fbpx
DECOREAZĂ CU STIL

Stilul Victorian în Design Interior – Actual în 2023?

Designul interior in stil victorian își are rădăcinile în Revoluția Industrială care a avut un impact dramatic asupra designului de la vremea respectivă, crescând prosperitatea clasei de mijloc și permițându-le să îmbunătățească și să-și modernizeze locuințele.

Mulți au ales să folosească modelele arhitecturale și de mobilier care erau disponibile, până la acel moment, doar aristocrației și clasei superioare. În aceste case, proprietarii înghesuiau într-o cameră cât mai multe piese de mobilier, țesături și accesorii, din încercare de a prezenta interese culturale noi, ideea de prosperitate și statut.

Atunci exista convingerea că goliciunea unei camere este semn clar de prost gust și sărăcie. Astăzi acest concept este complet inversat, pentru că noi am început să punem preț pe simplitatea unui decor și avem grijă să nu-l încărcăm prea mult cu elemente decorative care să ne obosească psihic.

dormitor in stil victorianSursă foto: impressiveinteriordesign.com

Deși, în zilele noastre, nu mai poate nimeni rămâne fidel stilului victorian pentru că ne-am schimbat mult percepția asupra lucrurilor, putem împrumuta elemente de decor specifice care reflectă prosperitatea și bunul gust.

sufragerie in stil victorianSursă foto: Pinterest

Caracteristicile esențiale în stilul victorian sunt:

  • Culori: acestea sunt în tonuri calde și includ nuanțe pastelate pe fond de gri sau crem. Cele mai întâlnite culori sunt: mahonul închis, negrul, nuanțele de albastru, vișiniul, galbenul muștar, ruginiul, verdele (măsliniu și cel de salvie) și nuanțele “prăfuite” cum ar fi “cenușa de trandafiri”.
  • Țesături: aici puteți alege dintr-o mare varietate de țesături de epocă și ornamente bogate cu imprimeu floral. Catifeaua este nelipsită împreună cu dantela și mătasea.
  • Modele: modelele complexe acopereau fiecare suprafață a unei case victoriene autentice. De la mai multe imagini de fundal pentru țesături de lux și covoare cu model oriental, amenajările interioare victoriene integrau cu generozitate elemente geometrice, florale și de faună.
  • Mobilier: mobila este tipic luxuriantă. Excesul este fi de multe ori considerat sinonim cu designul interior victorian. Mobila și accesoriile sunt elaborate și variază de la delicat la masiv. Decorațiunile sunt extravagante: dantelă cu modele complexe, vitralii, flori, busturi, suveniruri, tablouri sau poze înrămate, țesături bogate și stratificate, precum și accesorii din belșug.
living amenajat cu mobila victorianaSursă foto: Pinterest
Sursă foto: sf.curbed.com

Este de la sine înțeles că stilul victorian nu este unul reținut și este departe de a fi considerat simplu; el reprezintă esența excesului și a bogăției.

Dacă vă place să citiți articole despre arta amenajărilor interioare și sunteți curioși să descoperiți și alte stiluri, noi am scris și despre stilul zen, stilul art-nouveau și stilul minimalist

Acum că vă simțiți motivați să vă asumați stiluri noi pentru casa voastră și să-i împrospătați atmosfera, orientați-vă privirea către magazinul nostru online XT Deco, unde găsiți colecții generoase de tapet și fototapet. Acestea sunt așezate pe stiluri pentru a vă fi mai ușor să identificați ce vă atrage cel mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *