fbpx
livinf decorat in stil provensal, cu mult lemn si culori calde de maro, bej, portocaliu si gri
CULORILE DE LA INTERIOR, DE INSPIRAȚIE, DECOREAZĂ CU STIL, DECOREAZĂ CU XTDECO

Stilul provensal în designul interior. Vibrant, elegant, franțuzesc și foarte rafinat

Stilul provensal este elegant, cu o anumită simplitate, confortabil, intim și luminos, care te duce cu gândul la o viață liniștită, fericită și plină de culoare și veselie. În esență este un stil francez rustic, îmbinând elemente vintage și rafinate, în culori pastelate și luminoase, care creează o stare de bine. Este un stil de design adesea utilizat pentru casele de vacanță, însă agitația vremurilor în care trăim îi determină pe mulți să-l adopte la scară tot mai largă, pentru a-și transforma casele în oaze de relaxare.

Ce este stilul provensal și cum a apărut

Stilul provensal s-a născut în sudul Franței, în Provence, zonă exclusivistă unde familiile bogate pariziene își stabileau a doua reședință pentru a scăpa de agitația orașului. În timp, caracteristicile rurale ale zonei și elementele de lux aduse din marele oraș s-au contopit și a rezultat acest stil de design care este tot mai popular. 

Amenajarea în stil provensal pune accent pe materiale naturale, este inspirat de câmpurile de levănțică, floarea soarelui, livezile de măslini, plajă și mare. Cromatica utilizată este luminoasă, caldă și pozitivă, axată pe bej, roz, verde deschis, albastru pal, turcoaz, mov deschis și mult alb.

Sunt utilizate elemente de mobilier în culori deschise, cu o patină de vechi, multe materiale textile, flori, șeminee, tablouri în culori luminoase, oglinzi, candelabre. Elementele rustice și cele luxoase sunt combinate într-o armonie perfectă, la fel și elementele vechi cu cele noi. 

Cum arată o casă decorată în stil provensal

Un decor în stil provensal necesită atenție la materialele folosite, la culori, la finisaje, la elementele de mobilier utilizate și accesorii. În cele ce urmează îți vom spune punctual cum poți să amenajezi pereții și podelele, ce mobilă alegi, corpurile de iluminat potrivite și cum accesorizezi pentru tușa finală.

Pereți

Există mai multe variante în care poți să-ți amenajezi pereții într-o casă în stil provensal. Fie alegi să-i decorezi cu un tapet în culori deschise, uni sau cu imprimeuri florale, botanice sau mediteraneene discrete, fie le dai un aspect rustic, nefinisat, apelând la lemn, cărămidă sau chiar piatră. Opțiunile sunt variate, rămânând să alegi ce se potrivește mai mult cu gusturile tale.

Poți creea stilul provensal cu ușoare accente rustice dacă alegi să amenajezi un perete accent cu aspect de zid nefinisat, din cărămizi, cu ajutorul unui fototapet. Culoarea roz, caldă și prietenoasă a fototapetului Rebel Walls va lumina camera. Ceilalți pereți pot fi uni, albi sau cu o nuanță pală de roz sau bej.

Perete cu fototapet caramizi roz Rebel Walls intr-o incapere cu fereastra, masa alba rotunda pe care se afla flori, un bol cu lamai si 3 scaune
Fototapet Cărămizi Roz, care dă iluzia unui zid nefinisat dar foarte prietenos datorită culorii, potrivit pentru o amenajare în stil provensal

Pereții cu imprimeuri inspirate de natură sunt, de asemenea, specifici acestui stil de amenajare franțuzesc cu accente rurale. Poți, însă, să alegi un tapet cu imprimeuri florale abstractizate, cu o notă foarte actuală, pentru o amenajare în stil provensal potrivită și pentru un apartament cu dimensiuni mai modeste. Culorile acestui tapet creat de TresTintas – alb și albastru – îți dau posibilitatea să alegi pentru restul amenajării și alte nuanțe specifice stilului.

Tapet Buxus alb cu imprimeuri florale albastre intr-o camera cu tablou, canapea cu perne decorative, carti si un sevalet
Tapet Buxus, cu un aspect estetic deosebit, ideal pentru amenajarea camerelor de zi sau a dormitoarelor

Lemnul este caracteristic amenajărilor provensale, însă poți să utilizezi și materiale cu aspect de lemn, cum ar fi acest fototapet care înfățișează scânduri uzate, în nuanțe foarte deschise. Pereții decorați astfel – în dormitor sau living – creează o atmosferă relaxată, ca de vacanță. 

Fototapet scanduri Bali intr-un dormitor cu pat și masuta cu cactus
Fototapet 3D scânduri Bali creat de Rebel Walls, care va crea o atmosferă caldă și relaxată, ca de vacanță

Însă poți să amenajezi pereții și mai vesel, apelând la un tapet plin de culoare, dar cu nuanțe pale, inspirat de natură, așa cum este cel alăturat. Ideal ar fi ca restul amenajării să păstreze aceeași linie cromatică.

Perete cu tapet Les Vangardes, cu flori si pasari, in nuante pastel, in fata caruia se afla un scaun din ratan si un vas decorativ albastru
Tapet Les Vangardes, cu motive inspirate de natură, în nuanțe pastel, care se va potrivi perfect într-o amenajare în stil provensal

Mobilier

Mobilierul în stil provensal are un aspect antichizat, fie că sunt piese vechi, recondiționate sau noi cu anumite „uzuri” create din fabrică.

Materialele caracteristice sunt lemnul și accesoriile metalice. Lemnul va fi păstrat în starea lui naturală sau vopsit în culori pastelate. Anumite detalii ale mobilierului pot fi pictate manual cu motive florale discrete.

Specifice stilului provensal sunt mesele masive, din lemn, scaunele din lemn sau nuiele împletite, dulăpioarele suspendate cu două uși, vitrinele pictate manual. Mobilierul provensal are multe sertare și este adesea accesorizat cu fier forjat.

Podele

Spuneam la începutul materialului că parchetul este cel mai potrivit material pentru amenajarea podelelor într-o locuință provensală. Cu cât aspectul parchetului este mai natural sau patina de vechi este mai pronunțată, cu atât va merge mai bine într-o astfel de amenajare.

Parchetul poate fi utilizat în camerele de zi și dormitoare, însă pentru celelalte încăperi poate fi folosită piatra, un alt material specific stilului, sau chiar cărămida.

Corpuri de iluminat

Corpurile de iluminat trebuie alese în ton cu restul amenajării și vor crea o armonie perfectă cu restul obiectelor de decor. Specifice stilului provensal sunt candelabrele din sticlă, însă poate fi complicat să găsești unul perfect pentru casa ta. În acest caz, poți să mergi și pe o variantă neutră, o lampă suspendată cu globuri albe, așa cum este cea din imagine.

Lampa suspendata cu globuri albe, intr-o incapere cu vitrina, masa cu farfurii, pahare si mere si o planta decorativa
Lampă suspendată Rondo, cu globuri metalice albe, potrivită pentru orice stil de amenajare

Alte accesorii de decor

În privința accesoriilor și decorațiunilor am amintit la început că materialele textile sunt specifice acestui stil. Într-o casă provensală trebuie să ai neapărat perne decorative colorate, perdele din materiale ușoare, naturale, fețe de masă cu dantelă sau brodate discret.

De asemenea, bibelourile cu aspect vechi sau statuetele, coșurile din nuiele și florile proaspete vor completa decorul în stil provensal.

Exemple de interioare decorate în stil provensal

În cele ce urmează îți vom da câteva exemple de interioare amenajate în stil provensal. Am ales diverse încăperi ale locuinței și game cromatice diferite.

În prima imagine avem o bucătărie cu mobilier din lemn vopsit alb, cu blatul mesei lăsat în stare naturală. Mobilierul și decorațiunile au o patină de vechi, una dintre caracteristicile de bază ale stilului.

Continuăm cu un living foarte elegant, cu mobilier stilizat, în care culoarea dominantă este albastrul deschis, asociat frumos cu alb și un bej cu accente roz. Florile completează frumos decorul.

Iată și un hol în care elementele de decor păstrează specificul stilului.

În stil provensal cu accente mediteraneene este și acest living în care mobilierul și decorațiunile sunt albe și albastre.

Așa cum ai văzut în prezentarea noastră, stilul provensal este vibrant, luminos și plin de culoare. Creează un aer de vacanță și, deși este un pic mai „încărcat” decât alte stiluri aflate în trend, este minunat și foarte elegant.

Foto: XT Deco, Pexels, Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *