot ce este necesar. Cerințele cresc odată cu vârsta, dar părinții aleg variantele economice sau nu, în funcție de bugetul pe care l-au destinat copilului. Fiecare părinte trebuie să aibă planificat cuantumul pecuniar pentru redecorarea și mobilarea dormitorului.

mobilier pentru camera copilului

Sursă foto: Pinterest

Mobila personalizată vs mobila clasică

În funcție de vârstă, sex, buget, fiecare părinte alege mobila adecvată pentru copil. În ultima vreme, tot mai mulți părinți aleg mobila în raport cu particularitățile fizice și psihice ale copilului. Este recomandată această metodă, deoarece se mulează perfect pe nevoile copilului. În general, mobila clasică nu corespunde particularităților copilului.

stilul mobilei pentru camera copilului

Sursă foto: Pinterest

Mobilă versatilă vs mobilă pentru fiecare etapă din viață copilului

În funcție de creșterea și dezvoltarea copilului se modifică și utilarea dormitorului, obiectele nefiind în concordanță cu cerințele copilului. Treptat, copilul are alte dimensiuni fizice (înălțime, greutate, masă musculară), se dezvoltă procesele psihice (memoria, gândirea). Toate acestea duc la o regândire a spațiului din dormitor și la redecorarea și utilarea lui cu alt tip de mobilă.

Pe baza acestor argumente, susținem utilarea dormitorului cu mobilă pentru fiecare etapă din viață copilului.

Sursă foto: Pinterest

Amenajarea în una sau e multe etape

Conform argumentelor  menționate mai sus, reiese clar concluzia că: amenajarea pe etape are o eficiență maximă în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului. ( Exemplific cu dimensiunile standard ale patului: 900mm/2000mm, 1000mm/2000mm, 1200/2000mm)

amenjarea in etape pentru camera copilului

Sursă foto: Pinterest

Etapele amenajării camerei copilului

Amenajarea camerei copilului înseamnă mai totdeauna o provocare pentru părinți, deoarece fiecare copil trece prin etape diferite. Pentru a amenaja spațiul în mod corespunzător trebuie să iei în considerare încă de la început etapele prin care piticul tău va trece și schimbările aferente vârstei.

etapele amenjarii camerei copilului

Sursă foto: Pinterest

Decorarea pereților: vopsea lavabilă sau tapet

Noutatea este dușmanul plictiselii, de aceea recomandăm metode de a personaliza un spațiu prin zugrăvire și văruire sau folosirea unui fototapet sau tapet pentru camera copiilor. Folosirea unui tapet oferă posibilitatea redecorării rapide , având avantajul de a se monta foarte ușor și a se curăta prin ștergere atunci cănd este murdărit. Se evită mizeria, praful și mirosul produs prin văruire. Costul este mai mic decât la celelalte variante.

Important este să obținem o cameră cu o luminozitate și culoare care să ofere un climat propice locuirii.

tapetul in camera copilului

 Alegerea corpurilor de iluminat pentru camera copilului

Mângâierea nu vine numai de la părinți ci și de la alte elemente din mediul încojurător. Pentru noul născut, lumina este foarte importantă și necesară, iar lipsa acesteia îi poate afecta sănătatea. Călduroasa și liniștita lumină  să fie din plin , iar lumina  artificială să fie blîndă și liniștitoare. Perdelele să cearnă lumină pentru a permite razelor soarelui să sărute fruntea micuțului și să scalde incăperea.

Este recomandat să montezi corpurile de iluminat ambiental pe tavan astfel încât lumina să fie dispersată în întreaga cameră în mod egal.

Luminile jucăușe din aplice –montate departe de accesul copilului ca să nu se rănească- să-i dezvolte imaginația, să fie dătătoare de spirit creativ .

Pentru teme sau alte activități, va fi nevoie de o veioză sau o altă sursă de iluminat pentru birou care să aibă un abajur cu figuri sau personaje din povești.

corpuri de iluminat pentru copii

Sursă foto: Pinterest

Alegerea tipului și stilului mobilierul

La baza alegerii tipului și stilului mobilierului stă un întreg lanț de factori care trebuie luați în considerare: durabilitate, siguranță, respectarea tuturor nevoilor unui copil precum alocarea unui spațiu de joacă și de studiu, alegerea unui pat cu o saltea relaxantă care să îi ofere confortul optim pentru odihnă, culori care stimulează în mod benefic starea de spirit a acestuia.

Odată cu creșterea copilului, se vor adăuga tot mai multe piese de mobilier: cutii pentru depozitarea jucăriilor, măsuță, scaune, birou. Toate aceste detalii trebuie planificate încă de la început pentru ca micuțul tău să se bucure la maxim de spațiul amenajat ulterior.

Este important să realizăm importanța mobilierului pentru camera copilului și să oferim atenția necesară în amenajarea spațiului cât mai ergonomic posibil.

stilul mobilierului din camera copilului

Sursă foto: Pinterest

Decorațiuni pentru camera copilului

Camera copilului trebuie să poarte amprenta acestuia, indiferent de vârsta pe care o are. Desenele din perioada mai fragedă a copilăriei, notițele sau fotografiile agățate pe suprafața peretelui, citatele autorilor favoriți din anii adolescenței, vor putea deveni cele mai originale accesorii ale camerei și-i vor conferi un ambient foarte personal.

decoratiuni camera copil

Idei de amenajare a camerei copilului

Dormitorul copiilor este locul în care îți poți da frâu liber imaginației și te poți juca cu mobilierul și decorațiunile pentru a obține o suprafată utilă, distractivă și interactivă.

idei amenajare camera copil

 Idei de amenajare a camerei unui bebeluș

Pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 luni, mobilierul trebuie să fie cât mai simplist și intim, deoarece părinții sunt omniprezenți și au nevoie de spațiu. Este necesar un pat special pentru cel mic, dar și un pat care să satisfacă nevoile părinților. În camera bebelușului trebuie acordată o atenție suplimentară spațiilor pentru depozitare, care vor fi utilizate din plin.

Activitatea bebelușului este reglată abia între 6 și12 luni, unde mama poate stabili un interval orar pentru somn și hrană. După primul an, copilul începe să exploreze lucrurile din jur, iar centrul camerei trebuie să fie liber, restul mobilierului așezat perimetral și prizele protejate pentru siguranța micuțului.

camera bebelusului

Sursă foto: Pinterest

Idei de amenajare a camerei unui preșcolar

Dezvoltarea individului mic se face și în raport cu mediul inconjurător. La vârsta de 5-6 ani, copilul are nevoie de alt spațiu, nu numai de joacă. Joaca devine un lucru serios pentru că trebuie să respecte și cerințele micului grădinar. Este nevoie de mobilă în care lucrurile grădinarului să fie puse în ordine,o măsuță pe care să deseneze, să modeleze,etc. Patul va trebui să aibă alte dimensiuni,culoarea tapetului, vopselei, perdelelor trebuie să încânte ochiul.

camera prescolarului

Idei de amenajare a camerei școlarului

Camera școlarului trebuie să corespundă unor cerințe care țin mai mult de utilitatea accesoriilor alese pentru spațiul destinat acestora. Temele de casă nu fac parte din activitățile tocmai favorite ale micuțului, de aceea un birou spațios în culori îndrăznețe,un scaun confortabil și un perete acoperit de un tapet de scris magnetic pe care să-și poată lăsa notițele fără frica deteriorării acestuia sunt ideale pentru micuț. Tapetul magnetic este o reală alternativă pentru tablă de scris de la școală.

camera scolarului

De preferat ca piesele de mobilier să fie modulare pentru îți permite să faci schimbări oricând vei dori.

Idei de amenajare a camerei unui adolescent

Amenajarea devine mult mai ușoară în cazul unui adolescent, deoarece pasiunile acestuia sunt clar conturate. Adolescentul știe exact ce își dorește să aibă în permanență aproape pentru a face din cameră refugiul său confortabil.

camera adolescentului

Idei de amenajare a camerei pentru doi sau mai mulți copii

Totul devine mai complicat când ai o singură cameră pentru doi sau mai mulți copii. Este recomandat să alegi un mobilier multifuncțional, ergonomic, pentru a nu ocupa spațiul inutil cu un număr mare de obiecte.

Sunt trei zone funcționale clare: cea de dormit, cea de depozitare (haine și jucării), cea de joacă și studiu, în funcție și de vârstele celor mici.

Dacă copilașii au vârsta propice lasă-i să-și exprime personalitatea și să te ajute să alegi vopseaua, tapetul sau elementele de decor din camera lor. Cu siguranță vor aduce o stare de spirit întinerită, înveselită și plină de creație camerei.

camera cu dublu scop

Sursă foto: Pinterest

Pentru imagini pline de viață și culoare pentru fundalul locuinței tale accesează site-ul xtdeco.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *