Vin în modele și culori atât de variate și la un moment dat este este foarte posibil să ne „îndrăgostim” de un tapet sau fototapet și să vrem cu orice preț să-l avem acasă. Apare, însă, o problemă. Ne dăm seama că spațiul pe care vrem să-l decorăm cu tapetul sau fototapetul în cauză este „nepregătit” pentru noii pereți, că stilurile sau culorile sunt diferite față de restul amenajării și ne punem întrebarea: cu ce putem să asortăm tapetul?
În cele ce urmează îți vom explica cum poți să integrezi în decorul casei tale un tapet sau un fototapet pe care ți-l dorești, chiar dacă, la prima vedere, este complicat, pentru că gama cromatică, modelele sau stilurile sunt diferite. Există trucuri de design care te vor ajuta să-ți îndeplinești dorința fără să faci schimbări majore și să-și destabilizezi bugetul.
Tapetul și fototapetul, din ce în ce mai căutate pentru designul caselor
Tapetul și fototapetul au revenit în forță în designul interior și sunt materialele preferate în foarte multe amenajări din nenumărate motive pe care ți le vom explica aici.
În primul rând, sunt materiale cu care se lucrează ușor și curat, iar amenajarea propriu-zisă durează mai puțin decât în cazul altor variante de decor pentru pereți. Dacă te documentezi corespunzător și te dotezi cu ustensilele necesare, poți face chiar și tu montajul fototapetului.
În al doilea rând, tapetul se curăță ușor – la fel și fototapetul. În ultimii ani, producătorii s-au orientat către compoziții lavabile și superlavabile, astfel că poți să îți speli pereții fără grija că s-ar putea degrada sau culorile ar putea fi afectate de apă sau soluțiile de curățare.
Însă cel mai important motiv pentru care aceste materiale sunt tot mai căutate este de ordin estetic. Cum spuneam și la început, tapetul și fototapetul sunt disponibile în foarte multe variante, includ modele și culori diverse, combină elemente și stiluri și doar ele pot schimba complet aspectul unei încăperi. Într-o cameră sau casă amenajată cu tapet sau fototapet frumos, elementele de decor aproape că sunt inutile.
Pentru că misiunea noastră de amenajare a locuinței să fie și mai ușoară, au fost create modele de tapet sau fototapet pentru bucătărie și chiar baie.
3 lucruri de care să ții cont atunci când vrei un decor cu tapet sau fototapet
Sunt câteva aspecte pe care trebuie să le iei în calcul atunci când decizi să îți decorezi casa cu tapet sau fototapet.
Este esențial să alegi un tip potrivit pentru încăperea pe care vrei să o amenajezi. Spre exemplu, un tapet pentru bucătărie trebuie neapărat să fie rezistent la aburi și să fie lavabil. La fel și fototapetul.
În imaginea alăturată, bucătăria a fost decorată cu fototapet din fibră nețesută, din colecția Rebel Walls, lavabil și rezistent la aburi.
Pentru dormitor poți să optezi și pentru un tapet realizat din hârtie, pentru că în această încăpere va fi expus mai puțin la mizerie.
Al doilea lucru de care trebuie să ții cont atunci când vrei să decorezi cu tapet sau fototapet este stilul de amenajare al locuinței sau stilul pe care vrei să-l creezi prin amenajarea pereților.
Într-o locuință decorată în stil modern se va integra perfect un tapet în stil industrial, ca cel din imaginea alăturată, realizat de NLXL. Culorile lui închise, cu aspect metalic, completează ideal mobilierul cu design modern.
De asemenea, în interioarele moderne poți să optezi pentru un tapet în stil minimalist sau scandinav, însă, în locuințele mai „prețioase”, decorate în stil provensal, spre exemplu, ai libertatea să alegi modele rustice sau cu imprimeuri inspirate de natură.
Al treilea aspect de care trebuie să ții cont atunci când vrei să amenajezi cu tapet sau fototapet este culoarea. Măcar una din culorile incluse pe perete trebuie să se regăsească în încăpere, fie că este vorba de mobilier, accesorii sau decorațiuni.
Spre exemplu, un tapet verde sau în care culoarea predominantă este verdele se va potrivi perfect dacă ai în încăpere plante decorative, așa cum se vede în imaginea alăturată.
Cu se asortăm tapetul și fototapetul
Cum spuneam și mai sus, tapetul și fototapetul se asortează cu cel puțin un element prezent deja în încăpere, care poate fi o piesă de mobilier, un accesoriu sau un obiect decorativ.
Dacă aceste elemente lipsesc, apelează la trucurile de mai jos.
Se pot crea, însă, și contraste, iar acest lucru îl realizezi de regulă printr-un perete accent. Îți vom spune cum poți să procedezi într-un capitol separat.
Ce mobilă trebuie să alegi pentru o cameră cu tapet și fototapet
O metodă de integrare a tapetului sau fototapetului în orice încăpere este asortarea lui cu o parte din mobilier sau cu piese mici pe care le poți cumpăra ulterior – o masă, un scaun, o comodă sau noptieră, o poliță, un fotoliu sau o canapea.
În imaginea alăturată, tapetul din colecția Sandberg, cu benzi orizontale albe și albastru închis, a fost asortat perfect cu o masă albă. În restul încăperii mobilierul poate fi și în alte tonuri neutre, care să completeze, totuși, linia cromatică a pereților.
Asortarea pereților se face cel mai ușor cu o canapea, a cărei husă poate fi schimbată oricând cu una în culoarea sau culorile prezente în decorul pereților. La fel poți să procedezi și cu un fotoliu.
Ce accesorii se potrivesc în funcție de modelul de tapet sau fototapet ales
Asortarea pereților decorați cu tapet sau fototapet poate fi realizată și cu câteva accesorii, iar această variantă este mult mai accesibilă din punct de vedere financiar și chiar mai ofertantă ca număr de variante.
Decorul pereților poate completat foarte simplu cu un covor în aceleași nuanțe. Astfel, se va produce un echilibru ideal în cameră și restul elementelor prezente vor fi ajustate pe alocuri.
La fel de bine poți să armonizezi cromatic pereții cu perdele sau draperii, dar cel mai ușor o poți face cu un set de accesorii textile, cum ar fi pernele decorative. În imaginea alăturată, fototapetul utilizat include nuanțe deschise de gri, crem și alb. Aceleași nuanțe au fost utilizate în husele pernelor decorative de pe canapea. În acest caz, și husa canapelei a fost schimbată cu una într-o nuanță asortată cu fototapetul, așa cum ți-am explicat mai sus.
Cum asortezi un perete accent cu tapet sau fototapet la restul pereților dintr-o cameră
Atunci când decizi să decorezi cu tapet sau fototapet un perete accent, trebuie să ții cont, de asemenea, și de restul pereților. Peretele accent va fi atracția încăperii – din acest motiv a și fost denumit astfel – așa că ceilalți pereți trebuie să îl pună în valoare.
Prin urmare, cei trei pereți vor fi în culori neutre, în tonuri mai deschise decât cel accent. Albul este varianta la care se apelează cel mai des, pentru că se și potrivește în cele mai multe situații, așa cum se vede și în exemplul alăturat. În acest dining room a fost utilizat un fototapet în nuanțe de gri, în care este prezent și albul, așa că asortarea cu ceilalți trei pereți albi a fost oarecum logică.
Însă albul este o variantă potrivită și atunci când vrei să creezi contrast cu un perete accent foarte colorat.
În funcție de culorile utilizate în tapetul sau fototapetul de pe peretele accent, restul camerei poate fi vopsită cu bej, crem, gri și nuanțelele deschise ale tonurilor prezente în decor. Este important să reții că acești pereți trebuie să atragă mai puțin atenția asupra lor, dar trebuie să completeze armonios întreg decorul.
În concluzie, dacă ai făcut o pasiune pentru un tapet sau fototapet, îți spunem că poți să mergi înainte și să-ți îndeplinești dorința, pentru că vei găsi o modalitate prin care să-ți asortezi tapetul cu restul camerei. Ai văzut că variantele sunt multiple, iar unele implică eforturi minime.
Foto: XT Deco