Tapetul este cea mai bună modalitate de a-ți personaliza pereții casei, indiferent dacă preferi modele colorate, grafice, cu flori sau simple. Învață din acest articol cum să-ți alegi tapetul pentru dormitor și cum să-l montezi singur fără probleme.
Dormitorul este o cameră specială, în care te relaxezi după o zi solicitantă. Confortul și frumusețea lui sunt importante în egală măsură, așa că o mică schimbare, precum instalarea unui tapet, ar putea face diferența. Dacă dormitorul tău nu este foarte spațios, atunci decorarea pereților cu tapet este, de asemenea, o soluție bună. Cu ajutorul unor modele cât mai simple poți crea iluzia optică de cameră mai mare.
Modele de tapet pentru dormitor
Ești în căutarea unor modele interesante de tapet pentru dormitor? Ei bine, ai ajuns unde trebuie. Folosirea tapetului în designul pereților din dormitor te va ajuta să-ți personalizezi sanctuarul, fiind într-adevăr o șansă nemaipomenită de a-ți pune amprenta asupra designului camerei în care te relaxezi și te odihnești.
Fie că alegi un design de tapet cu dungi sau modele geometrice sau unul mai vibrant, modelele de tapet reprezintă un izvor nesecat de inspirație.
În timp ce nuanțele pastelate și cele care redau natura pot ajuta la crearea unui spațiu relaxant, nu trebuie să excluzi culorile mai întunecate, care pot crea un efect dramatic ori modele florale și cele geometrice pentru o notă de personalitate în dormitorul tău. De asemenea, un model simplu sau chiar uni, în nunațe de bej, gălbui, gri foarte deschis sau chiar un roz prăfuit pot transforma ușor dormitorul într-o cameră care să pară mai spațioasă. Adaugă și o perdea albă și cât mai multă lumină naturală și vei avea o cameră de vis, cu un design simplu și curat.
Pereții pe care putem monta tapet în dormitor
Tapetul este un element de design versatil, care poate fi folosit pentru un perete accent sau pentru designul tuturor pereților unei camere. Cei mai mulți designeri optează pentru aplicarea unui model îndrăzneț de tapet pe peretele din spatele patului, care se va transforma acel perete în punctul focal al dormitorului. De asemenea, modelele de tapet în stil minimalist, scandinav, industrial sau cu o temă florală, pe care le găsești la XT Deco, pot fi montate pe toți pereții camerei, fără a da impresia de spațiu încărcat.
Cum se montează tapetul
Procesul de montare a tapetului nu este greu de urmat. În plus, există întotdeauna șansa să te plictisești de designul pereților, așa că nu este de mirare de ce mulți aleg să aplice singuri tapetul. Nu știi cum să montezi tapetul? Urmează aceste 3 sfaturi simple pentru instalarea tapetului, iar munca ta va fi apreciată și va arăta grozav.
Fii atent la tipul de tapet pe care intenționezi să-l aplici, deoarece acestea au diferite materiale de bază și de suprafață.
Iată șase tipuri de tapet pe care le-ai putea aplica singur:
În funcție de bază:
- Tapet din fibră nețesută (vlies)
- Tapet din hârtie
În funcție de suprafață:
- Tapet de hârtie
- Tapet vinilic
- Tapet din fibra textilă
- Tapet vopsibil
Ustensilele de care ai nevoie
Pentru montarea tapetul vei avea nevoie de ustensile precum: tapetul propriu-zis, adezivul potrivit (în funcție de tapetul ales), pensulă sau trafalet, ruletă și creion, cutter și foarfecă, șpaclu de plastic, burete și nivelă cu bule.
Imediat ce te-ai pus la punct cu ustensilele, acoperă mobila și pardoseala cu folie din plastic. Îndepărtează orice obiect decorativ sau de mobilier de lângă pereți și oprește alimentarea electrică.
Adezivul pentru tapet
Respectă întotdeauna recomandările producătorilor și distribuitorilor de tapet pentru alegerea adezivului. Astfel, ținând cont de ce fel de material de bază alegi pentru tapetul tău, adezivul de care ai nevoie va fi diferit. Prepară adezivul în fincție de instrucțiunile de pe ambalaj și pregătește o găleată pentru amestec.
Pregătirea peretelui și montarea tapetului
Pentru o montare corectă a tapetului, pereții dormitorului trebuie să fie pregătiți cu mare atenție înainte, pentru că aspectul final al acestora depinde de mai mulți factori. Suprafața trebuie să fie uscată, curată și fină. Dacă au existat mai multe straturi de vosea în trecut, acestea trebuie îndepărtate înainte de aplicarea tapetului. Dacă pereții tăi au fisuri care necesită repararea lor, poți apela la glet. Pereții cu mucegai ar trebui tratați înainte cu soluții speciale și abia apoi aplicat tapetul. Citește mai mult despre montarea pas cu pas a tapetului în articolul acesta.