fbpx
REFERINȚE DE STIL

Stilul Mediteranean în Design Interior – Actual în 2023?

Originar din țările din nordul Mării Mediteranene,  acest stil este adesea denumit „stilul spaniol modern ”, reprezentând un amestec unic de elemente rustice și vechi cu aspect nefinisat. Calitatea principală a stilului mediteranean este găsirea echilibrului între natură și designul de interior.

sufragerie in stil mediteranean

Paleta de culori folosită în cadrul stilului mediteranean

Designul interior mediteranean integrează tonurile regăsite în natură precum maro, nuanțe citrice, albastrul mării, galbenul sau violetul lavandei. În general, interiorul este dominat de alb, iar restul culorilor au tonuri mai închise.

Pardoseli specifice

Majoritatea caselor în stil mediteranean au pardoselile placate cu gresie, piatră naturală sau travertin, materiale ușor de întreținut și care se pretează perfect sistemelor cu încălzire în pardoseală. Nu este exclusă placarea cu parchet sau podea din lemn.

De reținut că indiferent de alegerea făcută, covoarele ar trebui să fie cât mai ușoare, trebuie renunțat la cele mari și grele. Cele mai indicate sunt carpetele împletite din bumbac, iută sau sisal (plantă textilă tropicală cu fibre foarte rezistente, din care se confectionează sfori, frânghii, saci) așternute în față canapelei din camera de zi sau sub masa din bucătărie.

Pereții

Frumusețea unui interior mediteranean este adusă de modelele mozaic, folosite că material de bază pentru acest tip de amenajare, în special pentru pereți, dar și pentru pardoseală.

Pentru un perete de accent recomandăm utilizarea tapetului cu modele de tip mozaic, imitație de piatră sau modele mai boeme în nuanțe de albastru marin.

Mobilierul și decorațiunile

De la simplu și funcțional, până la formal și superficial, așa oscilează mobilierul stilului mediteranean. Locuințele sunt dotate cu piese de dimensiuni mari, dar nu foarte încărcate și nu din lemn masiv, ci mai degrabă canapele cu perne confortabile montate pe cadrane subțiri din lemn deschis la culoare sau din fier forjat. Puține piese de mobilier, dar de calitate, pentru o atmosferă plăcută, prietenoasă și aerisită.

Pentru camera de zi, pe lângă o canapea confortabilă, este perfectă o măsuță de cafea sau un cufăr mai vechi vopsit în nuanțe deschise. În ceea ce privește amenajarea unui dormitor în acest stil este recomandat un pat din fier forjat cu baldachin dintr-o pânză vaporoasă de culoare albă. Acesta va oferi un aer relaxant, odihnitor și reconfortant.

Bucătăriile sunt spațioase, cu dulapuri de mari dimensiuni, realizate din lemn de pin de cele mai multe ori. Zona de servit masa este nelipsită, cu scaune și masă lungă pentru 8-12 persoane. Decorațiunile sunt în aceeași paletă cromatică și păstrează aceleași materiale, adică cele naturale: piatră, lemn, sfoară, scoici.

Un alt detaliu decorativ important este reprezentat de obloanele din lemn ce îmbracă ferestrele și ușile caselor în nuanțe de vernil, maron sau de culoare albastră.

În ceea ce privește spațiile decorate cu influența spaniolă, acestea sunt bogate, cu mult mobilier masiv sculptat, atmosfera densă fiind dată de drapaje grele și înflorate.

Cel mai ușor mod de a incorpora designul mediteranean este prin urme din bronz patinat, alamă, corpuri de iluminat filigranate, ecrane de șemineu din fier forjat, tablouri cu peisaje marine sau picturi în ulei pe pânză, încadrate în rame subțiri și deschise la culoare, plase de pescuit, fier forjat vopsit, decorațiuni realizate din lemn vopsit.

Pentru un astfel de interior, plantele ideale sunt măslinii, lămaii, portocalii pitici sau plante exotice în ghivece de teracotă.

Desenele și modelele mozaic sunt folosite pentru decorarea oglinzilor, blaturilor pentru mesele de cafea și chiuvetele de baie.

Draperiile sunt subțiri, în culori deschise și calde, care să permită luminii să răzbată. Totul este aerisit, proaspăt și spațiat într-un design mediteranean.

Nu trebuie să îmbrățișați acest stil în totalitate, puteți folosi doar câteva accente mediteraneene. Costurile implicate sunt minime și se pot realiza foarte ușor.

Orientați-vă privirea și către magazinul nostru online XT Deco, unde găsiți colecții generoase de tapet și fototapet, panouri decorative, profile decorative , vopsele și decorațiuni pentru case dichisite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *