fbpx
fototapet in tonuri de maro si metalice cu litere intr-un living mare cu masa alba si sase scaunde negre
DECOREAZĂ CU XTDECO, DESPRE AMENAJĂRI

Montarea fototapetului. Ghid DIY pas cu pas pentru un montaj reușit

Montarea fototapetului poate ridica o serie de probleme, așa că, dacă ți-ai propus să faci acest lucru, este necesar să te documentezi temeinic, să știi care sunt pașii operațiunii, ordinea lor și ce materiale îți trebuie.

În acest material îți vom explica, pas cu pas, cum se pregătește camera și peretele pentru montarea fototapetului, care sunt materialele de care ai nevoie, cum să-l aplici în jurul prizelor și chiar pe tavan, dacă ai această idee.

Tipuri de fototapet

Pe piață sunt disponibile mai multe tipuri de fototapet din diverse materiale și texturi. Sunt realizate, de regulă, din două straturi cu compoziție diferită.

Baza poate fi din hârtie, cu durabilitate medie, acesta fiind un fototapet mai potrivit pentru un dormitor, unde este expus mai puțin la mizerie. 

Fototapetul mai poate avea baza din fibră nețesută (vlies), care este un compus din fibre de celuloză și fibre textile și care lasă peretele să respire. 

În funcție de suprafață, fototapetul poate fi din hârtie, baza fiind, de asemenea, din hârtie, sau din vinil, o suprafață ușor de curățat și rezistentă la razele directe ale soarelui. Este un tip de fototapet care poate fi montat fără probleme în bucătărie.

Spre exemplu, fototapetul din imaginea alăturată are o compoziție care-l face ideal pentru decorarea unei bucătării, iar cromatica – pe bază de verde și negru – îi asigură o rezistență la murdărie și stropi.

Fototapet Perspective Jardin Noir intr-o bucatarie cu mobilier alb si blaturi negre, cu insula, doua scaune negre, hota si plante decorative
Fototapet Perspective Jardin Noir, din fibre nețesute, potrivit pentru bucătărie

Fototapetul mai poate avea suprafața din fibră textilă sau metalică, iar ca bază hârtie sau vlies.

Cele mai multe dintre materialele utilizate în ultima vreme pentru realizarea fototapetului sunt lavabile sau superlavabile, astfel că sunt ușor de întreținut.

Materialele de care ai nevoie pentru montarea fototapetului

Evident, totul începe cu pregătirea materialelor necesare pentru montarea fototapetului. Asigură-te că ai tot ce este necesar și evită improvizațiile (pentru că va fi complicat să faci cum trebuie treaba, iar rezultatul final va fi nesatisfăcător).

Evident, materialele de bază sunt fototapetul și adezivul. În cele mai multe cazuri, cele două sunt vândute împreună, dar, dacă este nevoie să cumperi adeziv, acordă atenție instrucțiunilor de pe ambalajul fototapetului și alege tipul recomandat de producător.

În afara materialelor de bază, îți mai trebuie câteva unelte și ustensile cu care să duci la bun sfârșit montajul. Astfel, ai nevoie de un vas în care să pregătești adezivul, un mixer sau o baghetă cu care să-l omogenizezi, o bidinea sau un trafalet pentru aplicarea lui, o ruletă cu care să măsori suprafața, un creion, o nivelă cu bulă, un fir de trasat, o rolă presoare, o spatulă și un cutter.

Fără toate acestea, operațiunea va fi foarte greu de îndeplinit, așa că, dacă îți lipsesc din casă, cumpără-le înainte de a începe treaba.

Cum pregătești camera pentru aplicarea fototapetului

După ce te-ai asigurat că ai toate materialele necesare, va trebui să pregătești și camera. În funcție de suprafața pe care vrei să o decorezi, va trebui să creezi spațiu. Dacă vrei să pui fototapet doar pe un perete, eliberează-l, mută mobila din preajma lui în centrul camerei, la fel și obiectele decorative și covorul. În cazul în care vrei să pui fototapet pe toți pereții, cel mai bine este să eliberezi, pe cât posibil, camera, pentru ca toată operațiunea să fie mai facilă.

Odată ce ai rezolvat problema mobilierului și a accesoriilor, vine rândul podelei. În timpul montarii fototapetului ai putea să stropești cu adeziv, astfel că este recomandat să protejezi podeaua cu o folie din plastic.

De asemenea, foarte important, în timpul montării fototapetului asigură-ți în încăpere o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius și evită formarea curentului.

Cum pregătești peretele pentru montajul fototapetului

Peretele pe care montezi fototapetul trebuie să fie curat, uscat, neted şi absorbant. Eventualele fisuri sau găuri trebuie acoperite cu glet, apoi nivelat cu șpaclul. Fototapetul poate fi aplicat fără probleme pe un perete cu vopsea lavabilă, dar trebuie să te asiguri că este lipsit de fisuri sau alte imperfecțiuni. Înainte de aplicarea adezivului este recomandat să aplici un strat de amorsă, pentru o priză mai bună.

În cazul în care peretele are urme de mucegai, este necesar să le elimini cu soluții speciale, să speli bine, apoi să îl lași să se usuce. Este greșit să pornești de la ideea că fototapetul va rezolva problema mucegaiului de pe un perete, pentru că acesta se poate extinde, iar în cameră va persista un miros urât.

De asemenea, este foarte important ca peretele să fie absorbant, pentru ca fototapetul să se lipească uniform, fără cute. În acest sens, este indicat să aplici un pic de apă într-un colț și, dacă îți rămân picături, atunci este necesar să șlefuiești ușor cu o pânză abrazivă toată suprafața.

Înainte de aplicarea fototapetului poți pune pe perete un strat de grund special de înlocuire care va asigura desprinderea facilă, dacă ulterior vrei să-l înlocuiești sau să recurgi la o altă soluție de amenajare. 

Îndepărtarea fototapetului vechi, dacă există

Ideal este să montezi fototapetul pe un perete liber, astfel că, dacă acolo ai deja un fototapet, este mai bine să-l scoți. Operațiunea este foarte simplă dacă este vorba de un fototapet din fibră nețesută. Se va dezlipi ușor, fâșie cu fâșie, începând de la bază. 

Dacă ai pe perete un fototapet mai vechi, care, cel mai probabil, este din hârtie, atunci va fi necesară înmuierea lui cu apă. Aplică apa cu un pulverizator, o bidinea sau un burete, lasă la înmuiat 10-15 minute, apoi îndepărtează-l cu un șpaclu. Înainte de asta, dacă pe peretele respectiv ai prize sau întrerupătoare, întrerupe curentul electric. 

Montarea fototapetului pas cu pas

După ce ai pregătit corespunzător camera și peretele, poți trece la montajul propriu-zis. Iată care sunt pașii de îndeplinit:

Prepararea adezivului

Pe ambalajul adezivului vei găsi instrucțiuni clare legate de prepararea lui. Tu trebuie să ai la îndemână un vas suficient de mare și apă curată. Respectă indicațiile legate de cantități și temperatură și verifică termenul de valabilitate pentru adezivul gata preparat. Dacă este vorba de o suprafață mai mare, poate că este mai bine să prepari adezivul în două etape.

Montajul fototapetului

Înainte de aplicare, măsoară pereții pentru a te asigura că fototapetul acoperă toată suprafața, iar dacă este vorba de un model mai mic decât perete, trebuie să îl centrezi sau să-l aplici pe partea dorită. Te va ajuta să trasezi cu creionul pe perete locul pentru fiecare coală sau fâșie. Folosește firul de trasat ca să te asiguri că fâșiile sau colile vor fi aliniate perfect.

În funcție de materialul din care este realizat fototapetul, montajul trebuie făcut în două feluri. 

Dacă ai optat pentru un fototapet din hârtie, adezivul trebuie aplicat direct pe acesta, evident, pe partea interioară. Ca să fie mai ușor, pune-l pe o masă suficient de mare, aplică adezivul uniform pe toată suprafața, lasă la înmuiat circa 3 minute, apoi aplică-l pe perete respectând modelul. Alege-ți mai întâi colile care trebuie puse în partea de jos. Apasă coala cu o spatulă dinspre centru către margini, pentru a te asigura că elimini bulele de aer.

În cazul fototapetului din fibră nețesută, adezivul se aplică direct pe perete și se montează fâșie cu fâșie, de jos în sus. Pune adeziv doar pe porțiunea pe care va fi aplicată o fâșie pentru că acesta se poate usca în cazul în care este pus pe întreaga suprafață. După montarea unei fâșii, nivelează cu spatula, ca și în cazul anterior, pentru eliminarea bulelor de aer.

Aplicarea în locurile dificile, în jurul prizelor și întrerupătoarelor

Dacă ai prize sau întrerupătoare pe perete, după aplicarea lui, trebuie să decupezi fototapetul cu un cutter foarte aproape de marginea acestora, apoi să nivelezi cu atenție cu spatula.

Montarea fototapetului pe tavan

Aplicarea fototapetului pe tavan este ceva mai complicată și ai nevoie de o scară suficient de înaltă și stabilă, dar și de cel puțin o persoană care să te ajute. 

Tavanul trebuie pregătit la fel: să fie curat, uscat, neted. Colile trebuie pregătite din timp și apelează la ajutoare care să îți dea „la mână” ce este necesar.

Operațiunea trebuie să respecte aceiași pași ca și în cazul montării pe perete, însă este un pic mai dificilă din cauza poziției.

Se poate monta fototapet peste fototapet?

Recomandat este să scoți fototapetul vechi înainte de a-l aplica pe cel nou, dar există și situații în care operațiunea poate fi dificilă, iar atunci poți să renunți la ea.

Dacă ai un tapet care s-a lipit foarte bine, poți aplica și al doilea strat  cu condiția ca suprafața să fie uniformă. Dacă fototapetul vechi are culori închise sau modele care ar putea să se vadă prin cel nou, atunci va fi necesar să aplici un strat de vopsea lavabilă peste el, după care să urmezi toți pașii descriși anterior.

Evită să aplici un nou fototapet pentru unul vechi din vinil, pentru că adezivul nu va face priză cu acesta.

Se poate monta fototapet în baie?

Unele materiale noi și moderne din care se realizează sunt rezistente la umezeală și condens, astfel că poți monta fototapet în baie. Este totuși recomandat să eviți aplicarea lui pe peretele de lângă casă sau duș. În plus, baia cu fototapet ar trebui să aibă fereastră, pentru o aerisire corespunzătoare.

În imaginea alăturată, baia a fost decorată cu un fototapet din colecția Rebel Walls, rezistent la umezeală.

Perete cu fototapet Shades, intr-o baie cu fereastra si cada si doua cosuri cu capac
Fototapet Shades, rezistent la umezeală și condens, montat într-o baie cu ferestre, în care aerisirea se poate face ușor

Dacă te-ai decis să-ți decorezi baia spectaculos, cu fototapet, trebuie să știi că acesta nu poate fi aplicat pe faianță, ci pe perete curat sau cu vopsea lavabilă, respectând regulile descrise mai sus.

Se poate aplica fototapet pe mobilă?

Răspunsul este „da, se poate aplica”, însă trebuie îndeplinite câteva condiții. Ca și în cazul peretelui, suprafața trebuie să fie curată, uscată, fără denivelări, absorbantă. Mobilierul lucios poate fi redecorat cu fototapet după ce a fost șlefuit.

Pe ce poți să montezi fototapet? Pe absolut orice, începând cu uși și continuând cu dulapuri, mese și sertare. Dacă după decorarea pereților ți-au mai rămas câteva bucăți de fototapet, utilizează-l într-un proiect DIY care să-ți înveselească casa. În plus, obții un element de mobilier care se va asorta perfect cu fototapetul din cameră.

Concluzii

Ca și în cazul tapetului, montarea fototapetului este o operațiune mai simplă decât pare la prima vedere. Important este să acorzi atenție pașilor de îndeplinit, să ai la dispoziție toate ustensilele necesare și să ai răbdare. În cazul în care consideri că este o operațiune prea complicată pentru tine, apelează, mai bine, la un specialist.

Fototapetul este o opțiune ideală pentru decorarea casei, având un efect vizual spectaculos. În plus, se întreține ușor, astfel că vei putea să păstrezi o igienă corespunzătoare a casei.

Înainte de a-ți ura succes cu montarea fototapetului îți mai oferim un sfat important: măsoară-ți bine peretele și cumpără cantitatea potrivită de fototapet, chiar ceva în plus. Mai bine să-și rămână decât să ai un perete incomplet. Poți folosi surplusul în proiecte DIY interesante. 🙂 

Foto: XT Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *